Mám problém so susedou

fanny1907
15. dec 2021

Dobrý deň. Idem si k vám pre radu resp neviem si sama dať rady. Byvame v byte na 2 posch. Máme dve deti. Starší bude mať 2,5 roka a mladší skoro rok. Ide o to že suseda s ktorou sme do teraz mali dobré vzťahy sa zmenila na nepoznanie. Začalo to tým že náš syn sa premaval po byte na odražadle asi od kedy ho dostal čiže cca rok a ona pred nedavnom vybuchla že je to hrozný zvuk. Keby mi aspoň slušne povedala že je to pre nich ako zemetrasenie. Ale ok brala som to že áno má pravdu bola som aj u nej dole v byte a naozaj to bolo ako zemetrasenie. Odražadlo sme odložili. Cca mesiac bol pokoj a potom znova nám začala búchať. Tentokrát jej vadilo že syn beha po byte. Chcem povedať že nikdy nerušil nočny kľud a myslím si že je úplne normalne že malé deti radi behajú. Začala som sa cítiť vo svojom byte nepríjemne. Ako keby ma niekto neustále prenasledoval a vedel v ktorej izbe sme a čo robíme. Vyvrcholilo to minulý týždeň kedy prišla k nam hore do bytu a začala vrieskat ako nepričetna po nas.
Opäť bol problém ze synček behal po byte. Bolo to o 18tej večer.
Prosím vás viete mi poradiť ako sa mam zachovať a čo jej mam povedať aby nam dala pokoj ? Alebo čim ju odbiť aby sa na nas nesustredila. Prosím napište iba tí ktorý s tým máte skúsenosť. Ďakujem
Vyjadrovaa sa veľmi vulgárne a to aj pred svojimi deťmi.

zabina27
15. dec 2021

akoze trochu tolerancie v panelaku nezaskodi, odrazadlo do bytu nepatri a dieta sice nezastavis, ale trochu sa to behanie da snazit korigovat a od mala vysvetlovat.
my sme sa prestahovali do domu a taka som spokojna, ze uz nemusim pouzivat frazy "nebehaj, nedup, nebuchaj, pod nami byvaju"

0adka0
15. dec 2021

Keby sa mi premáva niekto nad hlavou na odrážadle rok, tak by som aj ja vybuchla.

lenka2710
15. dec 2021

@fanny1907 jedine sa odsťahovať, bohužiaľ! Pod nami tiež býva taka pani, malý nemohol byť na koberci na brušku, bo kopkal nozkami, bolo zle, začal stvornozkovat, ešte horšie a keď začal behať to už ani nehovorím! Nič mu nesmie spadnúť z ruky lebo už buchaju, no prepáčte ale ja nebudem celý deň striehnut ako ostriez že čo má v ruke a ci mu to náhodou nejde spadnúť! Dali sme koberce, do obývačky ešte na koberec penové puzzle, lebo sa ani hrať nemohol! Nemôžem vysávať, bo robím hluk 🤷‍♀️ a to nehovorím o tom, že niekoľko krát do tyzdna presúvam nábytok 🤷‍♀️😂 suseda vie aj to co ja nie! Začalo to pred 6 rokmi keď sme sa nasťahovali a trvá to dodnes, vtedy bola tŕňom v oku staršia teraz mladší! A to keď k nám príde návšteva náhodou s deťmi, to ani radšej nekomentujem! Proste kde sú deti, tam je zvýšený hluk a nech sa všetci aj na mihalnice postavia! Darmo budem 18 mesačnemu vysvetľovať, že pod ním niekto býva!

fanny1907
autor
15. dec 2021

@0adka0 odražadlo už nemá viac ako 8 mesiacov.

ivkazba
15. dec 2021

Raz sme boli na návšteve, kde sa im u susedov dieťa naháňalo s odrážadlom, to bolo neskutočné niečo. Takže ak toto tolerovala rok, tak máš podľa mňa úžasnú susedu, ale žiaľ, celkom logicky asi jej tolerancia dosiahla vrchol. Ja som názoru, že ak človek býva v byte, tak čo to akceptovať jednoducho musí. Navyše deti sú deti, hrajú sa, aj my sme boli deti a hrali sme sa. Ale na druhej strane, napriek tomu by rodičia mali vedieť deti ustrážiť v rámci nejakej "normy".

