Mama sa rúti do slepej uličky - pije a pije

olla
22. aug 2016

Ahojte baby. Mam 26 rokov a žijem so svojou rodinou v inom meste ako som vyrastala. V rodnom meste ostala mama, otec a dvaja mladsi surodenci (22 r.a 23r.). Mama si pravidelne vypije, nikdy sa síce neopije do nemoty ale pravidelne z nej razi chlast. Ci je rano, si je obed- non stop. Ked dojdem na navstevu citim hnus už len ked ide brat na ruky moje dieta. Vsetci to vidia. Sestru to trapi, brat chodi na tyzdnovky, takze ju vidi len vikendovo. A otec? Ten si da kazdy vecer pivko a podobne ale kedže má stalu prácu, nemoze si vypit rano tak ako nasa mama. Ona totiž vždy robila z domu a tak je tomu aj teraz. Ak mi chcete poradit ako východisko- zamestnat ju v praci, to nikdy nebude fungovat. Ona by z domu a z pohodlia nesla. zdy si najde zamienku aby si dala...a zapija to nealko grapovym pivom aby sme videli ako pije iba,,nealko pivo"
Prestala sa o seba starat. Chodi v teplakoch, smrdi, zdravie jej pomaly ale urcite odchadza, kedže ju denne boli chrbat, krk, oči....Stale sa stazuje, fnuka , kazdeho ohovara, kazdemu vidi do domu. Je to od prirody taky trocha neprajny clovek ale je to moja mama a nechcem aby sa upila k smrti. Resp. je to dospely clovek ale ja nechcem zit s pocitom ze som sa jej aspon nepokusila pomoct. Byvaju kusok od vyčapu, kde kazdy vecer s otcom idu na fernetik a pivko. OTCA NERIESIM! nesrmdi, chodi do prace...a naozaj nevladzem mysliet ešte aj na neho.
Sestru aj brata to velmi trapi, nemame vsak nejake srdcervuce vztahy ako surodenci takze si urcite nesadneme vsetci aj s otcom a mamou k stolu a nebudeme to riesit , lebo najprv by otec skocil do sestry a potom ja do mamy...a potom by ona urazena isla na cigu a borovičku...
Susedia sestre hovorili ze by sme mali cosi robit, lebo už su nejake tie ohovaracky na svete. Ja tam nebyvam denne, nevolam s nou denne ale viem ze taky problem je a chcem jej skusit pomoct.
Chcem sa spytat baby, ktore ste si nieco take prezili...ake su realne postupy k tomu aby si mama sama uvedomila ze ma problem? Ze ma rodinu? Vnuka! Ze chceme aby bola v poriadku? Co treba skutocne zacať robit?
Mam pocit ze v tomto zlyhava hlavne otec, ktory je jej manzel , ma rozum a vidi co sa deje...ale obcas mi to pride ze mu vyhovuje ze moze ist s nou na pivko...
a prosim dievčata , nejake odsudzovacky si nechajte pre seba. Každy mame nejake problemy. Mna zauiima postup ako to začať riešiť. pripadne nejake navrhy a hlavne ak ste tu nejake , ktore ste mali podobne problemy.
Velmi vam dakujem <3

vespertine
22. aug 2016

A pila vzdy? Aj ked ste boli deti? Alebo to zacalo v nejakom bode? Potom je podstatny ten bod, spustac....podla mna ludia piju spociatku hlavne namiesto relaxu, oddychu, zabavy....vsetky tieto veci alkohol urcitu dobu poskytuje. Mozno aj s tvojim otcom maju /mali vdaka tomu k sebe blizko....ak by to bola moja mama, navrhla by som jej iny relax, oddych, zabavu....navrhla by som jej nejaku spolocnu aktivitu so mnou trebars kazdy stvrtok vecer, alebo otcovi by som nenapadne naznacila, nech ju namiesto vycapu vezme do kina alebo co...ale pokial je to male mestecko a navyse je zvyknuta pit uz aj rano, tak tieto formy by asi nepomohli. Uz to zaslo dalej, vidim to tak, ze jediny, kto by to mohol nejako stopnut, je tvoj otec. Inak ak im / jej to takto vyhovuje, tak sama asi vela nezmozes. Mozes jej akurat tak povedat ako to vidia ludia, ze sa za nu mozno hanbis, ze nechces, aby si ju jej vnuk takto pamatal...mozno sa vyhrazat prerusenim kontaktov. Ale ci to pomoze, netusim, skor asi nie, ale skusila by som to.

