No, dnes sme si zasa vymenili názory s manželom. Jedná sa o výchovu detí.. Ktoré ešte nemáme 😀 Ale predsa..
Na začiatok hovorím, že môj muž je úspešný a samostatný, spoznala som ho, keď už pár rokov žil sám bez rodičov. A svokra je skvelá a starostlivá žena 🙂 Ale je matka, ktorá by urobila pre nás svoje "deti" všetko.. doslova 🙂
Moja mama má iba dcéry. Štyri. Svokra dvoch synov.
Už keď sme začali s manželom spolu chodiť, bolo mi divné, že je nervózny z nakupovania oblečenia, nechcel ísť do obchodu, nič si vyskúšať.. Až som zistila, že to v podstate nikdy nerobil a buď mu nakúpila všetko maminka, alebo si kupoval veci cez net.. Čiže bol, v pre väčšinu ľudí bežnej situácii, úplne nesvoj. Teraz spolu v pohode nakupujeme, no nákup spodného prádla zostal stále na mne 🙂 Vravím si, kašlem na to.. 🙂 Trošku a prekvapilo, keď chcela spodné prádlo kúpiť aj mne.. Však si ho snáď od ZŠ kupujem sama.. 🙂
Ale skoro som odpadla, keď mi muž rozprával, ako chodil na VŠ, a mama mu v nedeľu nabalila na internát navarené na celý týždeň.. To je ešte ok, dá sa tým ušetriť.. Ale k tomu mu urobila aj nejakých 10 hotových rožkov, aby mal čo každé ráno papať..
Nemyslím si, že moja mama bola krkavčia matka, keď nám občas neurobila desiatu do školy ani na strednej a robili sme si ju samy.. Keď mi nenabalila pripravené jedlo na celý týždeň.. Keď sme na VŠ dostali na celý semester na účet väčšiu sumu peňazí, a ako sme s nimi pár mesiacov hospodárili, tak sme sa koncom semestra mali.. Keď nám denne nevolala na internát, čo sme jedli, a či sme boli dobre oblečené, lebo sa ochladilo.. Či sme boli v kostole, s kým a do koľkej sme boli v piatok von.. S kým sme boli na chate, čo sme robili, a kto spal s kým v izbe.. (toto sú aj iné matky mojich známych 🙂 ) Nehovorila nám, kedy máme prísť domov, a nikdy sme to nezneužili.. Ak tak sme jej vždy všetko porozprávali aj samy a máme s ňou dodnes super vzťah.. 🙂
Aj manžel má so svojou mamou dobrý vzťah.
Dnes ma naštvali 🙂 - muž, jeho mama (bola u nich v práci) a ešte aj jeho kolegyňa.. Riešili, že sa im nepáči, čo som povedala.. Že snáď nebudem deťom robiť celý život desiatu.. Že naše budúce deti nebudem obsluhovať, ale chcem ich naučiť ako sa o seba postarať..
Vraj aby som sa nečudovala, keď skončím v domove dôchodcov.. Lebo "aký požič, taký vráť"..
Trochu som sa rozohnila, ale naštvali ma dnes svorne všetci traja 🙂
Napíšte aj vy svoj názor, resp. nejaké pre vás nepochopiteľné spôsoby starostlivosti o už dospelé deti.. Budem rada 🙂
@nair ked budes mat vlastne deti pochopis, ze s radostou im budes okolo ritky skakat a to len za ten ich krasny usmev a este nesmele dik a starat sa len, aby mali vsetko. Nehovorim aj moja svokra mojho rozmaznavala ale je to na nas zenach ako si ich ukocirujeme k nasej spokojnosti.
