Mám 24 a život mi uteká pomedzi prsty

yelena159
18. jún 2022

Ahojte všetci. Prosím, poraďte mi, lebo už neviem, ako ďalej.
Ako je v názve napísané, mám 24 a život mi preteká pomedzi prsty. Rozmýšľam o budúcnosti a neviem na nič prísť. Mám vyštudovanú učňovku, odbor cukrár. Bohužiaľ, nemohla som ísť na maturitu, lebo som sa musela starať o babku. Som 4. rok doma, bez práce. Nedávno sa veci zmenili, čiže rozmýšľam, ako sa osamostatniť a kde začať. Nemám žiadnu prax. Je mi z toho na grc. Ľudia začínajú hneď po škole, u mňa 4 roky fuč. Neviem, kde mám začať. Bojím sa, že ma nikde nebudú chcieť zamestnať. Pripadám si strašne nešikovná, pozadu. Rozmýšľam, že si dorobím maturitu externe alebo rekvalifikačný kurz, no na niektoré potrebujú maturitu. Nájsť si niečo a zdokonaľovať sa. S tým osamostatnením, najradšej by som bývala sama, ale prenájom je strašne drahý a predstava bývať niekým naznámym ma desí. No mám niečo našetrené.

Druhá vec, vždy som chcela pracovať a bývať v zahraničí. Nechápte to zle, len som vždy chcela cestovať. Angličtinu mám na pokročilej úrovni, no tá mi už asi teraz veľmi nepomôže, jedine že by som išla do Írska. Viem, že mi tam holuby z neba padať nebudú a bude to ťažké, no chcem úplne zmeniť krajinu. No rozmýšľam, či na to už nie je neskoro. O chvíľu budem mat 30. A šla by som sama. Priateľa nemám, deti neplánujem. Vodičák nemám, no spraviť si ho je múdre, aj keby som išla niekam von.
Prepáčte, že je toho tak veľa, ale už fakt neviem, čo zo sebou. Nemám sa na koho obrátiť.

janaolas332
18. jún 2022

@yelena159 byt Tebou uz balim kufre a idem prec, teraz je sezona pracu si najdes do tyzdna (posielaj emaily do hotelov) anglictinu ak mas dobru nevidim problem 🙂 ja som isla sama prec v 28 pokus/omyl a vsetko dobre dopadlo,dobre som si zarobila,nasla kamaratov,pocestovala ...takze byy tebou urcite by som volila zahranicie,nic ta tu nedrzi,bude zle prides domov

babovka2321
18. jún 2022

@yelena159 v 24ke zivot neskoncil. Byt tebou, idem do zahranicia okamzite.

janka_266
18. jún 2022

@yelena159 keď chcete ísť preč a nič Vás tu nedrží, choďte. Keď tu chcete ostať, skúste sa venovať tomu, čo ste vyštudovali, teraz sa všetkým s tortami celkom darí, alebo robte niečo úplne iné 🤷‍♀️

zmrzlinka2021
18. jún 2022

@yelena159
Ak máš anglinu na pokročilej úrovni, tak más dvere otvorené.
Len sa zdvihnút a odíst 🙂

mikadooo
18. jún 2022

@yelena159 hlasujem za zahraničie 😁. Mladá baba, bez záväzkov, choď,zdokonaľ sa v reči, maj uši oči otvorené, ja by som sa hrabala do nejakej cukrárne, hoci aj riad umývať a ak budeš šikovná, tak ťa pustia aj ďalej a ak nie až tak, alebo jednoducho pretože si "gastarbeiter", tak úplne ináč to vyznieva v životopise, keď si robila v cukrárni v Írsku 😁. Čo sa týka toho, že si ešte nepracovala na svk, ja na tvojom mieste by som si kľudne dala do životopisu opatrovateľstvo rodinného príslušníka 4 roky. Aj to je práca. A veľmi náročná. Otázka je, či chceš ísť cestou cukrárstva, alebo by bolo pre teba aj opatrovateľstvo ok... A potom už len posielať posielať posielať životopisy do bludu......

