Mama je ku mne často zlá

andrea_bugenova
10. jan 2023

ahojte moja mama je ku mne dosť zlá dakedy mi nadáva a niak extra ma nepodporuje a som z toho dosť smutná :( mám rada svoju mamu vďačná že mám mamu a má sa kto o mňa starať . Ale dakedy mi mama nadáva večer dosť a potom napríklad plačem v noci kôli tomu čo mi povedala vždy keď na to myslím som veľmi smutna :(( . Zakazuje mi kamarátku s ktorou sme mali niake problémy . Iné kamarátky nemám a som dosť smutná keď len tak mama povie veď hej choď si za tou eminkou . Napr nikdy by som sa mame nezverovala alebo nevravela čo sa dialo v škole lebo proste moja mama taká není . Dakedy dosť závidim mojím kamarátkam ako si rozumejú s ich mamami
hovoria im všetko a berú ich ako ich najlepšiu kamarátku . Neviem čo s tym inak mám 12 eokov

marca12
10. jan 2023

@andrea_bugenova v prvom rade dufam,ze tvoj nick nie je tvoje ozajstne meno. Len aby sa nedostalo k mame,co tu o nej pises,ktokolvek ta vie podla mena identifikovat. Preco je mama zla? Je nervozna zo zivota alebo nestastna a vybija si to na tebe?

bennn
10. jan 2023

s tym nič nespravíš... Jedine že sa vyhneš tomu, prečo ti nadáva a nedáš jej dôvod.

a píše sa "nejaké" ... "niake" neexistuje a je to nezmysel.

anjelicek26
10. jan 2023

To, ze si nerozumies s mamou je asi vekom... zakazuje ti veci, lebo ich proste vidi inak, "usmernuje" ta a "vychovava" tak ako je "naucena", casto tieto vzorce vychovne ma ona zo svojho detstva, tipujem, ze babka s dedkom k nej kedysi pristupovali rovnako. Dospeli su tiez len velke "deti" a robia chyby a ak si najstarsie dieta, tak sa to uci hlavne na nom, ake je to byt "dobra" mama...Skus nadohdit z mamou rozhovor o jej detstve, dospievani, ake to bolo, co sa jej pacilo, nepacilo, ake boli zakazy a prosim daj si pozor, aby si sa nepytala v tom momente na seb.a.. len ziskaj informacie a pochopis vela... ono toto je dolezity bod pri dialogoch - cim viac si ticho, tym viac to nuti toho "druheho" rozpravat...casto viac ako chcel...

Moja mama nas tlkla ako zito, ocakavala tip-top vysledky v skole, boli tresty, vyhrazky, zakazy, a to dlho, kym sme nemali tych 14-15 a zacali travit co najviac casu mimo domu a uz na nas "nemala dosah"... par rokov na to sa odstahovala uplne...

Co tym chcem povedat, bud rada, ze mas dobru kamaratku, zver sa jej... mamu nezmenis, je to smutne, ale je to tak. Mozes ale ty ako mama jedneho dna prelomit ten kruh a spravit to z vlastnymi detmi inak. U nas doma to ide bez bitiek, urazok, nadavok a ano, viem prve a posledne o mojich detoch, lebo mi doveruju a nesudim ich... a moje deti to maju sancu spravit este lepsie...

loliki
10. jan 2023

@andrea_bugenova Skús sa porozprávať aj s mamou. Vieš, ona je večer oveľa viac unavená ako ty. Nepridávaj jej problémy, Snaž sa o pokoj doma. Neprovokuj mamu, urobila pre teba veľmi veľa, oveľa viac než hociktorá kamarátka. Uvedom si, že jej patrí tiež troška vďačnosti, úcty a pochopenia. Ja som v 12ich ani netušila, že je MK a nesťažovala som sa tu na mamu. Mamu poslúchaj, nebude na teba kričať.

