Manžel chce, aby som podpísala vzdanie sa nehnuteľnosti

cassandra123
10. okt 2012

Ahojte. Chcela by som sa s Vami podelit o svoj, pre mna velmi vazny problem, a najma spoznat nazor nezainteresovanych ludi. S manzelom sme spolu 5 rokov, doteraz bezproblemovy vztah, momentalne cakame babo - onedlho vstupujem do osmeho mesiaca. Ked sme sa brali, manzel mal uz svoj dvojizbovy byt (ktory nadobudol davno pred tym, nez ma spoznal). Po svadbe sme v tom byte zili. Lenze zacali sme planovat babo a tak sme sa potrebovali prestahovat do vacsieho. Stary byt sme predali a kupili novy - o izbu vacsi, krajsi, uplne novucicky - samozrejme, bol aj drahsi - trebalo cosi doplatit (doplatili sme to z penazi, ktore manzel zarobil najma vdaka mne a mojim kontaktom). Aby som nezabudla - aby sme nemuseli predavat stary byt narychlo a mali pocas prerabky noveho kde byvat, zohnala som od znameho peniaze na ten novy byt, ktore sme mu vratili po predani stareho, islo o bezurocnu pozicku od dobreho znameho, ktory mi na dobre slovo pozical fakt kopec penazi. Teraz spekulujeme, ze aj tento byt predame, kupime mensi pozemok a postavime si dom. Samozrejme, financie by som mala opat sprostredkovat od toho svojho znameho, kym sa dom nepostavi, nech si nemusime predavat strechu nad hlavou a ostatne peniaze sa dolozia z penazi, ktore zarobil aj vdaka mne. Ked sme to preberali, opytala som sa manzela, ci nejaku cast buduceho domu napise aj na mna. Nenarokujem si na polovicu majetku (aj ked pravne by som mohla), nakolko viem, ze on do vztahu vstupil s majetkom, ja s holym zadkom a vlastne do majetku som fizycky ziadne prostriedky nevlozila. Vystevtlila som mu to tak, ze jednoducho spolu za chvilu budeme mat dieta a ze by som teda chcela mat aku taku istotu, ze keby sa nieco s nasim manzelstvom stalo, neskoncim aj s malou u rodicov - ze som sa aj ja podielala na tom, aby sme mali to, co mame a ze by som skratka chcela, ak by sa raz nedajboze nieco stalo, mat istotu, ze nam kupi aspon nejaky jednoizbak. Manzel sa vsak velmi nahneval, povedal mi ze v ziadnom pripade nenapise na mna ani prd, ze to bude len a len jeho a ze on sa so mnou neplanuje rozviest, tak co teraz riesim. Ze on do manzelstva isiel s nehnutelnostou, ja s nicim. Ako to podla Vas je? Naozaj z etickeho hladiska som nenazrana svina ja? Lebo sa citim dost ukrivdene, ze vlastne u neho som len na navsteve, dokym so mnou bude chciet byt. Ja len chcem istotu, ze keby sa nieco medzi nami stalo, postara sa o nas. Ale on chce, aby som mu podpisala, ze sa nehnutelnosti vzdavam, Je to fer? Som z toho psychicky mimo, dost sa v mojich ociach zmenil teraz a kade chodim, tade placem...poradte

nikolet_89
10. okt 2012

@cassandra123 papier, ze sa vzdavas nepodpisuj ani keby co bolo...a ty ako jeho manzelka aj keby ste sa rozviedli mas narok na polovicu tak isto ako aj vase spolocne dieta...nechapem, preco ta nechce takto pravne osetrit mozno sa boji on, ze ho kopnes kade lahsie a jemu neostane nic...co sa v dnesnej dobe z muzmi/otcami stava casto...

