Koho bude byt po smrti svokra?

smejulka323
17. mar 2015

Žienky milé ahojte. Máme v rodine takú dilemu. Svokor býva v dvojizbovom byte so svojou družkou. Ide o to, že byt v ktorom oni žijú nie je ešte ich ale patrí družstvu, splacali nájom až ho vyplatili k nule. Teraz ostáva len urobiť prepis na katastri, lenže ani my a ani svokor s družkou nemajú teraz peniažky na zvys aby sa to dalo papierovo do poriadku. A tu je otázka, ktorá nás zaujíma: ak by sa svokrovi nedajbože niečo stalo, komu pripadne byt, v ktorom býva aj s družkou? Pripomínam že nájom bytu mal len on, družka tam býva ale nefiguruje na žiadnej nájomnej zmluve a svokor ma len jedného syna,môjho muza. Ďakujem pekne za odpovede

anetkaadamko
17. mar 2015

jednoznačne družstvo

hameeda
17. mar 2015

@smejulka323 : my sme pred dvomi rokmi tak riešili byt na mamu, tiež bol družstevný a už splatila všetko k nule, na družstve nám dali papier a s tým papierom som išla na kataster a tam sa to prepísalo, nič som neplatila

sono2
17. mar 2015

Asi by som sa šla informovať lebo každý píše ináč.

smejulka323
autor
17. mar 2015

@hameeda to je zaujímavé že ste neplatili nič,lebo svokor ma info že cca 150 eur ... asi sa ozaj budem musieť priamo na družstve alebo na katastri popytat... Ďakujem

prasiatko30
17. mar 2015

@smejulka323 no ak je to len tych 150€tak by ste mali porozmyslat o tom aby ste to spravili co najskor - 150€ je fakt velmi nizka suma a ak pre tych 150 stratite pravo na byt tak si budete trieskat hlavu o mur.

bajana
17. mar 2015

Za návrh na vklad do katastra sa kedysi platilo 2000Sk, teraz asi 66Eur. A možno sa mýlim, ale v prípade otcovej smrti by ste mali ako dedičia prednostné právo na odkup družstevného bytu

vika35
17. mar 2015

@smejulka323 podla mna by ste to mali prepisat, inak to ostane druzstvu moj nazor. prepis zas tak vela nestoji.

prasiatko30
17. mar 2015

inak pokial tvoj svokor a jeho druzka ziju v spolocnej domacnosti a ak si dokonca zoficialnia svoj vztah - napr pri zapisani registrovaneho partnerstva - druzka by mohla mat pravo na dozivotne uzivanie nehnutelnosti - ale to by ti mohli objasnit viacej mamicky pravnicky -

lucy125
17. mar 2015

Za prepis bytu sa plati 66€ ako piše @bajana,stači kupit v tej hodnote kolky a na katastri požiadat o prepis bytu do osobneho vlastnictva na svokra.

mala_hobitka
17. mar 2015

@smejulka323 chudák jeho družka, po svokrovej smrti zrejme zostane bez strechy nad hlavou

sue
17. mar 2015

@smejulka323 okrem toho čo tu bolo napísané - pokiaľ svokor neurčí závetom inak, dediť bude pravdepodobne družka 😉 (a myslím, že má plné právo...) pretože: http://www.pravny-poradca.sk/dedenie

prasiatko30
17. mar 2015

@sue syn nemoze byt vynechany z dedicstva je to takzv neopomenutelny rodic - pri najhorsom by dedil na polovice s druzkou - aj keby jeho otec neurobil testament.

