Mám premotivovaného syna?

margita_zv
29. feb 2016

Ahojte, moje meno je Margita a potrebujem vašu radu. Mám 23 ročného syna ktorý žije s nami v jednom dome má prácu a neprispieva na domácnosť. Veĺa krát sme sa spolu o tom rozprávali no nikdy neprajavil záujem. Namiesto toho aby nám dal čo i len malý peniaz, minie ich všetky na motivačné knihy. To nieje všetko. Prestal použvať šampóny a sprchové gély - je ho cítiť na celý dom. Skončil so svojimi koníčkami a nič iné ho nezaujíma len peniaze. DOkonca si ich vytlačil a má ich polepené po celej izbe. Prosím o radu, dakujem

mima4
29. feb 2016

@margita_zv
vsak dat mu termin, do kedy si ma najst podnájom a bude 😉 chlapec nezije absolutne realny zivot...to ho nieco nauci... hlavne, ze te zivot nie je zadarmo. Netoleruj toto u neho...

simsalabim
29. feb 2016

No pekne. To ako si mlady pan predstavuje, ze ho ini budu zivit? Vypocitat, kolko vas mesacne stoji, a danu sumu vybrat. Ak neda, tam su dvere, nech si hlada ine miesto, kde bude zit z penazi inych. A neumyvanie - no pokial byva u vas, pravidla urcujete vy. Ak sa mu nepaci, tam su dvere. Chlapec tusim nedospel.

nyusika
29. feb 2016

@margita_zv nie je premotivovany, je to smradlavy a divny chlap.

jana_eyre
29. feb 2016

@margita_zv hlavne to nestaranie sa o seba a zaujem len o jednu stranu zivota zavana nejakou psychickou poruchou.. treba sa s nim poriadne porozpravat, uistit, ze ste tu pre neho a nejako ho skusit dotlacit aspon k psychologovi..

margita_zv
autor
29. feb 2016

Neni nejaký zákon
@mima4 nemyslite ze je nato nejaky konkretny zákon? Ktory presne urcuje do akeho veku ho nemozeme poslat prec? 😖

tecko28
29. feb 2016

@margita_zv aky zakon? Je dospely, pracuje, takze sa moze postavit na vlastne nohy. Bud bude prispievat doma a dodrziavat pravidla , alebo moze ist zit inam podla svojich. Dokonca sa mu da zrusit u vas aj trvale bydlisko, ale to uz je samozrejme extrem

pribinak
29. feb 2016

@margita_zv ano, 18 rokov

mimcurik
29. feb 2016

je dospely a nestuduje , ma pracu ....cize myslim ze zakonom uz nie ste povinna ho zivit .... otazka je ci ho chcete zivit dalej ...

arwen88
29. feb 2016

Myslim,ze zo zakona je to do 25 alebo 26 rokov,ci?..aj.ked ja.som toho nazoru,ze ked je dospely a ma pracu,moze sa pekne starat o seba sam a rodicov

pribinak
29. feb 2016

@arwen88 nie, ona nepíše, ze by mal nejake zdravotne dgn ci zdravotne postihnutie, ani nic ine, čiže u neho je limit 18 rokov

tinqua
29. feb 2016

18 rokov ked uz pracuje, ak studuje do 26 sa mi vidi...staci hodit do google...tieto motivacne blaboly treba pozahadzovat....brat jeden cas cital kyosakiho a chodil mudry jak televizor...to ze sa necisti zas len niekde precital, aj ja som to citala ...ma kopu volneho casu smrad jeden...ak chce aby ste sa k nemu spravali ako k dospelemu tak nech sa tak chova...teraz by som mu bud dala pocitit ze nie je panom pod vasou strechou alebo by som ho vypustila do sveta s igelitkou jeho natlacenych penazi

nyusika
29. feb 2016

a rovno zacnite tym, ze "synu, ked uz tak pekne vies usetrit na kozmetike, tak ti nebude robit problem prispiet do rodinneho rozpoctu"

laurita285
29. feb 2016

Živiť syna musia rodičia kým nezarába sám, roky s tým nič nemajú, Ak nastúpi do práce v 19tich tak ho môžte vyhodiť vtedy, ak nastúpi v 24 tak až vtedy.. Ale už ho môžte vyhodiť, odporúčam to.

pribinak
29. feb 2016

@laurita285 co ti šibe? Niektori by pristáli na to, aby ich rodicia živili do 50tky
Co to pises za hlúposti

laurita285
29. feb 2016

@pribinak ,,Vyživovacia povinnosť rodičov voči svojim deťom trvá do času, kým dieťa nie je schopné samo sa o seba postarať. Táto povinnosť je časovo neobmedzená, nezanikne teda dovŕšením 26 rokov, ako sa občas mylne interpretuje. Rodičia sú povinní starať sa o svoje deti, ktoré študujú dennou formou na strednej alebo vysokej škole, alebo o deti, ktoré sa o seba nedokážu starať z dôvodu vážnej choroby alebo telesného hendikepu (v prípade takýchto detí môže vyživovacia povinnosť rodičov trvať počas ich celého života). Zánik vyživovacej povinnosti nastane vtedy, keď je dieťa schopné sa samo živiť (platí to aj v prípade, keď je dieťa nezamestnané). Povinnosť platiť výživné zaniká aj keď dieťa uzavrie manželstvo, vtedy prechádza vyživovacia povinnosť od rodičov k manželovi (manželke). "

pribinak
29. feb 2016

@laurita285 ale on nema ziadnu prekážku, ktora by mu znemožňovala sa zamestnať, neuvádza, ze je študentom denného studia SŠ ci VS, nema ziadne dgn, ktore by mu obmedzovali vyber zamestnania a ani nic ine