tamtamka26
22. aug 2016

Neviem ti poradiť, ale prezila som to iste. Na milion % ta chapem a lutujem vas vsetkych. U nas pil najorv otec, potom bol sprosty, mame nadaval atď. Mamina bola na invalidnom kvoli cukrovke a pomaly zacala tiez. Az pila hadam viac ako otec. Prestala varit, starať sa.otec robil ako nepricetny vzdy, aj bitky boli, nadavky. Nase vztahy tiež nič moc. Vsetci zatvarali oči predtým a snažili sme sa to utajit pred ostatnou rodinou a dedinou. Nakoniec dostala mozgovu porazku! ☹ v 47 rokoch!!! Nerozprava, je ochrnuta, na plienkach!! Ked nepila bola to Naj mama na svete. Casto rozmyslam, co by bolo, keby prestala piť vtedy. Takto si znicila zdravie a život.mohla sa rozviesť a krasne si teraz užívať.... ☹☹☹

marcelatje
22. aug 2016

@olla nepotesim ta, no kym alkoholik sam nechce prestat tak neprestane ani ked sa rozkrajas. Nehladi na rodinu ani deti. Uspesnost protialkoholickeho liecenia je 20% prave kvoli tomu ze to ti ludia nemaju v hlave upratane. Nie je mozne drzat ich z dosahu alkoholu po cely zvysok zivota.
Ak sama nechce stracas cas, energiu a nervy.

olla
autor
22. aug 2016

@vespertine presne ako hovoris, zacalo to tym ze to bol pre nich relax, ved krčma 20m od domu , kazdy den fernet s tonikom a nanuk a pekny vecer za nami. Otec vsak rano ide do robot a do krcmy az vecer. Mama ide s nim, no razí z nej cely den. Moj plan je prebrat to s otcom a razne mu povedat ze je jediny a hlavny ktory to moze napravit. Prebrat to s nou - ak si je vedoma problemu, urobim vsetko aby som jej pomohla. Problem je jej hnusna, zatrpknuta, hrda povaha :(
@tamtamka26 to je mi velmi luto, velmi velmi moc luto :( my sme bitky rodicov nezazili. Praveze doteraz si vecer masiruju krky a chrbaty. No vzdy na stole pohariky :( medzi sebou mi pride ze si rozumeju ale rozumeju si aj v piti :( vy sa starate o mamu ci je niekde ubytovana? Lebo to by som asi nedala. Si velmi silna <3

vorkola
22. aug 2016

@olla Tu myslim, nic nepomoze, len ak si veriaca sa modlit a postit.Existuju aj specialne modlitby za alkoholikov.Alebo este prirodzena forma liecby ist na protialkohocke,ale to ti mama asi nepojde,kedze nasava uz od rana.Preto tie modlitby,ale musis v nich byt vytrvala

sardinka335
22. aug 2016

realny postup je takyto - ak alkoholik nechce so sebou niečo robit, svoje pitie nevnima ako problém tak nemozeš urobit NIČ!! Je to svojpravna osoba a je to jej zivot.
A toto je take typicke slovenske....ked ma človek problém tak hlada vinníka všade inde len nie v SEBE! Tvoja matka sama moze sa to ze je pijanka, nemoze za to nikto iny len ona sama a preto len ona sama moze pre seba niečo urobit. Na začiatok stačí len chciet a navštivit psychiatra, centrum pre liečbu drogových zavislosti.
Mám to zažité, proste ked dotyčny nechce nezmožeš nič...len proste byt dcerou ,,v dobrom aj v zlom,,. Ja to takto robim a celkom to ide. 🙂

vilma7
22. aug 2016

@olla môj otec sa upil k smrti, keď mal 40 a ja 15 rokov...mal dve dievčatá v puberte a manželku, ale túžba piť bola silnejšia. Tiež som toho názoru, že pokiaľ ona sama nechce, vy sa môžete aj na hlavu postaviť- buď začne piť tajne, alebo tajne, prestať určite neprestane, pokiaľ by o to nemala záujem ona. Ale liečba alkoholika znamená úplná absencia a tam je fakt úspešnosť veľmi nízka /hlavne keď aj tatkovi vyhovuje, že ide s ním na pohárik/...a susedia nech si hľadia do svojich polievok, tí vám môžu byť ukradnutý, pokiaľ ich vaša mama v podnapitom stave nejako neobťažuje atď.

