Mám na neho čakať?

28. jan 2022

Ahojte. 🙂 Budeme s priateľom rok spolu, aj spolu bývame v podnájme. Je starší odo mňa, má 30 rokov. "problém" je práve ten podnájom. Ja v ňom žijem už asi 3 roky, áno chápete správne, priateľ sa ku mne nasťahoval. Pred nedávnom sa vo mne začala prebúdzať túžba po vlastnom bývaní, netúžím ďalšie 2 roky platiť nájom a báť sa čo bude, čo ak budeme musieť odísť, chcem si sťahovať skrinky ako ja chcem, maľovať ako ja chcem, mať nejaké zvieratko, byť zodpovedná, konečne niečo vlastniť, niečo budovať, nejaký domov, nehovoriac o tom že sexuálne žijeme a stať sa môže všeličo 🙈, okrem toho chcela by som mať do tej 55 tky splateny byt a užívať si niečo, čo je moje, teda naše, len.... Priateľovi sa do toho ešte nechce. Chápem, sme spolu krátko ešte, ani mu to nezazlievam. Nebudem klamať že ma to neranilo, predsa len, sme spolu, mame pekný vzťah, financie nám fungujú super, ze občas je bordelar to prekusnem lebo keď dostane amok vygruntuje aj lustre 🙂 spolu by nám určite hypo dali, sme zamestnaní, nezarobime najhoršie 🙂 len je tu ten problém ze mne samej toľko peňazí nedajú, už som sa o to zaujímala a strop by bol tuším 90 tisíc pri príjme zhruba 750 e, býva to aj viac každé tri mesiace. U nás sa pohybujú byty v rozmedzí od 130 do 150 tisíc. Rozmýšľala som všelijako, nemám bohužiaľ nasetrene nič, dlho som v byte žila sama a väčšia polovica výplaty išla práve na nájom. Nechcem nikoho z rodiny zaťažovať mojou situáciou, aj som rozmýšľala či by mi brat nepomohol s hypotékou že by si ju zobral so mnou a ja ju riadne platila, ale neviem… čo by ste robili na mojom mieste? Obávam sa že situácia s nehnuteľnostami bude ešte horšia, už teraz sú niektoré byty nenormálne drahé, bojím sa, že to bude ešte horšie a potom sa môj sen nadobro rozplynie.

zmrzlinka2021
28. jan 2022

Ja by som na tvojom mieste si hladala inu pracu, kde som shopna zarobit lepsie, setrit si a vzala by som si na hypo 2 izbovy bytik. Pripadne okrem kupenym bytom rucila aj inou nehnutelnostou, ak rodicia su ochotni.
Priatela ja osobne chapem. Ak ten vztah nebere ako vazny (buduce manzelstvo, deti), nie je dobre ist do takychto zavazkov.

cabby88
28. jan 2022

Za mna ste spolu na takyto krok este prilis kratko.A s bratom ani s nikym inym si hypo neber,vzdy to pokazi vztahy..Ak chces hypo,tak len sama za seba si ju ber,alebo pockaj kym budete spolu kusok dlhsie a zoberte si ju spolu s priatelom 🙂

sasa1310
28. jan 2022

v prvom rade treba našetriť 20 %. Bez toho ani hypotéku nedostaneš. A riešiť tých 20 % spotrebným úverom z toho platu je tiež trochu scifi

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
snowflake07
28. jan 2022

Čo by som robila?Chvíľu s ním ešte bývala ,vydala sa,kúpila byt a mala dieťa.Najhorsie je začať od konca.

zojazoja
28. jan 2022

blbost..ist do hypoteky s niekym s kym som 1 rok...takych bolo a takych este frajerov moze byt...takych vztahov som uz videla!...rok, dva, tri a nazdar.....bud chod do mensieho bytu - lacnejsieho, alebo nasetrit aspon tych 20%....alebo sa vezmite a potom hypoteka....

kate211
28. jan 2022

Ty nemas nic nasetrene a chces hypo? To ako? On s tebou byva rok v podnajme a ty chces ist s nim do spolocnej hypo s tym, ze na zaklad nemas nasetrene nic a cakas, ze zaplati to on? Ty si dobra.

liljana
28. jan 2022

Zober hypo s rodinou. Casom sa mozno priatel zobudi, bude chciet splacat spolu a prida sa.
Nesztacaj cas prehovaranim a cakanim, ci si to rozmysli. Uz si mohla x rokov splacat svoje.

matqa411211
28. jan 2022

To je dnes v mode? Ist na vsetko tak odzadu? Ste spolu rok a uz ma s tebou brat hypo pricom nie ste ani zobratí? A najlepsie je si do toho spravit este dieta a potom zistit po dalsom roku ze to je chumaj nie? O to ze chces bratovi vesat na hlavu hypo ani nevravim, on nema rodinu? Alebo nebude mat? Je jedno ze to budes platit, stat sa moze vselico a potom to ostane na hlave jemu, trochu rozmyslaj a nie len ze ja chcem..🤦‍♀️

autor
28. jan 2022

@zmrzlinka2021 chápem ho aj ja určite, je to síce pre mňa ťažšie nebrať to osobne ale snažím sa 🙈🤣 prácu nechcem meniť, v čase covidu keď bola väčšina ľudí doma, som bola viac než vďačná za to, že môžem robiť.