Nestačí len skopírovať znenie zákona, žtreba ho aj prečítať, takze presne to co di ty skopírovala, vsak

laurita285
29. feb 2016

@pribinak Preštuduj si to po internete a zistíš, že ani keď je zamestnaný ešte neznamená, že už ho rodičia nemusia živiť ale už o tom nejdem diskutovať a spamovať tu. Pa 🙂

pribinak
29. feb 2016

@laurita285 prosim ta, je tu skupina právniciek, informuj sa. Cau

cerez
29. feb 2016

Chlapec pracuje, má príjem, vaša povinnosť voči nemu skončila po finančnej stránke. Buď bude prispievať do domácnosti alebo čau a pá.

libka1
29. feb 2016

@margita_zv no neviem, ak je toto pravda tak smer psycholog, neznie to ako spravanie normalneho cloveka 😅 premotivovany nie je podla mna spravny vyraz na toto...

loxa
29. feb 2016

@laurita285 nemas celkom pravdu, bud tomu nerozumies uplne alebo si to len zle pochopila...ak ma dieta pracu na tpp, jeho rodicia niesu povinni ho zivit, ja som sa vydala ked moj manzel studoval na VS , byt sme mali vlastny, ale vtedy sme to riesili dost intenzivne...ked dieta svojim neprisposobivym spravanim narusa chod domacnosti , je zamestnane ale zaroven odmieta platit , vtedy maju rodicia absolutne pravo ziadat ho aby sa vystahoval..

cerez
29. feb 2016

Tiež by som nenazvala "premotivovaný", lepší výraz ako PARAZIT snáď ani nie je.

tinqua
29. feb 2016

@laurita285 zakon ma dbat na spravodlivost, toto co ty pises je nonsens na jednej strane decko s absolutnym bezvyradnym pravom na druhej strane rodic bez prava...nepodavaj dezinformacie...

laurita285
29. feb 2016

@loxa Ano, ja netvrdím nič iné len že ho má vyhodiť avšak neznamená zamestnanie ako zamestnanie, môže byť len niekde na pár hodín, na dohodu, to proste nestačí aby sa uživil a vtedy oni ešte bohužiaľ musia pokračovať a o tom sa tu nepísalo ako je zamestnaný 🙂

pribinak
29. feb 2016

@laurita285 jednofucho nemas pravdu a šíris dezinformacie

zabkazelena007
29. feb 2016
Používateľ zabkazelena007 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od zabkazelena007.

dokedy si mysli, ze ho budete zivit? ach jaj

lerinka
29. feb 2016

Má prácu, čiže je schopný uživiť sa sám, čo je veľké plus....takže ostatné je na Tebe či si schopná trvať na platbách - veď nemôže bývať a stravovať sa zadarmo...keby si ty nemala príjem tak on by Tebe mal morálnu povinnosť pomôcť, zjavne by to ignoroval....
Nemáš v tomto prípade žiadnu, ani zákonnú ani morálnu povinnosť živiť syna, ktorému chodí výplata, ignoruje ťa, je neochotný, ako si to nazvala premotivovaný (podľa mňa zle pochopil motivačnú literatúru, lebo lakomosťou si do života peniaze nepritiahne aj keď sa nimi oblepí 🙂 )
Má financie na zabezpečenie svojich potrieb...evidentne míňa svoj príjem na veci nie nevyhnutne potrebné (....okrem mydla).
Ak chce bývať v tvojom dome, ktorý predsa ešte nededil (a ak sa rozhodneš dom predať, darovať ani nikdy nemusí) má on povinnosť prispievať na domácnosť. Inak mu sama tento spôsob života umožňuješ. Nie je to dobré ak sa má dopracovať k normálnemu vzťahu zo ženou. Buď nekompromisná, má vám byť za čo vďačný doteraz, má už 23, povedz si, že to robíš preňho, lebo takto si normálny vzťah nezaloží....nech sa aj rok -dva hnevá...raz pochopí...

tinqua
29. feb 2016

@laurita285 prosim ta...pochop ze sa posudzuje schopnost zivit sa sam nie to ci pracuje alebo nie...vynimkou je studium a aj to len svedomita sustavna priprava na zivot a diagnoza.

cerez
29. feb 2016

@laurita285 Z toho čo píše pisateľka mi skôr príde, že má prácu. Nie brigádu. V takomto prípade ich vyživovacia povinnosť skončila. Ak by mal brigádu, tak možno by pokračovala. Ale to by bolo keby.