Dobrý deň. Mám len 13 rokov takže sa vopred ospravedlňujem za gram.chyby. Asi ked ste si prečítali 13 rokov predstavili ste typické 13 ročné dievča ktoré sa rozhoduje ktorého chlapca si má vybrať. Túto stránku som si založila len preto lebo by som potrebovala poradiť od ľudí ktorí majú skúsenosti a veľmi si uvedomujem že je to stránka pre mamičky za čo sa aj dosť hanbím že píšem práve sem. Takže k veci. Moji rodičia majú veľmi zvláštny vzťah. Nie sú spolu ale kvôli mne sa tolerujú pretože chcú pre mňa to najlepšie. Vždy sme spolu chodievali na dovolenky a rovnako to bude aj tento rok na konci júna. Tatino chcel ísť ale na dovolenku najskôr len so mnou a bez maminy. Veľmi ma to znepokojilo lebo mamina je pre mňa najbližší človek ktorému môžem povedať všetko. Neskôr však tatina poprosila jedna známa či by sme nezobrali so sebou aj jednu jej kamarátku s jej 16 ročnou dcérou. Tatino je veľmi dobrý človek ktorý nevie povedať nie a už vôbec nie niekomu kto toho preňho veľa spravil. Ja som veľmi nesmelý človek a mám strach z cudzích ľudí a preto sa veľmi bojím ísť s niekým cudzím v aute. Lenže už som súhlasila že s ním pôjdem a nechcem ho sklamať aj ked viem že mama sa bude veľmi trápiť bezo mňa. Nechápte ma zle moja mama je zvyknutá ked som preč. Asi tak ako mama každého 13 ročného dievčaťa ktoré chce ísť von s kamarátkami. Ona sama vie že mám strach s nimi ísť na tak dlho a preto sa bude trápiť. Nechcem to zrušiť teraz kedže máme ísť v piatok v noci. Co by ste urobili vy ? Dakujem za všetky rady prosím nebudte na mňa zlí ako ľudia v dnešnej dobe bývajú. Dakujem a zatiaľ dovidenia a pekné prázdniny prajem.
@sofininocinka je uplne normalne ze mas obavy, je to pre teba nieco nove, nepoznane. Zial nasa mysel sa s nami casto takto zahrava, bojis sa mozno niecoho, co bude uplne v poriadku. Budes tam mat predsa otca. Ak bude mama vidiet ze si v pohode ty, bude v pohode aj ona a nejak to vydrzi. Netrap sa zbytocne dopredu a tes sa na vylet. Pamataj, “v pristave je lod vzdy v bezpeci, ale to nie je to, na co bola stvorena”.
@sofininocinka ahoj, chápem tvoj strach z neznámeho a tiež tvoj strach z cudzích ľudí. Mamina síce fyzicky pri tebe nebude, ale budeš jej môcť napísať alebo zavolať. Na tvojom mieste by som išla a nič netušila. Už len preto, aby si sa trošku zbavila svojej závislosti na mamine a naučila sa trošku viac komunikovať aj s cudzími ľuďmi. Predsa len onedlho ťa čaká stredná škola a čím skôr sa naučíš väčšej samostatnosti a komunikácií s cudzími ľuďmi tým lepšie pre teba. Ber to ako skúšku toho, či zvládneš osamostatniť sa od matky. Nikde nie je napísané že musíš komunikovať s priateľkou pripadn s jej dcérou. Nahraj si hudbu a cestou počúvaj tu. Ak rada čítaš vezmi si knižky. Snaž sa pripraviť sa na cestu tak, aby si si prípadne ak si s nimi nebudeš rozumieť dokázala vystačiť sama so sebou. Neber to ale ako návod ako nekomunikoval s nikým okolo. Len ako spôsob ako sa zabaviť ak by si si s nikým nerozumela.....
@sofininocinka ja som to celkom nepochopila kto s vami ide, to je tatinova kamaratka alebo aky maju oni vztah. Ak sa na to necitis ist tak nechod.
On tú pani tiež nepozná. Dakujem za odpovede
Sofinka, preco sa bojis cudzich ludi? Deti sa obycajne az tak neboja. Cim sme starsi, tym viac cudzich ludi okolo nas v zivote 8pribuda a my si na to musime zvyknut. Inak je to trapenie, potom sa kvoli detom trapia aj rodicia...
@78787878 Cudzích ľudí sa nebojím ked s nimi nemusím byť nejak veľmi dlho pretože neviem o čom sa mám s nimi rozprávať. Ked človeka viac spoznám som veľmi komunikatívna a tak isto aj v škole. Dakujem za odpoved.
Jasne. Ber tu pani s dcerou ako spestrenie Vasho vyletu s otcom. Bude Vam veselsie, v partii je vzdy veselsie. Doveruj otcovi, ked on nema problem, tak nebude. Nemusis sa s nimi rozpravat, jednoducho priznas, ze si hanbliva... ked ich trochu spoznas, tak sa zapojis alebo aj nie. Nikde nie je pisane, ze budete stale spolu, urcite si budete robit aj solo program vy dvaja s otcom...
@sofininocinka tvoj otec ide s uplne cudzou zenou na dovolenku? Alebo ju tam iba odvezie a potom budete sami?
Mali sme byť pôvodne sami a len ich doviesť. Tú pani videl asi len dvakrát.
@0kristina0 Ale som si vedomá toho že sa im nevyhnem. Proti tej paní a jej dcére nemám nič ale vždy sa cítim komfortnejšie som s ľudmi ktorých poznám. Bojím sa že si nebudeme rozumieť.
