Je 33-ročná žena už stará na deti?

18. jan 2023

Ahojte,

nikdy som neodkladala materstvo, ale stalo sa lebo sa nenasiel nikto kto by deti chcel a budem mat coskoro 33rokov a pride mi to uz vela na to aby som mala dieta. Navyse ked mi kazdy hovori ze mam cas, od chlapov, po zeny ktore v mojom veku uz mali za sebou tri porody. Som uz podla vas stara? Rozmyslam aj nad zmrazenim vajicok

irusa
18. jan 2023

najvyšší čas..vzhľadom k dnešnému trendu rodiť prvé dieťa v 40 si na tom veľmi dobre

anjelicek26
18. jan 2023

Vajicka si zmrazit daj, nepokazis tym vobec nic. Minimalne sa v hlave uvolnis a budes mat taky zalozny plan...nejde o to, ze by si stara na jedno dieta, ale dve-tri a nejaky rozostup medzi tym, to uz problem moze byt, ak este len zacinas hladat toho praveho...kym sa ten potom dokope poklaknut, svadba a potom dieta... to potrva...

autor
18. jan 2023

@anjelicek26 no tak taketo ako svadba uz ani nedufam 🙂

crazy_cat_lady
18. jan 2023

nemyslim si, ze 33 rokov je neskoro na dieta, vekova hranica sa posuva a dnes je bezne, ze rodia aj zeny pred/po 40tke. co sa tyka toho zmrazenia vajicok, tiez som nad tym uvazovala, ale ono to nie je vobec take jednoduche a bezbolestne, ako som si to predstavovala :D

elenita
18. jan 2023

@autorka Pozri, v cerstvej 35-ke som bola single (rozvedena) mamina s 2 teenagermi v najme...a dnes v 37,5 mam uzasneho manzela, 3 deturence a byvame vo vlastnom domceku ❤️ Takze nic nie je nemozne. Drzim palce!

jane89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
renka30
18. jan 2023

33 rokov rozhodne nie je v dnešnej dobe veľa ale zas ak momentálne nemáš stáleho partnera tak si daj vajíčka zmraziť, pre prípad, že by si toho pravého hľadala dlhšie...v rodine momentálne máme 42 ročnú maminu s 3 mesačnými dvojičkami. Vydávala sa v 39tich a potom sa im nedarilo.

luccija
18. jan 2023

Určite nie si stará... vajíčka si daj odobrať.Zalezi či už máš partnera ono niekoho nájsť, zhodnúť sa, že chcete deti, otehotnieť môže trvať roky.

lubina
18. jan 2023

Absolutne nie si stara na deti. Prve dieta som mala v 32 r. a druhe v 36 r. Ano su mamicky, ktore maju deti v 20-tke, ale v sucasnosti je uz zdravotna starostlivost na dobre urovni a preto mat dieta po 30-tke je uplne normalne.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liljana
18. jan 2023

33 rokov je akurat na dieta. Uz len najst k sebe niekoho podobneho. V 33r by si uz mala mat nejake byvanie (splatena hypo aspon na polovicu), nieco odlozene, vediet, co chces od zivota.
A ak by sa aj nezadarilo. Precitaj si prispevky, ako kazdy den sa tu ponosuje na muzov, aki su a na to, ako deti obmedzuju v zamestnani, kolko prace je s nimi. Podla nich je najlepsie samej, slobodnej a bezdetnej. 🙂

kiwi3
18. jan 2023

pockaj, ked budes mat 43, potom pochopis, aka si bola v 33 mlada (nielen na deti). inak, deti mali zeny po 40-tke vzdy (asi len za socializmu to nebolo "moderne"), moja prababka mala tiez deda v 42. kym mohli mat mali, uz len preto, ze antikoncepcia prakticky neexistovala.

panelacikova
18. jan 2023

teraz je trend rodiť čo najneskôr, čomu ja teda nerozumiem, hoci sama som rodila pred 33-kou (zdravotné problémy). môj názor je, že máš vek už na hrane....

zuzka102
18. jan 2023

33-rocna stara na deti? To je snáď vtip. 😂 Keby si mala o 10 r. viac a pytala sa toto, tak pochopím, ale takto.. 🤦‍♀️ Nie si stará. Kľudne môžeš mať do 40ky svadbu aj zo 2 deti. Len teda toho správneho si nájdi, držím palce.