tak každý muž má svoje chyby aj ženy a aj svokry,všakže 🙂 Môj muž je samostatný,ale bohužiaľ on aj so svojimi bratmi vyrastal bez otca a prebral úlohu otca tak zodpovedne(je najstarší),že všetko musí riešiť doslova ako otec aj teraz,keď bratia už majú okolo 40-tky 😠 a svokra zasa mňa dopálila naopak vetou,že nám nemôže nejako extra pomáhať(chápem,nežiadam,nepýtam),že ani ona v živote od nikoho nič nedostala a máme sa trápiť sami ako vieme.Tvrdý to človek.Ale keď ona niečo potrebuje,môj muž musí skákať...Inak je v pohode(svokra 😀 )
@nair najprv tie deti treba mať a potom uvidíš,takto je to asi tak ako keby som ja diskutovala o čiernych dierach vesmíru a viem o nich prd 😉 moja svokra nepobabrala nič,ani ja som ako matka nepobabrala vôbec nič,ani žiadna normálna milujúca matka nič nepobabre,lebo robí veci okolo detí podľa svojho najlepšieho vedomia i svedomia....je to na každej žene aký typ chlapa si nájde a príp. aj vezme za manžela,jednej vyhovuje,ak muža obskakuje a robí to dokonca ochotne a s láskou a druhá zas potrebuje,aby muž obskakoval ju..nie je to o tom,čo pobabrala svokra,je to o tom koho si vyberieme...ak mi nevyhovuje alkoholik,nebudem sa naň viazať,ak nechcem mamkinho maznáčika,tiež ho pošlem kade ľahšie...
To čo si opísala do bodky sedí na môjho partnera a jeho mamu. Ešte aj to, že ja mám tri sestry, takže sme boli doma štyri baby a partner so svojim bratom boli dvaja synovia.
Jeho mama mu doteraz často volá čo jedol, čo sme mali na obed, či nehladujeme. Vždy keď k ním prídeme na návštevu od nej dostane oblečenie čo mu nakúpila. Kým sme sa nepoznali oblečenie mu nakupovala len ona (vrátane spodného prádla). Pokúšala sa kupovať oblečenie aj mne, ale prestala s tým, keď zistila, že aj tak nič z toho nenosím (máme úplne iný vkus). Jedlo je samostatná kapitola, doteraz nám chce zbaliť plnú tašku jedla keď tam prídeme na víkend aby sme doma "nehladovali", napečie 3 druhy koláčov a urobí 4 druhy mäsa. Keď si to nevezmeme a zjeme len to na čo máme chuť, urazí sa. Do všetkého sa stará, všetko chce vedieť.Chce vedieť aký máme plat, čo koľko stálo čo sme si kúpili, atď.
Úprimne, je strašná. Vďaka bohu, že môj partner si to myslí tiež a nenechá sa od nej komandovať, kontrolovať a väčšinou s ňou vôbec nekomunikujeme.
Šťastie, že bývame sami, sme od nej ďaleko a partner súhlasí, že to nie je normálne, takže telefón jej nedvíha 10x do dňa keď volá, ale zavolá keď má on chuť.
U nás doma to je úplne iné. S mojimi rodičmi si navzájom nezavoláme aj 3 týždne (máme super vzťah), lebo nikto z nás necíti potrebu. Moji rodičia sa nikdy do ničoho nestarali, nevypytovali, povedala som im len to, čo som chcela. Vedia, že som samostatne fungujúca bytosť a že sa o seba viem postarať a od hladu neumriem. Nikdy mi nerobili desiatu, nestarali sa aké oblečenie si kupujem. Keď mi dali peniaze nestarali sa ako a či ich miniem.
Partnerova mama nedávno zahlásila svoju 33 ročnému synovi (jeho bratovi) aby jej poslal ich mesačný rozpočet a zoznam výdavkov na čo míňajú. Podľa mňa choré....
Na druhej strane nemôžem povedať, že by ho jeho mama vychovala zle. Môj partner je aj vďaka nej veľmi poriadkumilovný, čistotný, je zvyknutý urobiť hocijakú domácu prácu (okrem prania a žehlenia), je zvyknutý pomáhať, je starostlivý, vie variť atď. Je samostatný a zodpovedný.
Svoje deti rozhodne nebudem chovať ako v bavlnke, ale naučím ich aby sa o seba vedeli postarať. Desiatu rozhodne nikomu robiť nebudem dlhšie ako po 1. ročník ZŠ.
@wena zaujala ma tvoja posledná veta
"Desiatu rozhodne nikomu robiť nebudem dlhšie ako po 1. ročník ZŠ."
ak to nebol preklep, chcem sa spýtať - ty budeš robiť desiatu do škôlky? lebo tam dávajú 😉
a od 6 ročného už budeš vyžadovať, aby si robil desiatu sám? manipuloval s nožom, prekrajoval rožok, odkrojil krajec chleba....?
naozaj nerýpem, len ma to zaujíma
dík 🙂
@demo neviem, ja sa nehádam, len ma to zaujíma 🙂
napr. u nás robí všetkým desiatu muž. aj mne 😀
jeho to vraj baví. každé ráno ide po čerstvé pečivo, šunku, syr...a robí. a ešte aj čaj nám nachystá 🙂
a to doma nikdy nezažil.