olla
autor
22. aug 2016

@marcelatje ano, nema to v hlave upratane :( a jej povaha jej to ani nedovoli upratat
@vorkola dakujem, myslim ze za to nic nedam, co znamena,,vytrvala? "
@sardinka335 v blizkej dobe s ajej spytam, ci si uvedomuje svoj problem, ze ak ano , ze urobim vsetko aby som jej pomohla- teda psychiater, pohodlie, ak bude treba budem tam denne chodit....a ak mi povie ze je to nasa vina tak jej asi buchnem dverami...ako dieta si pamatam, ked som ju prichitila fajcit , lebo sa pohadala s otcom- tak som ju objala a povedala ze ,,mami toto nam nerob" a ona ma odsotila a povedala ze zrazu ju vidime a zrazu sa o nu zaujimam :( a dcerou v dobrom aj v zlom sa snazim byt...kym sa nevala po zemi, zvladnem to ale ide mi o jej chabe zdravie

olla
autor
22. aug 2016

@vilma7 hrozne :( priserne:( my snad ich chyby nebudeme opakovat

moni244
22. aug 2016

@olla pozri, pokiaľ nebude chcieť ona, neurobíš nič, takto dostaneš len seba do kolotoča stresu, nervov, psychického nátlaku. Jediné, čo môžeš urobiť, je povedať jej narovinu, ako to vidíš, že si tu, aby si jej pomohla, ale musí sama chcieť a úprimne? Vnuka by som jej nedávala, kým sa nespamätá, nemusí to vidieť, zažiť, ja som z otcom prerušila vzťahy pred 10 rokmi, nebol na mojej svadbe, nepozná si vnučku, pre chlast stratil deti a ja mám konečne kľud

moni244
22. aug 2016

@vorkola jasné, už len modlitby pomôžu, v čom? že človeka osvieti a zo dňa na deň sa zmení?

j.a.n.e.7
22. aug 2016

Uff, mno Tvoja mama je vážne chorá - je alkoholička. Treba ju nejako presvedčiť, aby šla na liečenie, inej cesty niet. Neber teda jej správanie nijako osobne, už v podstate ani za to nemôže, že o seba nedbá ap., ber ju ako chorého človeka a skús presvedčiť zvyšok rodiny, že pre jej dobro by ste ju mali presvedčiť, aby sa šla liečiť. Dá sa z toho dosťať, ale musí aj ona chcieť a to je vlastne to najťažšie. Alkoholik nemusí byť len ten, čo sa spíja do nemoty, omnoho viac je "hladinkárov", ktorí ak nemajú dennú dávku, chytia absťák. Prípadne sa obráť na najbližší klub anonymných alkoholikov, zvyknú spolupracovať aj s lekármi a nech Ti niekto kompetentný poradí ako postupovať.

adsumus
22. aug 2016

@olla ty si ako dieťa prichytila mamu fajčiť a povedala si jej mama toto nám nerob? a čo ti robila, že fajčila alebo že sa pohádala s otcom? Podla mna nechaj ty svojich rodičov na pokoji a rieš si svoj život.

j.a.n.e.7
22. aug 2016

@moni244 Áno, aj to sa stáva, že človeka "osvieti" aj vďaka modlitbám, o ktorým ani nemusí sám vedieť... pochopí to len ten čo to zažil. Vlastne to je aj kľúč k liečbe, že raz ten človek príde do bodu, že sa mu jeho pitie a prípadne aj on sám sebe začne hnusiť, uvedomí si v akom stave sa nachádza, o čo prichádza... a to skôr, než sa upije k smrti. Rodina je veľmi dôležitá a ja vidím hlavnú chybu hlavne u manžela, ktorý si neuvedomuje, že jeho žena je CHORÁ. On je prvý kompetentný, kto by mal zakročiť.