ivver
18. jún 2022

@yelen
máš 24 rokov pre pána...si mlada šikovná baba, vieš anglicky čo je veľké plus, píšeš že 30 budeš mať zachvilu...no neviem ale to je ešte 6 rokov za 6 rokov sa dá toho stihnúť veľmi veľa, čo ty vieš..ak neskusis...ja by som určite šla do zahraničia , za 6 rokov sa môžeš vypracovať vysoko pokiaľ sa budeš snažiť a chcieť a neopustat sa ako keby si mala 70
Držím ti veľmi palce 😊

w123
18. jún 2022

ja na tvojom mieste by som najprv dorobila tu maturitu az potom isla do zahranicia

malinka158
18. jún 2022

@w123 a co s tou maturitou v zahranici? Ma cakat 2 roky? V zahranici sa za 2 r.pekne vypracuje aj brz matury

spadnutaslivka
18. jún 2022

@malinka158 ale tá maturita ju bude po návrate brzdiť

spadnutaslivka
18. jún 2022

rekvalifikačné kurzy nie sú žiadne terno, lebo väčšina zamestnávateľov chce aj tak prax a málokde berú bez maturity. Ak chceš do zahraničia, bež, ale o tej maturite pouvažuj, lebo ti raz bude chýbať. Nehovorím, že ju máš robiť hneď, ak nemáš z čoho žiť, ale aby si to zas nejako moc neodkladala alebo hľadala nejaké možnosti, ako to urobiť popri práci.

zuzahajdulka
18. jún 2022

@yelena159 dífčico, ved vyucenych cukrarov ziada kazdy pracovny trh! V zahranici si urcite najdes rychlo uplatnenie. Teraz je sezona v plnom prude, sup sup do lietadla do nejakej dovolenkovej destinacie, obid osobne restaturacie, cukrarne, hoteli a mozes si hvizdat. Neznamena to, ze musis byt naveky cukrarkou, ale si mlada, so svojou zrucnostou sa odpichnes inak ako nekvalifikovani umyvaci riadu z post communist bloku. Zarobis si, zabavis sa, ziskas rozhlad, spoznas ludi, ktori ta posunu dalej a vyssie. Najvyssi cas odist z nasho zapadakova. Potom sa kludne mozes vratit svetaskusena a zabezpecena. Nic ti medzi prsty nepretieklo, tvoj zivot je este len na startovacej ciare, tak stastny let 👍😎

3009
18. jún 2022

@yelena159 ja byť na tvojom mieste ani minútu nerozmýšľam a idem do nejakej dovolenkovej destinácie a si zamestnaná do týždňa. Grécko, Taliansko, Malta, Cyprus, atď, prečo len do Írska?

jaskolka
18. jún 2022

Veď kľudne vezmi kufor a hor sa do zahraničia. Nemáš deti, záväzky, si slobodná. Naučíš sa jazyk, získaš prax, obkukas sa, aj ta samostatnosť nebude na zahodenie.
Maturitu si môžeš dorobiť, to bude aj tvoje ďalšie. plus. V 24 rokoch máš pred sebou celý život, načo čakáš?

yelena159
autor
18. jún 2022

Ale ešte jedna taká maličkosť. Nie som zaočkovaná ani jednou dávkou, čiže asi budem musieť počkať a zaočkovať sa. Aj keď sa mi veľmi nechce. Mám panický strach z ihiel. Neviem, ako to je teraz s cestovaním a hľadaním si práce v zahraničí, napr. v Holandsku, Nemecku, Írsku... Či požadujú papier o vakcinácii alebo nie. A či sa tam na vás nepozerajú nepekne, keď zistia, že nie ste.

stanulienkat
18. jún 2022

Mozem sa opytat, preco mlada, zdrava zena je 4!!! roky bez prace?? Ved nemusis robit v obore. Prace je dost. Ja mam ovela viac rokov, ale hanbila by som byt 1 rok doma.

savanna
18. jún 2022

Ja na tvojom mieste by som si najskor skoncila maturitu. Ist do zahranicia je pekne, ale pocitaj s tym, ze niekedy sa mozno budes chciet vratit naspat domov a potom co, budes na tom tak isto ako teraz. Mas este kopec casu vycestovat aj o dva roky.

yoxinka
18. jún 2022

@yelena159
Tak ako … kvôli očkovaniu hádam nezahodíš budúcnosť … 🤦‍♀️. Nemáš záväzky, život pred sebou, baľ kufre a choď!!! Spolužiačka z vysokej veľmi túžila byť cukrárka, odišla do Kanady, porobila si tam školy a dnes je cukrárka!!! Má vlastný biznis rozbehnutý a veľmi sa jej darí. Nevedela v odbore nič, nemala prax, vedela nejaké základné veci piecť a strašne ju to bavilo, všetko sa učila ako 25 ročná. Choď do toho!!!

