Manžel sa nevie vyrovnať so smrťou psíka.

saskia77
3. mar 2020

Ahojte, chcela by dom sa poradit... pred 1/2 rokom nam umrel psik. Mal 11,5 roka. Mame doma urnu s jeho popolom, myslela som, ze urnicku pochovame v zahrade, uz aj miesto sme vybrali, ale manzel nejak nechce. Stale to odkladal a teraz neviem ci ano alebo nie. Vymysla rozne dovody, preco este nie. Urnicka je v izbe na okne, s elektronickou svieckou, ktora svieti non stop. Na Valentina mu tam dal cerstve jablko (nas psik ich mal rad), pred par dnami kresbu, ktoru syn nakreslil manzelovi. Je tam kvet, aj jeho obojok. Vyzera to uz ako oltarik. Myslela som si, ze dostojne pochovame, ale uz sa na to ani nepytam. Moju mamu caka operacia, po operacii bude u nas, aby sa zotavila a v tej izbe. Nema sa kto o nu iny postarat. Hovorila som s manzelom, ako s urnickou, tak ze ju postavi do kniznice. Mne to uz pride nejak cez... ja som mala nasho psika velmi rada, muz bol na neho dost naviazany.. Problem je, ze ked sa opytam na nieco ohladne toho (napr. ze dal kresbu od syna k urne psika alebo na to cerstve jablko), je podrazdeny, nervozny, utocny. Je schopny sa aj pohadat, pricom mne vytkne, ze co mi vadi, ze som nervozna. Pritom odo mna ide vklude polozena otazka, casto spontanne,ked upratujem ...atd. Potom je cely den na mna neprijemny, odmerany.

irusa
3. mar 2020

Inak je tvoj manžel v poriadku ?

alchemilkazltozelena
3. mar 2020

@saskia77 chore

stanik_67
3. mar 2020

@saskia77 tak toto je dost cez Kosice. tvoj manzel ocividne nechce, aby ste tu urnu pochovali a pocita s tym, ze ju stale budete mat v dome. no je to dost chore.

jojka_m
3. mar 2020

@saskia77 je zjavné, že manželovi psík veľmi chýba. Mne umrela fenka pred 2r, mala 17 rokov, pochovali sme ju hneď na druhý deň. Tým, že je to už dlhšia doba, manžel si vytvára až nezdravé puto, fixuje sa na "vec". Máte iné domáce zvieratko? Obávam sa, že čím dlhšie to takto bude, tým to bude horšie.

aylinn
3. mar 2020

Čojaviem podla mňa to nieje choré, na každeho to inak vplýva. Takmer 12 rokov je uz nejaka doba .. nevyrovnal sa stym este ocividne, nie pre kazdeho je pes iba pes.. pre niekoho je to člen rodiny. A ta urnicka nieje taka velka ze by ti zaberala extra miesto. Ked to tam chce mat tak nech to tam ma.

snowflake07
3. mar 2020

@saskia77 podla mna,bud mal s tym psom pomer,alebo je sibnuty.Nic ine neexistuje 🤔

acrobaleno
3. mar 2020

Prečo by to malo byť choré. Tak toho psa ľúbil. 🙄 Ešte nie je asi pripravený sa ho vzdať.

ukulela
3. mar 2020

@acrobaleno je to pol roka. To nie je zdravý prístup.

maca1984
3. mar 2020

My mame urnicku s popolom psika na policke od zac.decembra,tiez vedla elektronickej sviecky,a? ani tu urnicku nemienim dat do zeme,urnicku sme vyberali taku,aby nikto ani nevedel-kto nevie, ze je to urnicka..

