Mamičky, ktoré máte dieťa či deti a nie sú manželia, ako to vnímajú deti? Pýtajú sa, prečo nie sú rodičia zobratí? Ako to vnímajú v škôlke, škole? Vnímajú to ako utrpenie, zažívajú kvôli tomu šikanovanie?
@katkamatka7 V dnešnej dobe to je celkom bežné, hlavne tie nemanželské deti v tom vyrastajú, nie je to nič čudné. My zobrati sme, ale dcéra(4 roky) má kopu kamarátov čo su z kadejakých rodín. Jednej kamoške závidí že má dvoch ockov a teda dvoje darčeky :P. Žiadna šikana kvôli tomu nie je.
Nie. V dnešnej dobe sa to absolútne nerieši.😀 To by muselo byť dieťa v nejakej prísne katolíckej skole aby to možno niekto riešil, ale takto? Určite nie. Ale samozrejme ak deti chcú stále si nájdu dôvod, takže je nereálne sa úplne vyhnúť šikane. Ale nemyslím si, že toto je niečo kde by sa za to mali smiať.
Vo svojom vztahu som sla do toho ze pattner mal 2 deti, a ja jedno. Po case s 3 deti sme mali 4 🤣🥰 a nemyslim zeby sa detom niekto vysmieval alebo nieco ine. Ako vychovavame spolu bez rozdielu ci je to moje,jeho alebo nase. Deti v dnesnej dobe riesia skor materialne veci ako toto ...
Nikd som nepočula že by niekto sikanoval nejaké dieťa len preto, že rodičia žili ako druh a družka.
To som naposledy čítala v povinnej literatúre, ale ten príbeh sa odohrával v 19stom storočí 🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@katkamatka7 mam kamosku zobrali sa ked mala ich 5 rokov lebo stale riesila ze sa vola mama inka ako oni
Nasa take neriesi
Jediny kto toto riesi je mojho priatela mama
Sme spolu 13 rokov po pol roku sme spolu zacali byvat a ona stale riesi ze bez papiera nam to nebude fungovat
V skolke ani medzi kamaratmi to neriesia
@katkamatka7 my sme rozvedení obaja,každý svoje deti aj spoločné.Je nás doma vcelku dosť😉takže mám pohľad viacerých deti v rôznom veku.Decka to absolútne neriešia ani že majú v podstate nevlastných rodičov z oboch strán čo už síce nie je presne k tvojej otazke.Skor dospelí s tým majú problem.Len my už sme sa stihli vziať,ale to aj tak prešlo bez povšimnutia.Deti sú radi,že ste spolu a máte sa radi a keby aj boli nejaké poznámky,dieťa vychovavane v peknom vzťahu má dostatok sebavedomia aby si to už vedelo pred rovesníkmi obhájiť.A presne,v dnešnej dobe xy zmiešaných partnerstiev,manželstiev,rozvodov..
@katkamatka7 netreba sa bat, ja tiez zijem na dedine, a parafox je ze vacsina obyvatelov tu ziju len spolu, bez manzelstva.
@katkamatka7 my sme sa brali, keď mal malý 4 roky a malá rok, jediné, čo som občas musela riešiť, keď som mala iné priezvisko ako deti, že nevedeli ma po telefóne zaradiť napr. v škôlke, ale keď som povedala meno dieťaťa, tak už to bolo ok
@katkamatka7 dcéra to nejak obzvlášť nevníma. Sme oco a mama , ktorí majú len iné mená. V škole to deti neriešia . Nebavia sa skratka o takých veciach
@katkamatka7 Podľa mňa z toho robíš zbytočný problém. Podľa mňa to nikoho netrápi.
@katkamatka7 toto riesis ty a nie dieta. Prilis ta zaujima, co kto kde bude hovorit. Detom je to suma fuk.
Myslím si,že teraz je to pomaly bežnejšie ako život v manželstve. Deťom je to fuk a treba sa zamerať na seba a neriešiť, čo si kto bude myslieť.
@katkamatka7 no na mňa to pôsobí, že ty s tým máš problém. Čo povie dedina, čo iné deti ... My sme zaprdena dedina a škôlka s jednou triedou a detianzelske, rozvedené, dokonca v pestúnskej a profi rodine. Žiadny problém.
@katkamatka7 ja mám 4,5 rocneho syna a neviem si predstaviť,ze by ho napadlo riešiť, ci maju rodicia jeho kamarata papier, ze su manzelia. Keby mu aj poviem, co by ani mne nikdy nenapadlo, ze jeho rodicia nie sú zobrati, nie su manzelia, nemaju na to papier, tak on by tu informáciu ani nespracoval v hlave,lebo co ho nezaujima, nad tym sa nezamysla, a viem ze jemu by to bolo fuk... Na tvojom mieste by som sa toho vobec nebala. Mozno sa mylim, ale skor mi príde, ze možno ty s tym nie si vyrovnana, ze to tak je. Ale ak sa mylim, a si s tym ok, vobec si s tym nerob starosti... Sme v roku 2021, toto neriesia dnesne deti ani mladez.... Mozno skor generacia pred nami, ale ti do škôlky, ani skoly nechodia 😊
@katkamatka7 utrpenie? Na to si prosim ta ako prisla? Detom to je totalne fuk a dospelym duplom. Polovica deti sa nenarodi v manzelstve alebo je z rozvedenych manzelstiev. A su zeny, ktore si nechaju aj po svadbe svoje priezvisko
Tiez mam pocit, ze mas s tym problem najma ty.
