Každodenné dochádzanie z dediny do mesta

zitaje
8. sep 2016

Chcela by som spravit anketu, z akej dialky denne dochadzate (km aj cas) a ci je to v pohode, ci to rodina zvlada, hlavne mensie deti (skolkari a mali skolaci).
Prestahovali sme sa z mesta na dedinu a trocha mam obavy, ako to budeme casom zvladat. Najstarsia dcera byva radsej u babky, aby nemusela dochadzat, mladsia a najmladsi ostavaju tu v dedine, ja tiez...

Takze zacnem ja - denne dochadza aktualne len moj muz, 45km, cca. 45 minut... v zime je to o drzku, ide v tme, vracia sa v tme...

dominika6
8. sep 2016

To nieje anketa len zistovanie ci sa to zvladnut da...
Kto si ako zariadi tak ma..potom nech sa nestazuje...
my dochadzame a nasli sme si system na ukor pohodlia

hettinka
8. sep 2016

my sme dochádzali 7 km a nebavilo ma to, autom aj drahé, trebalo by mať 2 autá hlavne pri deťoch a tak
časom sme sa presťahovali do mesta, kde sme dochádzať nemuseli, lenže teraz syn chodí do školy do 10km vzdialeného mesta, takže hoci ja pracujem v našom meste, tak "dochádzame" denne 20km - čo je polhodinka ráno a poobede. Syn to zvláda v pohode, to skor ja som niekedy unavená a hlavne viazaná na to, že musím robiť taxikára. Ešte je len štvrták, takže určite ešte 2-3 roky jazdiť budem ... Manžel chodí asi 5km, ale chodí autom, lebo MHD tam nejazdí a peší je to ďaleko, takže sme tie 2 autá aj tak kupili.
Dcéra začala dochádzať 10km teraz od septembra do školy, vlakom, ale chodí už sama.

kalca
8. sep 2016

No ja dochadzam denne do Ba cca 30km a pondelky su najhorsie. Vsetko upchane a potom mi cesta trva aj hodinu. Piatky su zase volnejsie tak do 30-35 min pri 90mk/hod a deti ( 2, 3, 3 roky) to znasaju v pohode. Pocuvame detske pesnicky a spievame si.

zitaje
autor
8. sep 2016

@dominika6 ja sa nestazujem 😅 viem, ze sa to zvladnut da, poznam v okoli rodiny, ktore to zvladaju, mna prave zaujimaju tie podrobnosti 😉

@kalca no presne taketo veci ma zaujimaju 🙂 Chodievate na 8?

lilyianka
8. sep 2016

ja aj manzel dochadame denne tiez z dediny do mesta autom.....ja chodim o pol siestej a cesta mi trva cca 15 minut,mam to asi 15km....manzel to ma rovnako vzdialenostou,ale kedze chodi cca o pol osmej tak prave chyti rannu spicku a cesta mu trva niekedy aj viac ako polhodinu.,,,,
predtym ked robil v Rakusku,dochadzal 70km a dal to do hodiny,vacsinou tak za45minut

mummy01
8. sep 2016

Hm,my sme sa prestahovali z mesta na dedinu a manzel dochadzal denne 25km,ja som vozila dceru 12km do skoly a nasledne mladsieho 45km vlakom do skolky...na maslu to bolo. Ja som to tazko znasala a hlavne financne a casovo to bolo na maslu a ked sa pokazilo auto tak sme boli v kely a nakoniec sme sa prestahovali do mesta. Ostali nam kamarati na tej dedine a dochadzanie kazdy jeden z nich berie ako velke negativum a po nas sa dalsie dve rodiny stahovali blizsie k praci. Ak ma clovek deti tak je to fakt tazke,kym som bola na rodicaku doma sa to este dalo ale potom uz nie.

nikush
8. sep 2016

dochadzame denne 20km do mesta a nikdy by som nemenila...za to pohodlie a klud na dedine my to mesto v bytovke nestoji....

libawet
8. sep 2016

@zitaje 10 rokov dochádzam z TT do BA, čo je cca 50 km, vstávam každé ráno o 5.15, na 7.00 musím byť v práci, v pohode.

kalca
8. sep 2016

@zitaje ano ty starsi chodia na 8:00 na 6:30 mame budik ale kym vstaneme je 6:45 a 7:15 - 7:20 odchadzame aby boli deti 7:50 v skole. Zatial tak fungujeme 3 roky a v poho neprekaza mi to lebo za ten super pocit ked si este vecer sadnes na terasu alebo ides aj do bazena a kupes sa aj do 22:00 to fakt stoji 😉

zitaje
autor
8. sep 2016

@libawet ale deti asi ostavaju v TT, vsak?

