Mám skoro 32 ročnú, dospelú dcéru. 10 rokov žije v Taliansku. Veľmi ma trápi, že nemá žiadne svoje bývanie. Síce pracuje, ale nič nevlastní okrem auta. Pre mňa je vlastný domov priorita, dcéra sa pre to netrápi, ja kvôli tomu nemôžem spávať, v dnešnej dobe keď rastú úrokové sadzby a hypotéky sa tak stávajú nedostupnejšími.
Čo si o tom myslíte? Mám to nechať tak? Je dospelá, ale toto mi príde nerozumné, nelogické. Čo ak prídu deti? Bude ich ťahať z podnájmu do podnájmu?
V zahraničí málokto vlastní byt dom...mám kamarátku v Milane vieš koľko tam stojí byt?
Netráp sa roky žije vonku mozno deti ani nechce, možno sa dobre vydá...asi bude šikovná a samostatná, keď tak skoro odišla...
Ja len, ze v zahranici lepsie funguje system najomneho byvania a zdaleka vacsina ludi svoje byvanie nevlastni (ako to je v Taliansku, neviem). No mnohym by sa u nas zilo lahsie, ak by to aj u nas takto fungovalo.
Hm, mna by trápilo iné ako bývanie. Napr to že či má priateľa
V zahraničí sa na otázku bývania pozerajú trosku inak.
Presne ako sa pise hore... v zahranici to funguje inak. Tu na SK ludia cim skor beru hypo lebo vedia ze ked ju nesplatia do dochodku tak potom nebudu mat na byvanie (z toho dochodku co dostanu sa to neda utiahnut). V zahranici bezne byvaju dochodcovia v prenajmoch a nikdy ziadnu nehnutelnost nevlastnili ani po nej netuzia lebo naco? Prijem im pokryje vydavky, a ani detom ju nechcu zanechat lebo vedia ze si zarobia na byvanie a zivot.
@elizabet173 Viem, že v zahraničí je to inak. Ale ak by sa raz vrátila, mala by niečo vlastné. Prípadne môže kúpiť, dať do prenájmu a ja s mužom sa postaráme ak by bolo niečo treba riešiť s nájomníkmi a tak.
veď príde k tebe 😀
@luccija Šikovná je, ale nepríde mi rozumné čo robí.
Načo si ma robit starost s byť,v ktorom zatiaľ ani nebude bývať.
@irusa a mozno toho sa boji 🙂
@irusa Môže prísť ku mne, prijala by som ju. O tomto to nie je. Ona sama povedala, že má rada svoje súkromie.
@angela85 Prečo starosti? Nehnuteľnosť je investícia. My s mužom by sme jej pomohli, všetko okolo podnájomníkov by sme riešili my, aby nemusela chodiť hore dole z Talianska a späť.
V zahraničí maaalo kto zo slovákov aj iných ,,prisťahovalcov,, vlastní nehnuteľnosť,môj brat býval 20r v podnajmoch,kúpili po 40 dom teraz až, vôbec by som to neriešila,teraz je v Taliansku ,možno skončí inde,nemá rodinu,manžela ... Tak ktovie či kde kedy sa usadí
a plánuje sa vobec vrátiť? Možno nie, ked je tam už 10 rokov, to už sa málokto vráti po takom čase.
Nie každý sa túži zadlžiť hypotékou na 30 rokov. 🤷
Bývaš vo vlastnom s hypo alebo bez hypo?
Vieš ono to vlastne na hypo až tak vlastne ešte nie je kým nie je splatené, stat sa môže všeličo.
Okrem toho v zahraničí to funguje s byvanim úplne inak ako na Slovensku. Takisto možno sa ani nechce na stalo vrátiť na svk a ostane v Taliansku.
Čakala som iné reakcie, neustále tu čítam, aké hlúpe je platiť podnájom a teraz sú reakcie úplne iné.
Nie každý túži mať deti a zaťažovať sa nezmyselnou hypotékou v dnešnej dobe je čistý nezmysel...v dnešnej dobe by som deti nemala ani náhodou,nieto planovane
@konikkon Určite je výhodnejšie platiť hypotéku ako podnájom. Po splatení hypotéky vám zostane zhodnotená nehnuteľnosť, kdežto z nájmu vás môžu kedykoľvek vyhodiť.
Ako tu napísali iní, v zahraničí to funguje úplne inak, teda neviem ci aj v taliansku. To len tu na SK musí každý vlastniť nehnuteľnosť a kto nie na toho sa ostatní pozerajú ako na chudáka. Sú veľkomestá v EU kde je ťažké si kúpiť byt aj pre slušne zarábajúcich. A dlhodobé najmy sú tam štandardom.
@janickacrazy Ja by som bola rada, ale rozhodnutie je samozrejme na nej.
Tak investicia do bytu je vzdy dobrou imvesticiou, aj keby sa vratit nikdy nemienila, byt preda
@stannkal Určite nie ako na chudáka, ale pravda je, že v dobe keď je splátka hypotéky nižšia, prípadne rovnaká ako podnájom je to nelogické a neekonomické.
@elizabet173 O tom píšem. A s mužom by sme jej pomohli aby nemala okolo toho behačky.
Dcéra je dospelá a svojprávna, nechaj ju žiť jej život, nemáš prečo to riešiť. Za mňa je super, že nemáš vlastné problémy, keď nespávaš kvôli dcériným (ktoré ani ona ako problém nevníma) 😉
a nenapadlo ťa, že takto ona nechce žiť? Že sa nechce zaťažovať hypotékou? Možno ani rodinu a deti nechce. Možno chce byť voľná a byt by ju viazal na jedno miesto. Nechaj ju žiť si svojim životom a nech sa sama rozhodne čo chce. To čo si myslíš ty, nemusí byť dobré pre ňu. Silou mocou ju pripútať k jednému miestu. A že by si ju prijala? Má 30 chce žiť sama svoj život a nie s mamičkou a podľa toho čo si mamička myslí že je pre ňu najlepšie. Nechaj ju dýchať, inak sa možno nikdy nevráti
@zoro9836 To už sme všetko prebrali, dcéra vie, že jej radi pomôžeme.
Keď nechce, tak nechce. Ma iné priority ako vy. Už ste dosť starí aby ste to chápali a tolerovali. Na čo by jej bol nejaký byt na Slovensku, keď žije niekde inde? Ma platiť hypotéku, keď to nepotrebuje? Vyšlo by jej vôbec na kúpu tej nehnuteľnosti?
Nechajte ju žiť vlastný život. Nemiesajte sa do toho do čoho vás nič nie je.
aspon nebude mat problem platit hypoteku pri dnesnom a buducom zdrazovani... a ano v zahranici je normalne platit za najom
Je dospela, nema 20, ma 32, porozpravat sa s nou mozes, ale je to jej vec. A v zahranici to funguje s nehnutelnostami trochu inac ako u nas.