čudné. nie vždy platí, že čo sme nezažili, nevieme dať.
uňho sa to nepotvrdilo 😉
@demo 😀 😀 😀
Baby ved aj my raz budeme svokry a myslim, ze nasim nevestam sa tiez nebudeme dva krat pozdavat a ani nasa vychova. A vela zalezi aj od tolerancie neviest hovorim sama za seba mna svokra na zaciatku vztahu brala ako konkurenciu ktora jej chce ukradnut jej milacika nesadli sme si no casom sa to zlepsilo o 180 stupnou teraz si dokonca aj tykame, zijeme si svoj zivot ako rodina, ale ked prideme svokre a opyta sa ma co som varila a ako, lebo ona to robila tak a tak nerobim s toho vedu odpoviem a za dverami naseho byto si to spravim po svojom, aj moja nabali haldy misiek s kolacmi atd, zoberem aby sa neurazila ved si predsa s tym dala namahu ked nam nechutia pes sa potesi, ale to ona netusi pri druhej navsteve ju vychvalim ake boli uzastne ci mi da recept a takto si fungujeme a bez konfliktou. A to ci mu kupuje spodne pradlo? ano kupuje kazde vianoce sa vysanti a kupi synkovi ponozky aj trenky nerobim s toho vedu podakujem a najblizsie 2 mesiace mu nemusim kupovat ja ved otvorene kolko poznate chlapov co si idu sami kupit trenky? Ja teda asi ani jedneho slobodnym kupuju mamicky a zadanym zeny 🙂, alebo som v tomto chybna.
@nair ja by som sa muža opýtala,ako si predstavuje situáciu,že dieťa vyrastie,rozhodne sa odísť do sveta a kto sa potom oň postará?pôjdeš s ním a mužíka necháš doma,alebo ako?milujem starať sa o naše deti ale viete čo?som šťastná,ked vidím,že si natrú rožok,že vedia,kde majú slipy a vedia si vziať tričko zo šuflíka.možno to nie je také dokonalé,ako som si predstavovala,ked som ešte deti nemala,ale viem,že sa budú vedieť o seba postarať.a ešte manželovi povedz,že deti budeš hlavne milovať,to je to najviac,čo potrebujú,lásku a pocit,že sa majú vždy kam obrátiť po pomoc,ale musia byť samostatný,lebo inak ich dnešný svet zožerie zaživa
@nair ja sa nestazujem, nemusim reklamovat, lebo su to len drobnostky... 🙂
Ale tvoja svokra je velmi naivna, ak si mysli, ze dietatu treba vsetko podstrcit pod nos a ako odmenu dostane to, ze dieta sa o nu postara. Ako sa bude vediet postarat o nu, ked sa nevie o seba?
(to nehovorim konkretne o tvojom muzovi, ze sa nevie postarat, ale poznam taky pripad, kedy maminka robila kazde rano kakavko dospelej dcere v takmer predpenzijnom veku a na oplatku dcera nevie ani zavolat sanitku, ak je mame zle ☹
@jajus28 sorry ale to si dobre zadrela 😀 že s radosťou skákať. Ja som asi divná, ale svoje dieťa vediem k samostatnosti, bude mať 8r. a sam si vie natrieť chleba, či zobrať uvarený obed atď. a ja krkavčia mater ho ODMIETAM obsluhovať 😎
Ale tak chápem, že 2ročné deti su ešte také zlaté a preto to rada urobíš 😝 😀
@hradnapani ja som reklamovala,ale uz bol po zarucnej dobe,...nevratili mi nic co som investovala,len tituly vselijake,....
@nair to sa akože sťažuješ na toto? šak nech si vravia čo chcu. praveže keby si sa Ty o nich starala cely život , ešte aj v dospelosti ako Tvoja svokra, tak potom by sa oni NEvedeli o Taba postarať. ked sa nevedia o seba, ako sa maju o druhych. ale ked už tie deti budete mať, tak bude ovela horišie, lebo nič nebude dobre, čo urobiš, vo všetko m Ti bude chcieť radiť. no... toto by ma najmenej trapilo.
