Má svokra právo dožadovať sa vstupu do domu, keď nie je jeho vlastníčkou?

9. máj 2023

Dobrý deň, vedel by mi prosím poradiť niekto, najlepšie niekto so skúsenosťami v práve.
Má svokra právo dožadovať sa vstupu do domu, keď nieje jeho vlastníčkou a nemá tu ani trvalý pobyt ?
Vlastníkom nehnutelnosti je jej potomok, celkovo v rodine majú zlé vzťahy. Pozemok je oplotený, avšak má iba starú bránu ktorá sa nedá ani zamknúť ani nič. Kedykoľvek príde na pozemok a hlasno sa dožaduje vstupu do domu s odôvodnením "žije tu jej potomok a jej vnuk" bez predošlého ohlásenia/dohody že by mala prísť. Druhému s manželov to prekáža, vytvára to časté hádky. So svokrou nieje reč, nedá si vysvetliť že manželia si takéto "prepadovky" neprajú. Má právo sa dožadovať vstupu/musí jej byť vstup umožnený?
Ďakujem za akúkoľvek radu.

8aslan147
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
winki13
9. máj 2023

Právo vstupu na pozemok nemá, ale má právo stretávať sa s vnukom.

anjelicek26
9. máj 2023

Ak jej to muz/zena (majitel domu) dovoli, moze chodit kam len chce... ked nedovoli, tak tam nesmie, ale moze poziadat o sudnu upravu styku s vnucatom...

kvetinka75
9. máj 2023

nie nemá

babulkomale
9. máj 2023

Prosim vas, ta sudna uprava styku s vnucatami, to uz ste niekto riesili? Ja to tu citavam ale v zivote som sa s tym nestretla.
Realne vam to niekomu riesil pravnik? Je to narokovatelne?

doriiis
9. máj 2023

@babulkomale .....riešili.Je to narokovatelne.

letfenixa
9. máj 2023

@winki13 ale s vnukom sa nemusí stretávať len na jedinom mieste.

cocolino234
9. máj 2023

@babulkomale no samozrejme a právnik povedal, že vo väčšine prípadov je to vyriešené k úspechu starého rodiča. Aby to tak nebolo, tak sa musí preukázať, že starý rodič ohrozuje dieťa a má na neho výrazne zlý vplyv napr. ak je závislý na alkohole ale aj to sa žiaľ dá oklamať.
@letfenixa to ani nenapísala.

autor
9. máj 2023

@anjelicek26 nemá záujem o stretávanie s vnúčaťom. Má záujem len o to aby mohla chodiť do domu a robiť si v ňom čo chce, kedy sa jej zachce. Ako zámienku používa to že v dome žije jej dieťa a jej vnúča. Reálne vnúča videla za 2 roky života dokopy 3x, vždy náhodne keď manželia odchádzali z domu a ona bola neohlásene v ten moment tam.

kvetinka75
9. máj 2023

autorka - ak by niekto taký podal návrh a ten by prešiel, nech sa stretávajú mimo domu. A veru by som dohliadala aby na tie stretnutia tá osoba prišla a nie do domu. A takto vybabre sama so sebou. Aspoň sa ukáže, či má o dieťa záujem alebo o niečo iné. Nikde nie je napísané, že sa s vnukmi musí stretávať priamo doma.

babulkomale
9. máj 2023

@cocolino234 zaujimave, dakujem. Nas sa to chvalabohu netyka, ale zaujalo ma to. Vseobecne je zname ze je problem vobec sa domoct vyzivneho, prislo mi ako sci- fi ze by sa niekto zaoberal pravami starych rodicov.

pribinak
9. máj 2023

@babulkomale áno je to narokovatelne, skús si prečítať

https://dohodou.sk/aj-stari-rodicia-maju-pravo-...

simona20201309
9. máj 2023

Co ste to preboha za rodinu? Susedia musia mať z vás riadne divadlo. Je nutné vyhrotit to až tak, aby tie vzťahy boli takto narušené? Ved je to babička, manželova matka...a dieta sa na to cele pozerá? Ako babka vykrikuje pod oknom?
A ak sa to nedá, tak normálne zavolať políciu. 1-2x a pochopí....

simona20201309
9. máj 2023

Je aj táto téma tvoja? https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/otvorili-by-ste-svokre-2/

Nechcem byť protivna (asi už som, prepac), ale nechápem ako môžu byť niektoré vzťahy tak strašne narušené a nechápem ako si niekto môže robiť takto navzájom peklo.

