Možno je to tým, že mam momentálne menštruáciu ale mam toho veľa v škole, plačem, nevládzem už psychicky. Mam náročnú školu na čas, nemôžem robiť to čo má baví pretože stále riešim školu, rovnako nemam vzťah keďže by som sa partnerovi nemohla plnohodnotne venovať (áno viem ze sa da všetko keď sa chce), no mam povahu ze ak je toho veľa, tak som nervózna a nezvládam to ze sa venujem partnerovi:škole 50:50 preto radšej nikoho nemám pretože viem ze by som to nezvládala psychicky, no zároveň pociťujem smútok ze som sama, nemám na nič poriadne čas a mam pocit že celé tieto vysokoškolské obdobie len nejak prežívam a život mi uteká pomedzi prsty. Za 2 roky končím vš, viem ze už je za chvíľu koniec no tieto posledné roky pociťujem prilisny tlak ...
Prešiel si týmto niekto?
Ahoj, napíš mi🙂 mám to podobne s tým oddychovaním a učením
nie, teraz sa venuj len škole... už len 2 roky a končíš. Je to super. Chlapov stretneš v živote ešte veľa, nič nestratíš keď začneš až po škole....
držím palce. určite to dáš.
Neuvazovala si, ze by si skocila za nejakym psychologom ci psychiatrom? Sestra mala na vyske sialene tazky odbor. Ked bolo skuskove, zavrela sa kazdy den na 14-16 hodin do izby, v podstate sme ju nevideli. V istom obdobi musela brat aj antidepesiva, vypadavali jej vlasy, ale ze extremne, ale nakoniec skoncila s cervenym diplomom a teraz zaraba naozaj krasne prasule.
Ale pocas leta a ked nebolo skuskove, tak sa snazila vypinat. Ist von, na disko, sport. Ono najst dakedy tu rovnovahu medzi ucenim a osobnym zivotom je najdolezitejsie, inak sa clovek fakt zlozi a vyhori, to ti povie kazdy psycholog.
Ze prave nemas nejaky vztah, tym sa netrap. Cloveku pride smutno, ale ver tomu, ze ozaj ti nic neujde. Si mlada babula, mas este vela pred sebou.
mala by si sa teda hlavne venovat len skole, to je teraz pre teba podstatne, vsetko ostatne, co ta zbytocne rozptyluje, nech ide bokom 🙂
Skúškové obdobie máte dva mesiace do roka alebo? Alebo vás skúšajú stále? Nemáš nič iné na starosti alebo ešte musíš pracovať, starať sa o zárobok, byť, alebo si doma?
@vilma7 v nedeľu večer odchádzam do školy a v piatok večer prichádzam. Čiže mam maximálne jeden celý deň voľna (sobota), ktorý mám na učenie, voľný čas a čas na rodinu. Celý týždeň mam školu a končím o 3-4 poobede kedy som rada ze oddýchnem a niečo spravím.
@vilma7 na niektorých cviceniach nás skúšajú + mame povinnú prax počas semestra + aj v lete.
@majka36912 to je najhoršie, nájsť ten balanc. Rada by som mala vzťah, no lepšie bude ak aspoň ten kúsok voľná strávim nejakou voľnočasovou aktivitou než rozptylovanim sa mužmi 🙂
Neboj taketo pocity maju podla mna vsetci na VS z casu na cas. Pockaj na štátnice to len bude depkovy rocnik, to mnozstvo učiva. Daj si vecer pohar vínka, ukludni sa a ked mozes sprav si volno aspon na par dni. To pomaha.
@betulinka1 presne o to ide, teraz mam takéto stavy nie to ešte počas štátnic, ktoré ma čakajú..
Máš medicínu? Keď píšeš o praxi?
Niekedy sa dostaneme dalej ked sa zastavime a urobime pauzu. Jasom robila skolu s 3 detmi a uff chapem ta ten stres je strasny. Keby som bola este raz v takej situacii viac by som chodila do prirody, meditovala, sport aj ked nevladzem lebo to je presne to co ti zas doda energiu. Bez pauzy sa budes len vliect a bude len horsie.
@katkami123 veterinu.
@dari226 už som si povedala, že si dám každý deň aspoň 30 minútovú prechádzku aby som kúsok vypla.
@katkami123 aj na inych skolach je povinna prax, nie len na medine. Ja som robila specialnu pedagogiku a tiez bola potrebna prax, pokial clovek nepracuje v obore ktory studuje.
Takze krasne koncis, mas poobede kopec casu ako pre seba, tak aj na skolu...keby si mala este deti, rodinu, domacnost....potom by som sa stazovala.
PIses ze poobede oddychujes, kde je problem?
co si si predstavovala pod studentskym zivotom? este len pride ozajstny zivot., tak si to vychutnavaj.
Moc to prežívas.. ja mám skončenú farmaciu, v labakoch sme boli niekedy až do 18tej, po škole kopa učenia,skúšanie na každom cvičení a cez to všetko sme chodili pravidelne 1-2x do tyzdna niekam žiť,cez víkend domov,mali sme čas aj na chalanov..je to o nastavení.. čo budeš robiť keď budeš mať rodinu,deti ? Uzivaj si slobodu, študentský život
Mozno je problem, ze oddychovat nevies...Aj ked mas volno stresujes a myslis na skolu, nevies vypnut...Nie je to tak, ze si nahodou este aj vycitas, ked mas volno, ze by si sa mala predsa len ucit? Takze aj tie chvile volna si neuzivas....Mozno sa mylim...
