Manžel je generál

4. jan 2025

Píšem za kamarátku ona tu nemá účet. Poznáme sa 10 rokov bývame v jednom paneláku. Má 6r chlapca a 8r dievča. Jej manžel je generálny riaditeľ v jednej nemenovanej firme, riadi ľudí pod sebou. Doma sa správa tak isto ako v práci každému hovorí čo ako majú robiť čo od nich očakáva a pod. Je pedant na upratovanie časťo kritizuje ženu že to či ono neni dobre upratané. Takisto aj varenie a venovanie sa deťom. Kamarátka má 35rokov, je strhana unavená, všetko má na starosti ona. Manžel jej nepomáha v domácnosti nič, len rozkazuje. O deti sa stará ukážkovo, má kopa kamarátov a známych stále ich berie von na výlety na zrazy do prírody proste všade. Žijú spoločenský život každú chvíľu niekam chodia. Kamarátka má toho dosť chcela by spomaliť, občas ostať doma a oddýchnuť si. Kvôli tomu často sa hádajú. Manžel jej vykrikuje že je hnila že sama nič nevie a keď deti nevládzu jeho tempo tak aj im vykrici že sú hnile po mame.
Kamarátka nechce od neho odísť, majú veľký 4izbovy byt v meste. Nemá kam sama ísť s deťmi. Je o nich postarané nič im nechýba finančne. Ona sama by nedokázala deťom dať taký štandard. Problém je že není spokojná často sa mi sťažuje ja ju vypočujem no neviem ako jej poradiť. Čo by ste jej poradili vy?

gribka1
4. jan 2025

Nič sa jej nedá poradiť, pretože nechce prísť o ten vyšší štandard. Jedine sa obrniť. No a doma predsa je, keď je on v práci. Či?

deti95060810
4. jan 2025

zlatá klietka... to už len od povahy ženy ako sa dokáže s tým vysporiadať... ale asi jedným uchom dnu - druhým von.
lebo vieš na takýchto mužov ženy poľujú... keď od neho odíde - za chvíľu jej miesto ohrieva druhá...

sissy27
4. jan 2025

Naucit sa hovorit “nie”. Kazdy si k tebe dovoli len tolko, kolko mu dovolis ty. Mne keby muz pindal, ze nie je nieco podla jeho predstav (napr upratane), tak myknem plecom a poviem “ja som spokojna, ale kludne si to dolad podla seba”. Chce sa ist pan manzel predvadzat pred kamaratmi a mne sa nechce? Tak nejdem. Alebo pojdem nachvilu a potom sa hostitelom ospravedlnim, ze sa necitim dobre a idem domov, manzelovi dam pusu a poprajem prijemnu zabavu. Co sa stane? Zbije ju? Navrieska na nu? Skrati jej rozpocet? To uz je len o nej a jej prioritach.

lienka.7
4. jan 2025

@autorka pokial nechce prísť o svoje pohodlie, tak hold, musí sa podvolit pánovi "generalnemu". Inak poznám viacero manželiek gen.riaditelov, aj zahraničných firiem a ani jedna teda nerobí a doma ma gazdinu. Jedine co robia, ze sa starajú o seba a rozvazaju deti po školách a krúžkoch.

1ryba
4. jan 2025

No zaplatila by som si upratovačku a gazdinú. A žila spoločenský život.

karolinakr
4. jan 2025

nech ešte spomali a deleguje pracu na inych a nech si ide dať spraviť nechty, že jej odkazujem 😀

janickacrazy
4. jan 2025

Nech si zaplatí upratovačku, ktorá príde, keď manžel bude v práci. Ona si tým pádom oddýchne a on bude mať upratané.

viestta
4. jan 2025

Kym sa sama nerozhybe, budes jej robit butlavu vrbu a tym to skonci. Ked sa rozhybe, budes jej tiez robit butlavu vrbu, ale aspon jej mozes povedat, ze konecne sa rozhodla riesit svoju situaciu a nielen sa stazovat.

svetlonos
4. jan 2025

A už znova ta istá pesnička! Pred sobášom a detmi bol určite zlatíčko a na rukach ju nosil, nebol pedant. To príchodom detí sa mu komplet vyme ila celá osobnosť!
Ano stáva sa - v prípade chlastu, drog, psychoporuch, prípadne krátkodobo koli nadmernému stresu. Ale toto smrdelo pruserom od začiatku. Ved pánko zarábal a bolo jej s nim dobre.
Vies co? Keď sme mali s mm také krizovejsie obdobie, mala som sen. Bol o krásnom muzovi, vlastnil zámok. Zariadil mi aj môjmu dietatu cele poschodie prenadherne, ukazal mi zmluvu, kolko mi bude dávať nesacne peňazí, nic nemusím, mal sluzobnictvo. Ešte sme si ani pusu ani nedali. Už v tom sne som si povedala, ze sa ja do zlatej klietky zavrieť nedam, toboz s dietatom!
Asi toľko moj nazor. Jej zrejme vyhovoval ten štandard a teraz môže na nej s detmi aj opäť.
To býva krutá odplata za hlúposť, naivitu a "zivot v blahobyte" falosnom...