yoxinka
18. jún 2022

@stanulienkat
Písala, že sa starala o babku. Keď staranie sa o babku znamená to, čo znamenalo pre moju mamu, napríklad, tak to je 24/7 full time job. Moja mamina nechala robotu, všetko, lebo s mamou bola vkuse. Keď babka umrela, potom si zháňala robotu.

stanulienkat
18. jún 2022

@yoxinka ano, beriem na vedomie, aj ked sa mi nezda, ze by bola na nu uplne sama. A da sa poberat opatrovatelsky prispevok miesto prace. Ale tak to zas nie je moja vec...

malinka158
18. jún 2022

@spadnutaslivka preco? Bez matury sa neda pracovat? Ja mam maturitu, ak by som sa teraz vratila zo zahranicia domov na slovensko, bude mi na prd. Pretoze od skoncenia skoly mam uz 12 rokov a ziadnu prax v mojom odbore.

yelena159
autor
18. jún 2022

@yoxinka Fajn, áno, máš pravdu. Dám sa zaočkovať. Čiže tento rok ešte nikde nejdem no.

sisa_s
18. jún 2022

@yelena159 kto ta zivi, ked si 4r bez prace? Preco sa doma nezlepsujes v peceni, ked si v tom vyucena? Dnes su ludia ochotni dat aj 5e za kusok kolaca, skusaj makronky, tartaletky, cheesecake,...

janaolas332
18. jún 2022

@yelena159
@yelena159 ved uz sa rusia opatrenia a nik to neriesi, to ak dalsi rok budes odkladat teraz nie lebo toto,potom nie lebo tamto...a byt dalsi rok doma este ak bez roboty mna osobne by trafil slak. Ja som mala dobru robotu,mam aj VS,praca bola na dobu neurcitu,ale bola som rozhodnuta,ze idem
...tak neviem ci tak velmi chces niekde ist...ale to je moja povaha,ked som nieco velmi chcela isla dom za tym...moja hlavna motivacia bola kupit si byt ked som si preratala,kolko si mesacne odlozim sem a kooolko.rokov by to trvalo nebolo o com...isla som zarobila,postastil sa mi byt v pomere este dobre cene,robila som vela mala som motivaciu...ja len tolko,ze neviem co ta brzdi,bud idem lebo chcem mam ciel,alebo az tak velmi nechcem.

yelena159
autor
18. jún 2022

@janaolas332 No, ja som taká hanblivejšia, tichšia a musím poriadne zabrať na tom, aby som bola priebojná. Musela by som íst sama, síce bratranec vybavuje s jeho kamarátmi nejakú prácu v zahraničí, ale to je také no. Nikdy som ich nestretla a nechcem sa vnucovať.

A ohľadom hľadania práce, cez agentúru alebo len tak na vlastnú päsť?

54tinka54
18. jún 2022

@yelena159 ak chceš pracovať vo svojom odbore ale zároveň sa cítiš trochu pozadu a bez praxe, tak nejaký rok dva môžeš prax nabrať na Slovensku (určite ťa nejaká cukráreň zoberie), za ten čas si spravíš vodicak, možno aj maturitu a potom už aj s nejakou tou praxou vycestuješ do zahraničia. Vek 24 je uplna pohoda 😊 nič si nezameškala neboj.

janaolas332
18. jún 2022

@yelena159 no ja veru nie som extrovert ani z daleka 🙂 len keby mam cakat,kto by isiel so mnou, by som nesla asi nikdy....tak som sa zobrala a isla, tolko bab z celeho sveta som takto postretavala. Tak skus agenturu,aj ked podla mna,to nic nezarucuje.

mandarinka555
18. jún 2022

@yelena159 Mne to príde, že len hľadáš výhovorky....Kto nechce, hľadá dôvody....Kto chce, hľadá spôsoby....

valeria_h
18. jún 2022

Zasekla si sa. To sa stáva. Skús to zahraničie. Ako chyžná zarobíš pekné peniaze a veľa hotelov ponúka ubytovanie a stravu zdarma. Nič Ťa tu nedrží, prídeš na iné myšlienky, zarobíš si, spoznáš novú krajinu, nových ľudí. Hlavu hore, veď máš celý život pred sebou. Držím Ti palce 😊

zuzanka.zuzu
18. jún 2022

uz 24, pomaly 30, fuha... to uz stara dievka, uz len sa naucit strikovat, obut papucky, nasetrit na hojdacie kreslo a nejako tych 50-60 rokov este dozit 🙈

spadnutaslivka
18. jún 2022

@malinka158 dá sa, ale na väčšinu tú maturitu potrebuješ. Aj keď skoro nikto nerieši, v akom odbore.