Má svokra právo dožadovať sa vstupu do domu, keď nie je jeho vlastníčkou?
Dobrý deň, vedel by mi prosím poradiť niekto, najlepšie niekto so skúsenosťami v práve.
Má svokra právo dožadovať sa vstupu do domu, keď nieje jeho vlastníčkou a nemá tu ani trvalý pobyt ?
Vlastníkom nehnutelnosti je jej potomok, celkovo v rodine majú zlé vzťahy. Pozemok je oplotený, avšak má iba starú bránu ktorá sa nedá ani zamknúť ani nič. Kedykoľvek príde na pozemok a hlasno sa dožaduje vstupu do domu s odôvodnením "žije tu jej potomok a jej vnuk" bez predošlého ohlásenia/dohody že by mala prísť. Druhému s manželov to prekáža, vytvára to časté hádky. So svokrou nieje reč, nedá si vysvetliť že manželia si takéto "prepadovky" neprajú. Má právo sa dožadovať vstupu/musí jej byť vstup umožnený?
Ďakujem za akúkoľvek radu.
No ja si myslím že aj keby tam bol 3 metrový plot, proste bude cirkus aj za plotom, aj pred plotom aj kdekoľvek.
Každopádne zaujímalo ma ako je to po právnej stránke, či je niečo nárokovatelné alebo nie. Ďakujem za odpovede k veci, veľmi si to cením.
Tazko taktl pisat a radit ked nevieme podstatnu vec a to ci to vadi obom manzelom.teda aj synovi,nie len neveste.ak obom riesenie je.no len dost tvrde.jedno ducho vkroci na pozemok zavolat policiu.raz,dva krat a snad by ju to preslo.ak vadi len neveste a syn si ju ziada tak potom odporucaf ist niekam mimo kym navsteva skonci.neviem si predsfacit ako sa moze dostat do domu ak si to neprejate a nic s tou nehnuyelnostou nema.no nie kazdy ma odvahu riesit to az gwkto.alebo potom jednoducho sudnou cestou.
veľmi smutné 👎
Tu nie je jednoduchá odpoveď, pretože ak sú 2 rovnocenní vlastníci, môžu mať 2 názory,či so vstupom na pozemok/ do nehnuteľnosti súhlasí 1 a 2. nie.
Ak sa dožaduje/ vstupuje na pozemok niekto cudzí, nie majiteľ a bez súhlasu majiteľov, ide o neoprávneny vstup a teda je možné volať políciu. Ale zas polícia osobu vykáže, moooožno podá vec na priestupkové konanie, ale hlavne majiteľov vyzve, aby si pozemok vo vlastnom záujme chránili sami.
Takže v prvom rade treba ujasnit nazory majiteľov pozemku, vydiskutovať si všetky okolností a dohodnúť jednotný postup
Tento dom je váš alebo bol svokry a chce ísť tam žiť.Lebo nepišeš či bol váš alebo tvoj muž ho zdedil alebo jeho mama vám ho prepisala.Lebo neverím že chodi do domu na ktorý nema nárok len tak kedy sa jej zachce.
Dom je samozrejme náš od úplného začiatku. V časoch minulých (rozumej viac rokov dozadu) si sem občas prišla niečo zasadiť, popolievat. To nikomu nevadilo. Ale ako zostarla ostala veľmi nepríjemná, ani jedno z jej 5 detí sa s ňou nebaví, nekomunikuje lebo je ku každému taka ako je, či k nevestám alebo k zaťom. Žiaľ za to jej nemôže nikto iný ako ona. Takže špekulácie že dom bol jej, nie nebol. Ona má svoj vlastný byt.
Aký postoj a názor má hlavne tvoj muž .
Najlacnejšie riešenie je vymeniť bránku. Kúpiť si strážneho psa.
Niektorým ľuďom nevysvetlíš.
@cacianka nepraje si to, povedal jej to viac krát. Viac krát sa s ňou za to pohádal.
@terry658 aj mne napadlo kúpiť psa, ale ten by nakoniec doplatil na tie vzťahy. Babička je zrejmé psychicky chorá, tu by nezastavil ani pes.
Autorka, zrejme je to s nou vážne zle. Nedá sa ju nejak donútiť ísť na psychologicke vyšetrenie a možno to riešiť liečbou? Ona zrejme potrebuje pomoc. Pretože vychovať 5 deti a nakoniec ostať sama, toto by nechcela zažiť žiadna z nás.
@simona20201309 samozrejme že nechcela, ale keď sa niekto tak chová tak sa to nedá prehliadať donekonečna, každý má len jednu trpezlivosť.
Psa máme, ale samozrejme je na ňu zvyknutý keďže kedysi sa to s nou dalo.
No a úprimne, ktorý človek keď mu povieš že by bolo dobre vyhľadať psychiatrickú pomoc tak dobrovoľne pôjde?
Aj toto som viac krát manželovi navrhla že by bolo fajn jej vyhľadať pomoc, žiaľ vždy to dopadlo rovnako, ona nikam nepôjde lebo ona "problém" nemá, máme ho my všetci naokolo.
Každopádne, mňa hlavne zaujímal nejaký právny nárok.
Na to aby jej to niekto pomohol riešiť tu už ja niesom, ja mám svoju vlastnú mamu vážne chorú, už to je pre mňa vyčerpávajúce pomáhať na tento smer, nieje v mojich silách pomáhať človeku ktorý problém popiera a vytvára aj naďalej.
keby si hneď napísala trochu viac objasňujucich faktov, dostala by si relevantné rady skôr. Ak to chceš iba ako právnu radu, tak " nikto okrem vlastníkov nemá právo vstupu na pozemok".
ani svokra, ani svokor, ani švagor, mama, otec, brat, sestra, sused, kamarát, poštárka, koňa brat, nikto bez súhlasu / pozvania vlastníka.
