Manžel sa zmenil

26. máj 2024

Ahojte, s manželom sme spolu 15 rokov, z toho 9 spolu žijeme v jednej domácnosti. Nebolo to vždy ideálne, muž má ťažkú povahu a ja vlastne tiež, nebudem si nič nahovárať. Ale vždy sme jeden druhého podržali, vždy som vedela, že sa môžem naňho spoľahnúť a rovnako on vedel, že sa môže spoľahnúť na mňa. Odkedy sa nám narodila dcérka (naša prvá, vytúžená... Dieťa sme odkladali tak dlho preto, lebo sme sa najprv chceli zabezpečiť), tak manžel sa rapídne zmenil. Celkovo pracuje veľa, 12-14 hod denne. Príde domov z práce, zostane sedieť vonku, fajčiť cigaretu, dá si jedno pivo. Dnu príde, keď už sme s malou v posteli a ona spí. Ak má deň voľna, tak robí všetko preto, aby nemusel tráviť čas s malou. Na jednu stranu hovorí, že ju miluje a že by pre ňu urobil prvé a posledné, na druhú reálne nepohne prstom. Hádame sa v poslednej dobe nonstop. Nikdy, naozaj nikdy tá atmosféra nebola taká zlá medzi nami. Ja už som s nervami v koncoch, najmä aj preto, že mi nič nepomôže, na dcéru som sama a vlastne aj na celú domácnosť. Dnes ma už dopálil, lebo od rána mi je zle, vravela som mu to stokrát, no robil si svoje v záhrade, večer zbalil caky paky a zmizol s kolegom na pivo.
Nič od neho reálne nechcem. Starám sa o všetko a všetko zvládam, aj keď občas padám na hubu. Len proste chcem, nech sa o malú zaujíma, nech sa jej venuje, nech sa s ňou zahrá. Aspoň keď je doma. Ja už neviem ako mu to vysvetliť. Akoby si neuvedomoval, že už je otec, že má zodpovednosť, že život už nie je gombička. Do toho tie hádky... Neviem... Nikdy som si nemyslela, že to takto dopadne. Bola som presvedčená, že bude dobrým otcom. Ale asi som sa mýlila.

colsami
26. máj 2024

Mozem sa spytat kolko rokov ma dcerka aj manzel?

autor
26. máj 2024

@colsami dcérka bude mať 1 rok. Manžel má 34.

doriiis
26. máj 2024

Presne....to bude vekom asi

autor
26. máj 2024

@doriiis takže nemám dúfať, že sa to zlepší? Máme v rodine aj muža, ktorý má prvé po 40tke a teda nechová sa tak stupídne a ignorantsky ako môj muž.
Napríklad, keď som bývala chorá (kým sme boli dvaja), o všetko sa postaral, nakúpil, navaril, upratal (ako-tak), proste som vedela, že si môžem ľahnúť a mať kľud. Uvaril mi čaj, atď. Dnes nič. Ani sa len nespýtal ako mi je. Keď som ho volala k malej, že aspoň ten čaj nech si v kľude vypijem, tak žiadna reakcia. Ked večer oznámil, že odchádza tak už som mu vynadal či sa nehanbí... Na to mi povedal, že odkiaľ on mal vedieť, že ja od neho niečo chcem... Normálne mi dekel odpálil. Neviem či mu mám kolkovane žiadosti posielať alebo čo.

momoftwo
26. máj 2024

Pride mi ze je v soku a chyba mu ten bezstarostny zivot pred dietatom. Lebo dobre vieme ako dieta zmeni zivot aspon prve roky. Ale chova sa ako totalny sebec a ignorantsky debil s prepacenim. Mozno sa to zlepsi ked bude mala vacsia. Hlavne teraz ani neuvazuj nad druhym dietatom, ked s vami toto robi jedno, dve by vas polozili na lopatky.

colsami
26. máj 2024

Tak to muz nie je taky stary, keby sa rozpravame o 40+rocnom ze ho to vykolaji, tak pochopim.
Pracuj hlavne na vasom vztahu, dcera nie je uz novorodenec, ze by ste si nenasli cas vy dvaja na seba. Myslim ze vas problem je vztah medzi vami dvoma.

Tvrdis ze od neho realne nic nechces. A to je chyba, potom ze nic nerobi, ved naco. A Ty sa cudujes ze mu nedochadza a na vsetko si sama? Nevladzes a si frustrovana. Takze myslim ze nastal cas v klude sa s muzom porozpravat a najst nejaky system aby rodina fungovala. A prestat sa tvarit ze od neho realne nic nechces. Nech sa zapoji.