0silvia0
15. dec 2021

@fanny1907 suseda rok tolerovala vase odrazadlo a po roku jej odrazilo dekel, ze uz nedokaze tolerovat nic. Nic v zlom, ale tebe samej nenapadlo, ze odrazadlo do bytu nepatri? Keby si bola odzaciatku tolerantnejsia, nemuselo to takto dopadnut.

ivkazba
15. dec 2021

@lenka2710 tak toto čo píšeš, no pekne by som ju pozdravovala a neriešila by som ju. Aby jej vadilo, že dieťa štvornožkuje. Jej deti lietali alebo čo? Ako chápem, že je to na nervy taká furt sťažujúca sa suseda, ale toto čo píšeš, by som vôbec neriešila. To je jej problém, zrejme pani vadia ľudia ako takí.

lenka2710
15. dec 2021

@fanny1907 ale na druhej strane odrazadla, lopty, veľké tatry a podobne do bytu ozaj nepatria, ale mojej susede by vadil aj trepot anjelskych krídel! Raz sme sedeli na gauči, čítali knihu a buchala ako trafená, neviem co zas počula ale samozrejme to šlo od nás 🤷‍♀️🤦‍♀️

ivuska027
15. dec 2021

No my máme takých susedov, co im deti ako nepričetne lietaju po byte. V lyžiarkach podla mna. Poviem ako je, byt v kratkom case ideme predat, lebo to sa nedá. Ako u debilov uz. My s muzom prideme domov z roboty unavení, a hore je to ako na ihrisku. Aj som ich prosila, nech sa deti idu vybehat von, nie po byte. Moje deti maju prisny zakaz behat po byte. Dva prebehy a idu vonku v tu sekundu. Keby mi jazdia na odražadle nad hlavou, tak asi si to hodím.

fanny1907
autor
15. dec 2021

@0silvia0 práve chcem povedať že veď sme boli kamošky a nikdy mi ani len nenaznačila že je problém. Nechápem prečo. My ako rodičia sme sa tešili aké pokroky robí náš synček. Ale detaili nebudem písať. Keby mi slušne povedala že niečo sa deje...ja som nikdy problem s kompromismi nemala

annm81
15. dec 2021

@fanny1907 Ja myslím, že bežný prevádzkový hluk musia susedia v paneláku strpieť. A pod to spadá aj hluk od detí. Ale obávam sa, že ak ti nedošlo, že odrážadlo v byte je neakceptovateľné, tak možno podceňuješ aj iný hluk od vás.

0silvia0
15. dec 2021

@fanny1907 asi nechcela pokazit kamaratstvo a trpela to. Ale asi to trpela nasilu a viac to trpiet nezvladla a vybuchla. Bolo to nad jej sily zvladnut.
Skus ju pochopit a nejako to vyzehlit, skoda dobrych vztahov.

fanny1907
autor
15. dec 2021

@annm81 opakujem odražadlo nieje vyše 8 mesiacov v byte. To znamená že keď sa v ňom naposledy prechadzal mal asi tak 1.5 roka. A deti v tej dobe resp náš syn nebol tak šikovný aby v ňom lietal ako triskač. Ale okej dali sme to preč a akceptovali sme ju. Ale to že behá po byte je normálne. Nebeha vkuse hodinu a nerobí to ani 15 minút. My sme kvôli nej kupili aj koberec a neppmohlo ani to. Boli sme maximalne ústretoví.

fanny1907
autor
15. dec 2021

@0silvia0 veď to že aj mne je to ľúto. Urobili sme všetko preto aby bola spokojná. Naozaj viac sa nedá. Ja jej to neberiem. Chce mať pokoj kto ho dnes nechce. Ale keď takému malemu nevieš vysvetliť. Je to ťažké.

annm81
15. dec 2021

@fanny1907 Ja vravím o tom, že rok ti nebolo divné nechať dieťa jazdiť na odrážadle. A aj teraz zľahčuješ, že predsa sa na tom nijako rýchlo nepremával. Dokonca vravíš, ze koberec ste kúpili kvôli nej. Teda až po jej sťažnosti? Ak si rok nechala dieťa čo i len tlačiť odrážadlo (predpokladám že s plastovými kolesami) po dlážke bez koberca, tak ti nie vždy dochádza, aký hluk vyrábate.

