Kto sa musí postarať o chorého?

17. jan 2022

Jedna známa rieši nepríjemnú situáciu.
Jej synovec 40 rokov dostal porážku ( je to alkoholik, a nikdy riadne nepracoval nemá OP ani zdravotnú kartu a aj dlh na zdravotnej poisťovni a bohvie kde ešte )
Táto známa sa stará o svoju mamu( jeho babku, táto babka si ho osvojila lebo jej dcéra mala len 15 keď sa narodil, tak aby nešiel do ústavu)
Mama synovca žije ale povedala že ona sa o neho starať nebude ( áno sa doteraz nestarala povedala citujem radšej nech skape 🤦)
No poďme k veci :
Po porážke skončil v nemocnici aktuálne nerozpráva a dokáže hýbať trochu rukami ale nohami vôbec čiže bude potrebovať opateru.
Keďže babka ktorá si ho osvojila má už 80 rokov a starajú sa o ňu tak ona to nezvládne ...ale kto je vlastne povinný sa o neho postarať ..na invalidný dôchodok nárok nema, keďže neodpracoval 15 rokov. Táto známa má tri deti už väčšie cca 18-23. Dve bývajú s ňou v dome plus muž plus tá babka o ktorú sa stará. Financie na zvýš samozrejme nie sú, platia aj hypotéku.

Len čo teraz s takýmto človekom ..aktuálne je ešte v nemocnici, len keď ho prepustia kam pôjde kto sa o neho musí postarať ..
Kontaktovali obec ale tá dáva od toho ruky preč.

Máte niekto nejaký tip ako postupovať 🙏

zirafienka
17. jan 2022

vybaviť do dom socialnych služieb

autor
17. jan 2022

@zirafienka samozrejme to vedia len kto ho bude platit a samotné vybavenie trvá aj rok 🤷...

deti95060810
17. jan 2022

kde býval doteraz? skús napísať na samosprávny kraj - nepíšeš odkiaľ si, snáď pomôžu.

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
qetka
17. jan 2022

no uprimne ti poviem, toto je pekne na hovno situacia. Mama mala takto tetu, ktora nemala deti, dostala porazku a bola v nemocnici. A jedneho pekneho dna zavolali mojej mame, ze je to jej teta, nema inych pribuznych, tak ma sa mama postarat. Ze nam ju dovezu z nemocnice. Mama samozivitelka s dvoma nedospelymi detmi si ma zobrat svoju tetu, ktoru videla maximalne 10x za zivot. Potrebovala by opateru, zostala leziaca, plienky menit a vsetko, cize mama by musela odist z prace… Neviem ako toto ma fungovat, ale takto isto nie.
Teta ale par dni na to umrela, presnejsie sa uz vobec neprebrala. Ak by sa prebrala, tak neviem co by sme spravili, ale ochota to riesit mestom, zdravotnickym zariadenim a podobne bola ziadna. Ale ze vobec ziadna.

apolka77
17. jan 2022

Najhoršie že tí ľudia nemajú nič, žiadny majetok, žiadny príjem...kým sa vybaví ID trvá to rok...ak nemajú ani OP a dlžoby v zdravotke fakt nočná mora. Keď nikdy nepracoval ktohovie či vôbec dostane nejaký invalidný.
Postarať sa ale musia príbuzný.
Nemá súrodencov? Bratrancov? Ujov?
Jasne nikto ho nebude chcieť....tak treba sa mu poskladať na domov sociálnych služieb..aj keď teda fakt takýto ľudia žijú na pokraji spoločnosti...
Ale čo s nimi? Štát dáva ruky preč.
Poradiť neviem...hrozna situácia.