tamtamka26
22. aug 2016

@olla ďakujem ti! Radsej keby som nemala potrebu byt silná v takýchto veciach. bola doma asi 10 rokov, "opatroval" ju otec, ja som chodila na strednu ešte, sestra odisla 300km od domu este ked bola mama zdrava.lenze otec neprestal piť a daval piť aj mame. Normalne jej nosil vino a potom jej nadaval do alkoholiciek! A onato mala v sebe zakódované, pila aj po porážke. Sice nerozpravala, ruka ochrnuta, ale dobre vedela, čo robí! Takýto je alkohol kúzelník!! ☹ teraz je už však v Domove dôchodcov, kde ju navštevuje m 2x do týždňa! Aj napriek všetkému, som ju tam dávala s tazkym srdcom... Zaumienila som si, ze keby pridem o robotu, budem ju doma opatrovat. Nie kvoli peniazom, ale svedomiu.... No neviem, ci to ešte zvladnem.

nyusika
22. aug 2016

Utuž si vzťah so súrodencami...inú radu nemám.

vorkola
22. aug 2016

@olla No vytrvala, to znamena neprestajne sa modlit.,a este ma napadlo, ze by si mohla dat za nu na omsu,a byt na tej omsi pritomna,a prosit,prosit, prosit najvyssieho o milost uzdravenia tvojej mamy.Mozno potom pristupi aj na to, ze pojde na protialkoholicku liecbu, Ale po vylieceni uz nesmie az do konca zivota pit,staci jedno pivo, a uz by ju to znova nastartovalo,a bola by tam kde predtym

vorkola
22. aug 2016

@moni244 No presne ako hovoris,osvieti mamu, alebo dceru,ako dalej

moni244
22. aug 2016

@vorkola no to urcite, tieto blaboly nikomu nepomozu

tajka1986
22. aug 2016

@vorkola takze ak sa zacnem modlit aj chlieb bude lacnejsi a trava zelensia 😀 ? Modlenie este nikoho zo sr....k nevytiahlo

katkalubkova
22. aug 2016

@olla neprijemne... 😒 , drzim palce
myslim, ze by si mohla skusit poradu u psychiatra. Myslim ako ty sama, najskor.
Oni maju skusenosti s pacientami ( teda v praxi sa stretavaju aj s alkoholikmi ). Skus zajst za nejakym dobrym psychiatrom, presne takto pekne polopate mu to povedz, urcite ti poradi, ako na mamu.
Drzim prsty

mandala77
22. aug 2016

@olla prvý krok je priznať si svoju závislosť. A to nikto za ňu neurobí. Ak jej budeš podsúvať psychiatra, zhoršíš to a vytvoríš v nej len odpor. Až keď človek dokáže priznať svoju závislosť a bezmocnosť nad ňou, dokáže sa voči nej postaviť a vyhľadať pomoc.
Skús si niečo pozrieť o http://alanon.cz/, alebo niečo o spoluzávislosti. Ak Ty máš s tým problém, že pije aj keď s ňou nežiješ, rieš seba a nie ju.

katkalubkova
22. aug 2016

@mandala77
citujem Ta: Ak Ty máš s tým problém, že pije aj keď s ňou nežiješ, rieš seba a nie ju.
Dost hlupe, podla mna, prepac!
Myslim, ze psychiater je dobra volba, ale iba pre dceru a psychiater, ako poradca, pre dceru.
Je jasne, ze tahanie ku psychiatrovi by nic neriesilo, ani by ju tam nedotiahla.
Tam nejdu ani ludia, ktory nie su alkoholici a mozno by pomoc potrebovali, lebo maju "strach" - neistotu, co si ludia o nich pomyslia. Trocha empatie.....

papricka33
22. aug 2016

@olla tvoja mama je očividne veľmi ťažká povaha. Suhlasim s tým, že ešte hľadáš spôsob, ako jej pomôcť, ale zároveň si naozaj uvedom, že celé toto je hlavne o nej. Nešťastníci ako ona sú schopní celý svoj život postaviť na psychickom týraní ľudí, ktorým na nich záleží. Cíti sa u ukrivdená, nedocenená, opustená... otázne je do akej miery jej viete s tým pomôcť vy, a do akej miery je to len výsledok nejakej jej traumy z detstva, či depresie. S tým jej bohužiaľ nepomôžete. Tu si vie pomôcť len ona s odbornou pomocou. Tu je otázka, či to aj chce. Či si už tak trochu nwhovie v tej sebaľútosti a osamelosti. Urob potrebné kroky, ponúkni jej pomoc a oporu, ale ak ju odmietne, razne jej daj najavo, že tým od toho dávaš ruky preč a je to celé na nej. Viem, že to znie divne, ale sú matky, ktoré radi vidia, že sa ich deti kvôli nim trápia. Nepúšťaj to do svojho života, len ju v tomto konaní podporíš. Daj jej rázne najavo, že ak ONA na svoje zdravie kašle, tak aj ty, a nikto (ani ona) ti už nemôže nič vyčítať. Potom sa musíš naučiť žiť s tým a zmieriť sa, že toto je jednoducho tvoja cesta. Niekto má inú mamu, ty máš takúto.... Ide to ťažko, ale dá sa to 🙄

