Dieťa so starším partnerom

14. feb 2022

Ahojte. Mám v hlave strašnú dilému, ktorá mi nedá spávať. Mame s partnerom 7 ročnú dcéru, sme zabezpečení, mame sa momentálne fajn. Keď sa narodila, druhé dieťa sme neriešili kvôli viacerým veciam, jednou z nich boli aj partnerské nezhody, ale je to za nami. Ja túžim po druhom dieťati, ale mam pocit akoby nám ten čas už ušiel a hrozne si to vyčítam. V partnerovi mám oporu, on sa cíti Ok s tým aby sme mali ďalšie dieťa. Ja mám ale obavy z nášho veku, ja mám 38 čo viem, že nie je v dnešnej dobe nič neobvyklé mať dieťa v tomto veku, ale on už má 50. Plus dcérka je už školáčka a vekový rozdiel medzi nimi by bol uz väčší. Mali ste, alebo máte niekto rovnakú situáciu? Ako ste sa rozhodli? Ísť do toho, alebo už nie?

miadi
14. feb 2022

Musis sa rozhodnut podla seba. Ja som rodila 2 tesne pred 38 a Kludne by som mala tretie aj v 40-42., u deti je vekovy rozdiel 4.5 a je to super . Aj ked su akcne nespave opicky. 😍Vacsinou ludia najviac lutuju to co neskusili bez to co urobili.. urcite nebudes lutovat ked budes mat druhe. Ale tie problemy co ste mali s muzom pri prvom sa mozu zas opakovat. Je to velka zmena dalsi clen domacnosti. Zena na materskej je v zranitelnej pozicii. .. hlavne ze dalsie dieta chcete obaja. Ste zdravi mate vsetko co dieta potrebuje. ..

tomcimka
14. feb 2022

Za mňa áno, ak ste obaja s mužom stotožnení. Veľa záleží ani nie tak od veku, ale hlavne aj to, aby muž vedel pomáhať v domácnosti a venoval sa deťom.

kittykat22
14. feb 2022

Ja niesom zastanca mat deti v starsom veku. Dovodom je, ze v mojich ociach dieta zostava navzdy dietatom a aj ked vystuduje a zalozi si rodinu, bude potrebovat moju pomoc. Vidim to na sebe, ze mam rodinu v zahranici a som na vsetko sama. V tvojom pripade to bude tak, ze keby sa eventuelne tvoje dieta v 30r rozhodlo mat dieta, tak ty budes mat 70 a muz 82, tazko povedat ci budete este fungovat ako stari rodicia. Je mozne, ze vy sami budete potrebovat pomoc - je jedno ci financu, zdravotnu alebo dokonca fyzicku. Vidim ten diametralny rozdiel ked moje kamaratky maju pomoc mamky, tatka ktori vitalne behaju hore dole a vyzdvihuju deti zo skolky, planuju oslavy a na druhej strane tych vyrazne starsich, ktori su uplne mimo.

ankare
14. feb 2022

Nechajte to na prírodu a na osud, prestaňte sa chrániť. Ak Vám bude dopriate, budete sa veľmi tešiť. 🙂 Väčší vekový rozdiel medzi súrodencami má svoje výhody. Staršia je dcéra je už samostatna a pomocnícka. Ešte nie je v puberte, bude pomáhať a tešiť sa.
Držím palce!

lilke
14. feb 2022

Nie som síce v podobnej situácii s vekom partnera, ale volila by som súrodenca pre dieťa. Hlavne ak ste obaja rovnako nastavení, dieťa by ste prijali. Kamoška mala 2. dieťa v 43, manžel starší. Rozdiel 10 rokov medzi deťmi. A práve tá malá ich dobíja, aj starí rodičia cez 70 si ju často " požičiavajú", pritom staršiu, zlaté a samostatné dieťa, nebrali, že si potrebujú oddýchnuť. 🙂 Ale hlavne budú sa mať na koho obrátiť, predsa len, súrodenec...

osky
14. feb 2022

Absolutne nevahaj.
Dieta bude stastne,ze ma surodenca,a vy pri babätku omladnete😊

0silvia0
14. feb 2022

tak nasim susedom sa takto postastilo. Muz, cerstvy patdesiatnik, kocikuje a manzelka ma 44 rokov. To je cisto o vas, niekto by do toho nesiel, niekto by ani nezavahal.

