Kámoška má 3 deti a ostala tehotná. Ako jej pomôcť?

janickacrazy
15. mar 2014

Ahojte baby, kamoška má taký dost vážny problém, rada by som jej pomohla, ale neviem ako. Ostala tehotná neplánovane, má už 3 deti a ledva to finančne zvládajú už teraz. Uvažuje o potrate, ale má strach, že si to bude potom vyčítat do konca života. No ak si to malé nechá, tak sa zase bojí, že ho neuživí. Okrem toho bola na začiatku tehu, ked ešte nevedela, že je v tom 3krát na rontgene a brala aj silné lieky na zápal zubu, myslíte, že by kvoli tomu mohlo mat bábo nejaké komplikácie? Dakujem.

nikkyniks
15. mar 2014

@janickacrazy Ahoj, neviem či jej pomôžem práve ja svojou odpoveďou, ale bábätko je dar 🙂 Podľa mňa ten hore vie čo robí, a prečo to robí ... ak sa to už stalo, nech si to nechá 🙂 Malinké za nič nemôže ...
Ja osobne poznám ženu, ktorá čaká 8 bábo a sú na tom ako kostolné myši, žije ich 11 v troj.izbovom byte a neni to nič extra, ale toľko lásky koľko majú oni, nemá niektorá štvorčlenná rodina 🙂
Ja som ostala tiež tehotná, po polročnom vzťahu s mojím už teraz snúbencom 🙂 Tiež som uvažovala, že si to nechám vziať, ale nedalo mi to a dnes som hrdá, že sa malé hýbe v brušku a každý deň môže vyjsť vonku 🙂 Prvý mesiac som ani nevedela, že som tehotná a mala som žalúdok naopak, pojedla som toľko tabletiek Ibalgin a kvpaky Algifen som pila ako vodu a sme tu, obaja 🙂 Dúfam, že aj všetko v poriadku bude po narodení 🙂
Kamoške držím prsty, nech už sa rozhodne akokoľvek 🙂 Ja vždy tvrdím, že všetko, čo sa v našom živote deje, sa deje z nejakého dôvodu 🙂

lolonka
15. mar 2014

@janickacrazy ...ja mám tri deti.....a si pamätám keď som ostala tehu po tretíkrát.....syn mal iba 8 mesiacov.......zavolala som túto novinu našim....tí stonali, že toľko detí a podobne....ani neviete ako sa to zle počúvalo.......potom som zavolala kamoške....tá mi gratulovala....bola nadšená...a hovorí mi : ....ale Veruška...veď to je perfektná správa.........si viete predstaviť ako mi to pozdvihlo náladu.........úplne inak som začala rozmýšľať...... 😉 .......dnes má malá 4,5 roka a sme radi, že ju máme..................ale neboríme sa s finančnými problémami............niekto povie...vychováš jedno....vychováš aj dve......ja mám tri....a popapajú riadne...postavu majú každý inú..tak šatník má každý nový.........takže je to aj o peniazoch........neviem, čo im poradiť....už keď teraz rozmýšľa nad tým, že si to bude vyčítať ak pôjde na potrat.....tak po zákroku by si to vyčítala určite....držím im palce...aby to zvládli... 🙂

dejka77
15. mar 2014

Neviem aka je ich financna situacia, ale ked uzivi 3 deti tak aj stvrte. Co sa tyka vybavy, nemusi mat vsetko nove. Mozno jej este nejaka ostala a su ludia, co aj daruju. Ked vyrastie, bude to mozno tazsie, ale to nikdy nemoze vediet. Ja by som na potrat nesla.

vejula
15. mar 2014

@janickacrazy na začiatku tehotenstva, do začiatku 6tt ešte lieky nevplyvaju na plod. Pri dcerke som v 5tt uživala širokospektralne ATB, lebo som mala vaskulitidu. Dcerka je zdravá.

reniko
15. mar 2014

my máme štyri deťúrence a samozrejme posledné bolo neplánované a hoc to bolo dosť náročné vo všetkých smeroch, zvládli sme to a malý je také naše slniečko,nedali by sme ho ani za nič na svete, je to náš poklad. Určite by si to vyčítala, ak by si ho dala zobrať, tiež si myslím, že všetko je tak ako má byť....jednoducho dieťatko je dar.... Ja som tiež v počiatkoch tehu mala virózu a malý sa narodil s vrodenou očnou vadou,veľmi zriedkavou, s čím som sa dosť dlho vyrovnávala, no aj napriek všetkému je neskutočne šikovný, samostatný, nemá žiaden problém... a sme na neho hrdí celá rodinka...držím palce k správnemu rozhodnutiu.