fanny1907
autor
15. dec 2021

@annm81 takže kameňom úrazu bolo to odražadlo a teraz je suseda už alergická na všetky zvuky od nás... ok a ako to mám riešiť? Lebo stále sme sa nedostali k tomu že čo teraz kdeže je problém v nás a teda nie v nej.

denda007
15. dec 2021

Pod vami býva určite moja svokra, tej všetko vadí. Aj že suseda nechá v noci plakať dieťa chvíľku dlhšie. Už jej bucha metlov. Je podľa mňa najobľúbenejšia v celej bytovke 😀

annm81
15. dec 2021

@fanny1907 Nie, kameň úrazu je, že sa asi nie vždy zamýšľaš, že pod vami niekto býva. A riešenie je ísť za susedou s čokoládou, alebo fľašou vína, ak ste teda boli kamošky a snažiť sa objektívne zistiť, či hluk od vás nie je za čiarou a pripadne ako by sa dal stlmiť.

rozovykon
15. dec 2021

@fanny1907 navrhni jej nech si odhluční strop, že vy ste si už koberce dali a že si urobila pre to maximum. Odhliadnuc od toho toto je problém väčšiny bytoviek...

zuzki1
15. dec 2021

@fanny1907 ja by som ju zrejme konfrontovala normálne a slušne - v klude , a povedala presne aké ste podnikli kroky aby ste zamedzili hluku , a že aj dohovarate detickam aby vedeli že pod vami bývajú ini ľudia ktorým to môže vadiť , a povedala jej ako to je, že niektoré situacie nemôžeš ovplyvniť .
To že ste mali odrazadlo v byte neviem ako vás napadlo ale zasa nemusela trpieť cely čas a prišla až po XY mesiacoch , mohla to riešiť hneď .
My mame sami malé deti a riešili sme so susedmi hluk zo zuriek po 22.00, a žiaľ chvíľu pod nami bývala žena ktorá bola tyrana . Teraz tam býva pár s malým bábätkom ktoré často place ale nenapadlo by ma sťažovať sa , deti sú deti . Len stari ľudia už na to nepamätajú že aj oni mali malé deti …

kristinawe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liusa82
15. dec 2021

Aj ja som toto musela riešiť kým sme bývali v byte aj tak sme boli my najhorši.Ja som mala z boku dieťa čo sa vozilo na plaváčke na nejakom elektrickom autíčku a nad nimi križom zas na odrážadle cez chodbu.No až ked som narobila riadny krik a rambajz až potom to skončilo.Nechápem ja by som odrážadlo nedovolila decku ani v dome lebo je to vec na von a nie ešte v byte.No kukali na mňa jak na debila že som si ich vôbec dovolila upozorniť.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
panda21
15. dec 2021

Tu je najväčší problém, že suseda to nevedela riešiť s kludom hneď prvý týždeň, čo dostal syn odrazadlo. Úplne stačilo prísť a povedať, že ma syn nejakú hlučnú novú hračku, v kľude, bez kriku. A nie po roku prísť a začať zjapat.

raffaella
15. dec 2021

Vzdy tieto vztahy su o oboch stranach, na oboch musia byt nejake mantinely. Odrazadlo v byte je uplne nonsens, bez ohladu ci sa niekto stazuje alebo nie, nemozes ocakavat ze to susedov nemoze nijako vyrusovat. Ale OK, odrazadlo uz nie je a spravili ste vsetko preto, aby ste hluk zminimalizovali. Takze ocakavala by som, ze aj ona si to uvedomi a musi akceptovat aj zvuky od vas. Len problem je ten, ze vlastne nemusi (podla jej zmyslania evidentne) a ako pises, vadi jej vsetko a velmi s tym vela nespravite. Bud jej razne povedat, ze ste spravili ustupky (koberce, vacsina by sa na to vykaslala) a teda ze zvuky v panelaku su nevyhnutnost alebo budete na noze a aj tak si nepomozete. My sme mali uplneho dementa pod nami v starom byte, jemu vadilo aj stvornozkovanie batolata. Ked mu zahrabalo, zacal trieskat pastou do steny ako vysinuty. Moj muz zobral kladivo a zacal buchat do podlahy, takto to pokracovalo az to toho magora prestalo bavit. Ale chapem ta, tiez som bola taka, ze len na deti som aby nebehali, aby nebuchali a to oni su fakt tiche. Teraz tam uz nebyvame, zijeme v novostavbe kde sme vsetko rodiny s detmi, pocujem okolo seba behanie, vyskanie a klasika zvuky (nastastie nie odrazadlo, to by som nezvladla). Nad nami mava dievcatko kvoli LD gymnastiku doma, vzdy nam pisu a omluvaju sa kvoli buchotu, ale vzdy im povieme ze pocas dna je to uplne OK. Pokial mam klud vecer a nemame ziadne party, tak som OK so zvukmi.