simona92101
18. jan 2023

@panelacikova to nieje trend,ale doba sa zmenila..nik nedostane nic zadarmo,o cenach byvania ani nevravim,ak si chce clovek nieco nasetrit,nieco aj zazit,studium..ono to nejaky cas trva.nieje sranda urobit v mladom veku deti bez akehokolvek zabezpecenia,a nehovoriac o tom,ze obcas najst vhodneho partnera je umenie

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

úplná starena 🙈

thereisabear
18. jan 2023

To ako nebudeš mat deti, lebo si v 33 na ne stará? Zaujímavá úvaha. Podla mňa úplne v pohode vek, ešte aj 5 detí stíhaš, keby si chcela.

jajanka31
18. jan 2023

Ja mam 33 mam 1.dieta a osobne sa necítim staro. Len si treba uvedomiť aký máš komfort koľko máš času, môže ísť kde chceš, robiť co chceš a zrazu nie, vsetko prisposobujes dietatu. No ja som z toho dosť mimo. Preto si myslím ze keď sú ľudia mladší je jednoduchšie mať dieťa. Nemajú ešte také komfortné návyky.co sa týka zdravotne. Podla mňa som to horšie znášala než keby ze mam 23.. ale bežne to dajú aj staršie zeny.. možno je to pre nich lepšie lebo už sú zrelé zabezpečené, majú kariéru, co to pocestovane, skusenosti a dieťa si spravia ako relax pre radosť.

mpg
18. jan 2023

To je celkom vhodný vek mať dieťa, ešte dávnejšie zdrav.štúdie odporúčali mať dieťa do 35 rokov, ale od vtedy sa to posunulo a veľa žien má prvé dieťa aj vo veku nad 35 rokov.
Záleží aj na celkovom zdravotnom stave.

panelacikova
18. jan 2023

@simona92101 veď nech si každý zariadi, ako chce... vyjadrila som svoj názor. absolútne zdravý človek to ešte znesie, hoci mne by vadilo, keby som mala takmer 60, kým budem mať dieťa dospelé, ale to som ja. akonáhle však príde nejaký zdravotný problém, omnoho ťažšie a náročnejšie je zvládať ho po 40-tke, než po 30-tke.... ja sa na to dívam zo všetkých aspektov.
a toto je ďalší trend. ľudia študovali aj v minulosti (aj ženy). odrodili 1-2 deti (niektoré viac) a šli do práce. za mojich čias sme už tiež byty nedostali zadarmo, museli sme brať hypotéky. i tak moje vekové kategórie rodili medzi 24-30 rokov, výnimočne po 30-tke. po 30-tke šli do práce, deti mali odrastené, z najhoršieho von a mali 30 rokov na nerušené budovanie kariéry. teraz je trend "cestovať, spoznávať, užívať si". podľa môjho názoru tak trošku egoistický trend. žena sa nezamyslí nad tým, že ak porodí v 45 rokoch, môže sa stať nedajbože, že o 10 rokov umrie a zanechá po sebe neplnoleté dieťa, ktoré ešte potrebuje matku (v istom slova zmysle).
to nepíšem na margo autorky, len všeobecne. a opakujem, to je môj názor. iné je, ak žena hľadá partnera, ale doslova má smolu a to pravé orechové nájde až okolo 40-tky, deti ešte nemá a obaja sa zhodnú, že áno, ideme do toho. to ešte pochopím. ale egoistické zmýšľanie dnešnej mládeže, to nie, to nepochopím...

marfikchov
18. jan 2023

Ja som svoje prvé dieťa porodila v 32 a druhé v 33. Dôvod? Dovtedy nebolo s kým. Ak by som nemala partnera, tak možno by som rozmýšľala ako autorka. Ale späť k otázke, nie, 33 je toľko, aby si autorka mohla myslieť, že je stará. Ak je zdravotne ok, tak treba už len toho partnera a do 40tky stíha aj viac ako jeho dieťa.

lily14
18. jan 2023

Prvé som mala v 33 druhé 41 ,keby som mohla mám obe do 35! Otehotnela aj porodila som v pohode ale roky neoklamea a už tak nevládzem ako v 25🤣

alison11
18. jan 2023

33 je ok moja starká rodila moju mamu v 36 🙂.Kludne si daj zamraziť vajíčka spoň si budeš istá že nezmeškáš ak by si si našla partnera pred 40tkou.

rembura
18. jan 2023

Co sa tyka toho zmrazenia vajicok, vies ak mas tu moznost, tak tym nemas co pokazit a mozno to ani nebude na skodu. CO sa ale tyka samotneho veku, tiez by som nepovedala, ze si na dieta stara, v mnohych pripadoch sa to proste neda ovplyvnit tak aby mal clovek dieta v 20