keziah
15. mar 2014

@janickacrazy ja myslim, ze pokial by rontgen a lieky babatko poskodili, tak by sa telo babatka zbavilo same
myslim si, ze dat babatku zivot je vzdy lepsia moznost, ako ho, zo strachu, zahubit este v brusku; netusim odhadnut, ako to financne zatazi rodinu, ale satocky moze mat po surodencoch a jedlo hmm... no, prve mesiace hlavne vela dojcit 🙂

henikav
15. mar 2014

lieky na zaciatku tehotenstva dietatu neublizia a rontgen coho? Zubu? Ja som mala tiez a mala je uplne v poriadku. No a ak vychovavaju tri deti, stvrte sa uz nejako vychova, urcite jej nieco zostalo po predoslych detoch a uz toho jedla ci pre 5 alebo 6 osob tiez nebude velky rozdiel. Nuz dufam ze sa rozhodnu spravne, ja im drzim palce, ja by som hned brala 4 deti, len zial niekedy sa neda. Taky clovek co ich tolko mat nemoze vie aky velky je to dar. Keby boli komplikacie, lekar by to zistil, pripadne by sa o to postarala priroda sama. 😉 To uznavam, keby malo byt nahodou tazko postihnute, to by som si asi nenechala na ich mieste, keby sme uz aj tak mali existencne problemy

bosoriak
15. mar 2014

@janickacrazy V prvom rade, 3x na rentgene bola predpokladam kvoli zubom. V takom pripade mala na sebe olovenu zasteru, a samotne ziarenie je uz na dnesnych pristrojoch velmi nizke. Silne lieky na zapal zubov - antibiotika alebo ake lieky? To vsetko su vsak otazky na lekara, nie na anonynmne forum.

Otazka je o tom, ci ist alebo neist na interupciu. To je tak hlboka citliva a osobna uvaha, ze nikto z nas nema pravo povedat ani pol slova, nech sa rozhodne akokolvek. Jedine, ako jej mozes pomoct, je podporit ju v akomkolvek rozhodnuti. Pozri, isteze ti tu na fore o tehotenstve a babatkach nikto nenapise "povedz jej, nech ide na potrat". Vsade budes citat, ako sa uzivia, ako to zvladne, ako je dieta dar a podobne. S tym hlboko suhlasim. Na druhej strane treba zvazit aj nasledky kazdeho rozhodnutia. Cakat na zazrak s tym, ze ved nejako bolo nejako bude, mi pride velmi nezodpovedne v pripade, ze uz 3 deti ma. Mozes jej pomoct aspon spravit nejaky predbezny rozpocet, plan, nejake riesenia v podobe brigady a podobne. Uvazovat nahlas o alternativach, co sa moze stat. A ked uz sa raz rozhodne, tak uz to rozhodnutie nespochybnovat.

Ostatne je na nej a jej manzelovi, rozhodnutie musia urobit oni dvaja.

bosoriak
15. mar 2014

Jo a k tomu mytu, ze v zaciatkoch tehotenstva lieky neskodia - neskodia len do momentu uhniezdenia, cize do cca 15 dna od oplodnenia vajicka. Potom je zarodok pevne prepojeny s krvnym obehom matky a preto akekolvek podanie lieku moze mat poskodzujuce nasledky. Vacsina antibiotik vsak ma ziadne az minimalne nasledky na vyvoj.
A samozrejme najkritickejsie obdobie je od uhniezdenia do cca 50-teho dna od oplodnenia, kedze sa zacinaju tvorit organy.

anicka246
15. mar 2014

ahoj ja mám síce zatiaľ len prvé, ale v živote by som nešla na potrat, ani keby som čakala 4 či 5 .. ako píšu žienky, dieťatko je dar a nemôže za to... a veru tak ak uživili 3 tak aj 4té určite, verím tomu , že keby to spravila, vyčítala by si to, skús ju teda podporiť, pokiaľ majú kde bývať, manžel zarába, nevidím dôvod..