@kalca hej, nas to tu tiez bavi, aj vlastna zelenina, aj vsetky tie vidiecke zazitky 😀 teraz tieto dni sa mi deti denne stveraju na slamene baly, mame ich tu na konci ulice poskladane do takej piramidy 🙂

nicolle21
9. sep 2016

my sme aktualne v meste,cely zivot som nedochadzala,iba potom na vysku 20km tam a 20km naspat,iba busmi,dalo sa,akotak som zvyknuta a teraz mam uz aj auto.. takze pohoda a stahujeme sa 12km od vacsieho mesta,do dediny s vybavenim celkom dobrym (lekar,skolka skola po 9.triedu),takze pocitam viamenej s tym,ze stredoskolak uz bude chodit sam,resp si to budeme vediet zosuladit s navratom z prace

terezka1947
9. sep 2016

@zitaje vsetko sa da zvladnut...akurat si musite lepsie zadelit cas...a s detmi je to narocnejsie ako keby ste boli v meste,ale je to o organizacii a najma o zvyku.
ja zatial deti do skoly nenosim,takze viem iba dospelacky pohlad....

janickacrazy
9. sep 2016

@zitaje Tak my bývame na dedine, ale dochádza momentálne len manžel asi 30km autom do práce a najstarší syn busom asi 40km do školy, ja som na RD a 5ročný chodí do školky tu v dedine a aj do školy tu bude chodiť, nechce sa mi ho vyvážať do mesta. Ked budem chodiť do práce, tak budem dochádzať aj ja, no čo už, nedá sa nič robiť, ale 2 menšie deti budú chodiť do ZŠ tu a potom nech si dochádzajú kam chcú, už budú dosť veľké, aby chodili sami.

adel222
9. sep 2016

nebyvame na dedine ale muz dochadza every day 80 km do ineho mesta do prace. zatial dva roky a chysta vypoved, kvoli dochadzaniu. mama cely zivot dochadzala 30-100 km a vydrzala chuderka.
pre mna je toto jeden z dovodov neist na dedinu

1mata
9. sep 2016

Cestujem denne hore-dolu 100km, jedna cetsa 45 minut, takze hodku a pol v aute. V práci začínam o 7 a o pol15 už bežím pre dieťa do školky. Fungujem tak už cca 3roky, az na naklady spojene s cestovanim je to OK 😉

malabiba
9. sep 2016

Cestovanie do prace som mala vzdy rada...autom je to pohodlne, cestou vybavim rozne zalezitosti, nakup...a mam to rada aj kvoli tomu, ze v mojom bydlisku vypnem, jednoducho tu v mojom meste sa ma praca nijako netyka 😄, dochadzaju aj deti a je to v pohode

mladenca
9. sep 2016

da sa to zvladnut aj ked niekedy na kazdeho cloveka pride taka ta depka ze zase tu cestu domov vydrzat a podobne. Ale to prejde. Niektori ludia radsej budu dochadzat akoby mali zit v meste.

jankalukasova
9. sep 2016

Dochádzala som denne 25km.. z jedného konca mesta na druhý, aj s manželom. Paradoxne každý svojim autom, lebo sme každý končili inak a po práci každý riešil niečo iné. Teraz sme sa vysťahovali z mesta a dochádzame každý 50km. MOmentálne sa to snažíme zladiť aby sme vedeli ísť väčšinu ciet jedným autom, ale nie vždy sa to darí. snažíme sa to riešiť tak, že jedno auto je odparkované v práci, keby sme potrebovali a ráno vieme ísť aj jedným.

janickacrazy
9. sep 2016

joj, ja ked si spomeniem, že ked som žila v zahraničí a dochádzala som každý den 200km tam a 200km späť autobusom a ešte k tomu tehotná, ráno som štartovala o 6 a večer prišla domov o 22:00, tak sa mi zdá, že som musela byť asi šialená, ale človek veľa vydrží 😀

viera77
9. sep 2016

Prestahovali sme sa z dediny do mensieho mesta a nemozem sa stazovat, dokonca ani na byvanie....praca na skok, vyborna obcianska vybavenost a dostupnost a k tomu vsetko blizucko a vybavene jednou cestou...samozrejme odpadnute naklady za denno-denne cestovanie sa hned odrazili v nasom fin.hospodareni, aj vratane usetreneho casu, ktory teraz venujeme rodine a toto oboje cloveka naozaj len potesi....predtym sme byvali tiez v meste, potom sme skusili dedinu a prisli sme na to, ze sme mestske typy ludi a denno-denne dochadzanie niekolko km nie je nic pre nas.

gretka20
9. sep 2016

Ja dochádzam denne asi 70 km tam a 70 km späť, cesta trvá asi 45 min niekedy aj 1 hod. Malá ked nastúpi do škôlky ráno bude chodiť s tatom a poobede ju budem vyberať ja.....

tykat
9. sep 2016

@zitaje dochadzame do BA je do síce len 16km ale autom ráno v špičke to trvá 60-90min.
Takže sme si postupne našli spôsoby a časy tak aby sme to postíhali.
Deti kým sa dalo chodili do školy v dedine (škola parádna malotriedka), dcera na strednu chodí do BA vlakom (20min.), ja do práce to isté, zastávku máme 5min. od domu. Syn bude ešte 5 rokov chodiť do školy u nás v dedine 7min. od nás, takže pohoda. Potom tipujem tiež vlak. Muž chodí autom neskôr.
V meste sme vlakom do 20 min. pri Poluse a odtiaľ sa už dá kamkoľvek MHDčkou. Cez víkendy chodíme autom alebo ak sa nám chce vlakom. Busy nemajú pre nás význam lebo takisto stoja v zápche a meškajú.