myskaza
10. okt 2012

@cassandra123 ste manzelia ako si pisala a cokolvek nadobudnete pocas manzelstva je spolocne , ci je to napisane len na neho ci len na teba

dm1
10. okt 2012

je uplne jedno co chce on ked ste manzelia a nadobudnete - teda postavite novy dom tak polovica je tvoja ci sa mu to paci alebo nie. musel by ju len zdedit alebo ziskat darovanim aby tvoja nebola

zabka88
10. okt 2012

@cassandra123 fuuuha, poviem ti že reakcia tvojho muža nie je na mieste..
po právnej stránke to má ale i tak jedno, akonáhle pozemok kupíte v manželstve, bude patriť rovnako tebe ako jemu 🙂 v prípade, ak by sa niečo stalo tak budeš dediť ty a vaše dieťa. Keby ste sa rozviedli, BSM rozdelí súd, takže manžel bude musieť dokladovať koľko vlastných penazí vynaložil... takže právo je na tvojej strane, avšak tá jeho reakcia sa mi nezdá, radšej si daj pozor ...
kebyze chceš viac, kludne píš aj do IP... drž sa

cassandra123
autor
10. okt 2012

Ja toto vsetko viem baby, ale on chce, aby som v buducnosti (ked dom bude existovat) podpisala u pravnika, ze sa toho domu nadobro vzdavam a ze je len a len jeho.

mata71
10. okt 2012

@cassandra123 je uplne normalne že chceš mať istotu pre seba a dieta,,,tak by si mala mat polovicku a on polovičku,na ine by som nepristupila vobec,,a poradim TI nehambi sa a porad sa s pravnikom,notarom,,,Ako by sa on citil keby si mala ty všetko a on tam bol ako na navšteve?????..

nikolet_89
10. okt 2012

@cassandra123 v tom pripade by som mu dala ja osobne na vyber bud ja a nase dieta, alebo podpisanie niecoho takeho...radsej by som sa s nim rozviedla ako toto podpisat...ak ta miluje tak od teba nemoze ocakavat, ze sa vsetkeho dobrovolne vzdas i ked je medzi vami vsetko ok...to je teraz a zajtra byt nemusi...

mima4
10. okt 2012

@cassandra123 tak reakcia tvojho manzela ne neprimerana a vypocitva. Ja osobne by som nesla byvat, zit a platit nieco, kde nemam svoj podiel. Skor podozrive je spravanie tvojho muza. Vsak ked sa neplanuje rozviest, tak co riesi? Manzelia by mali mat veci spolocne, pol na pol.

alenka777
10. okt 2012

@cassandra123 prečo by mal byť dom "len a len" jeho? ste manželia a dom je/bude jeho, tvoj a vášho dieťaťa...

elienka
10. okt 2012

@cassandra123 Tvoj manžel si až teraz uvedomil čo urobil - predal byt, v ktorom bol výhradný vlastník on a v prípade rozvodu by mu celý zostal a kúpili ste si byt počas trvania manželstva, kde je síce napísaný on, ale v prípade rozvodu dostaneš polovicu. Rovnako to bude aj s tým domom. Preto na teba tlačí, aby si vyňala nehnuteľnosť z bezpodielového vlastníctva. Na tvojom mieste by som mu to nikdy nepodpísala a ešte s úsmevom by som mu povedala, to čo on tebe, že sa sním neplánuješ rozviesť, tak čo rieši. Presne pre toto funguje inštitút bezpodielového vlastníctva, lebo kým žena sa stará o deti a je celá kariéra ide bokom, väčšinou muž zarobí viacej v tej rodine a chlapi sú jednoducho takí, že si myslia, že keď oni zarábali a všetko platili, tak im to všetko patrí. aj môj je taký istý, kým som zarábala viac a vyplatila som si moju časť hypo, tak bolo všetko ok, ale keď som ostala doma, tak už boli hádky, že ma musí živiť. Momentálne má zrazený hrebienok, lebo zasa živím ja jeho, tak dokonca ocenil moju prácu s dnešným obedom na 5 eur.

dm1
10. okt 2012

@cassandra123 a ako to vysvetluje? s tym by som nikdy nesuhlasila! clovek nikdy nevie co sa v zivote stane...