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@marca12 myslite si ze som taka hlupa a dala si svoje meno ? inak nieje to moje meno

caroline_
10. jan 2023

@andrea_bugenova moja skusenost, nejako to vydrzat, a ked budes dospela, tak sa osamostatis a odides, to ze ti dala zivot, alebo sa o teba stara v zmysle ze ti vari perie, je jej povinnost, a nie dovod na vdacnost, ja mam macky,staram sa o ne, je s tym kopa prace a hovorim ze maju byt vdacne? ja som si ich zobrala lebo JA chcem, tak isto tvoja mama. mrzi ma ze sa trapis,a ver ze ta velmi dobre chapem, to su veci ci dusicku zabolia, mozes sa s nou skusit porozpravat, mozno si z toho nieco vezme, mozno nie, aspon budes vediet comu sa mas vyvarovat ked budes ty mama.

marca12
10. jan 2023

@andrea_bugenova verila som,ze by si nebola taka hlupa.

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@marca12 tak okej

eva8
10. jan 2023

Ako si sa dozvedela o Modrom Koniku a ako si sa prihlásila?
Skús napísať mamke list s tvojimi problemami. Buď úprimná, nie urazliva, napíš, ako ju máš rada, prečo ju lubis, čo ti chýba a prekaza

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@caroline_ viem že ma pravo byt na mna dakedy nastvana ked jej domov vleciem 4 mozno pre teba to tak je ze tvoje macky by mali byt vdacne ale ja som vdacna viem ze je to jej povynost ale mam sa dobre niektore deti nemaju rodicov alebo byvaju v chudobnejsich rodinach ja mam svoju mamu velmi rada len dakedy sa fest pohadame

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@eva8 ja som o tom vedela uz asi v 8

jana_eyre_2
10. jan 2023

To ma mrzí že to máte takto.. mamy nebývajú ideálne, hoci si to o sebe niekedy rady myslia.. nikto však nie je ideálny, ani mama a vedia robiť chyby.. totiž každý ich robí, len ten nie kto len spí.. ani ja nie som ideálna a viem že moje deti by mi mohli toho veľa vyčítať. Avšak si myslím že mama by ti nadávať nemala, určite nie tak, že sa večer trápiš a plačeš. Ak máš mamu ktorá nebude pocuvat, ťažko niečo poradiť. Ak vie však mať aj dobrú náladu, skús vtedy sa s ňou porozprávať ako ta vie zraniť keď ti veci vyčíta a nadáva ti.. Na druhej strane skús porozmýšľať či aj niekedy niečo nie je čo by si vedela zmeniť aj ty. Dohodnite sa na zmene, niečo zmenis ty, niečo musí aj mama. Ale stále si dieťa, máš právo doma cítiť podporu a ak ju necitis, tak je niečo zle. Ak mama nepočúva, mas v rodine niekoho iného blízkeho? Ako si rozumieš s otcom? Môžeš sa mu zveriť? Môže sa on porozprávať s tvojou maminou? Alebo teta, babka.. niekto kto pozná tvoju mamu aj teba.

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@jana_eyre_2 babku s dedom mam velmi rada z ocovej strany ale zas mama ich nema rada chodime len ked mama musi ist do prace aj oco tak tam prespime na den

jana_eyre_2
10. jan 2023

A pre ostatné by som len rada pripomenula, že nie dieťa musí pripomínať svojej mame že ju ľúbi. Mama musí dávať svojmu dieťaťu najavo že ho ľúbi, lebo často sa stáva že si tým nie je isté.

eva8
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
caroline_
10. jan 2023

@andrea_bugenova ja som pisala ze nemaju byt zaco vdacne :D niektorym rodicom znamky vadia, to sa musis uz s mamou porozpravat, a sama vies na kolko to je medzi vami zle

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@anjelicek26 je to pubertou

anjelicek26
10. jan 2023

@andrea_bugenova podla mna puberta je narocna pre obe strany... ty prechadzas kopou hormonalnych zmien, su to procesy ovplyvnujuce tvoje zmyslanie, emocie, vnimas veci inak, vidis ich inak, reagujes inak, menis sa... mama tiez vnima zmenu a to - ze sa menis na zenu, ktora ju uz coskoro potrebovat (a pocuvat) nebude... len pritvrdit je malokedy ta spravna cesta, potom sa pubertiak uz uplne odtrhne a nebude pocuvat nic...

