Klamanie o rodičovstve

2. aug 2022

Je podľa vás v poriadku, keď rodič klame dieťaťu, kto je jeho otec? Že matka je známa a otec je niekto úplne iný, ale tvárime sa 30 rokov, že toto je otec, aj keď nie je, pricom spomínaný uvedený otec nemal ani žiadny záujem o dieťa?

simona20201309
2. aug 2022

Ty si v akej pozícii? Týka sa ta to? Lebo ak nie, tak sa do toho naozaj nestaraj🙏

moonlight1210
2. aug 2022

A matka vedela, ze nemoze byt otec?

Nebolo to tak, ze spala s viacerymi v uzsom prislusnom obdobi a proste si tak nejak povedala, ze ten jeden jej vychadza naistejsie?

kaktusik007
2. aug 2022

ano, je to v poriadku. mama mala isto velmi dobre dovody, pre ktore sa takto rozhodla.

edien
2. aug 2022

Áno predstav si že u nás v rodine sa klame 50rokov..resp všetci to vedia no moja stará mať sa tvári akože nič. Je mi z toho zle ale tak ja som len vnučka keby mi to urobí moja mama tak jej to okamžite vyhodíme na oci

edien
2. aug 2022

@kaktusik007 v poriadku?fúha..chápala by som to v prípade napr znásilnenia ale inak nie.ved je to absurdne

dusankomoj
2. aug 2022

Otec nieje ten,čo splodí,ale ten čo to dieťa vychová! Načo jatriť staré rany? Zmení sa niečo? Asi nie. Iba sa tým niekomu ublíži. Nerieš,ak sa ťa to netyka🤫

moonlight1210
2. aug 2022

@edien ked to vedia vsetci, vie to aj to dieta?

cocolino234
2. aug 2022

@autorka 🤦‍♀️🤦‍♀️ "ale tvárime sa, že toto je otec aj keď nie je" otec je ten, ktorý ťa vychová alebo ten, ktorý mal príležitostný sex s tvojou mamou?

Ja by som v istom veku dieťaťu uvažovala či mu to povedať a to podľa jeho mentálnej vyspelosti a taktiež situácie, vzťahu k nevlastnému otcovi a pod. ale ak by som ja bola ten rodič, ktorý vlastne podľa tvojej úvahy nie je reálny rodič, tak by ma veľmi bolelo nazvať cudzieho človeka matkou či otcom vo vzťahu k dieťaťu, ktoré je MOJE a vychovala som ho s láskou. Ale v žiadnom prípade neodsudzujem ľudí, ktorí sa rozhodnú toto nepovedať, dieťa milujúceho otca má, často ich tie deti ani poznať nechcú a biologický otec si nezaslúži, aby o ňom dieťa vedelo. Mnoho rodičov sa tak cíti bezpečnejšie, nevidia dôvod otvárať staré rany.

@edien veľmi nedospelý názor. Teba by ako dieťa matka chránila pred človekom, ktorý o teba nestojí. Nikdy by to neurobila preto, lebo chcela ublížiť tebe, takže tá poznámka s vyhodením na oči je totálne detinská. Mám kamarátku, ktorá má nevlastného otca, dozvedela sa to v 18 a strašne plakala, pretože ona toho človeka poznať a ani vidieť nechce ale na svojho otca, ktorý jej venoval život sa nevie pozrieť rovnako. Dlho jej trvalo kým sa vrátili do starých koľají. Takže ak by si uvažovala dospelejšie došlo by ti, že toto dieťaťu môže aj ublížiť a matka svoje dieťa chce chrániť, bohužiaľ aj na úkor toho, že dieťa bude žiť v sladkom klamstve.

ninusa221
2. aug 2022

My mame kamaratov ktorí maju adoptovanu dceru. Rozhodli sa že jej to nepovedia. Nemyslim si že je to spravne ale je to ich rozhodnutie a preto to každy rešpektuje. Maju ju od bábätka.. tak sa do toho nemontuj…

autor
2. aug 2022

Ja som to dieta. A "náhradný" otec nebol milujúci, ale pravý opak, nenávidel ma a ubližoval mi. Pomohlo by mi aspoň vedieť, že to nie je môj otec. A že to nie je "moja chyba", ale reakcia na neveru svojej zeny. Navyše úplný alkoholik, čiže toxický človek.

cocolino234
2. aug 2022

@autorka tak ty otca jednoducho nemáš, po svete behá množstvo takých ľudí, rovnako aj ja (pritom viem kto to bol ale otcom by som ho nenazvala). Niektorí ľudia si nezaslúžia byť oslovovaní mama a otec, jeden ti ubližoval a druhý zabudol, že existuješ, v tvojom prípade by som slovo otec vytesnila zo svojho života, pretože pre teba je to naozaj len slovo bez hocijakej hodnoty.