megika1
3. mar 2020

@acrobaleno áno,nech ho nechá smútiť, veď to bol tvor,nie nadarmo majú pas spoločenského zvieraťa. Sama som prišla o fenku, ktorá svojou povahou a empatiou bola dokonalá. Muža to tiež zasiahlo,lipka na ňom viacej,no vyplakala som more sĺz ja.....on už druhého psíka nechce,ja hneď zajtra by som prijala šteniatko

tilko
3. mar 2020

mne umrela sučka pred 3mi mesiacmi...13,5 roka mi robila spoločnosť v dobrom i v zlom...taká tá domáca pestúnka, keď prišli deti (syn sa dokonca popri nej naučil chodiť)...človek to akosi aj čaká, že to môže prísť, keď je už psík starší...aj sme o tom doma občas hovorili, že nato aký je to veľký pes, tak sa krásne drží...a prišlo to..nečakane...porážka a za dve hodinky bola preč......
mňa to zasiahlo veľmi...na vychádzkach s dcérou sa ma ľudia stále pýtali, že kde mám psíka (bola nádherná a neprehliadnuteľná)...prechádzky na miestach, kde chodila s nami boli bolestivé, každý pohľad na iného psíka mi ju hneď pripomenul...proste člen rodiny...môj muž to vyriešil...nenápadne ma začal smerovať k tomu, že by sme si mali zaobstarať šteniatko...pravda je, že som sa tomu bránia, že ešte nie je ten správny čas...ale už týždeň máme doma veselo...a neľutujem...

nepomohlo by aj tvojmu mužovi zaobstarať si ďalšieho hafana?

jaskolka
3. mar 2020

To uz je trochu cez čiaru. Ešte hádam by to bolo pochopiteľne, keby, šlo o blízkeho človeka, ale aj to by mohlo byt niekomu nepríjemné, že mať urnu doma na okne, dávať tam jablká a podobne,nonstop sviečky. Ale u psej urny... A ešte sa rozčuľovať, keď namietnes... Úprimne mi to príde už ako prípad pre odborníka...

megika1
3. mar 2020

@tilko nádhera, pochopia iba ľudia, ktorí prežívajú niečo podobné

medulienka81
3. mar 2020

@saskia77 ranu v srdci asi zahojí len nový psík

pieksamaki
3. mar 2020

Manzel je asi dost introvert...vsak?

acrobaleno
3. mar 2020

@ukulela Pol roka je ešte málo. Aj mne zomrel pes po 17 rokoch, ale mne časom pomohlo, že sme si zobrali šteniatko. A závisí to od toho, že ako toho psa človek berie, či ako člena rodiny alebo vec.

@megika1 presne tak.

Akože môžete si tu klopkať na čelo, že akí sme j*bnutí a divní, ale keď to zviera raz ľúbiš, nie je čo riešiť.

brnacik
3. mar 2020

@saskia77 Dobry den,
podla Vasho popisu psik manzelovi strasne chyba, bol na neho naviazany a nevie sa s tym zmierit. Mozno by pomohlo, ak by ste si pozreli clanok https://www.pesweb.cz/cz/3680.proc-muze-byt-smr...
Kazdy smuti inac a kazdemu trva iny cas nez sa so stratou psika zmieri. Komentare, ze je manzel chory, ze mal so psom pomer alebo ze je to sibnute, si nevsimajte. Novy psik to podla mna tiez hned nenapravi, pretoze manzel bude smutny, bude stale hladat svojho stareho psika a steniatko nebude rozumiet, preco sa z neho "piskotodarca" netesi.

Prajem vela stastia a dufam, ze to rychlo prejde 🙂

duracellko
3. mar 2020

nie je to choré, psík bol živý tvor, člen rodiny, daj manželovi čas, pochop ho a nekritizuj, nevyčítaj, takisto požiadaj mamu, nech to nekomentuje, manžel sa tak lepšie so situáciou zmieri

zahrajzlato
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
modrava
3. mar 2020

nepride mi normalne robit si doma na okne urnovy haj. asi by som si neodpustila otazku, ktore dalsie si tam bude odkladat..