@sofininocinka tak pokial nebudu s vami celu dovolenku tu cestu nejako vydrzis, zober si sluchadla, mp3, knihu, mobil. Ta cesta ti rychlo prejde.
@0kristina0 Dakujem
Ahoj, v prvom rade ti chcem povedat, ze v tvojom veku v takej situacii by som vobec nebola taka mila ako ty. 🙂 V tom aute to ale prezijes a potom budu mat zrejme vlastny program a vy tiez. V aute das sluchatka a neriesis. To 16rocne dievca najskor tiez. Co sa tyka maminy... To by som bola nastvana, ze ideme s cudzou tetkou bez mamky. V denniku by o tom bola nejedna strana. Drzim ti palce, si mile dievca. Uzi dovolenku. 🙂
@bikarbona Dakujem. Mama o tom nechce veľmi hovoriť aby to pre mňa nebolo ešte ťažšie. Viem si ale predstaviť že v hlave vybuchuje.
Ona aj veľa pracuje nemá veľa dovolenky.
@sofininocinka presne ako tu píšu baby. Zober sluchátka, knihu a nerieš ich 🙂 Nie si povinná sa s nimi baviť ale na druhú stranu budú možno milé a možno si nakoniec sadnete a cesta ubehne rýchlejšie. Bojíš sa niečoho čo ešte ani nenastalo tak sa na to tak nezameriavaj a nevytváraj si v hlave obavy. V živote budeš musieť tráviť veľa času s ľuďmi ktorí ti nesedia a nebude ti to príjemné. Taký je skrátka život dospelých ľudí a musíme sa naučiť to prekusnúť 🙂 Určite si dovolenku užijete a mamu budeš mať na telefóne keby vám obom príde smutno
@kkovacovak Dakujem
@sofininocinka ak dobre tomu rozumiem, byvat s nimi na dovolenke nebudete, ani spolu travit cas. mozno obcas na seba narazite, ale hlavne treba zvladnut tu cestu. Ja ako introvert ti odporucam v prvom rade sluchatka a k tomu telefon, tablet, cokolvek kde budes mat filmy, hudbu, hry, krizovky, cokolvek co ta bavi a kludne sa tvar ze ti cudzi ludia tam ani nie su. Pripadne sa tvar ze spis. alebo si citaj knihu. To su vsetky take cinnosti ze ludia ta pritom nebudu vyrusovat. Tu cestu nejako zvladnes, neboj...mame mozes zavolat, napisat kedykolvek. A budes mat otca pri sebe...takze az tak zle to nebude. A mozno motyka vystreli a padnete si s tou babou do oka a budete kamosky. Vsetko je mozne 🙂
@alexandraalexandrova Dakujem
V podstate taká normálna situácia, z ktorej máš normálne pocity. Nie každý sa cíti dobre v spoločnosti nových ľudí. Niekto s nimi potrebuje najprv stráviť určitý čas, kým sa pred nimi osmelý. Ak ti to k niečomu pomôže, stáva sa to aj dospelákom 🙂 Napríklad je dosť možné, že vaše spolucestovateľky teraz panikária úúplne rovnako ako ty. Možno aj viac, keďže na rozdiel od vás pôjdu ešte aj cudzím autom 🙂
Strach alebo nové zážitky? Čo je pre teba prednejšie? Podľa mňa neísť s tatinom na výlet len kvôli takýmto obavám by bola totálna hlúposť. Máš možnosť niečo nové zažiť. Bohviekedy sa takáto príležitosť zopakuje...
Opakuj si, že je to len pár hodín cesty. Také nič oproti tomu, čo ťa potom čaká.
S nikým nemusíš debatiť, len aby nebolo ticho. Ak chceš byť ale aspoň za milú, nezabudni na úsmev. A aspoň zo začiatku cesty žiadne slúchadlá. Môžeš si prípadne zobrať so sebou nejakú sladkosť, o ktorú sa podelíš....
Veľa vecí v živote nakoniec dopadne o dosť lepšie, ako si dopredu predstavujeme 🙂
A bežné s vami chodí na dovolenku mama ale teraz nejde ?
@sofininocinka povedz rodicom zenechces ist s cudzimi. Musia to respektovat 🙂
@klip0 áno ale teraz nemala ísť aj preto lebo veľa pracuje.
@lintu Dakujem
@gbgb Povedala by som. Nechcem ale meniť plány na poslednú chvílu. A nechcem ho tam tiež nechať s cudzími ľudmi pretože viem že ani preňho by to nebolo príjemné a hlavne ked tá dovolenka mala byť pre mňa. Dakujem za odpovede.
@sofininocinka a tak uz mas 13r niesi male dieta o kt by sa mala mama strachovat,musis sa s tym popasovat a aj mama ze ti nebude prijemne,skratka to chidi tak v zivote,ze su situacie kt su psych aj narocne.A ty to ber ako skusenost,spoznas novych ludi,krajinu,ved cochvila pokdes na strednu a tam to bude podobne.A mama nech sa trapi a to teba nemusi trapit,lebo fakt sa tvoja mama trapi nad somarinami,nik ti oredsa nebude ublizovat,tyrat ,praveze o tomto je zivot,a cim skor to pochopis,tym lepsie ore teba.
Ak tvoji rodicia spolu neziju, moze byt ta pani s dcerou otcovou priatelkou. Ved uvidis, ako sa budu k sebe spravat. Ale ak rodicia neziju spolu, je normalne, ze si kazdy najde ineho partnera.
@oli18 Ano ja viem oni už aj boli s niekým ale nikdy to nebolo nejak vážne. Dakujem za odpoved. Ja nemám problém s tým že by to bola jeho priateľka. Jediné z čoho mám strach je byť s cudzími ľudmi v aute.
pardon na konci júla