Chces len aby sa viac zaujimal o malu?
Vztah otec-dcera, nuz niektorym otcom to trva dlhsie, pre niektorych chlapov su male deti "nepouzitelne" na rozne aktivity atd, tak im trva dlhsie kym si najdu cestu k nim co sa tyka venovania sa im... Az ked trochu podrastu.

autor
26. máj 2024

@momoftwo druhé neplánujeme vôbec. On bol vždy ten, čo chcel dieťa. Ešte som len na VŠ chodila, už ma bombardoval ako má on najvyšší čas byť otcom. Ja som to z rozumu stále odkladala. A napokon som otehotnela vtedy, keď už som to ja uznala za vhodné, ale s tým, že sme si hneď vyjasnili, že budeme mať jedno dieťa. No ja si tiež myslím, že sa chová ako sebec. Keď mu to poviem, tak sa urazí ako malý chlapec. Minule si ma dokonca zablokoval na mobile, keď išiel do práce, čo už bol vrchol - bolo to síce po takej väčšej hádke a napísala som mu dosť od srdca čo si o jeho správaní myslím, ale zas na svoju obranu musím povedať, že on je ten, kto sa výživa vo vypisovaní smsiek, hlavne keď cestujú s kolegom a zrovna nešoferuje. Si niekedy pripadám ako v MŠ pri ňom.

@colsami myslím že nechcem nič v rámci domácnosti. Viem, že pracuje veľa a fyzicky, takže príde uťahaný ako pes. Ja ani nemám nič proti nech si vonku dá jedno pivo a cigaretu. Ale on je schopný tam presedieť 6 hodín, ak náhodou príde skôr, ani len najesť sa nepríde. Až keď už sme s malou v izbe a vie, že "vzduch je čistý".
A mňa to štve, lebo malá ho zbožňuje. Ak ho vidí, že prejde okolo alebo čo, tak sa za ním ide zblázniť, minule mi skoro z jedálenskej stoličky vyskočila, čo sa za ním trhala. On ju vie zabaviť, vie sa s ňou vyblázniť. A preto ma to štve ešte viac. A je mi to ľúto aj kvôli malej, hlavne kvôli nej. Že ona ho tak veľmi chce a s ním to ani nepohne. Prejde okolo nej ako nič, len sa na ňu usmeje a to je celé. A najviac ma vie vytočiť, keď sme my pohádaní a on vtedy ignoruje aj ju - ale že totálne. Proste sa na ňu ani nepozrie. Ja to nechápem. Naozaj mi toto jeho správanie hlava neberie. Či ľutuje, že máme dieťa... Ale on predovšetkým chcel byť otcom. Roky. A teraz toto.

colsami
26. máj 2024

Zas z celej Tvojej odpovede citim len to, ze vztah medzi vami ako partnermi nie je v poriadku.
A z toho prameni aj atmosfera v domacnosti a na to mozno bude narazat aj jeho vztah k malemu dietatu.

momoftwo
26. máj 2024

Hocijaky vztah moze byt medzi nimi dvoma ale on to bude takto vracat malemu dietatu? To co je toto za chlapa? No ja mam taku povahu ze by som mu strasne peklo spravila takze ti dobre poradit neviem😬

autor
26. máj 2024

@colsami nie, nie je v poriadku. To viem aj ja. Ale s ním sa o tom nedá baviť. Proste mi povie, že ma má plné zuby (dôvod - neviem, ten mi nepovie), keď mu poviem, že tam sú dvere, môže ísť, tak sklopí uši, že on nás stratiť nechce a on to tak nemyslel.
Nie raz som si s ním chcela sadnúť a vydiskutovať to. Ale on to vždy zmetie zo stola. Potom sa pár dní ako-tak snaží a potom sme zas tam, kde sme boli. A takto sa točíme v začarovanom kruhu a ja naozaj neviem ako z toho von. Ľúbim ho a stratiť ho nechcem. Len nechcem, aby sa choval ako zadubený sebec.