Odorucam denne prechadzka v prirode, uzasne pomaha si vycistil hlavu
Z mojho pohľadu potrebujes šport, dvakrát v týždni na dve hodiny aj s cestou a niečo fyzicky náročné plus náročné na sústredenie. Ja som počas školy chodila ta tak sibnuty aerobic (bolo to veľmi veľmi dávno) trénerka tam s nami nacvičovala zostavy delila nás zrkadlovo na skupiny ja som sa tam fyzicky zničila a úplne vyčistila hlavu musela som sa sústrediť na kroky ktoré som sa pred minútou naučila aby som neskakala spolucviciacim po nohach. Ini chodili na diskotéky proste dvakrát do mesiaca vyskákat stres, áno pomáha aj sex. Jednoducho potrebujes vyvážiť učenie fyzickou aktivitou - náročnou (umy okna, vylešti rodičom byt) prechádzka je nanič keď pritom zas myslis na školu. Potrebujes niečo ako box, viem že ma UVLF máte dobry boxersky klub.
Chlastat po večeroch alkohol nie je dobry nápad nebudes sa vedieť sústrediť, zapiť skúšku je niečo iné. Pohar vina po večeroch určite nie.
@mircalla presne to je ten problém, keď aj mam voľno tak premýšľam nad tým ze by som sa mala ucit.
@vilma7
Viem. Len píše o veľmi ťažkej škole a praxi, tak mi prvá napadla medicína.
To je normalny stav na VS a aj ked sa ti to nezda, tak dva roky prejdu rychlo, venuj sa skole, je to lepsie ako nejaky vztah, len preto aby si nebola sama.
No neviem, aj ja som mala veľmi náročnú školu, ale to nebol dôvod nemať vzťah. To že si náročná a nič s tým nerobíš nie je správne. Ešte zažijes veľa stresu tam vonku...po škole. Kuskovat si život, lebo ináč by som to pre svoju náročnú povahu nezvládala nie je správne. Čo budeš robiť keď budeš mať deti, problémy v práci aj zdravotne problémy... Toto nie je zdravý prístup. Mala by si to riešiť s psychologičkou, aby ťa to raz nezvalcovalo.
Zdravim kolegynku...tiez som to som to študovala, je to velmi narocne extremne..neboj zvladnes to,teraz statnice rozdeluju,nie su naraz tak ako sme mali my...das to,aj my sme z toho mali depky a dali sme to....
Hlavne musíš pochopiť, že škola nie je všetko. Aj E je známka a svet sa nezruti. Mňa zachránilo vlastne to prvé v 6 semestri - odvtedy som to prestala brať tak vážne. Hrozne som chcela červený, keďže ho už párrokov nikto nemal (čo už s E nebolo možné, aj keď s priemerom som mala ešte vpohode rezervu).
Ja som mala síce technický odbor, ale tiež každý deň od 8 do 16 v škole. Domov som chodievala raz za mesiac, lebo jedna cesta mi trvala 8 hodín častokrát.
S babami z intraku sme sa chodili učiť von (boli tam aj z veteriny) - urobili sme si daake jedlo a zobrali so sebou von, kde sme si zobali. Mne sa ešte super učilo pri bazéne. Vyhradila som si počet strán, ktoré prečítam a potom si pôjdem na 5 min zaplávať a tak dookola (to bolo cez skúškové v lete samozrejme)
A prax sme povinnu nemali, ale dala sa vybaviť, ak mal človek záujem. A bolo to super za mňa, taký relax. Chodila som aj cez skúškové, keď som už mala skúšky hotové. A polovicu leta (bývalá som u jednej úžasnej kolegyne, keďže to bolo 4 hodiny cesty).
@silviaab
@pomaranc24 No ja popravde skuskujem celé leto a som rada ze postiham všetko ako sa dá. Potom mam par týždňov voľno a začína to všetko znova. Nie som typ čo prečíta a vie, musím naozaj sedieť za tými knihami, k tomu keď prídem domov tak nemám veľmi čas na svoje koníčky tak mi to už začalo liezť na mozog kúsok 🙂
@silviaab v ktorom roku ste končili?
Uz som ti pisala a suhlasila si. Musis si naucit si ten cas, ked sa neucis si kvalitne uzivat. Pretoze ak budes mysliet na skolu a vycitat si, ze by si sa mala dokonca miesto oddychu ucit, tak si psychicky neoddychnes. Mas proste zavareny mozog. Uplne najlepsie pomaha fyzicka aktivita na uplne vypnutie - sport, prechadzka
Pokial si clovek neoddychne ozaj poriadne, jeho vykon je potom slabsi. Videla som to na sebe v robote....vela nadcasov, ak uz boli daky 3. ci 4. den bola som uvavena, nemotivovana, nepodavala som taky vykon. Nemysli na to stale, dopraj si oddych, ale vypni na 100%, nie ze aj pocas oddychu myslis na skolu
Ak je toho veľa, tak sa neviem uvoľniť.. strašne stresujem aj keď viem že o nič nejde. Som na seba strašne náročná, viem.. ale mam takú povahu. Ak je toho veľa (napr.pocas skuskoveho), tak si ťažko nájdem čas na oddych pretože si poviem ze - zatiaľ čo oddychujes tak som sa mohla ucit. Keď sa nad tým zamyslím je to psycho, ale bohužiaľ to tak je.