@katkamatka7 deti medzi sebou to možno neriešia, ale dieťa to riesi samo so sebou. Neviem si spomenúť meno psychologičky, ale v podstate každý psychokog tvrdí, že je to skôr trauma pre dieťa. V skratke, vysvetľovali to tak, ze dieťa si to v hlave nevie vysvetliť, prečo sa všetci volajú inak a nie ako rodina - to skôr riešia až na ZS. Urcite prídu otázky preco? Moja suseda sa volala inak ako mamka a jej druhy súrodenec s novým otcom a vravela, ze cely život sa cítila, ako by k nim nepatrila.
Určite sa da o tom nájsť niečo na nete, nie je to z mojej hlavy . Preto odporúčam všetkým mamkam, ktoré sa neplánujú vydávať, nech dajú meno po sebe, nie po oteckovi, ktorý si ich odmieta vziat
Pracujem s deťmi, verte, že to riešia.... nevravím, ze ich to poznačí do budúcna, ale naozaj to nie je pre nich až také,,v pohode". Ale jednoznačne je dôležité to, ako fungujú rodicia. Ak je to harmonická rodina, je to oveľa viac ako spolocne priezvisko
Sa ospravedlňujem, ja sa nikdy neviem vyjadriť do jednej správy 🥴
Len chcem ešte dodať, ze nemyslím ze je to až také bezne... vďaka bohu stále je úplná rodina pre väčšinu sanozrejmostou. A z 20 deti možno 3 pochádzajú z rozvratenych rodín.
Áno papier nie je dôležitý, nezaručuje šťastnejšie dieťa. Len k teme-moze sa dieťa stretnut s otázkami a samo možno bude mať kopu otázok,,preco"?
@katkamatka7 utrpenie, sikanovaie?myslim, ze velmi prehanas.My nie sme zobrati a nikdy sa dcera nepytala preco mam ine meno a preco neprislo ku svadbe.A uz vobec nie spoluziaci, kamarati.Ako by jej spoluziacka v prvej, druhej triede vedela kto ma rodicov v manzelstve a kto nie?Deti riesia jedinu krivdu, ak ma niekto viac otcov, babiek, ze maju viac darcekov a vreckoveho.Polovica nasich znamych stahovali sme sa na dedinu pred 5 r nevie, ze nie sme manzelia nie to este deti a kamarati mojej teenegerky
Ani pes po tom nestekne. Moja dcéra bude mať 15, v živote sa jej nikto neopýtal, ci sme manželia (sme, ale mame rôzne priezviska, takže to nie je "vidno"). Ani približne netuším, ci sú manželia rodičia jej kamošiek a to väčšinu poznám osobne. Proste normálnemu človeku je to úplne fuk a blbcovi žiadne vysvetľovanie nedlzim. Normálne deti to neriešia. Deti rodičov, čo s nadšením strkajú nos pod cudzie periny snáď áno, ale našťastie sa im to sa primerane vysvetliť.
Tazko povedat, ako sa to berie dnes. Za mojich cias deti boli iné, ale tie odlišnosti som v rôznych rodinách vnímala už ako 6-7 rocna. Jeden chlapec mal cukrovku, druhý bol v striedavej starostlivosti(mal dvoch otcov), dalsi mal rozvedenu mamu, ktorá sa s ním a bratom každé 3 mesiace niekam sťahovala, ďalšia mala matku alkoholicku a žila len s otcom, ďalšia mala otca v Nemecku,.. žiadne dieťa nebolo šikanované za status rodicov/chorobu, len sme ich brali, že sú iné a pripadne ich lutovali, že nemali stastie ako my z kompletných rodín. Toto nám učitelia dobre povysvetlovali. Za čo bola šikana a posmievanie bolo za absenciu fyzickej krásy, tucnotu, toto sa nevysvetlovalo učiteľmi vôbec a tak sme sa “skaredym detom” posmievali, čo mi je teraz samozrejme luto a kebyže sa s nimi stretnem, tak sa im ospravedlním.
https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/274272-j...
Ak vám tiež spinkaju detičky a mate trochu času, celkom zaujímavé čítanie 🙂
@katkamatka7 malá mi chodí do škôlky v BA v triede je náš tuším tak 3 rodičia co nie sú manželia a nikto to nerieši ani rodičia ani deti, mna skoro všade už volajú priezviskom priateľa 🤷♀️. Na dedine u mojich rodičov tiež mam kamošky ktoré nie sú vydaté a majú deti v škôlke a nikto to absolútne nerieši ani deti ani okolie 🤷♀️.
@maximilie tiez pracujem s detmi, veeeela rokov, nestretla som sa s tym, ze by to riesili. A v pohode nebyvaju ani rodicia, ktori ziju v manzelstve.
@elizabet173 tak neriešia to nejak brutálne, ale pýtajú sa. Moje skúsenosti sú také, ze skôr tie deti, ktore sa volali inak ako mamka tak sa vypytovali iných deti ako sa volajú. Skôr tie deti zaujímalo, ci je to tak aj inde.
dieťa to nerieši 😀 ale mamička sa potom čuduje, keď ju otecko opustí (odíde alebo smrť), že zrazu na nič nemá nárok.... vtedy sa nejako všetky moje kamošky čudujú, že "počuli, že majú nárok na polovicu zaplatených splátok hypotéky" - áno, moja, ale iba manželka 😉
@maximilie to je normalna detska zvedavost. Nema to ale nic spolocne s tym, ze by sa deti touto otazkou zaoberali. Aj deti z manzelstva, kde si zena necha svoje meno, nemaju rovnake priezvisko s obidvomi rodicmi. Rovnake priezvisko este dobreho rodica z nikoho neurobilo.
V triede dcery je 3- cka, je skoro tristvrte deti takto, a nikto s tym nema problem, ani deti ani v skole