sue
17. mar 2015

@prasiatko30 ja som absolútne nikde nenapísala, že syn dediť nebude 😀 ja som napísala, že dediť bude aj družka 😉 to, že syn dediť bude je jasné...pokiaľ sa nespráva proti dobrým mravom či ako to je, tak ho svokor ani závetom vydediť nemôže 🙂

smejulka323
autor
17. mar 2015

@mala_hobitka ja som tému nazvala "Ako to je" admin zrejme moju tému premenoval....tu vôbec nejde o družku, my ju o byt a právo na bývanie obrať nechceme, my máme kde bývať... svokor sa aj tak zmienil o tom,že najlepsie by bolo byť hneď prepisat na môjho muža s tým že družka by mala doživotne bývanie v tom konkrétnom byte ( ona je bezdetna ) ...zaujímajú ma len formálne záležitosti

prasiatko30
17. mar 2015

@sue ale to nie je to co si napisala v tvojom predchadzajucom prispevku 😉

prasiatko30
17. mar 2015

@smejulka323 tak pokial vam nevadi ze svokrova druzka bude dozivotne byvat v tom byte tak chodte zariadit prepis - myslim si ze ta suma sa da zohnat a proste to osetrit este pred tym ako sa zmenia zakony alebo zvysia poplatky

sue
17. mar 2015

@prasiatko30 keby som napísala to čo tvrdíš ty, tak napíšem, že "tvoj manžel nebude dediť nič, dediť bude LEN družka" je tam niečo také napísané????????? Ach bože....

smejulka323
autor
17. mar 2015

@prasiatko30 nám to nevadí, práve naopak,kto iný by tam mal bývať a užívať byt ak nie ona,ta ktorá s ním stala a stojí pri ňom aj v týchto ťažkých časoch, je zdravotne aj finančne dosť zle na tom...

prasiatko30
17. mar 2015

@sue napisala si - "dedit bude pravdepodobne druzka" z toho naozaj vyplyva ze jej muz bude dedit na polky s druzkou - prosim ta si to nestastne formulovala tak aspon si to priznaj

mysicka36
17. mar 2015

Každé družstvo má odlišné podmienky. Ja by som svokrovi aj zaplatila tú zvyšnú sumu na odkúpenie aby bol byt na LV len jeho. Tým pádom bude jediný dedic jeho jediný syn.

Iná situácia nastane, ak zomrie svokor a družka ostane v tom byte. Môže sa stať, že byt pridelia jej, lebo bude mať dôkazy, že s ním posledné roky zdielala domácnosť.

bajana
17. mar 2015

Tak som vyguglila, že po smrti člena družstva prechádza členstvo v družstve na dedičov, takže byt družstvu neprepadne

smejulka323
autor
17. mar 2015

@bajana si zlatá 🙂 ďakujem

A ďakujem všetkým kočkám za rady 🙂

jolly84
18. mar 2015

@prasiatko30 take funguje?registrovaný druh a družka?

kadri
18. mar 2015

@smejulka323 zavisi od toho, ci ona ma v tom byte trvaly pobyt a je teda vedena ako spoluuzivatel. nie som si ista, ale v pripade smrti asi ma pravo na uzivanie bytu takato osoba.

kikina84
18. mar 2015

@smejulka323 my sme prepis bytu druzstevneho tiez teraz riesili k novemu roku a nic sme neplatili..nechapem co tam chces riesit..akurat sa treba dohodnut na konkretnom case kedy vsetci kompetentny pojdete na druzstvo,pripadne kataster prepise sa to a podpise..

prasiatko30
18. mar 2015

@jolly84 registrovane partnerstvo - ci na sk sa nieoc takehoto nevyskytuje estse stale????

jolly84
18. mar 2015

@prasiatko30 myslím, že nie, už to zákon neupravuje

bykaterina
18. mar 2015

byt kedze nie je ich tak tieto prava by mali prejst na jedneho z deti , riesili sme to ked nam zomrela mama a byt sa prepisal na moju sestru lebo byt nebol odkupeny do sobneho vlastnictva a az nasledne po dedicskom ho segra odkupila. ja byt otcom poziciam peniaze a dam to za zivota doporiadku lebo takto moze prist dalsi surodenec o cast dedicstva

bykaterina
18. mar 2015

@prasiatko30 u nas neexistuje registrovane partnerstvo 😉 iba manzelstvo alebo dedenie zo zavetu

prasiatko30
18. mar 2015

@bykaterina a to potom ako riesia tie pary co spolu ziju dlhe roky maju spolu deti ? To sa neda osetrit takymto sposobom?