lucyluv
3. mar 2020

Daj mu este cas, asi sa s tym doteraz nedokazal vyrovnat, aj ked to vyzera ozaj divne.

selest
3. mar 2020

Az tak velmi ti ta urna vadi. Milujes manzela tak respektuj ze smuti. Kazdy mame svoje divne stranky ale ublizuje ti to nejak?

majoranka24
3. mar 2020

@saskia77 Ja na tom tiez nevidim nic zle. Bol to clen rodiny, ked tvoj muz chce za nim este smutit, tak ho nechaj. Mne na smutok za nasim psikom pomohlo, ked sme si adoptovali druheho a ten ma tolko energie a dava nam tolko lasky, ze mame doma veselo a pomohol nam preniest sa cez smutok.😊 Tvoj muz noveho psa nechce? A ako tu uz niekto pisal...urnicka je mala, mne by vobec neprekazala. Ved preto si ludia popol psov davaju do ozdobnych urniciek. Aby si ich mohli nechat pri sebe. Podla mna tvoj muz nie je jediny....

denisa098
3. mar 2020

@saskia77 kúp mu šteňa, podobné tomu vášmu ak to neni vymyslené, potom urnu isto zakopete.

saskia77
autor
3. mar 2020

@selest nie neublizuje mi to, ale pride mi to take... miesto toho, aby ten smutok postupne klesal, je to opacne. Vo mne to sposobuje pocit, ze je to stale akoby “otvorene”. Ja by som opacne uvitala, keby bola urna normalne pochovana. Tak asi kazdy to vnimame inak.

judar
3. mar 2020

Chore????...a potom ako su na tom ludia co maju v domoch bytoch urny s popolom neboztika dokonca predmety tazitka so zatavenym popolom napr od toma touch ci na krku taketo morbidne sklenene sperky a chodia snimi na tele ....kazdy vztah s clovekom ci so zvieratom berie inak....chore je skor nerespektovat smutiaceho

saskia77
autor
3. mar 2020

Stena - on by chcel, aj dvoch, tu istu rasu, ale dcera ma alergiu. Psik by nemohol byt vnutri s nami. Manzel to vie, ale nejak na to nehladi. Aj tohto nasho sme mali tak, ze sme ho drzali len v jednej casti domu a vonku. Parkrat mi aj vytkol, ze nie je s nami v obyvacke, ze ho nema pri sebe, pri gauci. Dcera alergiu ziskala az potom co sme ho doniesli.

lauritkatesty
3. mar 2020

My mame doma urnicku nasho milovaneho kocurika. Nevidim v tom nic zle.
Je tam,kde bol doma od malicka. Kopec ludi to tak ma,ktori mali naozaj velku citovu väzbu na zvieratko. Ja som prave vdacna,ze u nas v Kosiciach konecne zriadili krematorium aj pre zvieratka. Moze sa s nimi clovek dostojne rozlucit. Nemusia ist do kafilerky na kopu s inymi..Manzela chapem,moj muz ani na jeho fotku este nedokaze pozriet..Nam odisiel po 10tich rokoch v septembri minuleho roku. Znasal to ovela.tazsie ako ja. Bol to jeho milacik. Ked odide havina,tak to ani mechcem pomysliet..😪

saskia77
autor
3. mar 2020

@judar ale manzel nie je jediny smutiaci v rodine. Je nas viac. Akurat kazdy ma na to iny pohlad a iny sposob vyrovnavania sa s tym. Ja by som mohla tiez namietat, ze nerespektuje mna, ale nerobim to. A syn netusim ako vnima to, ze kresbu, ktoru adresoval svojmu otcovi, skoncila pri urne. Ani sa nepytam, lebo riskujem konflikt s manzelom

maciatkolulu
3. mar 2020

@snowflake07 s každým koho úprimne a čisto ľúbiš musíš mat pomer, alebo byť šibnutý? Mala si niekedy nejaké zviera ako člena rodiny? Asi nie....