Mama nechce byť doma na dôchodku

19. jún 2024

Ženy, ja už som zúfala z mojej mami. Nechce byť doma na dôchodku. Má vyše 65 rokov. Keď ju v práci nepotrebovali a nastúpila d dôchodku, tak ju "vyhodili". Zrazu, keď zistili, že im nemá kto robiť, tak ju zavolali naspäť. A ona sa tam odvtedy drží rukami, nohami. Už končila X krát. Teraz naposledy mala končiť 30.6. a dnes mi oznámila, že ona ešte ostáva, lebo jej treba peniaze a nemá kto robiť. Je to fyzicky náročná práca v kuchyni 5 dní v týždni, kde niekedy robí ešte aj soboty na svadbe vyše 15 hodín. Momentálne je tam na čierno a rozmýšľam, či mám byť taká sviňa a poslať im tam kontrolu, alebo zavolať vedúcej a povedať jej, nech ju "vyhodí". Nechcem aby sa tá žena dorobila. Má si užívať dôchodok, vnúčatá. Mimochodom má všetko dom s veľkou záhradou, ďalšie záhrady a pozemky. Peniaze na účte až až. Nám 3 deťom už dala veľa a vždy jej je málo. Poraďte mi, ako jej pomôcť. Máme výborný vzťah, no dnes, keď mi oznámila, že ostáva v robote, tak som sa s ňou prestala baviť.

andreakotesova
19. jún 2024

Nemá sa ti kto starať o deti cez prazdniny, však? ✌

personality
19. jún 2024

Vieš čo, môj strýko keď zostal doma z roboty, do 2 rokov umrel, nudil sa a doľahlo na neho, že je nepotrebný, aspoň sa tak cítil, taktiež samota, doslova nevedel čo s časom. Podľa mňa Tvoja mama najlepšie vie čo potrebuje. Ak vládze, možno by si sa do toho nemala starať, takto navyše "intrigánsky".

januska12323
19. jún 2024

Tvoja mama má vlastný rozum, keď chce robiť nech robí koľko chce. Tvoj názor už pozná a zariadi sa podľa seba.

gribka1
19. jún 2024

Ju to napĺňa a to jej pomáha mať chuť do života. Či tebe sa zdá, že je zničená, zhumpľovaná a nevládze?

autor
19. jún 2024

@personality Ale ona má práveže toho až, až. Keď príde z roboty, tak furt má niečo iné. Tá žena nevie oddychovať. Ona bola vyše roka PN doma, keďže si v tej práci zlomila ruku na 4x. Tiež bola rok na dôchodku už doma. Tu nejde o to, aby sa nudila. Len jednoducho vždy potrebuje robiť. Celá rodina jej dohovárame a nedá si povedať.

luccija
19. jún 2024

Asi sa doma nudí a cíti nepotrebna.Lepsie ako by ti mala vyvolávať, že je osamelá atď ..

gribka1
19. jún 2024

Keby nevládala oddychuje. A robí to, čo ju baví.

luccija
19. jún 2024

Ale to je taká povaha cinoroda nevie sedieť a pozerať telenovelu.Je taká celý život, tak ju nechaj veď má svoj rozum porozpráva s kolegyňami, má režim...veľa ľudí sa úplne opustí na dochodku

autor
19. jún 2024

@andreakotesova Nerýp... Prečítaj si to ešte raz! Je mi jej ľúto a chcem, aby si konečne oddýchla a začala užívať dôchodok. Mimochodom som na materskej a o deti sa starám sama. No chcem, aby si ich užila aj ona.

personality
19. jún 2024

No ja poznám aj taku dôchodkyňu, ktorá chodí ešte aj na estetické operácie, vraj aby mohla konkurovať "sopliakom" nielen vedomosťami, ale aj výzorom. 🤣 Podľa mňa ju zatiaľ nechaj.