0silvia0
15. mar 2014

@vejula no ja by som oponovala že do 6 týždňa nevplývajú lieky na plod. Napríklad rázštep pery a mäkkého podnebia vzniká okolo 4 týždňa prenatálneho vývoja. Dodnes sa nevie prečo táto anomália vzniká, ale je možné že okrem dedičnosti na to vplývajú aj lieky. Práve nedávno som o tomto čítala ...

acrobaleno
15. mar 2014

Nespomínaš partnera. Je slobodná a má priateľa alebo má manžela. Ak má priateľa je schopný sa postarať o svoje dieťa? A čo tie tri ostatné, kde majú otca/otcov? Ak má manžela, nech si dieťa nechá, ak sa bojí, že je plod poškodený nech ide na vyšetrenie a nech sa dodatočne rozhodne, ale ak by mala ostať sama so 4 deckami, nech ide na potrat. Viem, že ma za to tu ukameňujú, ale dívam sa na to trošku racionálnejšie, nie cez ružové okuliare.

vejula
15. mar 2014

@0silvia0 pardon do 5 tyždna - moja chyba 🙂 Teda aspon zatial čo som čitala, tak všade to, že až v piatom tyždni sa bunky diferencuju na zaklade funkcie, ktoru maju vykonávať, preto dovtedy, ked aj k nejakému defektu dojde, tak sa defektné bunky rýchlo nahradia dobrými... Navyše ešte krvný obeh dieťaťa nieje prepojený s krvným obehom matky. Tak neviem.

bosoriak
15. mar 2014

@vejula Organy vznikaju, resp. bunky pre jednotlive organy sa diferencuju od cca 20. - 50. dna od oplodnenia a zarodok je spojeny s matkinym krvnym obehom od okamihu uhniezdenia, co je asi 15 den po oplodneni.

evita_g
15. mar 2014

Otázka znela, ako jej pomôcť. Buď jej naďalej dobrou kamarátkou. Stoj pri nej, nech sa rozhodne akokoľvek. Vypočuj si ju. Pomôž, s čím sa dá. Postráž jej deti, nech si oddýchne. Príď jej pomôcť s veľkým upratovaním. Vymysli nejaký "babský" program, nech sa odreaguje. Proste buď pri nej vždy, keď to bude potrebovať. Na to predsa kamaráti sú 😉

jahodka8
15. mar 2014

@janickacrazy To si musí rozhodnúť sama. Keby bolo na tom embryo zle, tak dôjde pravdepodobne k samovoľnému potratu.

vejula
15. mar 2014

@bosoriak 20 den od oplodnenia to vychadza na koniec 5 týždna, takže to aj sedí

marikap18
15. mar 2014

Moja sestra ma 4 deti. Ked zistila, ze caka este len tretie babo, tak bola velmi sokovana, lebo byvaju so svojou svokrou v 3-izbovom dome a teraz uz ma dokonca 4. dieta. A stale byvaju rovnako. Nam vsetkym sa iba nechapavo krutili hlavy, ako mozu byt takto nezodpovedni a nedavat si pozor. Ale nikto sme jej neradili potrat. Taktiez nemaju peniaze nazvys, ziju z vyplaty do vyplaty, ale 3 ci 4 dieta sa uz vychovava samo, lebo mas uz vsetko nakupene z predchadzajucih deti-oblecenie, hracky,... Nie je to idealny zivot, ale je pekny.

horana
15. mar 2014

@evita_g Krasny prispevok, palec hore, ano presne o tom to (vsetko v zivote) je! 😵

fidka79
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bosoriak
15. mar 2014

@vejula Ano, ale nie je pravda, ze zarodok nie je spojeny s matkinym obehom, to sa udeje 10-15 dni od ovulacie, takze iba tych 15 dni je bezpecnych co sa liekov tyka. Ale bezne antibiotika vacsinou nasledky nemaju, takze s autorkinou kamaratkou to z tohto pohladu zle nebude.

bosoriak
15. mar 2014

@vejula Teda vlastne, ak oplodnenie nastalo v strede cyklu, tak je to cca 5. tyzden, mas pravdu, ja som to tvoje pochopila ako 5. tyzden od oplodnenia 🙂

janickacrazy
autor
15. mar 2014

Dakujem dievčatá za vaše názory, viem, že sa musí rozhodnút sama a dúfam, že to dopadne dobre nakoniec. Manžela má, no ten má aj zdravotné problémy a preto ani nemože normálne pracovat, takže s peniazmi je dost problém. Je na polovičnej invalidke, čo je tiež zúfalo málo, sem tam dačo privyrobí, ale to tiež za vela nestojí.