autor
5. jan 2025

Upratovačku a gazdinú si nemôže dovoliť, práveže on si drží svoje peniaze a šetrí na budúcnosť deťom, chce im v dospelosti kúpiť štartovací byt. Kamarátka má svoje peniaze čo si zarobí minimálku a on jej nedá viac musí z toho gazdovat čo má. Aj kvôli tomu sa hádajú, on má svoje úspory a chce mať ešte viac. Zatiaľ to tak robí že jedným uchom dnu druhým von, no prepadajú ju stavy že už nevládze. Potom sa z toho vyrozpráva mne a ide ďalej nič si nechce meniť. Povie mi že ona je silná žena čo všetko vydrží s ním, že iná by sa už dávno rozviedla len ona je silná že ostáva s ním. Na toto už nemám čo povedať tak ju nechám v tom nech si robí čo chce.

beata_k
5. jan 2025

On na kolko rokov?

beata_k
5. jan 2025

*ma

lujza123
5. jan 2025

Nehovor jej už nic a ked sa ti bude sťažovať preruš ju. Lebo sa len zbytočne trápiš, chceš jej pomôcť, počúvanie neverending príbehov o jej mizérii tebe odoberá energiu a ju odľahčí, posťažuje si a pôjde pucovat domácnosť ďalej. Začarovaný kruh

Pomohol by jej terapeut s tymto jej syndrómom obete. To jedine jej môžeš poradiť

Nieje silná žena, tým sa len sama seba utešuje, v tom si hľadá svoju hodnotu - ako vydrží utrpenie, ako to robí iba pre svoje detičky, ako sa im obetuje aby mali finančný štandard

lujza123
5. jan 2025

Myslím si ze každá poznáme tento typ kamarátky, pripadne do toho občas spadneme nechtiac aj my same…

Žiť v mizernom vzťahu (rodinnom, pracovnom) a dookola sa sťažovať, robit zo seba obeť ktorá musí trpieť. Lebo obeť iba trpí a svet je zly, nema na vyber. Doslova si hľadá ľudí ktorým sa môže sťažovať, ktorý jej potvrdia ake je chudatko, je zavisla na ľútosti od ostatnych.
Akonahle človek pochopi ze všetko ma vo svojich rukách a všetko môže zmeniť, vystúpi z tej role obete tak sa mu žije ľahšie.

Len toto si musí dotyčná uvedomiť sama. Niekomu to dôjde a vyhecuje sa k zmene a niekto sa v tom rochní celý život.

Ked sa mi rozpadal môj prvý vztah tiez som asi rok chodila a sťažovala sa kade tade, až potom mi to došlo ze to nikam nevedie . Chúďatká moje kamosky ze to museli dookola počúvať.

Jediná cesta ako pomôcť vecnej stažovatelke je porozprávať sa s ňou o tejto roli obete.
Ziadne praktické rady typu rozved sa, urob toto alebo hento, to je úplne zbytočne na to pride aj sama ked pochopi v akom nastavení žije

maris5
5. jan 2025

A co ju tam potom drzi ked ani peniaze jej nedava? Nech poziada o vyzivne na deti pocas manzelstva. Mozno sa panovi otvoria oci... ma zadarmo upratane, navarene, oprane a on drzi peniaze. O par rokov ju posle do prdele, on bude mat nahrabane na bocnom ucte, o ktorom ani ona nevie a bude zivorit s minimalnym prijmom, lebo sa cely zivot niekomu podriadovala.

diaamax
5. jan 2025

Ze silna? Ved je slaboch bez hrdosti. Najlepsia rada, aku ti tu dali je, ze kamoska nech ide na terapiu a ty nebud jej kontajner na jej negativne pocity. Ona to zmenit moze; ona len nechce.

danica2711
5. jan 2025

keby kamarátka stála o rady cudzích žien, tak si tu vytvorí profil sama. Ak je to ozaj kamarátka a nie ty sama, tak zjavne nestojí ani o tvoje rady, žije si v svojom nadštandarde, síce občas pošomre, ale nerobí nič, aby svoju situáciu zmenila. Nakoniec, vedela, koho si berie, ale vtedy asi bol najdôležitejší vysoký príjem a on vtedy bol nepochybne zlatý, milý, empatický...