anjelicek26
14. feb 2022

Ja si myslim, ze mat deti nie je o veku... my sme ani ked som mala 22 rocna prve dieta ziadnych starych rodicov "nemali", kedze sme sa odstahovali daleko do zahranicia, takze argument ako ze potrebuje dieta aktivnych starych rodicov, no moji nemaju s ani jednej strany a nic sa im nestalo... Deti stavaju na rodine, aku dostanu a nie na tom, ako je to u inych... Moj muz je tiez starsi, ja v tom nevyhody vzhladom k detom nevidim, je skvely otec a o nic ine nejde... cloveka by mrzelo velmi nemat dieta, ked srdce tuzi...tiez mam skoro 38 a nedavno sme prisli o neplanovane babatko, az vtedy som si prakticky uvedomila, ako velmi sme ho vlastne chceli...ked sa dam do poriadku, skusime este jeden posledny pokus.. Necitime sa kompletny a cely svet okolo do toho vobec nic.

babulkomale
14. feb 2022

@kittykat22 coze? Dieta je navzdy dietatom? 😃 Aha, tak uz mnohe rozmaznane mamicky okolo seba chapem. Robit si deti s tym, ze mi s nimi bude niekto permanentne pomahat je riadne vychcane. Pokial viem, deti maju aj ludia, co rodicov uz nemaju. Ked stari rodicia funguju lebo chcu, je velmi fajn. Ale podla mna to nie je vymahatelne ani narokovatelne.
Oni si uz svoje deti vychovali a ak pomozu, je to len bonus.

travelllerka
14. feb 2022

Môj muž má 50, máme 2 malé deti (2 a 4r) plus ďalšie na ceste. On je za ďalšie deti, ja už nie, mám 34. On je na to fyzicky lepšie ako ja 🙂 ja nechcem preto, lebo si chcem ešte aj s ním užiť manželský život, kým deti trošku podrastu, mne to veľmi chyba. Ale necítim sa na to aj fyzicky, na ďalšie pôrody a prebdene noci. Ten druhý porod mi dal zabrať. O muza sa nebojím, on by vychoval aj 10 deti, aj keby ja náhodou zomriem. Ale ja by som to bez neho ťažko zvládala. Ale vy ak sa ozaj na to cítite, ja nevidím prekážku. Len by som si sledovala plodné dni, nech to máte čo najskôr :D

haley7897
14. feb 2022

Padol tu argument, že rodičia by sa nemuseli dožiť dospelého veku dieťaťa ktoré bude aj v tomto veku potrebovať ich pomoc... Tým sa ale riadiť nedá. Môj otec ako môj jediný rodič od mojich 5 rokov zomrel keď som mala 25 rokov. Nehoda. Človek môže plánovať koľko chce, tak ako tak som zostala sama.
V takomto prípade by dieťa malo v dospelosti aspoň súrodenca. Veľa ľudí má aspoň dve deti aby spolu mohli vyrastať, hrať sa spolu. To je síce milé, ale pre mňa nie úplne najdôležitejší argument pre ďalšie dieťa. Tieto potreby vedia vykryť spolužiaci a kamaráti.
Dôvod na ďalšie dieťa je pre mňa jednoznačne práve situácia, keď tu ako rodičia raz nebudeme. Súrodenec bude ich jediná rodina. Vzťahy, manželstva sa dnes rozpadaju je veľmi dôležité mať aj v dospelosti niekoho o koho sa môže človek oprieť. Viac detí nemáme pre nás ale kvôli nim samotným.

anjelicek26
14. feb 2022

@haley7897 ved toto, ze na zdravi a "dlhovekosti" sa stavat neda, staci nehoda, choroba a ta si nevybera... muz ma vysoku zivotnu poistku (ja tiez), mame splateny dom, ziadne uvery, financnu rezervu...toto su veci, na ktorych clovek stava...testament mame spisany obaja, mame poriesene deti, keby sa nam nieco stalo, kam by isli... prave preto, ze mame roztahanu rodinu cez tri krajiny a nemame chut, aby sa o nase deti hadala rodina po sudoch...