anjelicek26
26. máj 2024

Nejako tie hadky a temy hrotite, jeden sa nebavi s druhym, ukazujes mu dvere, ze moze ist, to myslis vazne, alebo je len vyhrazka? Take fakt nepouzivaj. Blokovanie sa na socialnych sietach, vycitky cez mobil... ked ste obaja tazka povaha, ani jeden neustupi, kazdy si ide svoje, tak to ako dopadne? Zle. Co u vas nefunguje je hlavne komunikacia, ty nevies jasne komunikovat, co od neho chces - fakt tu robis chybu - jasne mu mas povedat - dnes prosim okup malu, kym si ja popracem to a to. Zober malu na prechadzku, ja si potrebujem chvilu pospat, bol narocny den. Miesto dohadovania cez mobil mu napis nakupny zoznam, miesto vycitiek ho obcas za nieco pochval, aspon mu daj tu sancu - nech vidi aj pozitiva... vidis, ze ho mala zboznuje? Tak mu to povedz, mala sa na teba tesi, zober kocky a chod sa s nou pohrat, urcite ti ukaze, ako sa naucila to ci hento, tak ma mrzi, ze si to v praci premeskal. Do roka toho chlapi s babatkami malokedy vedia, cest vynimkam... 12-14h je aj na kona vela, ak su doma hadky, tak to vysedavanie na balkone a "vyhybam sa konfliktom" celkom chapem. Pocuvas aj ty jeho, alebo ides monolog? Rozprava ati, ako bolo v praci, co kolegovia, aky mal den, co kde robili? Partnersky vztah ako? Je to len o dietati? Kde ste vy dvaja? Urcite robi chlap milion chyb, verim tomu, ale zena ma vsetky paky ho poriadne nasmerovat, ked chce. Rovnako verim, ze ako vravi - nechce vas stratit a ani to nemysli zle... to vyhybanie je doslova - nechcem stupit do dalsieho pruseru...

autor
26. máj 2024

@momoftwo veď toto, že ja mu robím peklo a má to na tanieri denne pomaly. A to tiež neprospieva ani nášmu vzťahu, ani celkovej atmosfére. Takže aj preto som sa odhodlala sem napísať. Už to trvá asi 5 mesiacov. Dovtedy bol ukážkový otec. Keď sme prišli z pôrodnice, malá len vzdychla v postieľke a už bol pri nej. Pekne sa o ňu staral, kočíkal ju... Teraz? Vezme ju síce na kočík, ale už o 30 min stepuje na dvore, lebo je teplo, zima, fúka plus 3 milióny ďalších výhovoriek.

momoftwo
26. máj 2024

Ked bol na zaciatku ukazkovy otec tak potom nechapem ten obrat. Lebo predpokladam ze ty si sa s nim zacala hadat az ked si dlhsie videla ze ma malu v pazi. Nemoze mat nejake problemy v praci, zdravotne alebo nieco?

colsami
26. máj 2024

@momoftwo ja s Tebou suhlasim a vobec to nie je pekne.

Ale autorka sama hovori, zhrniem a citujem, ze:
"ma tazku povahu muz, aj ona, blokuju sa (po velkych hadkach ked napisala "od srdca" - ktovie co), vykrikuju si kde su dvere, hadaju sa nonstop, atmosfera nikdy nebola tak zla medzi nimi, ona je s nervami v koncoch a denne mu robi peklo."

Prepac, ale nie kazdy je tak dokonaly clovek ze sa v takejto atmosfere vie odosobnit, ze to negativne nebude vplyvat aj na inych clenov domacnosti a vztah medzi nimi. Aj na malu dceru. Nie kazdy to zvladne.

Preto si stale myslim ze gro problemu su oni dvaja a mala by chciet ako dat dokopy vztah a zachranit rodinu a nie "chcem len aby sa viac venoval dcere". Inak si nemyslim ze to bude fungovat. Ale to len moj nazor.

butterflyeffect
26. máj 2024

Pises ze sa len hadate, skusili ste si spolu sadnut a v klude prediskutovat celu situaciu? Povedat mu co sa ti nepaci ci ocakavas od neho, co si ochotna preto spravit ty aby to bolo znova take ako predtym?
U nas vzdY ak som mala pocit ze nieco sa zmenilo a nie k lepsiemu, alebo ze mi chybala muzova pozornost, alebo mi nieco vadilo, tak sme to vzdy prebrali, povedala som mu co sa mi nepaci, ake pocity to vo mne vyvolva, ako by som chcela aby to bolo… vzdy to pomohlo. Dolezite je ale zachovat chladnu hlavu a emocie dat bokom, inak sa z rozhovoru stane opat hadka. My sa malo hadame, prave preto ze ziadnou hadkou sme nikdy nic nevyriesili len kazdu situaciu vyhrotili. Lepsie je si v klude sadnut a komunikovat, obcas s hlbokym nadychom, ale s kludom.

momoftwo
26. máj 2024

@colsami ano ale autorka pise, ze na zaciatku sa o malu pekne staral a hadky zacali az ked sa on zmenil. A nie nedokazem akceptovat fakt, ze aj ked je medzi partnermi nejaka nezhoda, bude sa to prenasat na dieta a vedome ho ignorovat. To vyspeli jedinci nerobia, to je nechutne trestanie tej zeny a v konecnom dosledku aj dietata.

