Manžel je zberač
Moj manzel je zberac....akk to mam odborne riesit? Kde mam poziadat o pomoc?
Čo všetko zberá? Koľko toho má?
Psychiater. Ak je klasicky zbersc, tak vekom sa to bude len a len zhoršovať
Zberač si väčšinou neuvedomuje, že je zberac- všetko sa na niečo podľa neho zíde... dohovor väčšinou nepomáha, dobrý psychológ určite
Posli ho zberat jahody. A sezonne ovocie. Aspon bude z neho uzitok. 🙂 Muzi su lovci alebo zberaci. Ty si natrafila na druheho.
Psychiater…ale cielene práve tejto dg sa na SVK nevenuje nikto…pre zaujímavosť, označuje sa to aj ako Diogenov syndróm - popozerajte na nete.
@retatka myslim ze uz to znicilo vztah...
@emuemu ok...viem ze v amerike je taka diagnoza bezna....a videla som dokumenty.....ale priznam sa ze to nehiem zastavit....dokonca mam pocit...ze som sa istu dobu prisposobila....ale precitla som
@yomiko kable..nakupuje prehnane mnozstvo stravy....ked som neni doma....nakupi..naobjednava..to su drobnosti....ale totalne by ste to museli vidiet....kable...nabijacky...vzdy nove veci na trhu
@pribinak zacalo to tym ze ni nijdy nevyhodil...predsa len svadbou clovek nepozna druheho cloveka....a utvrdzujem sa v tom...ze sa uz neda inak.....bud odidem...nevladzem uz na tajnaka vyhadzovat
Verim že je to des.
U nás doma o pár ulíc bola staršia pani ktorá bola zberacka. Zbierala všetko, doma mala hotové skladisko smetisko. Keď bola s muzom a deťmi tak sem tam povyhadzovali veci ale to nie je riešenie.
Potom starosta objednal 2 veľké kontajnery a vypratal s hasičmi jej muzom cely dom. Za pár týždňov bol stav taký istý
Začalo sa to nenapadne, nakupovala uteráky, obliečky, sklo, radia, …postupne začala zbierat čo videla na ulici
Muž a deti s ňou nebývali, to sa nedalo. Ale ujo o nej rozprával že bola veľmi starostlivá mamka keď boli deti malé
To je choroba, treba psychiatra, ale zázrak nečakaj
Veľa síl
Manzel je z akej rodiny? boli chudobni, ze?
@retatka 44
@zmrzlinka2021 tazko hodnotit....lebo co som videla. .a viem....tak na tu dobu mala jeho mama vysoky nadstandardny plat...otec zarabal malo...ale ona to davala do oblecenie...nevymotali sa z bytu......nerada by som hodnotila...lebo realne neviem...poznali sme sa kratko
Pýtam sa preto, lebo vacsinou ludia zijuci v chudobe maju tieto sklony - zhrnat, skladovat, maju extremne obavy z biedy.
@zmrzlinka2021 akoby dobu nepochopil.....ano.rozumiem...ze vsetko vychadza z rodiny....
nie vzdy to tak ludia maju kvoli chudobe. velmi casto je to napr reakcia na to ze ich miekto opustil. oni nechce opustit ziadnu vec. alebo je to obranna reakcia na velke zranenie. z tych veci si robia kvazi obranu barieru aby boli chraneni. je to ich coping mechanism. sposob prezitia. meni sa to iba velmi tazko a len ciastocne. casto sa tu davaju ultimata ako alkoholikovi. je to ako zavislost. mam taku blizku osobu. nic sa neda robit len akceptujem
@juliet86 ale je to velmi tazke ...ano...aj toto vystihuje...samozrejme aj chapem...ze kazdy sme nejaky....ale rozbija nam to manzelstvo....namiesto toho aby sme dali do malovky...do kavlitnejsich veci....sa utapam...pretoze druha strana nechce upustit...
@yomiko kable, suciastky, krabice....nema vobec mieru
byvate v dome alebo byte.
@dilino dom
Ma aj garaze zapratane.......nic nechce predat
och jej to je určity druh choroby.Neexistuje aby lipol tak na starých veciach.Ani nevieš odkiaľ to všetko tie veci privliekol aby s toho nedajbože nebol chorý kožne problémy.A prinesie to domov. A nikdy nevieš čo dostane akú pliagu a privlečie priamo domov.Deťom aj tebe.
@dilino nieco kupi..ma z mladosti a tak....ja neviem ako dalej v podstate...to by musel niekto vidiet...upratujem donekonecna...vlastne som rezignovala....
Kupika som rychlovarnu konvicu....lebo sa nam roztavila...on kupil dalsiu....ja neviem ako dalej...
Och pána ťažký oriešok.Tu každa rada draha.A mladý chlap ak by mal dajme tomu 60 alebo 70 no da sa pochopiť ale nie mladý chlap a taka zaľuba.Ak by nedajbože horel dom a pride zisťovateľ požiaru ked zisti že tam začalo horieť od haraburd nedostanete peniaze od poisťovňe.Teraz tak zhorelo podkrovie mojej kamarátke aj strecha mali tam uložene haraburdy a ked začalo horieť a dohorelo a prišli požiarnici tak ked tam vydeli tu spúšť tak sa nestáčili čudovať.Ked prišiel technik zisťovateľ požiaru s poisťovňe nedostali preplatene ani cent.Neni to sranda.A ked je dom kúpený na hypotéku nehovoriac o veľkom prusere cez banku.
A ako on obhajuje tie nakupy? Napr nové káble? Chytis do ruky opýtaš sa na co to kúpil? Co to je? A? Používa ti vôbec? Uvedomuje si ze kupuje haraburdie domov?
Pre mna po takomto niekom upratovať je pohroma. Ja by som to nerobila bez riešenia. Moj napr náradie a stroje kadejake na domáce "kutilstvo", materiál. Dostal zákaz 😂
@dilino samozrejme na hypo...a treba ho dokoncit prerabku...namiesto toho mam toto...vies ako som.nahnevana na seba...ze to neviem zastavit

Určite psychológ. Čím skôr, nech to nezájde ďaleko.