Nech sú rodinné či pokrvné putá akékoľvek, neumožňujú akýkoľvek vstup. že ja som otec/mama - ja môžem či musím. Nemôžem/š, nemusím/š. Basta.
Záleží aké sú medziľudské vzťahy a hlavne prejavy , vystupovanie "hosťa" , buď vyvediem z pozemku, neotvorím dvere, zatvorím okná, vypnem zvonček, nereagujem, alebo volám aj políciu a podám TO za neoprávnený vstup na cudzí pozemok.
Takže škála možností je rôzna.
PS. Vybavte veľkú brigádu a bleskom postavte plot, bezpečnú bránu a poriadny zámok.
PS. už som zopárkrát dávnejšie poradila : dorobiť vodnú priekopu a chovať 300 ks pirane, 4 strážne bojové psy, nad domom kondora...😇
@cacianka ďakujem 🙏
A prosím tip, kde zoženiem tie pirane? Beriem hneď 😅
Psa už máme chudáka staručkého, už by nový prírastok nezvládol, ale snáď možno raz bude ďalší psík.
Ale tak ono kričať sa dá aj spoza plota, aj cez ulicu , aj keby žijeme v paneláku.
Mňa len naposledy dostala vyhrážka že zavolá policajtov že ju nechceme pustiť dnu. Preto ma zaujímal právny pohľad na vec, či to je nejako nárokovatelné. Avšak keď som kontaktovala kanceláriu advokatsku online tak mi prišla ponuka že za 200€ dostanem odpoveď expresne tuším do 48 hodín. To mi prišlo veľa za to že by mi právnik napísal ANO/NIE a par viet okolo toho.
Tak som sa skúsila opýtať aj tu.
@cacianka rady dobre, ale neverim ze v realite zavola syn na matku policiu aby ju vyviedli....takisto nechces aby bojove psy napadli niekoho v tvojej zahrade, ked vypnem zvoncek tak nechcem pocuvat ako hulaka pred domom na celu ulicu.
Plot je zaklad, uz davno mal stat. Nejaka branka, ktora sa nezamyka mi pride ako u osadnikov a cudovat sa ze mi tam niekto chodi je zvlastne....
srandisti, za 200 ešte aj čakať musíš, a my ti tu poradíme zadarmo.
No dobre, ja beriem 1 rezeň za 1 hodinu/radu 🙂
ale vážne, naozaj nemusíš vpustiť nikoho. nijako to nie je nárokovatelné. kľudne ti to odprisahám na knihu Trestný zákon SR.
a kľudne nech policajtov volá, ja už by som to možno aj opatrne vyprovokovala, nech sa ukáže, že naozaj potrebuje odbornú pomoc, také avízo pre rodinu, jej deti, žet o treba riešiť.
policajti jej vysvetlia kde je sever, priprav si zopár kópií listu vlastníctva a bude to aj bez zbytočných rečí, vybavíte to raz dva. a ešte je povedia že ak sa to bude opakovať, zaplatí zbytočný výjazd, budú ju riešiť na priestupkovom konaní, zaplatí pokutu za obťažovanie a vyhrážanie/vydieranie.
PS. dala si mi dobý typ, máme v práci 2 nevyužité bazény, plné vody, s kolegom plánujeme chovať rybky, čo čistia nohy, tak v druhom budeme chovať pirane !
máš u nás prvých 300 kusov zadarmo... 🙂
PS 2. alebo sa modli nejaké korunky, forinty, zloté, to svokru fakt vylieči....😲
@zooeynka vieš čítať s porozumením ? chápeš miernu nadsázku, či iróniu ?
Pochopila si vetu, že "škála možností je rôzna" ? Ja ani ty to za autorku a jej muža nevyriešime, poradila som podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, uistila som ju že naozaj nikto nemôže vstúpiť na cudzí pozemok bez povolenia, aj radu praktickú som dala. OK ?
Ono pravne to nie ze nie je narokovatelne, ale pri sudnej ziadosti starych rodicov sa vzdy posudzuje prospech dietata. Mala by sancu podla mna len vtedy, keby s nou deti vyrastali, keby bol jasny a vyznamny ich prospech s nou sa stretavat, keby doteraz mali blizky vztah. A poradila by som ti nahrat ju na telefon co vystraja. Mas potom dokazovy material
@liv1 ďakujem. Úprimne posledné mesiace sa často zdržujem mimo domu, ako som spomenula vyššie moja mama je chorá a chodím jej pomáhať.
Aj preto keď som doma by som veľmi ocenila kľud, kto sa staral o chorého človeka vie o čom hovorím.
Takto keď som si istá tým že žiaden právny nárok nevzniká, môžem si s kľudným svedomím pozatvárať okná a hotovo.
nezabudni vypnúť zvonček a zablokovať ju na mobile.
fakt si uvedom, že si vlastníkom ty a nie ona, ona je cudzí element k pozemku aj k domu. howgh
@cacianka zvonček nemám a vďaka bohu, ona nemá moje číslo 😅
👍
no čo svokra ? tlačila sa ?
Hovorí sa že Hosť do domu Boh do domu, ale boh asi nemal prepnutú psychicky chorú svokru ....

Nám sa tiež raz pokazilo zamykanie na bráne, tak sme tam dali takú hrubšiu reťaz a visiaci zámok a ten zamkli, to sa dá urobiť rýchlo.