autor
5. jan 2025

@beata_k On má 40 a kamarátka 32 rokov.
@maris5 Hovorí že kvôli deťom lebo sa im venuje veľa času aj veľa peňazí dáva do nich a sama by to neutiahla. Tak ostáva s ním.
@diaamax Aj ja sa tak cítim ako taký kontajner že do mňa nahadze všetky jej sťažnosti a jej sa potom na chvíľu uľaví no nič s tým nespraví. To som jej už radila párkrát nech vyhľadá odborníka no ona nechce. Povedala mi že psychológ jej poradí rozvod a ona je proti rozvodom ona bude radšej trpieť a May rodinu pokope.
@danica2711 Nie ju nezaujímaju rady cudzích žien a mám pocit že už ani moje rady nie. Len mne sa nedá vykašľať sa na ňu mám ju rada aj keď neviem ako jej pomôcť.

danica2711
5. jan 2025

autorka, poznáš príslovie "Môžeš doviesť koňa k vode, ale nemôžeš ho donútiť piť"? Asi tak s radami niekomu, kto si nechce dať poradiť. Sama si vybrala, tak nech sa nesťažuje

erika237
5. jan 2025

Jej pomozes tazko, ak ona nechce a staci sa jej vyspovedat tebe. Otazka je, dokedy bude bavit teba pocuvat ju, vlastne ani neradit.
Pises ze on sa detom venuje, ak to venovanie je iba o tom, ze ich vezme niekam ale ulohy s nimi robi mama, k lekarom chodi mama, na ocr ostava mama, nie je to plnohodnotne venovanie sa podla mna.
Ak ona to vidi tak, ze jej je lepsie pocuvat jeho pindanie ako riesit nejako svoju ekonomicku situaciu tak hold ostane s nim aj nadalej.

princezna_bosorka
5. jan 2025

okamzite odist a rozvod. Treba si pripravit dokazy o manzelovom spravani a hned bude pred sudom krotkejsi. A po rozvode to bude jeho problem, aby detom zabezpecil rovnaky zivotny standard, aky ma on.

lienka.7
5. jan 2025

@autorka prepac, ale manželka generálneho a zarobí minimalku??? To sa mi akosi nezdá...
A neviem, tiez detom odkladám, co môžem, ale aby som teraz kvôli tomu zivorila???
Uz tu napisali, pre nu je najlepšie riešenie rozvod a vyzivne. Z takého platu bude mať viac ako teraz. Ale predpokladam, ze tom neurobí...

beata_k
5. jan 2025

40-rocny generalny riaditel??? Este pred chvilou mala kamoska 35. Nevymyslas si tak trochu?

1ryba
5. jan 2025

Vymyslené. Určite generálny riaditeľ bude žiť z manželkinej minimálky. To určite.

autor
5. jan 2025

@erika237 Práveže on sa venuje deťom vo všetkom, nemá problém s nimi ísť k doktorovi ani na ocr takisto robí s nimi úlohy bez problémov.
@lienka.7 Ona po škole pracovala ako operátorka výroby, po deťoch robila len na polovičný úväzok a teraz robí predavačku v obchode ona hovorí že zarobí minimálku len.
@beata_k Nie nevymyslam, možno si to mýliš s inou diskusiou keďže je ich veľa podobných.

misterunderhill
5. jan 2025

@lienka.7 presne ako píšeš, ak je generálny nech jej uľaví ak sa má venovať rodine, nech dopraje zenicke čas pre seba, upratovacku, wellness, masáže, potom bude inak reagovať ak bude vediet ze mu na nej záleží.

natiblaskova
5. jan 2025

Vysvetľovať mu vysvetľovať vysvetľovať.... Občas ho zapriahnuť a keď nechce nech mu povie, že je hnily, 😉😅

beata_k
5. jan 2025

Sama sa zamotavas to lzi.

valise
6. jan 2025

Divne to je, tak on sa venuje detom je s nimi na ocr, k lekarovi a pod. A pritom je vsetko na nej? Ona nechce opustit vyssi standard, ale pritom ziju z jej minimalky, lebo on peniaze nepusti? V tom pripade by je bolo lesie odist, on ako generalny "riaditel neviem coho" prijmy nezataji a musel by platit pekne vyzivne, to by sa mala lepsie ako teraz, ked ona "zivi celu rodinu z minimalky". A dalsia vec, co sa mi nezda, ze on skrobli peniaze a pritom su stale na vyletoch a neviem kde, ved to nieco stoji, taky vylet.