travelllerka
17. jan 2022

Poznám prípad, kde veľmi pomohla sociálna pracovníčka. Poradila, zmeniť poisťovňu, kvôli tomu, že v starej mal dlhy. Ale išlo o chlapa čo prišiel o nohu. Tiež mal sestru, ale proste ona nebola ochotná sa o neho starať, proste sa povedalo, nemá sa kto postarat. Ale keďže skončil ako invalid, musel sa postarat štát. Aktuálne je umiestnený nejakom ZSS pri Nových Zámkoch, či Štúrove, niekde tam na madaroch, mrzí ma že neviem presne kde. Jeho sestra mala veľké šťastie, že jej tá pani zo sociálky so všetkým pomohla. Neplati za neho nič, neviem či dačo nová poisťovňa platí, zrejme nieco hej. Ona mu občas pošle kavu, cigarety, dá mu 10€ ročne na kredit. Určite sa takáto možnosť oplatí prezistit, či náhodou. Inak tiež nikdy nepracoval od revolúcie, bol závisly na drogach

autor
18. jan 2022

Má mamu - tá sa ho vzdala ale žije a dokonca býva len 10 km od nich.
Má nevlastnú sestru - ktorá býva s mamou
Tvária sa že sa ich to vôbec netýka
Potom ma tri tety ktoré bývajú slušne a majú rodiny.
Jedného uja v DSs
Ďalšia sestra DSS

Býval v dome a babkou, kde má trvalý pobyt ..ale len pobyt majiteľ je babka.
Babka tam momentálne nebýva lebo sa o ňu stará ta dcéra/ teta toho synovca čo dostal porážku.

Áno je to strašná situácia a preto ma zarazilo že obec dáva ruky preč, pričom práve v takýchto prípadoch by pomáha a snaží sa aspoň vybaviť DSS a podobne.

Ďakujem zatiaľ za všetky rady snáď sa tu niekto objaví kto ešte poradí

autor
18. jan 2022

Oprava ďalšia teta v DSS

zirafienka
18. jan 2022

Najhoršie je že takýto ľudia nemyslia na zadné vrátka. Daj vediet, ako to dopadlo.

autor
18. jan 2022

@zirafienka veď toto 🤦 sama som zvedavá ako sa to vyrieši len chcela by som ich naviesť správnou cestou ..lebo chudatko tá pani sa stará o svoju mamu a treba ju obriadit ako prebaľovanie a kŕmenie a to chodí ešte aj do práce a. S mužom sa striedajú ...a jej sestry to nechávajú všetko na ňu a teraz by sa mala starať ešte aj o sestrine dieta ? Dokonca sestry ktorá žije a je čierna má cca 54rokov ....príde mi to choré že ja sa zbavíme problémy a starajte sa

roja01
18. jan 2022

Aj ked ma v zdrav.poistovni dlzoby, urcite existuje zakon, na zaklade ktoreho ma narok na prispevok v nevladnosti. Za to je asi dobre prehlasit ho do inej zdrav.poistovne, kde dlzoby nema. Treba zajst na socialnu poistovnu a opytat sa na co by mal narok a ake doklady musi mat. Nemocnica pred prepustenim by mala vystavit posudok o nevladnosti a odkazanosti na uplnu opateru. To uz je dobre teraz, pokial je este v nemocnici vybavovat. S tym prispevkom ho je mozne umiestnit v domove dochodcov. Babka musi ako majitelka nehnutelnosti co najrychlejsie pisomnou ziadostou na obec ci mesto zrusit jeho trvaly pobyt u nej v dome. Potom sa stava obcanom obce bez bydliska a ta potom tiez musi riesit situaciu. Inak vacsie mesta maju svoje domovy dochodcov, kde koncia najma tito bezdomovci.

ummimaryam
18. jan 2022

Tvoja znama sa stara o mamu. Takze chlap pojde k jej sestram. A hotovo. Treba na tom trvat

queeninthenorth
18. jan 2022

Ahoj, pokial je ešte hospitalizovaný treb skontaktovať sociálnu sestru nemocnice. Sociálna sestra vždy nájde umiestnenie pre pacienta aj v rámci ekonomických možnosti rodiny, existujú zariadenia pre sociálne slabších a kým prebieha vybavenie, vedia pacientov nechať ešte v nemocnici kým sa neuvoľní miesto a pod. u nás to rak fungovalo, pac bol na príslušnom odd. kam patril, v prípade tvojej známej predpokladám Neurologia alebo ODCH. Kým je ešte hospitalizovaný aj sociálna sestra vie “zatlačiť” aby pacienta čo najskôr prijali hlavne z kapacitných dôvodov

