Manžel chce zo mňa urobiť schizofreničku

20. dec 2024

Ahojte. Smutno sa mi toto píše. Liečim sa už roky na depresiu. Užívala som lieky, ktoré mi pomáhali, bola som stabilizovaná a zvládala som svoje denné povinnosti... Mám depresiu, ale myslenie, vnímanie bez porúch... Pani doktorka mi, ale jeden z liekom zmenila za Alventu, v dobrej viere, že budem mať viac energie. Táto zmena mi však nesadla, pociťujem viac úzkostí, všetko ma hneď rozcíti, čo pred tým nebolo (ani pred sviatkami). Tak sme sa s pani doktorkou na poslednej kontrole dohodli, že sa postupnu budeme vracať, k tým liekom, čo mi pomáhali. Manžel nemá pre moju chorobu pichopenie, ani trpezlivosť. Dokonca povedal, že potrebujem silnejšie lieky, také, čo užívajú ľudia so schizofréniou. A aby som na najbližšej kontrole pritvrdila na lekárku, nech mi predpíše také 🤦🏼‍♀️.

Teraz toto možno zoberite ako paranoidné, ale toto je v skutku pravda. Každý máme byt v osobnom vla
Stníctve. A sama som pred rokmi bola svedko, am toho, ako svokra nabádala môjho manžela tohotoho, ako svojra

autor
20. dec 2024

mójho manžela k tomu, nech on svoj byt predá a ja mu dám prepísať polovicu z toho svojho... Ja som to kategoricky zamietla, bol kvôli tomu cirkus, ale jasne som im dala najavo, že to neurobím.
Nikdy som paranoidné myšlienky nemala, mám to aj v lekárskej správe.
Čo myslíte vy ? Čo vedie manžela k takémuto názoru, že potrebujem antipsychotiká určené pre schizofrenikov ?

enmery
20. dec 2024

Manžel je atestovaný lekar-psychiater?Pochybujem. A píšeš, že nemá pre Tvoju chorobu a tým, či si prechadzaš pochopenie. Mate svoje byty, ja by som sa pýtala, čo ma drží pri takomto človeku.

stanulienkat
20. dec 2024

Preco si s nim? Nemas v nom pochopenie, oporu...
Mas svoj byt. Isla by som za kludom, kym ta muz so svokrou nepripravi o byt a slobodu.

because
20. dec 2024

tvoj muž je idiot a pokiaľ nemá vyštudovanú psychiatriu tak by som ho poslala do f.cka...aj so svokrou.hlavu hore a dávaj si na seba pozor.

pieksamaki
20. dec 2024

Rozved sa a hneď bude po depresii....a inej chorobe.....

autor
20. dec 2024

@enmery
@stanulienkat
@pieksamaki On sa rozviesť nechce, dokonca povedal, že keď podám žiadosť o rozvod, kým prebehne súd, na ktorého pojednávanie budem čakať dlho mi poriadne "osladí" život.

svetlonos
20. dec 2024

Prosím ta len napíš že nemáte deti a zlepšiť mi deň 👏
Vyzerá to tak, ze je to lus vychcaneho hajzli, ide mu stále o ten tvoj byt. Ked urobi z teba blázna, lahsie ta zmanipuluje pod vplyvom silných liekov!
Ak máte deti, nájdi sakramentsky dobrého právnika, deti do svojej starostlivosti, žiadna striedavka!
Ak nemáte, posli ho do p.......
Idealne porovnať riadne hrubou palicou. Kreten! Depresia nie je vtip anibrozmar a debil ti bude ordinovat ako samostatný dr lieky na schyzofreniu?
Na co je s tebou?? Nech si nájde pani do domacnosti, druhu na sex a šťastný to chlap. A ty hlavne budeš konecne v klude!

marianarem
20. dec 2024

To hovori, aby ta zdeptal. Stacilo mi to vyhrazanie ohladom rozvodu a je to podla mna jasne. Nemas depresiu nahodou aj z neho? Nespraval sa k tebe skaredo aj predtym?

autor
20. dec 2024

@svetlonos Chvála Bohu, deti nemáme.

autor
20. dec 2024

@marianarem Mával svoje nálady. A keď som mu povedala, že toto čo robí je manipulácia, urazil sa ešte viac.

