Konflikt s kamarátkou

8. apr 2022

Mala som tazku zivotnu situaciu. A objavila sa v mojom zivote, nazvime ju Katka. Katka mi pomahala, stala pri mne, stali sme sa velmi blizke.
Moja situacia sa aj vdaka nej zlepsila. Obe sme sa rozviedli, byvame 1km od seba.
Ja som si po rozvode zacala s jej kamaratom. Nazvime ho Jozko.
Ona sa nas snazila dat dokopy. Vyslo to. Neskor vyplynulo, ze ona bola do Jozka dlhe roky zamilovana, ale on ju nikdy nechcel, aj ked vedel o jej zamilovanosti.
Spociatku to vyzeralo, ze sa mozeme pekne spolu vsetci priatelit. Ale potom, z nejakeho dovodu, zacala mat Katka pocit, ze na nu ziarlim. Tento jej pocit nemal objektivny zaklad.
Napr bola situacia, ze bola Katka u mna, zavolala som aj Jozka, nech pride za nami. A po chvili sa Katka zdvihla a odisla. Ked som ju s tym konfrontovala, tak povedala, ze ona mala pocit, ze mi tam vadi. Vobec nerozumiem preco si nieco take myslela. Mne sa to pacilo, ked sme boli spolu vsetci traja, on aj ona mi boli velmi blizki. A aj som jej to takto povedala.
Katka s Jozkom boli tiez velmi dobri kamarati. Avsak, odkedy som bola s Jozkom, tak sa stretavali pomenej. Nie kvoli tomu, ze by to mne vadilo, ale poznate to, ked mate novy vztah, tak zacnete zanedbavat trosku kamaratov, nie je tolko casu. Ja som vzdy vitala a vytvarala situacie, kedy sme mohli byt vsetci traja spolu, parkrat som sa aj Jozka opytala, ci sa nechce stretnut s Katkou sam. Nechcel.

Potom si aj Katka nasla noveho partnera. Nazvime ho Lukas. Volavala mi a mala dlhe monology o tom, aky je uzasny a dokonaly. Lukas byva tiez blizko nas oboch.
Avsak, odkedy s nim bola, tak zacala byt zvlastna. Predtym bola vzdy velmi mila a priatelska, teraz sa casto spravala divne, prehnane euforicky, akokeby sa snazila skryvat vnutornu bolest. To vsak kludne mohol byt len moj mylny dojem.
Zacala mavat skarede poznamky. Spomeniem tri situacie, ktorych bol sucastou aj Jozko, lebo vacsinou vtedy bola taka.
Boli sme my traja u mna. Katka sa bavila s Jozkom, on jej nieco vysvetloval. V polovici jeho reci sa otocila na mna a povedala ako keby tam on ani nebol: to je stale takyto urozpravany? to ako s nim dokazes vydrzat?
potom sa zasmiala, zdvihla sa a sla na zachod. Jozko sa na to velmi urazil a pod nejakou zamienkou odisiel domov.
Dalsia situacia: volala som s Katkou, ked bol Jozko u mna. Ked to zistila, tak sa na mna uplne nastvala, ze naco sa s nou vykecavam, ked som s nim, ze som jej to mala hned povedat, ze ju urcite ani nepocuvam a zlozila mi telefon.
Tretia situacia: boli sme s Jozkom u Katky na veceru. Pozerali sme sa aj s Lukasom na TV. Katka sa z nicoho otocila na Jozka, ktory od nej sedel cca meter daleko a povedala mu: Ty si uplne v nepohode. Takto na dialku to na mna ide z Teba, ze si v nepohode. A zacala donho dobiedzat, nech povie co mu je.
Jemu nebolo nic, vobec nepochopil, ze preco ho z nicoho nic zrazu zacala riesit. Ostal z toho v nepohode a povedal, ze uz je vela hodin a musime odist.

potom som raz bola vonku s kamaratom a len mi prisla sprava od Katky, ze som jej znicila 20 rocne priatelstvo s Jozkom, lebo ze urcite ju ohovaram pred nim, lebo sa stretli a pohadali. Tak to okamzite hodila na mna, ze to je moja vina. (v skutocnosti bol on na nu nastvany pre tie situacie vyssie spomenute plus par dalsich podobneho charakteru). Plus ma otvorene obvinila, ze ziarlim na nu a Jozka. to som si len pomyslela, ze wtf?

