Dieťa bez muža

27. jan 2023

Je podľa vás sebecké,keď sa žena, 35+, zabezpečena, s vlastným bývaním, dobrou prácou rozhodne mať dieťa sama,proste nemala šťastie stretnut niekoho s kým by to šlo? ,,Ukoji'' materske /biológicke hodiny na úkor dieťaťa,ktoré bude bez otca?

macko_usko222
27. jan 2023

nie je to sebecké, aj 2ja sú rodina.Predpokladám že žena má tiež svojich rodičov, súrodencov aj to bude rodina pre dieťa.

simonettasimonova
27. jan 2023

Nie je to sebecké. Aj ja som sama na2 deti a aj keď som ich mala tak akurát po mužovi som tak netuzila ako po deťoch. A môžem potvrdiť ako slobodna matka sa mam skvelé a mame vynikajúci život. Som kľudná nad žiadnym chlapom sa nemusím rozčuľovať iba nad tou drzou pubertackou a to mi stačí 😆

beata_k
27. jan 2023
rillwen
27. jan 2023

Jasné že je to sebecké, čo myslíš že to dieťa sa nebude zaujímať kde je jeho otec keď bude v puberte? Ide len o uspokojenie potrieb ženy

pribinak
27. jan 2023

Nechcela by som byt dieťaťom ktoré sa raz dozvie že mama sa len nechala oplodniť a nie som výsledok lasky

lucilaines
27. jan 2023

Neviem ci sebecke, ale skusam sa vcitit do toho dietata. Pride cas, kedy sa zacne na to pytat. A co mu povies? Pravdu? Chcela som dieta a tak som sa nechala nabuchat nahidnym okoloiducim, kto je tvoj otec neviem a nepoviem? Alebo si vymyslis nejaku story ze vas opustil? A zase mu meno nebudes vediet povedat? Klamat mu? No na mieste toho dietata by som sa citila dost zle. Na druhej strane chapem aj potreby tej zeny. Tu by bolo idealne riesenie adopcia, ale bohuzial myslim, ze to na SR bez manzela nie je mozne.

luccija
27. jan 2023

Veľa detí žije bez otca...poznám ženu čo má 2 deti sama bez muza.
@rillwen a koľko chlapov uspokojí svoje potreby a o deti sa nezaujíma, utečie...

zuzikak
27. jan 2023

vies je to podla mna dvojsecna zbran ako sa hovori. Ano mozes mat dieta a mozes ho mat sama - doslova sama pre seba. Ak to bude dievcatko tak este ok i ked jej bude chybat slusny chlap aby vedela akeho partnera si hladat. Ak to bude chlapcek, potrebuje muzsky vzor v rodine. Niekoho kto sa s nim bude neskor bavit o chlapskych veciach. Ano jasne, ze existuju rozvedene zeny, kde v rodine otec nefunguje. No ak zahodis aj tento nazor, ze ved ty si tu pre dieta a poskytnes mu vsetko otazne je akej povahy to dieta bude. Ver, ze vychova deti nie je niekedy med lizat. NIekedy je to riadna drina a potrebujes niekoho o koho sa opries, niekto kto ta podrzi a bude za jedno s tebou a podpori ta vo vychove a vedeni dietata. Tak isto to dieta potrebuje mat este niekoho na koho sa moze spolahnut, ked napr. ty budes mimo. Myslim tym rozne choroby a pod. V zivote nastavaju nelahke situacie, kedy naozaj clovek oceni, ze pri tom dietati nie je sam. Ak je dieta chore, mozes byt chora aj ty - budes mat pomoc okolia ? Ak zacne tieda chodit do skolky/skoly, budes zvladat cely ten management okolo neho sama alebo ti ma kto vypomoct ? Nejde len o teba. Ide aj o to, ci to dieta vie byt pri tebe spokojne. Nie ze bude mat frustrovanu a vycerpanu matku, ktora je na vsetko sama. Spytaj sa zien, co su na deti same - co im chyba, co potrebuju a v com je nevyhoda a potom sa rozhodni, ci taketo nieco zvladnes. Lebo nechat sa oplodnit, porodit nie je az take ruzove ako si clovek predstavuje. Naviac dieta je zavazok na cely zivot. Nie je to ani psik ktoreho das po case do utluku alebo s nim 12-15 rockov vydrzis. O dieta sa staras v kuse. Nie len ked je malicke. Odlozenim do skolky, skoly to nekonci. Odporucam naozaj prestudovat skusenosti inych zien, co musia tuto situaciu zvladat sami. Silno drzim palce nech sa rozhodnes uz ako chces aby si to zvladla v dobrom aj zlom.