autor
19. jún 2024

@luccija Ale my máme veľkú rodinu. Vždy je u nej plný dvor. Tu nejde o to aby sa nudila. Jej ide hlavne o peniaze a tie má dosť. Furt len šetrí, odkladá. Varí, pečie. Potom rozdáva.

deedol
19. jún 2024

stale pises, co chces ty. ale co chce mama? moj dedo tiez do roka po odchode do dochodku zomrel, nemal este ani 66r. ak sa ona sama nestazuje (ze je unavena, ze ju tam vyuzivaju atd.), tak ju nechaj.

autor
19. jún 2024

@personality To nie je ona. Ide max na obočie a pedikúru.

personality
19. jún 2024

Lenže nie každá babka sa vie venovat vnúčatám. A častokrát aj tie deti už povedzme od 6-7 rokov, nechcú so starými rodičmi byť. Nudia sa spolu, nerozumejú technológiám, alebo životu dnešných detí. Možno Tvoja mama sa vám chce venovať práve týmto spôsobom, že zarába, šetrí, rozdáva. A nechce sa s vami hrať pexeso alebo strážiť.

autor
19. jún 2024

@deedol Ale práveže ja vidím, že ju využívajú, že má už všetkého dosť. Prečo je tam na čierno? Prečo vždy povie, že ich tam bolo xy na pohovore a nikto neostal? Lebo všetci sa "vyprdia" na takú prácu.

luccija
19. jún 2024

Tak ma rada peniaze a chce mať viac a viac🙂nechaj ju žiť život, ktorý ju baví.Teraz v tomto veku ju chcela meniť?Aj ja poznám 70 r ženu, ktorá chodí robiť chyžnú, lebo ju to baví veľa sa tam nenarobí, keď je treba pomôže v kuchyni ma to v dedine...vyzerá oveľa mladšie vrtula v zadku, potom celé dni v záhrade, vnúčatá celý život veľa robila

personality
19. jún 2024

Inak aj moja mama je taká, keď k nej prídeme, je nonstop pri hrncoch, mne to príde že zbytočne k nej ideme, lebo ona sa nezastaví, takmer sa na nás nepozrie, len vyvára a rozdáva peniaze. Nakupuje hlúposti, ktoré nepotrebujeme. Ale hrať sa nebude, lebo nevie. Tak aby si nebola sklamana, keď ju na ten dôchodok dostaneš. 🙂

deedol
19. jún 2024

tak ries s nou pracovne podmienky, nie odchod z prace. mozno bude pristupnejsia rozhovoru, ci?

sella38
19. jún 2024

Ja mam 72 rocnu kolegynu. A este min. rok chce ucit... 😱🤷

simca06022011
19. jún 2024

nechaj ju... pokym chce pracovat a je aktivna, neviem kde beries to pravo jej do toho hovorit vobec. Je to jej zivot, poznam kopec ludi co si dochodok veru vobec neuzivali a neuzivaju. Tebe jej nema co byt luto, mne je napr luto dochodcvo co nemozu pracovat a byt nejak cinni... zavreti doma... tych mi je luto. Vobec to co robi nepovazujem za honbu za peniazmi...proste jej tak je dobre. V praci, v inom ovzdusi atd... nie doma.

autor
19. jún 2024

@personality Ona ich miluje. Keď tam neprídeme jeden deň, tak nám volá a píše, že čo sme neprišli. Deti sú tam nonstop. Ak nevarí v práci, tak potom vnúčatám. Už na ňu kričím, že plná chladnička, ale aj tak im urobí, čo im na očiach vidí.