Potom sa Katka cca dva mesiace nebavila so mnou ani s Jozkom. Az mi jedneho dna zavolala, ze odo mna nieco potrebuje. Ja som jej pomohla. Neriesila som ten predchadzaju konflikt (co bola chyba). A zacali sme sa my dve kamosit, akokeby sa nic nestalo, aj ked uz bol ten vztah chladnejsi. Raz v noci ku mne prisli opiti aj s Lukasom a bol tu Jozko. tak jemu sa hned ospravedlnila za tu hadku (mne sa neospravedlnila zo svojich obvineni nikdy).

Asi o dva mesiace vznikol znova konflikt medzi mnou a Katkou. Kvoli Lukasovi. Lukas si velmi rad vypije a potom rozprava, aj co nemusi. A zacal podnapity v obchode slovne napadat mojho dobreho kamarata. Katka mi to spomenula a rozhorcene zacala nadavat na toho mojho kamarata, ja som sa ho zastala a povedala jej iba tolko, ze som pocula inu verziu. Ona hned volala Lukasovi, ze nech jej povie ako to naozaj bolo. Potom zas volala mne a konfrontovala ma s tym, co povedal Lukas. Povedala som jej, ze odmietam byt sucastou takychto zabomysich vojen, ze mna sa to ziadno netyka. Ostala vsak nastvana na mna.

Potom sa raz stalo, ze sa dohadala s Lukasom a on podnapity zas v noci prisiel ku mne domov. Vyslovene sa potreboval vyzalovat na Katku a ponadavat si na nu. Nechala som ho rozpravat, ziadno som to nekomentovala, neriesila, vyslovene som sa vyhybala tomu, aby som mu davala nejake "rady" ,len som prikyvovala a bola ucastna. potom ma prosikal, aby som Katke o nasom rozhovore nic nepovedala. Ok. suhlasila som.
Na druhy den mi volala katka, tak som pocula aj verziu druhej strany. Pohadali sa okrem ineho kvoli tomu, ze sa mali vecer stretnut solavit jeho narodeniny a ona mu nedvihala. Ja som ho ukludnovala, ze nedviha, lebo asi zaspala. Ona mi vsak povedala, ze v skutocnosti v tej dobe bola s inym muzom v kupeloch kde sa bozkavali a maznali. Nekomentovala som to radsej ziadno. Ani som jej nepovedala, ze u mna bol a rovnako som jemu nepovedala, ze kde ona naozaj bola. Obidvom som opakovala, ze to je ich vztah, ja donho nevidim, to si musia riesit medzi sebou.

No a vcera sa rozisli. Lukas sa s nou hadal a uz nevedel ako asi veci riesit, tak jej nieco vykrical a odvolal sa na mna! ze vraj aj ja som to povedala, ze bol u mna v noci, ked sa pohadali, a ze presne som toto iste aj ja o nej povedala. Bavili sme sa s Katkou cez whatsapp spravy.
Preposielala mi printscreeny, ci je to pravda, ze som nieco take povedala. Ja som jej na to odpisala len tolko, ze ci ma skutocne vobec nepozna, ked ma zas takto krivo z niecoho obvinuje, ze som nic take nepovedala (vraj som povedala, ze ona ho ma aj tak len na upratovanie, varenie a ze ju dobre urobi). Velmi ma to nahnevalo. Od Lukasa som to aj cakala, lebo on nie je cestny clovek, uz viac krat Katku oklamal. Ale od Katky som to necakala. Ze uveri skor jemu, co ju opakovane klamal nez mne, ktora som ju neoklamala nikdy. potom zacala robit to, ze moje vyjadrenia preposielala jemu nech sa k nim vyjadri on. To uz mi prislo ako totalne dno. Napisala som jej, ze preco do toho taha mna, ze ja s ich vztahom nic nemam, ze do toho nevidim, ze nemam pravo ho ziadno sudit a ze nech ma prestane krivo obvinovat.
Na to ma obvinila, ze som manipulatorka a napisala mi par skaredych veci (podpasovky) a ukoncila to tym, ze ona je ako taka pi... medzi mnou a Lukasom. Pritom, ja som sa rozpravala s Lukasom za ten rok, co boli spolu iba ten jeden krat.

no, a ani neviem co som chcela tymto slohom vlastne povedat 😀 asi sa len vyrozpravat, lebo ma to trapi, mala som ju velmi rada a necakala som, ze nase priatelstvo takto skonci.
Neviem, co som mala urobit inak, kde som vlastne urobila chybu.
Dakujem kazdemu, kto tuto litaniu precital a vyjadri sa k tomu nejako. Prijimam aj konstruktivnu kritiku 😀

ckocka
8. apr 2022

Riešiš kraviny s takým nasadením ako by to bola globálna kríza. Že sa kamarátky nepohodnú sa bežne stáva, stačí zvážiť či chcem naďalej vzťah udržiavať, prípadne v akej intenzite. Spriadať filozofické dišputácie nad každou vetou čo sa ťa dotkla je bezúčelné trávenie volného času - ale ak ti to vyhovuje zas ti to nikto nezakazuje.