anjelicek26
27. jan 2023

Kazde druhe dieta dnes zije bez bio otca alebo uplne bez otca, ved si pozri statistiky... dieta chce byt milovane, partner sa do buducna moze/nemusi objavit a tuto rolu prebrat. Sebecke je to dieta nemat - aj keby bolo tebou milovane najviac na svete - kvoli blbym uvaham, ze co ak mu raz bude niekto chybat... a co ak nebude? Ziadna trauma sa dietatu nestane, ked mu povies, ze si ho tak strasne chcela, ze si si sla po semienko k doktorovi a mas ho aj bez ocka... dieta, ktore chape, ako velmi bolo chcene a milovane, nestastne nebude... ma starych rodicov, tety, strykov, bratrancov, sesternice s tvojej strany, kde je same?

zuzikak
27. jan 2023

@luccija ano vela deti zije len s jednym rodicom. Otazne je co vsetko musi ten jeden rodic zvladat. Isto to nie je velakrat med lizat....Ak chce slecna do toho ist a berie na seba vsetky rizika s tym spojene tak ok. Len treba nad tym riadne porozmyslat lebo ako som uz pisala - je to zavazok na cely zivot.

marca12
27. jan 2023

Podla mna je to sebecke. Nedopriat dietatu uplnu rodinu,len si dietatom ukojit svoju tuzbu. Ine je,ked vztah skrachuje a nie je sanca na napravu. Ale na druhej strane chapem,ze potrebujes byt naplnena a ta tuzba sa rokmi moze pretavit do frustracie. Takze rob ako citis a neries,co na to ostatni.

luccija
27. jan 2023

@zuzikak hore píšeš mužský, ženský vzor...veď nebudú žiť na samote bez ostatných ludi, rodiny, kamarátov.Nikdy si človek nenájde tak rýchlo a veľa známych ako cez deti, škôlku...
Mať dieťa nie je med lízať to súhlasim.Casto 90% logistiky a starostlivosti má mama.Este stále má možnosť nájsť si partnera nikde nie je písané, že bude celý život sama, môže si niekoho zaplatiť k dieťaťu na výpomoc.....Keď raz cíti, že chce byť mamou neoklame ten pocit

marca12
27. jan 2023

@anjelicek26 Mas pravdu,no prazdno po otcovi ti ziadne tety,ujovia,bratranci....nenaplnia. To je nieco s cim ziju deti a aj ked navonok vyzeraju v pohode,vo vnutri zvadzaju velky boj.

anjelicek26
27. jan 2023

@marca12 pozri si rozvodovost, to by skutocne kazde druhe dieta bolo psychicky narusene a vnutri rozkolisane? Casto je to prave preto, ze sa rodicia rozisli, ze striedaju domacnosti, vychovne typy, vianoce, sviatky, nikde nie su "doma", novy partner mama, novy partner otec a dokola... Toto dieta to ale tak bude mat od zaciatku a bude v tom mat stabilitu... nemat dieta s takehoto dovodu, ze nebude mat vsetko?

ckocka
27. jan 2023

Každé narodené dieťa je len ukojenie rozmnožovacieho pudu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
oli18
27. jan 2023

V tejto teme mas o 10 rokov viac? Za par hodin si rychlo zostarla. 😉

janetinka27
27. jan 2023

@lucilaines adopcia jednotlivcom je mozna. jednotlivec moze byt aj osamelo zijuca zena alebo muz ale aj zena alebo muz, ktory ma partnera, ale nie su zosobaseni. vtedy si dieta moze adoptovat len jeden z nich. nesobaseny par si adoptovat dieta spolocne nemoze.

autorka, deti sa plodia a rodia aj do zlych ci rozpadnutych, nefunkcnych vztahov. ja si myslim, ze dieta by malo prichadzat na svet chcene zodpovednym rodicom. najlepsim miestom pre vyvoj dietata je milujuca rodina. sebeckost ludi sposobuje, ze deti vyrastaju v rozpadnutych vztahoch. je to tragedia a deti su tym poznacene. mozno na prvy pohlad sa moze zdat, ze funguju normalne, su stastne, ale myslim, ze vo vyraznej vacsine pripadov sa vnutorna frustracia, pocit opustenia, pocit, ze nie je hodne lasky najblizsich, strach z opustenia najblizsimi atd sa prejavia skor ci neskor.
takisto pre cloveka je dolezita jeho identita. potrebuje vediet odkial pochadza, kto su jeho rodicia, korene, povod. nemozeme sa tvarit, ze polovica identity dietata nie je podstatna.

konikkon
27. jan 2023

Ak to myslíš tak, že využijes nejakého muža len na to, aby ti spravil dieťa a nepovieš mu to, tak je to veľmi sebecké a aj nemorálne. Otec má na dieťa rovnaké právo ako matka. Voči dieťaťu to je nefér tiež.

zuzinka888
27. jan 2023

Ved nemusis byt bez partnera az do dochodku. Najst lasku mozes v kazdom veku. No mat dieta uz len par rokov.