Btw. ja mam (mala som) moju babku velmi rada, pritom viem, co mame vtedy vsetko porobila ten vztah k vnucatam uz bol iny... ale to moju mamu vtedy neospravedlnovalo. Ziadnu mamu neospravedlnuje. Ale casto to vela vysvetluje.

loliki
10. jan 2023

@andrea_bugenova Ty napíšeš, že mama je na teba zlá. A čo by napísala mama o tebe? Ako ťa vidí ona? Kričí na teba neoprávnene, bezdôvodne, alebo má pravdu a má aj dôvod? Ty si vždy dobrá?

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@caroline_ ma to zlu stranku ale aj dobru ja si vatsinou poradim sama som tak naucena v zivote my nikto nebude pomahat

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@loliki krici vatsinou koli tomu ze ja daco urobim

loliki
10. jan 2023

@andrea_bugenova Keby moje 12 ročné dieťa teraz vypisovalo na MK, tiež naňho nakričím. Takže dobre sa vyspi, nikoho nehnevaj a bude všetko OK. Mama musí aj vychovávať a stanoviť pravidlá. Chce tvoje dobro a vidí veci v iných súvislostiach. Nie vždy si rozumiete, ale ona je za teba zodpovedná, preto musí sa rozhodovať, čo môžeš a čo musíš.

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

dakujem za vsetko uvedomila som si ze tieto veci su aj z mojho spravania a svoju maminu mam velmi rada ten vztah neni az taky dobry ale mam ju velmi rada a to ze mi dakedy nadava tak ju chapem

andrea_bugenova
autor
10. jan 2023

@loliki oki

apolka77
10. jan 2023

@loliki ty si tiež trochu zvláštna. Keby ja zistím že moja dcéra takto vypisuje na MK tak určite na ňu nebudem kričať. Naopak, príde mi ľúto že nemá vo mne dôveru a skôr sa zamyslím ako to zmeniť, ako napraviť náš vzťah.
Kľudne by som si s ňou sadla a chcela vedieť prečo sa cíti tak ako sa cíti,,,objala ju že ju milujem najviac na svete...určite by som sa nehnevala že sem napísala.

eva8
11. jan 2023

@andrea_bugenova otázka znela, že odkiaľ o Modrom Koniku vieš, nie od koľkých rokov. Prihlásiť sa môžu aj 12-rocne dievčatá?
Naozaj skús úprimne napísať tvoje trápenie mamke. Možno bude jej prvá reakcia nie príjemná, ale zamysli sa nad tým. Máš vek, keď ti začína na mamke všetko vadiť, si k nej kritická. Verím ti, že tie jej "hlášky" unikajú tvoje sebavedomie. To povedie k tvojej neistote, smútku, neskôr hrozí rebélia. Aj mamka sa učí vychovávať budúcu tínedžerku, aj ona robí a ešte spraví mnoho chýb. Výhodu má v Tom, že je staršia, pubertu už prežila, aj keď v inej dobe. Neviem, koľko času ma mamka, aká je unavená, ale isto jej ukáž svoje trápenie. Nie krikom. Túžiš po jej láske a pochopení. Skús k nej niekedy prísť do kuchyne, aby si mamke pomohla, alebo choďte spoločne na nákup a po ceste vyrozprávaj, ako bolo v škole, čo nového. Alebo v kuchyni pri vrátení zemiakov, zeleniny.
A ver mi, aj spolužiačky, hoci majú s mamkou fajn vzťah, majú niekedy nezhody. A ty túžiš po fajn vzťahu, tak skús. Držím palce 🍀🍀🍀🍀🍀

e1i
11. jan 2023

@eva8 uz tu nema ucet autorka

eva8
11. jan 2023

@e1i dakujem. Snáď jej to pomohlo

mirco50
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loliki
11. jan 2023

@apolka77 Ty si tiež zvláštna. Moje deti sú moja starosť a tvoje zas tvoja starosť.