colsami
26. máj 2024

@momoftwo opat suhlasim, ze to robia nevyspeli jedinci.
Ale sme ludia a kazdy z nas ma nieco, kedy sa zachova "nevyspelo" a nie sme na to hrdi, to su nase slabosti. A tak ako funguje prenesena nervozita v asi kazdej rodine, tak bohuzial, ako hovorim, nie kazdy napr toto dokaze ventilovat - ani jej muz asi nedokaze ventilovat smerom k rodine tj aj k malej dcerke, ak mu zena "robi doma peklo takmer denne".

anjelicek26
26. máj 2024

@momoftwo len tazko povedat, kto sa zmenil...ci on zacal viac pracovat, ked doma zacala byt zena unavena, tym padom pozadovat stale viac a viac podpory a robit mu dusno, ked siel "len 30 minut kocikovat" na styl, ze jej nie je nic dobre, cize sa jej vyhyba, aby predisiel hadkam a naladam... pridala sa prepracovanost, este viac hadok, este viac dusna... to tazko odhadnut, kazda minca ma dve strany...

monicka987
26. máj 2024

Mozno ma milenku…

autor
26. máj 2024

@anjelicek26 snažím sa ho chváliť, aj počúvať. O práci mi rozpráva prakticky stále. Ak aj sme pohádaní, tak to je taká jeho obkluka ako sa začať znovu rozprávať so mnou. Príde a spustí monológ. Ja sa v poslednej dobe snažím to už nevyťahovať. Už som mu aj povedala, a nie raz, že čo bolo už sa neodstane, tak poďme ďalej a nevracajme sa k tomu. Obaja robíme chyby, to je jasné. Ale on si akoby vyhľadáva dôvody, aby sa mohol pustiť do konfliktu. Ja by som práveže ustúpila, keby vidím snahu. Nie raz sme aj v minulosti doriešili konflikt tým, že ja som ustúpila a prehltla to a to.
Neustále mu opakujem, že malá je prvoradá, že proste nech dá ego a pýchu bokom. Snažím sa nech ma doma pohodlie, nech má navarené, opraté, ožehlene, jedlo do práce prichystané... Aby ozaj nemal starosti, keď toho teraz majú v práci veľa (jar a leto majú sezónu, takže to tak majú každý rok, že vtedy makajú viac, na jeseň trochu menej a v zime len sedia na firme a pijú kávu). Pravda je, že aj intímny vzťah je opadnutý, ale na druhú stranu, mám pocit, že sa o intimitu v poslednej dobe snažím len ja. On nevyvíja nejakú iniciatívu.
Snažím sa mu vravieť na rovinu čo chcem, ale on mi veľakrát povie, keď za ním prídem, že ide. Napríklad dnes som mu volala, povedal mi dofajcim a idem... Prišiel o 2 hodiny, vzal mikinu a zmizol. A toto mi robí pravidelne. Medzitým som mu 2x volala, nezdvihol. Presunul sa sedieť k susedom. Pritom sám mi povedal, nech si idem ľahnúť, že ide k malej. Ale proste nedodrží čo sám povie a radšej ujde.

@momoftwo určite nemá. Najprv som si to myslela aj ja, ale teraz mu majiteľ aj zvýšil plat. Pred mesiacom bol na prehliadke u dr, z práce, jediné čo mal zvýšené hodnoty bol sodík či čo, ale po opakovanom odbere to už mal v norme, čiže nejaká odchýlka len. Stresoval kvôli tomu trochu, ale inak naozaj nič iné tam nebolo. Svokra je naj kamoška s jeho obvodnou, ak by mal problém, už by to vedela celá rodina 😬

@butterflyeffect ale ja už som sa s ním snažila o tomto baviť milión krát. On tie debaty odmieta. Keď sa má pohádať, to si čas nájde. Keď sa s ním chcem porozprávať, tak to už nie. Minule mi napísal, že dáme pokec, keď príde domov z roboty. Keď prišiel domov, sadol v záhrade na fotelu a sedel tam... No ani neviem dokedy.

momoftwo
26. máj 2024

@colsami ano ja s tym suhlasim, myslim si ze ked to nevedia vyriesit oni dvaja medzi sebou, mozno by nebolo odveci pouvazovat nad manzelskou poradnou

autor
26. máj 2024

@anjelicek26 nie, nie, on nezačal zámerne viac pracovať. Jar a leto je ich sezóna. Preto viac pracuje. Na jeseň toho už majú pomenej a v zime prakticky nerobia nič.