liv1
9. máj 2023

@simona20201309 ja hlavne nechapem ako sa moze niekto takuto hlupost opytat 🤷‍♀️

Autor - na plot ostnaty drot a mas vybavene🙈. Vsak opravte tu branu konecne, mozno sa to ukludni

larisa
9. máj 2023

Nepochopim to čo ste za rodina 😮

januska12323
9. máj 2023

Sprav dvojmetrový plot a keď bude vykrikovať volať políciu. A jej potomok by potreboval vyčistiť žalúdok.

zojanka
9. máj 2023

A potomok na to čo hovorí? 😄 Aký má názor on na to že tam chodí jeho mama? Vadí to aj potomkovi alebo iba jeho žene?

pink_lady
9. máj 2023

@babulkomale da sa to v pripade rozvodu alrbo smrti ked sa nejde dohodnut. V pripade manzelstva trvajuceho maju rodicia právo rozhodnut či sa budu deti szretavat s dedkovcami. Ono nie vsetky dedkovia a babky sú ok. Si vseliaki. Ja ale věřím že pokial su normalni a nie sú ine objektivne dovody, tak sa stretavaju

doriiis
9. máj 2023

@pink_lady ....není to celkom tak.Ak aj manželia nedovoľujú vnucatu sa stretávať so starým rodičom a nemajú na to vážny a dokázateľny dôvod,tak starý rodič to môže dať na súd.Je úplne jedno či sú manželia,rozvedení alebo len partneri.

zooeynka
9. máj 2023

Je problem dat doporiadku plot aby ti tam nechodili vykrikovat "neziaduci"ludia? Co za chlapa tam zije ked nie je schopny zabezpecit plot tak, aby tam ktokolvek cudzi chodil???

autor
9. máj 2023

@zooeynka všetko nakúpené, zložené na záhrade, pripravené na rekonštrukciu plota. Veríme že sa problém vyrieši, avšak zaujímal ma právny pohľad na vec. Odpovedí tu je viac, snáď právne relevantných.
@simona20201309 nie, ale prečítam si. Ďakujem.

simona20201309
9. máj 2023

Ale tu nie o com špekulovať. Ak svokra nie je vlastníkom, tak právo nemá. Možno by sa dalo špekulovať o moralnom prave, ale to je zrejme bezpredmetné. Samozrejme ze nemá právo. Viac odpovedí neexistuje. Nemá.

ahhola
9. máj 2023

A nemôžte sa pokúsiť s babou vychádzať, možno trpí samotou a vyhľadáva najbližšiu spoločnosť, teda vás.? Pokiaľ nieje vyslovene zákerná, psychopaka, spindira tak ukázať dobrú vôľu....? Možno si teraz krpec ukladá vaše vzorce správania a raz ich použije na vás. 🤕

pink_lady
9. máj 2023

@doriiis moct mozu. Ale sud prihliada na to, že rodicia maju právo rozhodnut s kým sa ich deti budu střetávat. A musi byt preukazatelne že je to v prospěch dietata...ale já to neriesim mne je to jedno✋

hope87
9. máj 2023

Jasne, ze svokra nema pravo(z pravneho hladiska), vstup na vas pozemok a do vaseho domu, kedze nie je majitelkou, spolumajitelkou a ani tam nema trvale bydlisko. Takze uz len nech sa ten plot spravi 😀. Inak, zaujimalo by ma, nema ona nejaku diagnozu? Je psychicky v poriadku? Lebo toto mi nepride normalne, aby sa niekto dobijal ku vam domov bez ohlasenia a vie, ze nie je vitany 🙄

viestta
9. máj 2023

To dieta, ktore je vlastnikom domu, predpokladam, ze je to tvoj manzel, partner nie je schopny vykomunikovat toto so svojou matkou? Ked nie je schopny dat svoju matku do laty, tak by mohol aspon opravit plot. Ale zrejme on problem nema, mas s nou problem ty. Vyrieste si to najprv medzi sebou a podla toho ako ten vys rozhovor dopadne, nech si vykomunikuje veci ten potomok so svojou matkou.
A to, ze sa ten potomok s matkou nestretava, to uz nieco naznacuje, radsej nebudem domyslat ci je vadna svokra,nevesta alebo syn. Kde je problem viete iba vy zucastneni, aj riesenie je iba a len na vas troch.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sisaka
9. máj 2023

Či ten dom kedysi nebol tej svokry a niekto ju odtiaľ šikovne nevysáčkoval 🤔