suve99
8. apr 2022

..koľko máte rokov ? 16 ? 😂😂

0silvia0
8. apr 2022

Sorry, nedocitala som.

autor
8. apr 2022

@ckocka ja som nikdy taketo veci s nikym neriesila. pre mna je to uplne nove 😀 ale dakujem za koment, vratim sa teda do svojich starych kolaji a nebudem riesit kraviny, mas pravdu 🙂

thoughtfulweirdo
8. apr 2022

Ja by som si z toho zobrala, že Katka je veľmi nevyrovnaná osoba, má nejaké problémy sama so sebou a ventiluje si ich na svojich najbližších. Strata kamarátstva väčšinu ľudí zamrzí, to je normálne, ale osobne by som sa s ňou už nesnažila nadviazať kontakt a ak by ho nadviazala ona, držala by som si ju od tela.

autor
8. apr 2022

@0silvia0 ani sa Ti nedivim 😀

barborachors
8. apr 2022

To co bol za traktat? Sorry, ale to nemas inú kamošku, ze túto osobu riešis na pol koňa? Daj si s nou pauzu a nerieš ju toľko a najdi si aj iné kamosky.

autor
8. apr 2022

@suve99 haha. ked som mala 16 tak som mala taketo veci v pazi. mam vela kamaratok, ale nikdy som nebola takto zatiahnuta do takychto kravacin. mame obe 40 😀 dotkli sa ma jej neustale obvinenia, tak len rozmyslam, kde som urobila chybu
@barborachors mam praveze celkom vela dobrych kamosiek a nikdy som so ziadnou ziadny takyto problem nemala. preto ma to teraz prekvapilo

autor
8. apr 2022

@thoughtfulweirdo ano. mas pravdu. ja uz o kontakt s nou nestojim. len som rozmyslala, ze kde som urobila chybu, aby som ju znova nezopakovala. ale mozno je ozaj ten problem v nej a nie vo mne.

oslo1
8. apr 2022

V zivote pridu situacie, ked prehodnotis priatelske vztahy a niektore priatelstva ukoncis. Toto je jedna z nich.

danica2711
8. apr 2022

cvičná poviedka? Banálna téma, banálne problémy. Ak nemáš iné problémy, môžeš si gratulovať, ak v 40 takéto "problémy" nevieš riešiť, zamysli sa nad sebou

janka_23
8. apr 2022

V 40tke riešite takéto kraviny? Prepáč, ale toto je znakom maximálnej nevyzretosti. Keď ti "Katka" ako kamoška nevyhovuje tak sa s ňou jednoducho nebav. V 40tke by si už človek mal vedieť upratat vzťahy

autor
8. apr 2022

@oslo1 ano. toto priatelstvo je navzdy ukoncene. tam uz cesta spat nevedie. dakujem za Tvoj koment

moze
8. apr 2022

Tak vidim, ze dievcata si kopli a mozu dalej spokojne plynut dnom. Ja som to docitala, osobne by som Katku nevyhladavala a drzala si ju od tela. Zbytocne sa trapis a evidentne to nie je dobra kamaratka, na ktoru sa mozes opat spolahnut a doverovat jej.

autor
8. apr 2022

@danica2711
@janka_23 baby, pisala som vyssie, nikdy som takuto situaciu este nezazila, pre mna to je uplne nove, nezvyknem mavat konflitky s ludmi, tak sa len zamyslam, ze kde som urobila chybu, ze to takto dopadlo.

janka_23
8. apr 2022

Chápem ta, to je typická vlastnosť obviňovať sa, že určite som ja urobila nejakú chybu, že to takto dopadlo. Ale nie, nemáš sa prečo obviňovať. Niekedy aj dlhoročné priateľstva skončia. Ja osobne by som ju za kamarátku nechcela. Pretože priateľstvo je úplne o niečom inom.

autor
8. apr 2022

@moze dakujem za koment k veci 🙂 ano. asi sa potvrdujem sama utvrdit v tom, ze jej priatelstvo za to proste nestoji. vedeli sme sa vzdy dobre porozpravat, boli sme si ozaj velmi blizke (denne v kontakte aj niekolko hodin, ci uz volanie, alebo osobne), varili sme si navzajom, piekli spolu, pomahali si, atd.
ale to bolo este pred tymi prvymi obvineniami. potom mi uz prislo, ze ma viac menej vyuziva, aj Jozko si vsimol, ze mi vacsinou vola len ked nieco potrebuje. Uz vtedy mi zacali blikat kontrolky. Dufala som vsak, ze ma proste iba nejake prechodne tazsie obdobie, a ze ju to prejde.