asia83
14. feb 2022

Najväčší darček aký môžete dať svojmu dieťaťu je súrodenec. Kedykoľvek.

stary_ujco
14. feb 2022

No co, budes mat doma stredoskolaka a dochodcu naraz... A tahat domacnost zo svojho platu

anjelicek26
14. feb 2022

@stary_ujco a ked to robi muz, ked je zena na materskej/rodicovskej, to je tiez "katastrofa", ze? Ked sa to casom otoci? Pretoze zena nic nezarobi a domacnost nevie uzivit, ked sa muzovi znizi prijem, ze? Boze taketo predpotopne nazory...

stary_ujco
14. feb 2022

@anjelicek26 realita je taka, ze tych par rokov utiahnuť domácnosť z muzovho platu pri malych detoch, je pre drvivú vacsinu rodin riadny zaberak. A o to horsie to bude, ak nezivis male dieta ale studenta so vsetkymi narokmi s tym spojenymi. Navyse zo zvycajne nizsieho zenskeho platu, bez vidiny ze sa to za 2-3 roky zlepší. Lebo uz sa to nezlepší...
Ze vy s muzom zarabate nadpriemer a ste zabezpeceni aj dlhodobo, je super. Rovnako to doprajem autorke aj každému. Len ci je to aj ich prípad? Mozno sama povie...

anjelicek26
14. feb 2022

@stary_ujco ja myslim, ze ked budu mat stredoskolaka a ona normalny plat a jeho dochodok k tomu, splateny byt/dom (co je skutocne realne o tych 15 rokov, ked on pojde na dochodok), taka drama to vobec nebude. Ani na Slovensku, ani s priemernym platom. Nevidela by som to tak cierne. Aj to vyrovnanie zensky/muzsky zarobok bude o tych 15 rokov niekde uplne inde, musi byt, lebo teraz je to niekedy hanba.

deti95060810
14. feb 2022

chlap je už starý - už nečakaj od neho veľa pomoci s bábom... rozdiel medzi deťmi je úplne Ok....

desore
14. feb 2022

@kittykat22 Absolutne to nie je o veku, skor o zamestnani, ake vykonavali cely zivot. Biele goliere su vacsinou aktivny do vysokeho veku, maju inac nadstavene myslenie a nie su fyzicky "zodrati" ako manualne pracujuci ludia.

anonym0001
14. feb 2022

Ano. Urcite aj dcerka ti rada pomoze s babom. A muz sa urcite tiez potesi.

dzina007
14. feb 2022

@kittykat22 inak s tymi starymi rodicmi to nieje uplne tak. Moj svokor ma 81 tusim a asvokra okolo 76. A prave oni su presne ti echt stari rodiacia na pomoc lebo su na dochodku a deti mi postrazia kedykolvek. od mala to tak bolo. Sopel kasel ja v praci oni s dietatom doma.
Za to moji rodicia su mladsi, a pomahat tak nemohli lebo museli byt v praci.
Takze ani toto nieje pravidlo ktorym sa riadit. 🙂

basska_b
14. feb 2022

@travelllerka To sme na tom uplne rovnako, mame tiez 4 a 2 rocne, snazime sa o tretie a muz mi stale rozprava o stvrtom 😄 ale to uz podla mna casovo nedame, ani keby slo hned po tom tretom ... som sa pytala muza, ci nechce iny darcek na 60tku... ja si tak vravim, ze nikto nevieme, kolko tu budeme... mozno zahucim ja prva.... mozno pride atomova vojna...

kakawah
14. feb 2022

V 43r.som porodila, môj muž mal 41r.medzi deťmi je 13r rozdiel. My žijeme v UK a celá rodina na Sk. Nikdy mi tu nikto nepomahal. O všetko sa starame my. V dnešnej dobe už nie sú rodiny tak pokope ako kedysi. Zakladať na tej "kvázi " pomoci je somarina. Moja mama si tiež plánovala, že až pôjde do dôchodku, pomôže mi s malým, bude nás navštevovať. A čo sa stalo? Ochorela na rakovinu a do 5-tich rokov zomrela. Celu chorobu sme sa starali my súrodenci o ňu a nie ona o vnúčatá.A ake priklady mam okolo seba? Kolegyňe s deťmi si po práci idú ľahnúť na dve hodinky🥴 lebo tu žijú s mamkami a svokrami., ktoré sa v 60-tich rokoch namakaju okolo vnúčat svojej dcéry, potom utekajú k ďalšiemu svojmu " Dospelému dieťaťu " , aby pomáhali tam. Takže celý život dreli a stále nemajú klud.Treba sa riadiť pocitmi, ak túžite po bábätku, tak smelo do toho.