nikkyniks
15. mar 2014

Dnes je ťažko psa vychovať, myslím po finančnej stránke ... nie to ešte deti, ale keď už zvládli tri ... a určite im budú pomáhať blízky, rodina, priatelia ... nech to nevzdáva 🙂

sopkape
16. mar 2014

No ja mam 4 deti, posledne sa narodili dvojky, mam kopec lasky, stale doma veselo..ale! Ale nas ich narodenie neskutocne fin. stiahlo dole. Ziadne vylety, ziadne darceky, vecne rozmyslanie co a za co kupit. Dvojky su casto chore, ...nastastie manzel zohnal druhu robotu popri inac neviem si predstavit, je pekne mat velku rodinu, ale nemoct detom kupit hracku ktoru si zelaju , vidiet smutne ocicka tiez pekne nie je, jedna moznost by bola ona do prace, muz doma, tie vydavky len budu narastat, skolka, skola obuv, ak nekupovala nejak oblecenie pri troch, t.j. nosili po sebe, bude tiez dost znicene, ja si dovolim tvrdit, ze v ich pripade by to bola fin. samovrazda...a kazdy vecer ist spat s tym co bude zajtra jej na pohode neprida, dalsia vev, ak nedajboze by sa 4. narodilo predcasne kde da tie 3 alebo by musela lezat v nemocnici..dietatko by bolo chore, musela by byt doma do 6. rokov...toto vsetko si treba rozmysliet, my sme fin. boli na tom super, mala som aj dost velku rezervu a za dva roky je to fuc, treba premysliet, napr. leb take auto budu musiet vymenit...dietatko je zazrak, ja som velmi stastna ze ich mam, ale v dnesnej dobe trocha materializmu proste plati, ani deti v skolke sa nechcu hrat s niekym kto nie je slusne obleceny. Ziadna mamina by sa na trpiace dieta nedostatkom pozerat nechcela...ak su ozaj na ton tak zle ako pises, treba mysliet na tie deti co ma aj ked je to strasne, ale dnes nikto nepomoze, prip. Ak si ty nadstandartne vybavena prijmom, tak by to bolo jednoduche( o com samozrejme pochybujem) drzin palce, aby si mimi nechali a niekto sa nasiel kto by im fin. pomohol..

dada1212
16. mar 2014

@janickacrazy v dnešnej dobe ked má toľko párov problém vôbec mať dieťa je fakt dieťa dar, preto keby píšeš, že napríklad má 25, je bez detí a otehotnela po krátkomesačnej známosti a nie je si istá partnerom alebo nemá dieťa a nemá dobré finančné zázemie, určite by som odpovedala aby si dieťa nechala, lebo nevie čo bude, možno že už dalšie mať nebude.
ale ak má 3 deti a nie je veľká šanca že sa finančná situácia zlepší, tak podľa mňa radšej potrat, áno, dieťa je dar, ale len z lásky sa žiť nedá, dieťa stojí nemalé financie a nie preto, žeby potrebovalo drahé hračky, značkové oblečenie, drahé tablety, ale dnes sú drahé aj potraviny alebo lieky pre dieťa. preto ak to finančne nejde, radšej potrat ako by mali živoriť všetci vrátane už narodených detí.

inkinka
16. mar 2014

@vejula nejde len o obdobie od začiatku organogenézy, cit.:
"Poškodenie plodu môže nastať vo všetkých fázach vývoja plodu, už na úrovni spermiogenézy a oogenézy (mutagény, resp. genomické poškodenie"
zdroj: http://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/201...

jalucija
16. mar 2014

@bosoriak od 15 dna je zhluk buniek spojeny s krvnym obehom matky cim? prepac som neznala, a skutocne ma to zaujima.

sissmiss
16. mar 2014

@jalucija uhniezdi sa v stene maternice

lubka1983
16. mar 2014

@dada1212 presne tak,niektorí vobec nerozmyslaju co bude v buducnosti nieze mame vybavicku atd ale ked budu chodit do skoly sa,e polpatky ........druzina strava lieky doktori ........to je moj nazor.nech si kazdy urobí ako uzná za vhodné...