autor
8. apr 2022

@janka_23 dakujem za povzbudenie. mne sa este nikdy v zivote nestalo, ze by som ukoncila dlhorocne priatelstvo. nepustam si moc ludi k telu, resp. selektujem ich dokladne, som v tomto smere opatrna, asi aj preto ma to tak zobralo.

janka_23
8. apr 2022

Samozrejme rozumiem, že ťa to zobralo, ale určite nechceš mat vo svojom živote takého toxického človeka. Lebo prepáč správať sa v 40tke tak ako ta tvoja kamoška je maximálne smiešne a trápne zároveň. Nemá ta co mrzieť, očividne je chyba v nej, je nevyrovnana a očividne nespokojná so životom. Toto co si tu opísala riešia pubertaci a nie dospelí ľudia. Ty znies ako zrelá osoba, tak to v sebe uzavri a chod ďalej 😉

danieli
8. apr 2022

Pravdepodobne si zelas, aby vsetci v tvojom okoli boli spokojni ako ty a teda aj tvoje konanie k tomu smeruje, zial cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami, nechala by som to cele plavat a Katku by som si davkovala len natolko, aby mi neublizila...

autor
8. apr 2022

@janka_23 dakujem. nechcem veru. ona sa navonok prezentuje ako stastna a spokojna, ale uz dlhsie som z nej mala pocit, ze tym len zakryva nieco vnutri, co si nechce priznat ani sama pred sebou.
velmi casto mala v poslednej dobe s ludmi konflikty, nielen so mnou.
mozno aj jej to pomoze. odrezat sa na chvilu od vsetkych a sustredit sa po rozvode sama na seba a svoje dieta.

autor
8. apr 2022

@danieli dakujem za koment 🙂 myslim ze s katkou ani lukasom nebudem vo vobec ziadnom kontakte dlhu dobu. blbe je, ze byvame vsetci traja na kope, takze urcite sa budeme vonku stretavat. pozdravim a pojdem dalej 🙂

danieli
8. apr 2022

👍drzim palce

janetinka27
8. apr 2022

docitala som. zo zaciatku som ti chcela napisat, ze ona bola do jozka zalubena, o com si vedela, takze som aj trochu chapala, ze sa citi neprijemne a ze odisla, ked prisiel on. potom tie jej narazky na jozka mi neprisli az take silne, aby sa on urazil a odisiel, kym bola na wc. ale ked sa tam priplietol lukas a potom aj ten nejaky milenec a zacali si veci riesit cez teba, to by som stopla. nech s tym neotravuju. ze nebudem reagovat na spravy. a nic by som nevysvetlovala, lebo vtedy to nevysvetlis.

a tiez by som nepustala opiteho lukasa k sebe vecer domov aby sa mi vyrozpraval. to mi pride skor ako pribeh z rodinnych pribehov z tv.
strasne to analyzujes, chapem, ale bude lepsie, ak sa s nimi nebudes teraz vobec kontaktovat, s lukasom uz nikdy a katka sa mozno raz preberie, ale nemusis sa s nou uz viac bavit, uvidis sama.

autor
8. apr 2022

@janetinka27 dakujem za Tvoj nazor.
neodisiel samozrejme, kym bola na wc. len sa ho to dotklo, lebo to bolo take ponizujuce, ostre od nej. sama o sebe ziadna z tych situacii medzi nimi nebola vyrazna, alebo na nejake urazanie sa, ale sa to proste kopilo a hromadilo, az kym to nevyustilo do konfliktu medzi nimi.

a ano, ja som sa od zaciatku snazila mat postoj, ze dobre, vypocujem, ale neriesim, nevyjadrujem sa, neprinalezi mi sudit ani jedneho z vas.

opiteho lukasa som samozrejme domov nepustila, rozpravali sme sa len pred domom. pre mna je to cudzi clovek, vobec mi nesedi jeho povaha, zavolal mi opity a nestastny, doslova mi plakal do telefonu, ze ako mu katka nedviha telefon atd a ze je pri mojom dome, ci mozem ist na chvilu sa s nim porozpravat. ale ano, bola to chyba,mala som ho poslat prec. bolo mi ho vsak luto, ako sa trapi a boji o katku, ze sa neozyva, tak som ho chcela nejako povzbudit, utesit, verila som, ze ked sa vyrozprava, tak sa mu ulavi. tak trosku som aj ratala s tym, ze sa to moze otocit proti mne, o to viac som si davala pozor, aby som bola velmi neutralna a nepovedala na katku nic, co by mohlo byt pouzite proti mne.
ale aspon sa mi obaja ukazali v plnom svetle aki su. hlava hore a ide sa dalej 🙂

kontaktovat sa neplanujem uz ani s jednym.
analyzujem to preto, aby som sa zo svojich pripadnych chyb poucila do buducna a vyhla sa podobnym situaciam, kedze to bolo pre mna nove, byt takto nechcene zamotana do vztahov inych ludi.