mamina1419
14. feb 2022

@kittykat22 ono to nie vždy je o veku. Moja mama ma 56 rokov , chodí ešte do práce, ale má zdravotné problémy a nedokáže nám pomôcť s deťmi. Na chvíľku postrážiť to áno ale to tiež vyzerá tak že im pusti telku a sadne si. Neberie ich von, o Tom že by išla po nej do školy či škôlky si môžem nechať zdať. Bývame v jednom dome, deti nešla ani kocikovat. Nikdy sa s kočíkom nešla poprechadzat. A to už mám 7 a 2 ročné deti

kittykat22
14. feb 2022

@babulkomale nechapem preco by som mala byt vychcana. Mozno si zle citala, alebo si kup okuliare, ale mne nikto nepomahal = nikdy, pretoze som v zahranici a vidim ako to funguje ked je ta rodina na blizku. Takze nekecaj zase blbosti. Byt nablizku a byt mimo su 2 rozne veci.

kittykat22
14. feb 2022

@mamina1419 ale s vekom sa zdravotny stav zhorsuje. Zober si to podla pravdepodobnosti. Ked k sebe postavis 10 ludi vo veku 50 rokov a 10 ludi vo veku 70 rokov tak je jasne, ze ti 50ci na tom budu z vacsej casti lepsie.

marianarem
14. feb 2022

Ak sa na to manzel citi, tak preco nie. Ono aj keby v tej 80ke nevladal uz pomahat s vnucatami, tak nemyslim si, ze vase 30rocne dieta si povie: "Ach, keby som sa radsej vobec nenarodil."

portret7
14. feb 2022

My sme sa rozhodli neísť do 2.dieťaťa, nas životný štýl je velmi aktívny, neviem si predstavit stíhať rovnako všetky aktivity čo s prvým aj s druhým dieťaťom vo vyšsim veku. U mna ale hlavnú úlohu zohrával fakt určitých rizík “staršej rodičky” a ten, že v podstate by som vychovala 2 jedináčikov.

mamina1419
14. feb 2022

@kittykat22 ale spoliehať sa na to nedá. Ja som tiež dúfala že mi bude mať kto pomôcť čo bolo aj sľúbené a zatiaľ sme dobrý len na to aby sme platili našu časť poplatkov a prerábali čo treba na celej chalupe.

kittykat22
14. feb 2022

@dzina007 tak ale kolko je takych ludi ako takych ludi ktori v 80.ke hopkaju ako zajace. Ja to vidim na rodicovskom. Ja s muzom mame 38 a sme vyrazne mladsi od rodicov ostatnych deti. Vidim, ze ti ludia su starsi, ze nevladzu, ze nestihaju ... Pride mi, ze uz teraz su za tymi detmi 4 kroky. Nejaka pomoc napriklad za 20 rokov? Tak to mi pride neuveritelne. Dalsia vec je, ze ked si zadovazis dieta v starsom veku, tak to dieta rodica jednoducho unavi. Moja mama mala sestru v 45 rokoch a vidim ake to je. Sestra ma 18 a riesi, ako ostane v rodnom meste, aby sa o mamu postarala. Mne to pride nefer. Miesto toho aby cestovala, zila a celkovo sa rozletela podla svojich snov, ma starosti o mamu. Je to voci nej nefer. Nikto to po nej nechce, ale vidi ako mama uz nevladze a chce zostat z vlastnej iniciativy. Obetuje svoju mladost.

A mam v okoli aj zeny ktore mali deti po 35+ a ked rodili tak v tom obdobi im umierali rodicia. Vidim ake je to pre nich tazke. Na vsetko su same, mama ich vyslovene chyba aj v tomto veku. A nejde o to, aby prala alebo umyvala okna. Chyba ta blizkost, rada, schopnost byt normalna.