Zdravim, prosim o radu, manžel ma dlhy ktore si narobil este pred svadbou. Chcem vediet ako je to s dedenim. Mame spolu syna, moze ponom tie dlhy zdedit on ak ja sa dedicstva vzdam? Alebo co robit v takom pripade aby som syna ochranila?
Ked sa vzdate dedistva, tak sa vzdate nielen dlhu ale aj majetku a vsetkych aktiv. Zacnite dlhy splacat, nebudes sa musiet vzdavat dedicstva
@13uzivatelka11 nezomiera ale ani tie dlhy vobec neriesi, ja som mu ich nenarobila, chcela som len radu lebo syn zato nemoze a ani ja
Tak keď si o nich nevedela tak ak máš kam ísť tak od neho odid.. Ak to nerieši tak vás iba do väčších problémov môže dostať..
@evka1608 ked si netusila o dlhoch tak s nim neostavaj. S takym nezodpovednym clovekom ostavat je velke riziko. Obzvlast ked neriesi svoje dlhy. Nie som z tych co hned radia rozchod, ale ty si dobre zvaz ci tento clovek je ten spravny na spolocny zivot. Riskujes viac ako si myslis
@evka1608 aj ty aj syn sa viete vzdať dedičstva. Len si dajte pozor, aby súčasťou dedičstva nebola napríklad aj polovica bytu, v ktorom bývate.
@plamienka555 byvame u mojich rodicov takze to by problem nemal byt
@walentina7 tak asi ste jedina ktora mojej teme neporozumela
@evka1608 má príjem? dostáva výplatu? Exekútor mu môže s toho sťahovať.
Ak si zoberie pôžičku aby splatil dlhy tak už si spoludlžníka tej pôžičky.
Vieš kde minul peniaze načo ich použil? Negembluje?
Nebude mať viac dlhov o ktorých ešte nevieš?
Porozmýšľaj https://www.akmv.sk/zrusenie-bsm-pocas-manzelst...
Neviem ako je to s osobným bankrotom keď pracuje, skúste o tom niečo zistiť
Treba sa k tomu postaviť celom to bude teraz všade robiť načierno, alebo sa báť všetkého?
Treba si dať vyčísliť koľko dlží a splácať a obracať sa dlhy ho počkajú.Aka to je suma?teraz bývate u rodičov raz sa budete chcieť odsťahovať, vyplatiť súrodencov čokoľvek sa môže o x rokov stat.
Nadobudli ste pocas manzelstva nejaky majetok? Nehnutelnost, auto...
Asi by som isla do zrusenia BSM, aby vsetko co nadobudnes/te nebolo spolocne.
Napr. ak vlastnite spolocnu nehnutelnost v BSM a manzel zomrie, polka je tvoja a druha polovica da rozdeli medzi teba a jeho deti. To su plusy, potom si bude exekutor narokovat svoj dlh z tej jeho polovice. Ak prijmete plusy musite aj minusy (exekuciu) v oboch pripadoch (prijatie aj vzdanie sa dedicstva) by ste museli (predpokladam, kedze nemate na splatky dlhu) predat nehnutelnost a splatit exekuciu.
Druha vec je, ze zatajenie dlhu pred svadbou je riadny odrb na teba.
@mk22 Rodicia su trochu prisny ale hlavne zodpovedny a tak vychovali aj mna. Neviem ako by to dopadlo keby som im to povedala. On inak neni zly, dal by nam aj posledne len tota je nezodpovednost ma strasne hneva a hlavne to ze si neuvedomuje ake to moze mat nasledky. Okrem tych dlhou ma aj ine problemy. Je to tazke
@evka1608 Tak hlavně pozor na to, aby exekutor nepřišel do domu rodičů a nezačal zabavovat majetek. Když u nich býváte.
@katkajaromer Toto moze? Manzel tu nema ani trvaly pobyt. A dlhy mal uz pred svadbou. Aj tak moze? Skor keby sme byvali u jeho rodicou tak by mohli prist, ci?
@evka1608 nie nemôže. Nie je to totižto majetok manžela. Ani vás spoločný. Je to majetok tvojich rodičov a na ten exekútor siahnuť nemôže. Môže ale siahnuť v rámci bsm aj na tvoj účet. Co sa týka dedenia, aj keby ste sa rozviedli, stále vás syn je dedičom a zdedí aj dlhy, ale len do výšky aktív. Ak budeš stále manželkou, dedis aj ty. Vzdať sa dedičstva môžeš aj ty, ale automaticky dedičstvo prechadza na tvoje dieťa, čiže zase len na syna, ktorý zdedí aj tvoju časť. Ak bude mať deti on a zriekne sa dedičstva, prechádza dedičstvo na jeho deti. Ono to nie je všetko také jednoduché ako si to mnohí predstavujú s tým zrieknutim sa dedičstva. Na tvojom mieste dám zúženie bsm, čo ťa aspoň čiastočne ochráni pre prípad, že niečo spoločné kúpite, aby ti to aj ostalo. A aj pre prípad, že by dlhy rástli ďalej.
@evka1608 muz je nezodpovedny a ty mas tiez uplne pomylene priority..
preco to rodicom, ktori vam davaju strechu nad hlavou tajis? Ake, dal by vam aj posledne, ved sa na to pozri realne - je to chlap uplne nevhodny na rodinny zivot.
Ake nastastie nic nemam? Je naozaj vhodne sa trochu zabezpecit a tak si zakladat rodinu..
Dala si sa opit rozkom neschopnemu chlapovi, hlavne mu uz nerod viac deti.
A ak nechces hned rozvod, ries aspon to BSM.
Tak ci onak, on zrejme rozum nedostane, ak Ani ty, budete sa cely zivot v dlhoch motat..
Fakt toto chces pre svoje dieta?
Co manžel zomiera? Najlepšie sa všetci ochránite keď ten dlh splatite?