nnnuuunnn
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aams
27. jan 2023

Nie je to sebecke 🙂 urob tak ak po tom tuzis. Aj ja by som tak urobila v druhom zivote. Drzim palce

zankalh
27. jan 2023

Nepocuvaj tu tieto premudrele maminky,ktore ktovie kolko % z nich zije tak,”ako by sa malo”.
Kolke z nich maju deti,ktore maju ockov len na papieri.
Ani si to tu nemala pisat.Len malo kto ta pochopi.Ja ta chapem,lebo viem aka silna je tuzba po dietati…A este ked ma clovek 35 a viac.
Niektore nasli v zivote spravneho partnera,niektore otehotneli ani nevedeli ako no a niektore to stastie nemali…
Chod si za tym a nepytaj si tu “povolenie”.Tvoje dieta sa mozno bude mat lepsie a bude stastnejsie ako v uplnej rodine.
Moc ti drzim palce ❤️🫶

olimuc
27. jan 2023

Neviem ci je to sebecke, ale predpokladam, ze takto uvazujuca osoba ma dost rozumu a je sama so sebou vyrocnana natolko, ze vie do coho ide a nazor ostatnych ju nemusi zaujmat. To dieta moze mat lepsi zivot iba s mamou ako x deti narodenych v na oko fungujucich famíliach, kde tato drzi kasu a mama usta alebo niekde v osade, kde ma tatkov na vyber ale vsetci stoja za .., tento ci minuly tyzden boli v novinach, ze par rodin si riesilo problemi nozmi atd … v niektorych pripadoch by bolo lepsie bez ako s debilom. Hlavne nech je stastna, zodpovedna a zdrava.

vikiki29
27. jan 2023

Nechapem prečo by to malo byť sebecké. Treba ísť do toho keď to tak cítiš a chceš a ak si presvedčená o tom, že dieťaťu dáš lásku a vychováš z neho dobrého človeka. To, že len dieťa stvorené z lásky v “úplnej” rodine bude šťastné sú dristy. Aj tento status je totiž veľmi relatívny, stačí si prejsť tunajšie diskusie. Možeš si život naplánovať do poslednej bodky a napriek tomu nevieš čím ťa zajtra prekvapí…

svetlonos
27. jan 2023

Ale prosim ta, bez otca su aj deti, ktory zial zomrie alebo je kreten a xy inych dovodov. Nikdy nevies ako to do buducna vypali, ci uz dieta otca malo alebo nie 🙂 A super uvazujes, ja som povedala presne to iste. Nemat partnera do 35, riesim to umelym oplodnenim. A bolo by mi uplne jedno, co si kto o tom/ mne mysli.

78787878
28. jan 2023

Za mna je to sebecke. Dve z mojich blizkych kamaratok to presne takto vyriesili, obe deti su teraz uz gymnazisti, trochu do toho ich mikrosveta vidim. Nie, nechcela by som byt v kozi tych deti.

juliet86
28. jan 2023

ja by som do tohto sla len ak by som vedela ze v pripade mojho umrtia choroby mam blizku rodinu ktora by moje dieta prijala.

beatinka
28. jan 2023

Nie, nie je to sebecké. Voľakto tu spomínal, že to dieťa nebude “plodom lásky”… Podľa toho, čo čítam tu a vidím okolo, 80% splodených detí nemá s pravou láskou nič spoločné. A radšej vychovávať dieťa sama a dať mu všetku lásku, ako udržovať nefunkčný vzťah “lebo deti”.
Alebo čo také deti, kde otec zomrel, keď bola žena tehotná?!? To akože je sebecké ich priviesť na svet, lebo nebudú mať otca? Nikde nie je povedané, že ako slobodná mamička si nenájdeš časom vhodného partnera.

sunyrose
28. jan 2023

Je to sebecké a riešiť čo by bolo, keby bolo za nejaký čas alebo ospravedlňovať svoje rozhodnutie tým, že "som za vodou" nie je podľa mňa správne..., pretože náš život sa môže obrátiť o 180 stupňov za okamih....a ak moje rozhodnutie nie je to najlepšie, následky nepredvídaných okolností si ponesie so sebou moje dieťa.... Už ten začiatok nie je správny, dieťa má právo mať dvoch rodičov - milujúcich rodičov..., to je pohľad zakladateľa rodiny - Boha, ovšem ťažko sa to prijíma pre tých ľudí, ktorí v neho neveria /nemajú teda dôkazy o jeho existencii/ a rozhodujú sa sami, bez neho. Dieťa sa má rodiť do úplnej rodiny a má byť životom sprevádzané dvomi milujúcimi rodičmi, pretože vzorec správania si odnáša do života,,,,a vychovávateľmi sú nielen dvaja rodičia, ale aj vzťah medzi nimi. Toto je veľmi vážne rozhodnutie, ktoré sa nedá vziať späť....Osobne by som do toho určite nešla, pretože doba je zložitá a ešte len bude. Je správne uvažovať pozitívne, ale nie vždy to stačí. Častokrát sa stáva, že nám môže "zaklopať" na dvere to, s čím nerátame a na čo pripravení nie sme, čo nás potom vysiluje a z čoho teda radosť nemáme..., viď množstvo tém, ktoré sa tu denno denne objavuje.