malia18
15. dec 2021

@fanny1907 vieš čo poviem ti tak toľko veci som sa v bytovke už napocuvala ale v živote by mi nenapadlo byť s niekým kamoška a až po roku prísť už s nervami na konci a po niekom zjapať keď mi niečo vadí poviem to hneď alebo po týždni dvoch keď vidím že to je dlhodobejšie čiže vinu má aj ona dalo sa to v pohode po dohovore doriešiť...každý si totiž myslí že v byte bude ako na dome že nebude počuť ani ň ale tak to žiaľ nie je....treba jej povedať že by si to riešila už aj skôr keby skôr prišla to že sa ona doma nad tým vytáčala a nedokázala ako dospelá osoba za tebou prísť s prosbou o trochu tolerancie to je jej problém a nervov si za ten rok porobila jedine ona sama...a taktiež by som jej povedala že deti sú raz také nedá sa po nich celý deň len hulákať a to by mohlo byť zas zle že počuje cez steny teba kričať a je to len odbobie ktoré keď podrastú prejde...pokúsiš sa byť tichšie ale ak zas ona bude obťažovať vkuse teba s niečím tak už prestaneš mať snahu o kompromis a nebudeš ani otvárať dvere.... Lebo jedna vec je keď je ozaj hluk a druhá vec keď sa niekto v jednom kuse na niečo sťažuje to už je niekedy až choroba

lelicav
15. dec 2021

Nám suseda búchala aj keď sme hrali človeče a počula kocku na stole. Keď sa deti hlasnejšie smejú. Zo začiatku sme sa naozaj snažili takmer levitovať. Ale aj tak bolo vždy zle. Teraz sa snažíme v rámci možnosti. Hovorí o nás, že si myslíme že bývame v dome. Tak som jej povedala že zjavne ona si mysli že býva v dome,bez susedov bez zvukov od iných ľudí. A že bohužiaľ neviem naplniť jej predstavu o bezzvukovom a bezpohybovom byte. Od vtedy je kľud. Sme tolerantní ale zase nenechám sa obmedzovať sústavne a zahŕňať výčitkami.

amelie2017
15. dec 2021

Ono problem panelakov a celkovo bytov je v tom, ze teraz ma kazdy malo nabytku, minimalne koberce, vsade plavacka alebo dlazba. A ten zvuk proste rezonuje. Ked sme boli deti my, obyvacia stena na celu izbu, detska skrine od hora az dole, vsade koberce. A skoro v kazdom byte 2-4 deti. Zo 40 bytov boli mozno 5, co uz boli dochodcovia alebo mali odrastene deti. A nik sa na hluk nestazoval. Ten nabytok a koberce velmi tlmili. Teraz ked idem ku mamine, uz takmer vsetky byty prerobene, mam pocit, ze sa nonstop od niekadial bucha, dupe, krici..

Ja byvam v malej bytovke a je to tiez horor. Ale pod nami su uplni majstri v hluku, to je ina kapitola. A to odrazadlo verim, ze bolo na zblaznenie, nad nami sa 10 rocna korculovala po dlazbe. Najprv sme si mysleli, ze tam hraju bowling. Potom som sa jemne susedy opytala, ze co to je za zvuk, nemala ani sajnu, az sa zistilo, ze ked je dcera sama doma, tak sa korculuje

marca12
15. dec 2021

@fanny1907 tak tebe by som dopriala male dieta nech byva nad tebou,ale co ma uplne zarazilo,ze behal na odrazadle v byte rok? Nemas tozum,kuska tolerancie? To by mi nenapadlo dovolit dietatu po byte jazdit. Obdivujem susedu,ze to rok vydrzala. A ze beha po byte je tiez priserne pocuvat. Kazde dieta beha,ale da sa postupne ucit,aby nebehal. Pocuvat neustaly dupot je na palicu,necuduj sa susede.

desore
15. dec 2021

@fanny1907 Skus ist k nej ist na navstevu a nechaj dieta jazdit na odrazadle. Uvidis, ze velmi rychlo pochopis. 😂