janetinka27
8. apr 2022

ano, rozumiem ti, vysvetlila si to. asi je to aj tym, ze si nemala predtym taketo skusenosti. ja tiez s ludmi vychadzam celkom dobre a preto ma trapi, ked to s niekym nevyjde alebo ma krivo obvini atd. mozno sa casom trosku obrnis, nebudes si to tak pripustat, ludia robia chyby, hlavne ak su nestastni. a ona asi je, ma nepodareneho frajera, bozkava sa s inym chlapom, platonicku lasku jozka si ziskala ty atd. a tak potrebuje svoju frustraciu niekde vyventilovat. prisla si jej do rany. nabuduce si uz budes vedoma aj ty nejakych hranic, kam uz cloveka nepustis. ona asi nie je zla baba, ale proste teraz robi chybu za chybou a hadze vsetko na inych, aj na teba a ty nie si zvyknuta taketo spravanie spracovat.
nechaj ju teraz ist, nebudes zla kamaratka, ani ju neopustis v problemoch. toto nie su ozajstne problemy, su to take nevyzrete hratky s muzmi a zbytocne valanie sa v blate a zabijanie casu. kebyze je chora a potrebuje pomoct s nakupmi abo co, to je ine, to sa medzi priatelmi neodmieta. ale jej problemy s chlapmi su jej vec a tym sa netrap. sekla by som s nou a napisala by som jej, ze uz si jej spravy odteraz nebudem citat a ani na ne reagovat, ze su to problemy, ktore si musia vyriesit sami.

amelie2017
8. apr 2022

Nedocitala som to, ale kludne sa to dalo ukoncit tym, ze zazvonilo, do triedy vosla pani ucitelka a uz nemozem dalej pisat.

vazky_a_motyle
8. apr 2022

Ludia sa menia. Urcite ti s nou bolo niekedy fajn ale cloveku sa v zivote udeje vela veci, po ktorych sa zmeni. Urcite sa netrap, lebo z toho co si pisala tak ona ma problem sama so sebou. Ziarlivost a "krivdy" z minulosti verim tomu ze vedia dobehnut aj v 40tke- predsa bola do Jozka zalubena, jej sa to s nim nepodarilo a tebe hej, a zrejme si myslela ze je uz nad vecou ze to pominulo ale ocividne nie a pre tu frustraciu a ako nahradu si nasla ineho s ktorym si mozno od zaciatku ani nerozumela ale nechcela sa citit zle. Jozka zhadzovala aby si nahovarala a klamala samu seba ze on vlastne ani za jej trapenie nestoji... a ty si bola tercom obvineni lebo tebe sa darilo a jej nie a chcela nech mas vycitky, aspon trochu lutosti pre nu... Ako fakt by som to neriesila, niekedy je lepsie odstrihnut sa a hlavne od toxickych vztahov a verim tomu ze mas aj ine problemy na ktore sa viac oplati setrit energiu, no nie? 😉

klarik707
8. apr 2022

vela veci sa meni v zivote, to ze casom sa niekto nepohodne a tak, to je proste normalna vec, niekedy si zbytocne robime velku hlavu z takychto veci, niekedy proste treba veci nechat plynut

mariejenka
8. apr 2022

Za mna...keby viem,ze kamoska Katka bol zamilovana do Jožka, nebudem trvat na stretnutiach v trojici. Nie zeby som ziarlila,ale chapala by som,ze Katke to nemusím byť príjemné,kukat sa na nas dvoch holubkoch...
Dalej, keby ku mne v noci pride ktokoľvek ozrati neotvorim,
Lukasa by som nepustila do bytu,nech si ide vylievat srdiecko hoc aj do kanála...
Kati by som raz a jasne povedala ako s ma vec,a ked sa nezacne správate dospelo, normálne, obmedzim s nou komunikáciu. To ze ti kedysi pomohla je pekné,ale to neznamená ze jej máš tolerovať podpasovky a osocovanie do konca tvojich dní.
Pestuj si Jozka a pekný víkend prajem.