travelllerka
18. jan 2022

ZSS Dunaj sa volá to zariadenie, kde sa stará štát. Ale sú tam ozaj hrozne prípady, aj mentálne. Jedine tam sa podarilo vybaviť miesto vďaka tej sociálnej

helena1982
18. jan 2022

co najrychlejsie by som so situaciou kontaktovala obec a mozno ta bude napomocna pri jeho umiestneni. ono ked sa to tak vezme, povinny asi nie je nikto

cacianka
18. jan 2022

@viestta u nás v dedine to spravili trochu inak, chlap sociálne mimo, iba staršia sestra s mužom v malom byte, aj ho navštevovali a doniesli mu potrebné veci, kontakt v nemocnici iba na ňu,
bol po prelieceni v nemocnici sanitkou prevezený do súkromného zariadenia, bez povoleni. Iba náhodou to ona zistila, tak pátrali, a zase iba náhodou majiteľka tam nebola našli otvorenú bránku s dostali sa dnu.
Niečo otras, úbohé a hnusne podmienky, ľudia ako odpad, chodili ti čo vládali žobrať v okolí ak sa im podarilo zdrhnúť, majiteľka totiž pila, majetok a penzie si dala prepisovať na seba ....
Bol z toho škandál, Cpz, vyšetrovanie na kraji...
Pozri si Hronovce

0kristina0
18. jan 2022

Podla mna, by sa mala v prvom rade postarat mama ako najblizsia pribuzna.

gdulskadarina
18. jan 2022

@helena1982 povinny asi nie, ale ide aj o take to moralne si myslim. Ale teda mna by to tiez po pravde vytocilo, keby ini mali doplacat na niekoho nezodpovednost.

sidicek
18. jan 2022

Chlap ma matku aj súrodencov, prečo by ho mali doviesť tej známej? Už ju kvôli tomu niekto z nemocnice kontaktoval? Ak áno ja by som tam uviedla Adr. tych bližších pribuznych

mikadooo
18. jan 2022

Morálnu povinnosť má matka. Oficiálne nemá nikto povinnosť starať sa o 40-ročného človeka. Odvezú ho asi tam kde má trvalý pobyt. Čiže - je to v tomto prípade asi len o tom, kto sa nad ním zľutuje a zavesí si ho na krk🤷.

simca06022011
18. jan 2022

Presne ako sa pise vyssie, dala by som kontakt na surodencov a matku. A nech si to vyriešia. Ruky by som od toho dala úplne preč. Na trvalý pobyt ak ho prinesu, ak ho ma u babky tak neviem, komu ho odovzdaju, zase pred dverami ho asi nenechaju.
Bude to tazke, opatera, nosit na rehabilitacie a pod..
Ja inak tým zdravotníkom nezavidim vobec, a bude to horšie, kopa ludi zije osamote, bez rodiny alebo su taketo vztahy a musia riešiť kam pacienta...

autor
18. jan 2022

@roja01 ďakujem 🙏

autor
18. jan 2022

@queeninthenorth ďakujem 🙏

autor
18. jan 2022

@helena1982 obec bola hneď kontaktovana a povedali že oni s tým nič nemajú 🤦 aj keď ja by som trvalá na Tom že majú.

autor
18. jan 2022

@0kristina0 presne biologická matka ktorá má na to aj podmienky 🤷

autor
18. jan 2022

@sidicek to napadlo aj mňa veru 🙏

autor
18. jan 2022

@simca06022011 no na tej adrese momentálne nikto nebýva ani keďže babka je u svojej dcéry ..teda tej známej mojej

prunee
18. jan 2022

Neviem, ake zavazne ma poskodenie, ale je moznost vybavit rehabilitacie - ustavne, nech ho na zaciatok cim skor poriadne rozhybu.