ivik4
20. dec 2024

Napisala si ze manzel nema pre tvoju diagnozu pochopienie.
Tak nam skus napisat co bezne cez den robis, ci sa dokazes postarat o to co treba , domacnost, pripadne deti ak mate , tak celkovo, ci nelezis cele dni a on musi skakat vsade sam. To sa ho fakt nezastavam, len si spominam na jednu temu ktora tu bola podobna a zena bola len na obtiaz , este aj deti sa pomaly starali o to co mala ona a jej muz bol sam na komplet vsetko.
Inak to s tym bytom je absolutny vrchol, to co si dovoluju... nonsens
No teraz citam ze deti niesu

enmery
20. dec 2024

A ty si myslíš, že sme v Saudská Arábii, kde o rozvode a živote rozhoduje muž?Teba nemusí zaujímať jeho názor. O tom rozhoduje sudca. Prosím, povedz, že nemáš deti s týmto pacientom😐

marianarem
20. dec 2024

@ivik4 Tak depresia je choroba, je bezne, ze pri nej clovek nezvlada to, co zdravy. Realne to moze byt oslabujuce ako chemoterapia alebo ine tazke veci. A ano, vela blizkych ludom tuto chorobu neveri a nevedia pochopit, ze sa naozaj citia zle a nevladzu.

autor
20. dec 2024

@ivik4 Ahoj. Sme bezdetné manželstvo. Ja mám od včera dovolenku. Ráno som bola v obchode, pre pečivo, šunku, ovocie a nejaké veci do pečenia dokúpiť. Uvarila som rizoto z kuracích pŕs. Dala som si 30 min. pauzu na najedenie sa a kávu. Upiekla som linecké, ozdobila malý stromček umelý. Uložila krabice od ozdôb a povysávala.

ivik4
20. dec 2024

@marianarem viem/e o depresii, ja sa pytam autorky ako bezne funguje

autor
20. dec 2024

@enmery Nemám s ním deti.

stanulienkat
20. dec 2024

Vôbec ťa nemusí zaujímať či on chce, alebo nechce rozvod. Máš svoj byt, pekne sa presťahuj jedného dňa. Vymeníš tam zámky a budeš si šťastne žiť. Je to nechutný manipulátor, ktorý ťa privedie ešte do hlbších depresií a psychicky chorôb. Treba sa čo najskôr od neho odpútať. Urob si novoročný darček -1.1. 2025 budeš presťahovaná a budeš mať lepší život. Zablokuj ho, zruš aj hneď, podaj žiadosť o rozvod, inak ťa bude deptať ďalších 30 rokov a skončíš naozaj na uzavretom psychiatrickom oddelení. Toto nikto za teba nespraví, tieto kroky musíš urobiť sama a čo najskôr.

ivik4
20. dec 2024

Ak teda bezne fungujes a robi z Teba schyzofrenika, to inak bezne robia manipulatori, rozved sa. Vobec by ma nezaujimalo ci on chce alebo nie 😄. Ani deti nemate, moze to ist lahko. Skvele ze mas vlastne byvanie, odtrhni sa od takeho chlapa

enmery
20. dec 2024

Uf, prečítala som potom. Prosím Ťa, partner Ti má byť oporou, zvlášť pri ťažkých chorobách. Keby Ťa deptal s rakovinou, asi by to už nikomu prišlo ok. O rozvode nerozhoduje on a nepotrebuješ jeho súhlas nato, aby si podala žiadosť. A tie lieky ani nekomentujem-asi sa chcú aj s mamkou dostať k Tvojmu bytu.

7miriam77
20. dec 2024

A čo ťa vlastne pri ňom drží? Robíte spolu nejaké spoločné aktivity? Tvoj manžel ti nie je oporou,skôr ti je na obtiaž. Prečo si vlastne s ním??? Vieš dôvod? Miluješ ho?

autor
20. dec 2024

@7miriam77 Som naivná a stále dúfam, že sa niečo zmení. To mi hovoria city. Ale viem, že rozum ma hlboko vo vnútri presviedča, že taký ľudia sa nemenia ...