liv1
26. máj 2024

Prve co ma po precitani tvojich komentarov napadlo, ze ta ma v prd.li. Je to fakt blby a nevhodny vyraz, ale presne tak to vyzera. Uz sto krat som to tu radila, pekne mu dieta nechaj a chod. Hadkami hystercenim a podobne nic nedosiahnes. Pravy opak. Musis ist na to takticky. Az aby si ale nezistila, ze ten obrat je ina zena 🤷‍♀️. Sused tiez takto chodil unaveny a cim menej so zenou bol tym lepsie. No a potom sa prislo na to preco. A vyzera to i tak ze toto vy davaja sami mevyriesite a nejaky paycholog by nebol na skodu

autor
26. máj 2024

@liv1 nemyslím, že je tam iná žena. On je veľmi priamočiary zasa. Ak by mal druhú, nemyslím, že by to tajil. A áno, tiež mám pocit, že ma má kompletne na saláme, len nechápem prečo. Ja nemám pocit, že by som nejako zmenila svoje správanie. Áno, prispôsobila som sa faktu, že mám doma dieťa, ale nejaká radikálna zmena smerom k nemu nenastala. A hádky začali až keď začal vyslovene obchádzať malú. To už mi rupli nervy. Psychológa som už nie raz navrhla, z číreho zúfalstva. On vraj na také somariny nemá čas.

momoftwo
26. máj 2024

@anjelicek26 tazko povedat, keby sem napisal on, zas by sme mali info z druhej strany a jeho pocity. Takto tazko poradit a pochopit ze co sa vlastne pokazilo. Mna len strasne vytocilo ze ked su pohadani, ze ignoruje tu malu to je pre mna uplne ze 🤯.

autor
26. máj 2024

Inak pred rodinou a kamošmi sa on tvári ako otec a manžel roka. Nedajbože naňho niečo vytiahnem pred svokrou, jeho sestrou alebo nedajbože mojim otcom (pred ním má veľký rešpekt), tak je schopný dať taký protiútok, že by som sa v zadku videla radšej. Tak už ani nikomu nič nehovorím, lebo on má dar reči a viem, že to obráti proti mne nejakým spôsobom. On je veľký extrovert, ja som odjakživa introvert. Popravde, veľa ľudí z nášho okolia nechápalo, že sme my dvaja spolu, ale teda vždy to išlo... Až na posledného pol roka cca.

autor
26. máj 2024

@momoftwo my keď sme aj ako pohádaní, ja pred malou nikdy dusno nerobím. A vždy mu aj poviem, že ak k nej príde, ja buď odídem vedľa, alebo proste budem ticho pri nich, alebo si niečo pôjdem porobiť. Párkrát prišiel, dodržala som to. Ale to ozaj že možno 2 z 10 krát prišiel a inak proste ignorácia. On mi povie, že ja si domýšľam (keď mu vytknem, že ignoruje malú), ale pritom keď ma celý deň voľno a ani na ňu nepozrie, tak ako inak to mám nazvať?

anjelicek26
26. máj 2024

Velky extrovert a ma sediet kazdy den vecer doma pri zene a ist kocikovat babo a hrat sa s nim po 12-14h narocnej prace... jemu sa proste takto travit vecer nechce (a ujde) a teda az bolestne (hadky doma) si to zacal uvedomovat. Neviem, ci ma toto nejake riesenie...ako vlastne travite vikendy? Vylety, grilovacky, kamarati, ci aj tam len vy dvaja (traja)? Mas ty nejaky volny cas pre seba?

mihalnickajanicka
26. máj 2024

Ja čo čítam...každú diskusiu a z vlastnej skúsenosti...mám pocit..že sa stanem asi lesbou nakoniec..veď čo čítam diskusiu rád za radom..čo muž to väčší Kkt...sorry ale toto už vážne presahuje medze...im to načisto drbe..od sexu, cez hádky, iné ženy, nevery, zatajovanie, zmenu správania, agresivity a pod .mám dosť

autor
26. máj 2024

@anjelicek26 zvykli sme chodiť buď k našim na návštevu, poprípade sme čas trávili s krstnými našej dcéry, ale to už neplatí. Ak aj má voľný víkend (čo má teraz raz do mesiaca max), tak mi povie, nech ideme samé. Ja chápem, že si chce oddýchnuť. Ja chápem, že sa chce aj vyžiť. Však nech je cez deň s malou a večer nech ide s kolegami na to poondene pivo. Ja proti tomu nič nemám.
Nie, čas pre seba nemám. Som 24/7 s malou. Rodičia sú ešte aktívne pracujúci. Aj moji, aj jeho, takže malú nám neberú.