prasiatko30
19. jún 2024

Tak su ludia u ktorych ostat doma znamena pomala smrt. Minule som bola u obuvnika - a stary pan nam s hrdostou rozpraval, ze ma cez 90r - uz si nepamatam ci mi povedal 91 alebo 94 - a chlap vyzera aspon o 20r mladsi a je cely stastny, ze ma co robit, a ze je uzitocny - tiez je pravda, ze dedusko je normalne prihlaseny v zdravotnej poistovni a ma svoju zmluvu, lebo ako nam povedal ak by prisla kontrola tak synovi navalia pokutu - obuvnictvo je jeho syna. Ale ten chlap ma uplne cistu mysel, sije tie topanky kvalitne a je zdravy.
Mozno by bolo dobre sa dohodnut s mamou aby nerobila tolko - mozno len na skrateny uvazok a zeby bolo vhodne aby jej urobili zmluvu - lebo nedajboh sa jej v robote nieco stane a ostane na holickach.

majamat
19. jún 2024

aj ja by som ju nechala. moja mama ma zahradu a sice na dochodku je,a le pestupe tam toho viac ako by bolo treba, pred necelym rokom mala zapal priedusiek spasticky s nizkou saturkou. rozbehla sa jej srdcova arytmia, no stale robi an zahrade, hoci uz tolko nevladze, nasadi toho kopec, aj ked tolko nemusi. no keby to nemohla,a si yb to bol jej koniec.

a teda dolezite nie je len to,c i am co robit doma, ale mozno potrebuje byt v kolektive. nestaci byt s rodinou,a le aj kolektiv ma pre cloveka vyznam.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ysseba
19. jún 2024

@andreakotesova Tiež mi to hneď napadlo pri vete "užívať si vnúčatá". Proste mám pocit, že autorka chce, aby bola mama na dôchodku, aby bola po ruke cez prázdniny, choroby a tak.
Autorka... mama je svojprávna, hádam vie, kedy má skončiť svoj pracovný život

luccija
19. jún 2024

Tak je obetavá a lichotí jej, že ona sa "postará"môžu sa na ňu spoľahnúť to je ešte stará škola.Co jej chces teraz dávať prednášku o sebaúcte, táto pani je tiež na telefón, keď niekto vypadne už uteká.Este aj nočné chodí robiť.Ona má z toho radosť.Tesi sa, že robí v luxusnom hoteli to, že jej dávajú málo jej nevadí neprecestuje je v kolektíve.Este v 60 tkr denne jazdila do Rakúska do záhradníctva v teple, v skleníkoch ja obdivujem jej elan.A nemusí majú toľko pozemkov, domov, že môže chodiť do kúpeľov a nič nerobit

gribka1
19. jún 2024

Čo vraví ona, preço ešte pracuje?

autor
19. jún 2024

@simca06022011 Ja sa bojím, že sa jednoducho dorobí... Ráno o štvrtej vstáva, z práce príde o druhej, pol 3. Potom uteká na záhradu kosiť, alebo doma do záhrady. Alebo sa dožaduje detí. Má vysoký tlak. Je tak chudokrvná, že bola týždeň v nemocnici na transfúziach. Ja jej doprajem všetko šťastie sveta, keďže ju nekonečne milujem. Ale tá žena sa mi stráca pred očami a nedá si povedať.

autor
19. jún 2024

@gribka1 Lebo nevedia nikoho nájsť a ona potrebuje peniaze. Pritom viem v akej dobrej finančnej situácii je, keďže mám prístup k jej účtom.

1ryba
19. jún 2024

Je to jej životný štýl. Ani tebe by sa nepáčilo, keby ti mama kafre do toho ako, kedy a kde máš robiť. Sprosto povedané radšej nech zomrie pri tom čo ju baví, ako pri pozeraní do stropu. Je svojprávna a môže si robiť, čo uzná za vhodné. Pokiaľ jej nemusíš platiť odvody, voziť ju do roboty alebo vás svojou robotou inak neobťažuje, treba ju nechať nech si robí, čo ju baví.

autor
19. jún 2024

@luccija Len ide o to čo robí táto pani a čo moja mama ako kuchárka v kuchyni. Kde nosí 20 a viac kilové hrnce. Mne ide aj o ten princíp, že jej nedajú ani len dohodu. Nedajbože sa jej niečo stane, tak čo potom?