ivik4
20. dec 2024

Nezmeni a len Ti to na tvoju diagnozu pritazuje taky clovek

mikadooo
20. dec 2024

Ak máš depresie, všetky tieto veci by si mala riešiť na terapiách s dobrou terapeutkou. (Popri psychiatrickej liečbe). My tu z pár riadkov ti neporadíme, netušíme, čo máš doma a aké úmysly má s tebou muž a hlavne svokra. Ak odmietaš navštevovať terapeuta (nezvaľuj to na manżela, si svojprávna bytosť, on za teba nemá prečo rozhodovať, rozhoduj si za svoj život sama prosím ťa), tak ja by som sa vrátila k liekom, ktoré mi pomáhali, bez ohľadu na to, čo si myslí manžel, alebo svokra.

ingridpisarova
20. dec 2024

máš rodičov , súrodencov, boli by ti oporou ? odtrhni sa od neho, nezlepši sa nič

enmery
20. dec 2024

🤣Zase to isté. Tu je klub žien dufajucich, že sa muž zmení. A tak si pretrpia a odserú život. Keby si sa ho zbavila, dám ruku do ohňa, že aj Tvoje napredovanie pri liečbe by šlo míľovými krokmi dopredu.

milanemila
20. dec 2024

Rozved sa co najskor, vobec by som sa nedivila kebyze sa ti polepsi aj psychicky ked sa toho debila zbavis. Super, ze nemate spolu deti. Co ta pri takom muzovi drzi prosim ta? Mas svoj byt, pod vianocny stromcek by som mu zabalila ziadost o rozvod.

autor
20. dec 2024

@mikadooo
@ingridpisarova K terapeutke ja chodím, mám to ako doplnok liečby. Ale som aj na antidepresívach.
Žiaľ, ja už rodičov nemám a bola som jedináčik 😔

dotka04
20. dec 2024

mám depresívnu a úzkostnú poruchu, beriem lieky (práve tú Alventu, už roky - mne pomáha, ale to máme každý inak), muž o tom vie a vede od prakticky počiatku vzťahu. Užil si so mnou v tehotenstve moje stavy a nálady, aj po narodení syna - strašný strach o jeho zdravie, namýšľanie si, že má malý rôzne choroby... ustál to, za čo mu ďakujem. Niekedy sa o ľuďoch s duševnými poruchami vyjadrí nadnesene, ironicky, čo ma vždy zabolí a upozorňujem ho na to. Ale taký je, v tomto trochu ignorant. Nie je vždy citlivý, chýba mu kus empatie, ale beriem to tak: v praktickej rovine vedel, čo si viaže na krk 😀 , a ustál zatiaľ všetky moje problémy, ustupuje mojím úzkostiam (na lanovku s ním nesadnem, na vysoké kopce nevyleziem, na výlet lietadlom asi tak ľahko nepôjdeme....) - ak mi je zle a dačoho sa "bojím", skôr má tendenciu nestresovať ma tým a nevystavovať ma problémovým situáciám (čo vieme, že je vlastne medvedia služba 🙂 ).

Píšem ti to pre to, aby si si uvedomila, že partnerské pohľady na duševné zdravie toho druhého môžu byť rôzne - od super, cez celkom fajn/dá sa to (ako u nás), až po také, ktoré vo vzťahu nemajú čo hľadať. Mám dojem, že u vás je to to posledné zo spomenutých. Mňa osobne by ešte viac než narážka na silnejšie lieky (čo by mohol vedieť, že je blbosť, lebo to nie je o sile liekov, ale o ich úplne inom cieli v liečbe, chemickom zložení, oblasti na ktoré účinkujú atď.) na... naondiala tá, že v prípade žiadosti o rozvod ti to pekne osladí. Vyhrážanie je veľmi, veľmi zlá vec vo vzťahu. Ja by som cúvla z kratšej cesty. Každá žena, každý človek si zaslúži vo vzťahu stabilitu, bezpečie a úctu. Nemusí to byť vždy 100%tné, ani veľa razy nie je, ale vyhrážky a deptanie nie sú vôbec ok.

nin12345
20. dec 2024

On z teba schizofrenicku urobit nemoze lebo schizofrenicka nie si! Odstahuj sa do svojho bytu a rozved sa s nim a mozno aj ta depresia sa postupne zlepsi

mikadooo
20. dec 2024

Tak to rieš s terapeutkou prosím ťa. Naozaj toto nevyriešiš v diskusii na modrom koni. Mne to príde divné, že kydáš na muža a svokru a potom utekáš psychiatričke a dáš si predpísať lieky, ako ti oni povedia. Ale ako píšem, nevidím do toho, asi to celé bude hodne zložité.