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maranta_leuconeura
18. jan 2023

Neviem preco sa ten vek tak vzdy vytahuje, jedine co sa oproti minulosti zmenilo je vek PRVOrodiciek, ten sa posunul vyssie. Aj v minulosti mali zeny deti po 35ke ci 40ke (mama, babka, teta, hned 3 priklady mam v rodine) a nikomu to divne neprislo. Jediny rozdiel je, ze prve dieta mavala ta generacia v 16-22 rokoch, co je na dnesnu dobu veeeelmi skoro.

maranta_leuconeura
18. jan 2023

Pamatam si ked pred rokmi mala moja spoluziacka dieta v 20, to bola v porodnici pomaly ukaz, ze taku mladu uz dlho nemali. A kedysi bezna vec 🤷

teleskop
18. jan 2023

nie je

oblecenie99
18. jan 2023

Moja mama tiež rodila v 21 a ona napr. minule vyhlásila, že ju to mrzí, lebo kedysi to bola normálka, ale keď sa na to tak spätne pozrie, tak ona nemala také možnosti, mohla dať prihlášku na jednu školu, na ktorú ju nezobrali, tak išla hneď robiť, vydať sa a rodiť... teraz už chodia na dovolenky, oddýchnuť si, chodili vždy aj s nami, ale ako ona hovorí, to už nie je ono. Závidí mladým, že môžu študovať, majú otvorený svet, môžu voľne cestovať, samostatne bývať... pred cca tridsiatimi rokmi to nebolo také prirodzené a keby mala také možnosti vtedy, tiež by nekočíkovala v dvadsiatke.

Čiže jasné, sú tam ako dôvody aj naše lepšie možnosti, zvyk na komfort, aj tie cestovačky, ale najmä!!! ďalšie objektívne okolnosti: 5 rokov štúdia na VŠ (dnes už bežná vec), hľadanie práce v odbore, medzitým robiť niečo iné dočasne.. ak to nie je niečo veľmi vychytené typu IT, medicína, tak často musí človek tie prvé roky v práci oddrieť, dokázať a až potom bude mať toľko, aby si odkladal na tie istoty a zadné vrátka na materskej (a to nemám na mysli školy typu "aspoň máš titul"). Na jednej strane niektorí píšete, že nechápete, prečo sa to materstvo vekovo posúva, na druhej strane niektoré píšete, že by sa v tomto veku patrilo mať splatenú polovicu hypotéky.. no nedá sa mať všetko naraz. Poznám prípady, kedy rodili aj niektoré moje známe či spolužiačky okolo dvadsiatky, ale buď ďalej neštudovali, alebo mali výpomoc v podobe rodičov či svokrovcov.. ja som s mojim manželom, vtedy ešte priateľom, začínali v novom meste od nuly, nemali sme tu nehnuteľnosť od či u rodičov, kde by sme bývali, on toľko v tom čase (keď ja som len v práci začínala) nemal, aby ju sám kúpil, čiže sme boli spolu v nájme, po pár rokoch, keď sme už mali lepšie príjmy tak vo vlastnom na hypo, potom sme sa vzali - áno, chceli sme mať menšiu svadbu, na ktorú sme chceli pozvať najbližšiu rodinu, tak sme si na ňu sami šetrili, dávali si nejaké peniaze bokom, aby sme mali na potenciálne horšie časy a nuž vyšlo to tak, že to dieťa bolo až tesne po mojej tridsiatke. Áno, mohla som rodiť počas školy a na školu sa dočasne? vykašlať, alebo nejak to dokopať a dieťa viacmenej hodiť na starosť mojim či mužovým rodičom... mohla som mať dieťa po promóciách a vykašlať sa na prácu a ešte viac oddialiť i tak dlhú (vtedy 5 ročnú) povinnú pracovnú prax po výške s pracovnými skúsenosťami rovná sa nula a opäť nechať všetko materiálne na muža, od ktorého by som na druhej strane bola parádne prípadne zas sa spoľahnúť na starých rodičov... mohla som porodiť aj do nájmu, a nečakať, kým budeme mať niečo naše a istejšie. Atď., atď., atď... áno, vtedy by som sa zmestila do obdobia pred mojou tridsiatkou. A to som nemusela ani užívať si tú voľnosť, ani cestovať... len to takto vyšlo. Čas nezastavím.

K otázke: v 33 v pohode, nie si stará.