nicolle21
9. sep 2016

mna tak dodatocne napadlo,ako som citala prispevky o dochadzani za pracou.. zit v meste je vyhoda len ak je praca naozaj blizko,ja napr teraz byvam v centre Zvolena,ale do roboty som chodila na sidlisko na opacnom konci (Sekier) a tam ked som rano mala ist z domu na bus (na namesti),tam jasne ist nacas trochu skor ako pojde,plus cesta busom plus potom do roboty,tak mi to trvalo 45min dokopy.. a potom naspat to iste.. takze nic moc tiez

vladinka
9. sep 2016

ja dochádzam denne autom 2 x 20km...bývame na dedine, pracujem v meste, syna vozím do školy - je prvák.
Z domu odchádzam 7.05 zaveziem syna do školy a šup do práce. Trvá mi to asi 50 min. O 7:55 som v práci a poobede zase späť. Dochádzam takto od Vianoc 2015, manžel dochádza asi 60 km do iného mesta, ale po dialnici a trvá mu to tiež cca 20-25 min. Vôbec s tým nemáme problém 🙂

sasa1310
9. sep 2016

@zitaje ja osobne by som nikdy takto nedochádzala. Naháňačky každý deň aj ráno aj poobede. V neskorých hodinách príchod domov. Čo to je za život? o piatej ráno vstávať, aby som bola o siedmej v práci? Ja odchádzam teraz z domu a za 10 minút som autom v práci. Deti pešo do školy a pekne o 15:30 už som doma a venujem sa im.
Áno, mať dom je pekné, ale v období školskej dochádzky detí si to fakt neviem predstaviť, keď každý chodíme na inú hodinu.
Neviem si predstaviť 45 minút ráno v aute a 45 minút poobede + deti to isté. Veď musíte byť unavení už ráno v práci.
A ešte je rozdiel či tých 45 minút ideš vkuse, alebo v kolónach. Stačí jedna nehoda a zo 45 minút môže byť aj 1,5 hodiny.
Nehovoriac o tom, že kedy prídete z práce domov? O 18tej? 19tej? To má aký význam potom rodinný dom? A potom cez víkend na ňom muchlovať.....no ďakujem neprosím

sense
9. sep 2016

ja dochadzam cca 17km , cca 20-25min v zavislosti od hodiny, muz dochadza cca 13km a cca 20-25min v zavislosti od dennej doby, absolvuje to 2x za den, cize 52km denne.. Do skolky vozi dceru muz o cca 8.00-8.10 a potom sa este vrati domov si oddychnut 😀 😀 😀 a pred poldesiatou ide do prace. a ja idem po dceru do skolky o 16.00

chiccco
9. sep 2016

@gretka20 ahoj a kolko prosim ta cca prevezies penazi tiez zvazujem pracu asi 70 km od bydliska

irusa
9. sep 2016

60 km cca 50 minút

barborav
9. sep 2016

@zitaje cauko. My 30km do Ba. Da sa to ☺️ Maly pred siedmou v škôlke. Neberiem to ako negatívum.
Do budúcnosti lepší návyk na povinnosti. Niekedy sa stane nehoda a tak, ale neni to tragédia. Aspon sa porozprávame. A niekedy su situácie, ze zapchy chytíme takmer vzdy v Ba, takze to je ako dochádzanie v rámci Ba medzi rmestkymi časťami 😊

papricka33
9. sep 2016

@zitaje ono ak ide o dochadzanie do prace a skoly, je to este v pohode, rano sa zaveziete, poobede pozbierate a priveziete. Horsie je to ak ma doeta nejake kruzky, vznikaju prestoje... Ja dochadzam len cca 15 min, v podstate za taky cas sa dostanu aj ti v meste z jedneho konca na druhy. Ale ked ma napriklad dcera po skole kruzok az po 2 hodinach, je o nicom otacat to domov. Kym bola mensia, trcali sme v meste, poflakovali sa a prisli az vecer. Z toho som bola vycerpana. Pracovala som na smeny, ked som zacinala o 6, aj ked som skoncila skor, trcala som v meste dovecera. Ked uz je dcerka vacsia, zajde si aj busom, postupne sa nam podarilo prestoje skratit, ak nejake su, precka ich v kniznici 🙂 Zo zaciatku som to lutovala ze sme sli na dedinu, ale teraz vidim, ze takto funguje vela ludi, a mame tu svoj klud, cistejsi vzduch pod lesom, mensiu kriminalitu.... Sme ako na chalupe 🙂 Bez auta by sa to ale dalo velmi tazko. Bolo by to na ukor energie ☹ ... Vcera som dokonca zistila, ze medzimestske busy k nam chodia castejsie, ako to jednej mestskej lokality 🙂