mima4
10. okt 2012

@elienka tak ked on zarabal, mala si ist aj ty do prace a on si mohol najat a ZAPLATIT opatrovatelku deti, kucharku a upratovacku. Potom by zistil, ze realne aj ty si zarabala.

cassandra123
autor
10. okt 2012

@mata71 on to skratka berie tak, ze financie do toho vlozi on, nie ja - bezohladu na to, ze pri mne zarobil kopec penazi, s ktorymi manipuluje tak, ze su iba jeho a ja k nim nemam ziaden pristup a ze ten dom sa postavi vlastne aj za tie peniaze. Berie to tak, ze prvotny kapital (ten dvojizbak) bol jeho. ze on predsa neskonci pod mostom ked sa s nim rozvediem - ja mu na to hovorim, preco by si mal koncit pod mostom? ved polka je samozrejme tvoja a ja od teba nechcem dokonca ani tu polku, len nejaku tretinku, za ktoru by som si mohla kupit nejaky mensi byt, ak by sa nieco stalo, ved predsa tebe ostane tak ci tak vacsina... na to mi samozrejme povedal, ze V ZIADNOM PRIPADE, LEN CEZ JEHO MRTVOLU. DOM BUDE NAPISANY NA NEHO A MAM MU PODPISAT, ZE SA HO VZDAVAM.

lin123
10. okt 2012

@cassandra123 určite nič nepodpisuj a radšej sa poraď s právnikom...ste manželia a je smutné, že máte medzi sebou takýto problém. Prečo to robí? Je to len reakcia na Tvoju akciu? Alebo by to vyžadoval, tak či tak? Čakáte bábätko, mali by ste riešiť iné veci a tešiť sa z vášho manželstva a že máte možnosť sa dostať k peknému bývaniu. A nie to, čo sa bude diať ak raz...veď ešte vás toto rozdelí. To nedovoľ.

lalinko2010
10. okt 2012

@cassandra123 ty s takýmto chlapom čakáš dieťa????? bože!!!!!! takéto povie, že podpísať pred právnikom, že sa vzdávaš domu, aby bol len a len jeho!!!! normálne sa mi rozum zastavil!!!!
nebudem nič stavať a hotovo!!! a tým že ste manželia, všetko čo nadobudnete je spoločné, či sa mu to páči alebo nie a nie aby si pod vplyvom hormónov niečo podpísala, že sa niečoho vzdávaš!!!!!

zazalienka
10. okt 2012

potom o čom je to manželstvo keď už teraz sa robia opatrenia? počíta sa s rozchodom? už vopred? ja teda neviem, my sme trochu iný prípad.. v podstate byt sme kupovali pred svadbou, na hypo, ale môj muž dostal po rozvode ako vyrovnanie od ex peniaze, ktoré sme vrazili do prerábky nášho bytu.. ani vo sne ho nenapadlo, že niečo bude riešiť.. proste byt máme pol na pol.. kto si neprešiel škaredým rozvodom, si nevie vážiť čo má doma..
keď nepodpíšeš tak čo? vysťahuje Ťa a rozvediete sa? ja by som nevedela žiť s niekým keď mám takýto nôž na krku..
ja som mala auto, môj muž ho nechal ex.. to znamená že sa nemal voziť? on doniesol prachy ja nie.. nemala som nárok na byt?
mne to príde hrozne choré..
chyba je v obidvoch, určite.. je to vec kompromisu a majetok a prachy už rozbili aj silnejšie vzťahy... keď si necháš sr..ť na hlavu, bude to ešte horšie.. manželia, rovnocenní partneri, rodičia.. dosť podstatné vzťahy..

lalinko2010
10. okt 2012

@cassandra123 daj mu podpísať rozvodové papiere a hotovo!!!!