A vôbec nerozumiem tomu ako by to mala byť tvoja chyba nech by išlo o biologického otca alebo nie. Ľútovanie sa už nič nezmení, už len ty rozhoduješ o tom koho budeš v živote mať.

edien
2. aug 2022

@moonlight1210 samozrejme..to je to na hlavu,že jej to povedal jeden rodinný príslušník v opitosti a ďalší potvrdili. S matkou sa o Tom nebavila boji sa aby stará nedostala infarkt.

kaktusik007
2. aug 2022

@edien nie je to absurdne - nevidis do toho, je to ich rozhodnutie a ta matka ma proste pravo bio otca zatajit - je to jej rozhodnutie a ked s tym vie zit ona... Toto nespravis len tak, verim tomu ze ta matka nad tym hodiny premyslala a cosi sa tam v tom bio vztahu proste pokazilo..... a za dalsie - u mna by bolo dost podstatne - ta matka klame alebo iba je ticho a nepovedala pravdu? lebo zas na druhu stranu, mat dieta presvedcene ze toto je otec -- ak by sa ma priamo ono opytalo, povedala by som mu pravdu, neklamala by som. Ale iba tomu dietatu - ostatnych do toho nic a ak by s tym niekto z okolia vysiel -- asi by som s tym clovekom skoncila

edien
2. aug 2022

@cocolino234 vzhľadom na to,že veľmi dobre vieme kto je skutočný otec a že stará mať mojej mame často hovorila že ju mala radšej potratit a podobne super veci si dovolím oponovať. Každý si zaslúži vedieť pravda. Stará matka chráni iba seba o nič nejde, je taká odjakživa. Skutočný aj ,,náhradný,,otec je fajn obaja sú dobrí muži.

edien
2. aug 2022

@cocolino234 skutočný otec o ňu stal ešte musím dodať no viac tu nejdem vypisovať keďže nepíšem anonymné už aj tak som napísala až až.. každý má inú situáciu a iný pohľad na vec.

edien
2. aug 2022

@cocolino234 ale aj tak nedá mi neopytat sa ta..keby máš milenca počas manželstva a otehotnies a nevieš kto je otec no po pôrode podľa krvnej skupiny aj vzhľadu vieš,že dieťa je milencovi tak sa budeš tváriť pred deckom aj mužom ako nič?Ja si myslím že normálna žena toto neurobí.

kaktusik007
2. aug 2022

autorka, tak to je mrzute, ze si sa narodila v manzelstve z nevery.... ale - na obhajobu tvojej mamy - mala to tazke, a ci chcela ci nechcela jej manzel musel byt zapisany v rodnom liste.... A potom jedine boj biologickeho o teba by dosiahol zmenu - co sa nestalo. Mrzi ma to, ale hlavu hore a nauc sa s tym zit. Je vela "kukuciek" v manzelstvach - to ale neznamena ze si zla ----- a fakt sa nehnevaj na svoju mamu, isto robila najlepsie ako vedela 🤷🏼‍♀️

edien
2. aug 2022

@ninusa221 tak toto je úplne iná situácia a pochopiteľná.

edien
2. aug 2022

@kaktusik007 ja do toho vidím práveže až moc nejdem do detailov. Ja si myslím že ona by klamala keby sa jej na to priamo spýta.

kaktusik007
2. aug 2022

@edien ak by mi matka klamala na takuto priamu otazku ---- hodne by ma to nasrdilo. Ale inak by som asi tuto situaciu pochopila a casom spracovala 🤷🏼‍♀️

edien
2. aug 2022

@kaktusik007 ona je ten typ že sa hneď rozplače a kolabuje..už jej to bolo naznačené a konečná. Ťažko s takými labilnymi osobami. Ide o to,že tým ubližuje

autor
2. aug 2022

@kaktusik007 tak ja som proti klamstvám a neveram v manzelstve. Úplne všetci aj cudzí ľudia to vedeli, iba ja som si nezaslúžila pravdu.

autor
2. aug 2022

@kaktusik007 a ja som veľmi nerada klamaná

deti95060810
2. aug 2022

a kto na dieťa platil? Lebo sa mi nechce veriť že nájdeš len tak nejakého chlapa ktorý poriadne ani nepozná danú dámu a má platiť na jej dieťa... muži sa väčšinou bránia plateniu zubami - nechtami.....

ada_alica
2. aug 2022

Určite si v ťažkej situácii, si zranená, nekonaj prchko...áno si oklamaná ale to už minulosť nezmení... zmeniť môžeš iba budúcnosť ale ak máš pocit,že je niečo tvoja chyba určite nie je ale tu ti pomôže iba práca na sebe a prijatí minulosti, pre teba by bola vhodná MDR terapia ....

ada_alica
2. aug 2022

@ada_alica EMDR terapia

autor
2. aug 2022

@deti95060810 akože na mňa? Nikto neplatil.

autor
2. aug 2022

@ada_alica ja nepotrebujem terapiu. Neznášam klamstva. A tak tom to prežívala v detstve, ale terapie mám za sebou

ada_alica
2. aug 2022

Ani ja neznášam klamstvo, len som tým chcela povedať,že ako budeš fungovať do budúcna je už na tebe, pretože neskutočný hnev na niekoho škodí hlavne tomu kto sa hnevá a nie tomu čo oklamal.... držím palce a želám skorý vnútorný pokoj

777januska777
2. aug 2022

Podla mňa klamanie dieťaťu v takejto veci, ktorá sa ho priamo dotýka je absolútne zlyhanie rodiča. Nech sú tie problémy a veci z akého dieta vzniklo akékoľvek, tak dieta za to nemôže a zaslúži si poznať pravdu.
A milá autorka si naštvaná a nešťastná, úplne ti rozumiem, ale tvoj ďalší život sa nemôže odvíjať v ďalšom hneve a nešťastí, ty sa musíš naučiť odôvodniť od krivd a hlúposti tvojich rodičov na tebe a vytvoriť si svoju krajšiu budúcnosť