lucinka511
23. aug 2016

@olla mala som taku tetu.kt doma zacala tiez tal popijat.asi nejake nezhody s mojim ujom.pekne deti.pekny dom ona bez prave doma pila .skoncila rozvedena bez deti a muza .vliecebni .ale pije nadalej
Je to tazke ak sama nechce .nedonutis ju .tetu nedonuti ani nedospele deti.
ale ja by som to skusila cez otca.skus dohovorit jemu.ci to nevidi .mozno na jeho natlak sa aspon uvedomi.

mysga
23. aug 2016

A mame si to povedala? Normalne? Partnerova mama vedela jedno obdobie zlupnuť za den flasu vina. Tak jej to vytkol, síce dosť drsne, prirovnal ju k jeho otcovi, samozrejme, že sa urazila ale prestala. Ich otec s tym zase prestal,resp.obmedzil to, keď mu jeho dcera nedala do ruk vnučku, ak z neho tahalo.

zuzhe
23. aug 2016

moja svokra kedysi popijala v kuse, teraz uz ma "len" take obdobia obcas.. vtedy nepomaha nic, akekolvek dohovaranie to len zhorsuje... jej deti to riesia tak, aj ju na to upozornili, ze pokial bude pit, bude sama.. a tak to aj praktizuju- ked ju nachytaju, ze ma vypite, nikto jej nevola, nikto k nej nezajde, nikto sa o nu nezaujima...aj ked napr. jej dcera byva len par domov od svojej matky. Svokre to po par dnoch dojde, prestane pit, ide na spoved, zavola nam ako sa mame a vtedy vieme, ze uz je ok... a je na par tyzdnov/mesiacov opat pokoj

olla
autor
23. aug 2016

@j.a.n.e.7 ano aj to tak beriem,ze za to ani nemoze...ale jej povaha za to moze, mohla to zastavit na zaciatku ,sak neni negramotna ze nevedela do coho ide ...ale vinu dava mne a surodencom a otcovi ze ju neposluchame na slovo a ze som sa odstahovala. jednducho labilna povaha a nesebakriticka :(
@katkalubkova a mozno naozaj potrebujem toho psychiatra ja...vsetci surodenci sme trocha poznaceni tou ich vychovou bez lasky a bez objatia...porozpravam sa s otcom :( len to bude tiež take ze mozno na mna zasa vyleti ale čo už

olla
autor
23. aug 2016

@mysga velmi nad tym rozmyslam , ze ich budem vydierat cez maleho. Velmi ho lubia a stale volaju nech ho donesiem...ale nenechavam im ho sameho dlho a to ho chcu aj na noc...mozno by som vedela tymt smerom zatlacit ale neviem ci to pomoze :(

olla
autor
23. aug 2016

@papricka33 ano, mas velku pravdu. Jej mama ju neznasala, cely zivot jej nepomohla a pred rokom zomrela. Ani ku mne a k surodencom nasa mama nikdy neprejavila lasku, objatie, nejak podporu. Jedoducho ked ju neposluchneme na slovo(dospele deti) otoci to na seba a ako ju my neznasame a podobne. Ona je presne ta ktora je stastna z toho ked sa mi niečo nedari v zivote, najradsej by bola keby mi to s muzom nevyslo a ja by som dosla do rodicovskeo domu s malym....velmi zla co ? :( dnes ked tam pojdem poriesim otca, sytam sa jej osobne ci chce pomoct, dohodnem sa so sestrou ...ale podla mna nic nezaberie, lebo to otoci na seba a ja budem do konca zivota lutovat