habibi78
10. okt 2012

@cassandra123 chalan si drzi otvorene zadne vratka....a ked pride k nahorsiemu...tak ta bude drzat v sachu, ved ty vlastne nemas kam s dietatom ist...vies ako to myslim....budes lahsie psychicky vydieratelna... smutne a arogantne z jeho strany... 😒 urcite mu nepodpisuj, ze sa nehnutelnosti vzdavas....co je nenormalny, ze takto jedna s vlastnou manzelkou a matkou jeho dietata???????????? u nas dom kupoval mm, on vlozil cast, ja cast a zvysok isiel na hypoteku.... 2/3 domu si prepisane na mna a ani som sa o to nezaujimala...

elienka
10. okt 2012

@mima4 vtedy sme ešte nemali dieťa, naozaj som bola len ja sama doma a bez príjmu. Ale inak je môj manžel rozumný, milý a láskavý človek. len jednoducho chlapi sú takí. A samozrejme v prípade cassandry by som ja neobetovala dom, veď on vstúpil do manželstva s dvojizbákom, tak nechápem, ako si myslí, že za dvojizbák vymení dom. to je trocha vysoká protihodnota.

cassandra123
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bets
10. okt 2012

@cassandra123 my sme rovnako zacinali. byt mal manzel, potom neskor sme kupovali vacsi byt, teraz sme postavili dom. a nikdy ma manzel neziadal, aby sme zuzili BSM, lebo on prisiel do manzelstva s prvym bytom. stacila by jedna blba poznamka a manzel by to nerozchodil 🙂 potom by som radsej trvala na tom, aby sme zostali v starom byte a mali na ucte peniaze, ktore by patrili do BSM. nikdy by som s tym nesuhlasila a pre mna by sa velmi nastrbila dovera k manzelovi.

zuhana2
10. okt 2012

@cassandra123 a preco by si to mala podpisat?co urobi, ked to nepodpises?

habibi78
10. okt 2012

@cassandra123 neboj, v pripade rozvodu by si narok z bytu mala, dobry pravnik by to obhajil....

dm1
10. okt 2012

@cassandra123 akoze ja chapem ze mal prvotny kapital byt ale maly a preboha ved musi pochopit ze to sa hodnotovo ani zdaleka nevyrovna hodnote domu! v takomto pripade ak by na tom trval by som mu povedala ze do domu nejdem a hotovo a polovica bytu v ktorom zijete je tvoja ci sa mu to paci alebo nie

dm1
10. okt 2012

@cassandra123 on ma teda este jedno dieta ak dobre rozumiem? no a to rovnako plati ze v pripade nedajboze ak by sa nieco stalo tak ak by bol dom na manzela cely dedilo by vlastne jeho druhe dieta aj z tvojej polovice na ktoru mas inak normalne narok...

miriem
10. okt 2012

Moj muz mal tiez byt, ked sme sa spoznali, teraz sme uz manzelia, mame dieta a planujeme, ze sa casom prestahujeme do vacsieho. Sice sme sa o tomto priamo nebavili, ale na 100% som si ista, ze novy byt budeme kupovat ako manzelia, teda ako spolocny majetok a za peniaze z predaja tohto (manzelovho) bytu. Neviem si predstavit, ze by si kladol taketo podmienky, ze len on bude vlastnikom noveho bytu. Podla mna nie si divna. Myslis na buducnost a buducnost vasho dietata.
Je to hrozne, ze musis riesit taketo veci tesne pred narodenim babatka. Ja by som to odmietla podpisat. A co by manzel spravil? Rozviedol sa kvoli tomu s tebou?To by bol totalny chrapun a bez takeho muza ti bude lepsie. Je to smutne, ale je to tak.
Pripadne by som trvala na tom, ze ak to mam podpisat, tak len vtedy, ak polovica bude napisana na dieta. Ale neviem, ci sa toto z pravneho hladiska da. Drzim palce.

cassandra123
autor
10. okt 2012

@zuhana2 Ja neviem co urobi, on sa teraz tvari urazene, v podstate sa so mnou ani nebavi poriadne kvoli tomu celemu, ze som si dovolila sa ho pytat, ci kusok toho domu bude aj moj. Nepytala som sa ho preto, ze by som kalkulovala s rozvodom (nad niecim takym pre boha ani nerozmyslam, ved o chvilku rodim), ale proste viem ako to chodi a to co je teraz, nemusi byt o desat rokov a proste chcem mat aku taku istotu... velmi zle to znasam, asi kvoli tomu tehu, neviem co teraz.