@cabby88 áno a okrem toho nechcem zaťažovať druhých ľudí... Okrem tých na modrom koniku, ale chápete ma😅

@viestta ďakujem za radu 🙂 obávam sa, že v tom byte budeme teda ešte 10 rokov🤣

@snowflake07 ďakujem za radu ☺️

@kate211 no takto. Do 20tky som chodila do školy, neskôr si šetria aspoň na depozit aby som mohla ísť vôbec do nájmu, to bolo okolo 1600 e len na depozit a prvý nájom. Samozrejme bolo treba veľa vecí dokúpiť, prispievala som aj mame kým som u nej žila. Neskôr som platila nájom, telefón, stravu, zubára, lieky, drogériu, oblečenie zo svojho platu 800 e mesačne. 🙂 Občas som síce čarovná, ale odložiť som jednoducho nedokázala ☺️ a je veľa ľudí, ktorí nemali nasetrene tých spomínaných 20 %, v tom nejakú senzáciu nevidím teda.

autor
28. jan 2022

@matqa411211 prosím vás, veď píšem že ho chápem a na odľahčenie som dodala, že to ranilo moje city. 🤣 Myslela som, že ten vtip niekto chápe🤷‍♀️ ďalej píšem, že rozmýšľala som všelijako, ale dospelá som k názoru, že rodinu nechcem zaťažovať ☺️

sasa1310
28. jan 2022

je veľa ľudí, ktorí nemali našetrené? Kedy? 5 rokov dozadu možno. Teraz nedávajú viac ako 80 % z ceny nehnuteľnosti. A to je to najmenej. Na hypotéku musíš mať v prvom rade príjem, ktorý si sama priznala, že nemáš. Môžeš mať aj 10 bytov na založenie nehnuteľnosti a hypotéku nedostaneš v takej výške v akej chceš aj tak, lebo nemáš príjem. Ja neviem čo si všetky myslia, že založia kadečo a banka im úver dá.

kate211
28. jan 2022

Dobre, chapem. Ale ty nemozes po chlapovi po roku chciect nech ide s tebou do hypo, ked nemas nasetrene nic. Keby toto niekto navrhol mne, utekam co najdalej.

autor
28. jan 2022

@kate211 prosím vás a čo by mal akože platiť on? Teraz platíme všetko na polovicu, od nájmu po menšie výdavky, skutočne nechápem kde ste nadobudli ten pocit, že to bude platiť on.

zojazoja
28. jan 2022

nuž, tak potom nemas na to taku perinu, aby si sa nou prikryla..prachy nemas, inu pracu nechces, rodinu zatazovat nehces..tak musis ostat byt prikryta takou perinou, aku momentalne maš. ak by priatel sam od seba povedal, ok, podme do toho spolu, spiseme vsetko co sa da, a budete platit hypo spolu..sice neviem ci sa da, ze budu dvaja majitelia nehnutelnosti a hypo...tak to by bolo o niecom inom...ale teba by asi samotnej hypo v tej sume cca 130tisic nevysla zo 750 eur cisteho plat.

kate211
28. jan 2022

Ist do hypo a nemat nic nasetrene je RISK. Ist do hypoteky s takto zmyslajucou osobou po roku znamosti nemusi dopadnut dobre. Z coho chces zaplatit 10-20% ceny nehnutelnosti? Dalsi uver? Zalozit nehnutelnost od rodiny? Po roku znamosti? Blaznis?

misha666
28. jan 2022

mna zaraza ze 30rocny chlap nema nic a vyhovuje mu byvat v podnajme a ani sa nechysta nic riesit... cele zle...kde byval predtym u mamky? samej ti hypo nedaju na 3i byt... tak bud sa uskromnis s 1izbovym alebo garzonkou...potom to predas za ovela via... akurat vcera som sa rozpraval s kamaratom ktory ma prehlad v takych veciach a nehnutelnosti pojdu este rapidne hore... cize ked nieco kupit tak teraz... a jked nemas nic nasetrene tak dofinancovat spotrebakom alebo najst si rucitela a zatazit dalsiu nehnutelnost...