zabka88
10. okt 2012

@cassandra123 to nerob, to čo od teba chce je takzv. zúženie BSM, teda že nadobudnutý dom sa nebude chápať ako súčasť BSM ale iba jeho majetok, nerob to za žiadnu cenu, pretože tie peniaze ktoré zarobil (ste zarobili) od uzavretia vášho manželstva sú aj tvoje, teda už ten rozdiel (cena väčšieho bytu- cena menšieho bytu) je vlastne už aj tvoja. chápeš ma, vlastne by si sa vzdala vlastných peňazí...

ak bude na tom trvať, na tvojom mieste sa poradím s právnikom a trvaj na takzv. podielovom vlastníctve, teda že aspoň určitý podiel domu a pozemku bude tvoj, ak nebude súhlasiť, postav si hlavu a povedz že za takýchto okolností sa s ním stavať jednoducho nebudeš..

uvedom si, že ak nebudeš mať ani kúsok toho pozemku či domu, kedykoľvek to môže predať, prenajať, rozhodovať o tom bez tvojho vedomia a súhlasu.. nikdy nevieš čo vám život donesie a nechceš predsa celý život robiť na dome z ktorého ti nepatrí ani kúsok.. fakt toto nerob..

veľa síl a ber to možno aj ako skúšku vášho vzťahu, ver že v živote toho ešte príde veľa.. chcem veriť že tvoj manžel je taký zaťatý iba preto lebo si veľa vecí neuvedomuje a že to nerobí s cieľom - úmyslom ťa oklamať či poškodiť ťa na tvojich právach.. inak by to bolo veľmi zlé ☹

halienka
10. okt 2012

@cassandra123 toto vážne nie je v poriadku tento jeho postoj, ako dôvod udáva len to, že on vlastnil predtým byt a ty nie? A keď ste kupovali ten väčší byt, tak ste toto neriešili? Každopádne ak bol ten väčší byt kúpený už počas vášho manželstva tak už ste vlastníkom v podstate obaja, keby sa mal deliť majetok. Vtedy si to neuvedomil? Babky majú pravdu, nepodpisuj, lebo inak máš nárok na polovicu všetkého čo ste nadobudli počas manželstva. Ale to je tá právna stránka. Teba asi najviac zasiahla tá morálna. Ja by som teda hlboko v ňom pátrala, prečo to tak veľmi chce, tiež by som mu vysvetlila, že ty do rodiny a manželstva predsa prinášaš tiež veľa, aj keď sa to nekešuje v eurách. Veď sa o tú nehnuteľnosť staráš, zveľaďuješ, teraz nosíš jeho dieťa a budeš sa oň starať a to akože máš všetko robiť s vedomím, že keď jedného dňa si on zmyslí, že už vás má plné zuby, tak vás jednoducho vyhodí na ulicu a má po probléme? Polož mu tú otázku, že či mu to pripadá fér a normálne. Každopádne by som mu oznámila, že ak mieni trvať na tejto podmienke, tak sa žiadny dom stavať nebude a basta fidli. On zrejme nemá takého známeho ako ty, že by zohnal peniaze navyše, a byt predať bez tvojho súhlasu už tiež nemôže, keďže ste už v podstate obaja jeho vlastníci a zrejme tam máš aj trvalý pobyt.

zuhana2
10. okt 2012

@cassandra123 a co keby si sa ty tvarila urazene-ja viem, ze je to tazke, ale u Vas su dost komplikovane rodinne vztahy, tak ze musis byt silna a bojovat, ked teraz ustupis budes musiet vzdy ustupovat, jednoducho mu povedz tvoje podmienky a ze na tom trvas.Neboj sa, on by stratil viac ako polovicu domu, keby stratil teba, on to vie a boji sa, preto jedna s tebou takto.