konvalinka41
28. jan 2022

Sú tu rôzne názory. Skúsim tiež môj. Tvoj priateľ má 30 rokov. Hm, to už asi 10 rokov robí a nerieši svoje bývanie? Bývanie CHCE prirodzene zabezpečiť MUŽ. Ty nie si tá, ktorú by to malo trápiť. Ten kto by mal kupovať byt je tvoj priateľ. No nemá sa k tomu. Chceš to riešiť aj kvôli finančnej úspore, no ako vidíš jemu ani to, že preplácate nevadí. Je čas porozprávať sa o tom čo tvoj priateľ v živote vlastne chce.Ako vidí svoj život, život s tebou. Aby si neostala prekvapená keď sa dozvieš, že si iba spolubývajúca. ÁNo to muži dokážu. Rok je dosť na to, aby vedel, či si pre neho dôležitá a ak si ty želáš svoje bývanie, aby to pre vás začal riešiť. Baby ti dobre radia, že spoločná hypo s ním keď ty nič nemáš ako riešenie, riešenie neni. Ak ťa tak veľmi trápi, že to riešiť chceš, tak si zober spotrebák na spolufinancovanie. No viac krát som ti v texte napísala, že ty nie si tá čo to má riešiť. Muž nikdy nebude spokojný s tým,že si bývanie vyriešila ty.Maximálne to využije, no ako snaha sa to nepočíta. Over si priateľove plány. Možno dôješ k tomu,že ty pôjdeš do svojho a on do ponájmu. No niekde ine. Všetko dobré.

sasa1310
28. jan 2022

@misha666 môže aj čarovať ručiteľmi alebo inými nehnuteľnosťami na založenie. Ak nie je príjem, nevyčaruje nič. Úver nedostane v takej výške, v akej by bola schopná nejakú nehnuteľnosť kúpiť

kate211
28. jan 2022

@konvalinka41 Byvanie chce prirodzene zabezpecit muz a zenu to nema trapit? Podla mna byt maju prirodzene zabezpecit OBAJA a obaja sa maju trapit aj nad financovanim a udrzbou. Nie vsak po rocnej znamosti a v pripade, ked jeden z dvojice nema na byt nasetrene absolutne nic.

autor
28. jan 2022

@misha666 áno, býval s matkou 🙂 práve preto ma to ťaží, lebo nemám absolútne predstavu o tom, kam toto šialenstvo a cenami môže dospieť 🥺
@konvalinka41 o tomto sme sa samozrejme rozprávali. Chce to, ale zároveň ho desí predstava byť 30 rokov zadlzeny, že je to ešte skoro a mam mu dat čas. Ten samozrejme ma ale to neznamená, že nemôžem niečo skúsiť aj sama... Hoc aj keby mám kúpiť 1 izbový byt a prenajímať ho v budúcnosti. Napríklad....

sasa1310
28. jan 2022

vychádza ti s tým príjmom max. výška hypotéky 71 400 eur. Tak sa zobuď do reality, že hoc aj sama kupiš 1-izbovy byt.

autor
28. jan 2022

@sasa1310 informácia od finančnej poradkyne ktorej som posielala všetky podklady bola, nech som teda úplne presná - 85 tisíc 🙂

judit47
28. jan 2022

Ale Sasa1310 ma pravdu pri cistom prime 800€ ti nevyjde viac ako 70-75k a to by si mala mat 20% cash…

sasa1310
28. jan 2022

ja som to dala vyrátať priamo v banke. Finančné poradkyne treba brať s rezervou. Ale teda berme 85 000 eur. Čo za to kúpiš, keď nemáš nič našetrené.
Ako beriem, že chceš mať vlastné. Je to určite najmúdrejšie riešenie, ešte lepšie riešenie ísť do toho sama, bez partnera. Len treba na to aj mať. Financovanie nehnuteľností sa nekončí jej kúpou a splátkou za hypotéku. Treba prirátať energie + 2 poistky (domácnosti a nehnuteľnosti) atď.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa1310
28. jan 2022

@cocolino234 ona sa nepohne. Aj keby mala 20 % aj keby mala nehnuteľnosti koľko chce. Viac ako tých 71 000 eur nedostane s tým príjmom. To sa tu snažím celý čas vysvetliť.

zojazoja
28. jan 2022

a ked ste len vy dvaja, 1-izbak by vam nestacil? na zaciatok. ak by ti banka dala uver.....on by ti platil ako keby podnajomnik(nejaka zlavička by sa našla 🙂 🙂 ) a on ma tym padom jedno ci bude platit najom tebe alebo niekomu cudziemu (ak chce ostat s tebou). tym padom nejaku čast uveru, respektive nejaky spotrebak na dofinancovanie uveru by si mala splateny z jeho najmu. ale vedz, ze pri uvere na 30 rokov budes obracat kazdu korunu ak mas vyssi zivotny standart. ale byt bude len tvoj (bankin) a mozes zit "vo vlastnom"...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sasa1310
28. jan 2022

@cocolino234 presne tak. Keď aj založí inú nehnuteľnosť (a bude mať zábezpeku trebárs aj na 200 000 eur) a bude chcieť kúpiť byt v hodnote 130 000 eur, banka jej stále dá najviac 71 000 eur. Ten rozdiel musí mať hotovosť.