@macamac Áno, tak som to myslela. Neviem, ja som si vo veku 5-6 rokov bola schopná odkrojiť a natrieť chlieb, nakrájať zeleninu, zabaliť a rovnako aj moje mladšie sestry a ďalšie deti, ktoré poznám a ktoré k tomu boli vedené.
Myslím, že nie je problém pre zdravé dieťa aby sa naučilo manipulovať s nožom a obslúžiť sa samo. 🙂
@jajus28 tak moj muz si kupuje oblecenie na kompletku sam - aj spodne pradlo. je dospely a svojpravny. a suhlasim so @sashabb - mam dve deti, ale teda okolo ritky im neskacem. starsi sa vie velmi dobre obsluzit sam - vie si rozkrojit zemlu, odkrojit syr, natriet chlieb maslom a aj mladsieho brata obsluzi - hoci ten uz niektore veci zvlada tiez. na vybratie jogurtu z chladnicky totiz fakt netreba vysoku skolu - staci samrlik 😉 na pribor - lyzicky - dosiahnu, na kornflakes a müssli tiez. 😉 vedia si aj duplu nabrat po obede bez mojej asistencie, riad strcit do umyvacky alebo aspon polozit na kuchynsku linku. nie som sluha mojicht deti 😉
a hej, 2 rocni su rozkosni, ale 6 rocni uz maju svoju hlavu a dost obratnu pusu 😉 tak ked vedia pusou narabat, zvladnu to aj rukami 😝
Podla mna to predcasne nie je, aspon spozna jeho nazor skor ako bude neskoro ... Nehovorim teraz ze sa maju rozist, ale rozdielne predstavy o buducnosti mozu byt kamenom urazu. Moj ex bol maminkin maznacik, ale len vtedy, ked som bola pri nom 😀 Svokra ziarlila tak, az mi to bolo smiesne.. Snazila sa nam pliest do zivota, a on jej nebol schopny oponovat. A kedze vedel, ze ja si pred usta servitku nedavam, tak mi zacal zatajovat veci.. Aby vyhovel kazdej z nas 😒 Skoncilo sa to ako sa to skoncilo.. Nevedela by som zit s muzom, pre ktoreho je matka, nazor matky a vsetko od matky najlepsie a najdolezitejsie
Moja svokra sa mi raz ospravedlnila za to,ze spravila vo vychove chyby.... 😀 reku klobuk dole!
@sashabb jasne mas pravdu, dieta treba viest samostatnosti, a si super mamina, ze ho k tomu vedies. No narazala som nato, ze este nema deti a teoria vela krat je odlisna od praxe, hlavne teda v mojom pripade ked este je maly a ked s nim trieska jedno obdobie za druhym, starsim detom skor vysvetlis ukazes ved mam krsnatka vsetkych vekovych kategorii a pravidelne na prazdninach. No zase treba pochopit aj to, ze kazda z nas bola vedena inak ma ine presvedcenia a vychovu, a to maly aj nasi rodicia, ved priklad v tej dobe len mamicka nakladala na taniere a pratala po kazdom, hlavne po synoch ty robili okolo domu. A nie kazda starsia generacia ide s dobou.
Ja som si desiatu robila asi od 6.rocnika ZS, mama mi ju uz odmietla robit. A vlastne som bola aj rada, urobila som si tak ako som chcela.
Nevidim nic zle na tom viest deti k samostatnosti, dokonca aj tie malicke. Vidim ako sa o to dcera snazi uz teraz. Zacala sa sama obliekat, sama si vybera veci zo skrine, chce si naliat sama vodu do pohara, utierat stolik ked vidi mna, vesat pradlo. Do nicoho ju nenutim, sama chce.
Je to dobra priprava na zivot.
@bubelko ano mas pravdu ved hadam nebudem dieta krmit do osemnasky a utierat mu ritku, vsetko ste si moc zvelicili s mojho komentu, moj ma dva roky ale teda jogurt si s chladnicky vie vybrat sam aj lyzicku, aj hracky popratat, papuce obud, obliect a co chce si vie zobrat sam. Ale som jeho mama a ked mi povie ze chce nieco tak mu to prinesiem, chcete povedat, ze ked vam dieta povie mami prosim dones mi toto a toto tak nejdete? Ja teda idem a vobec sa za to nehambim a idem aj ked ma poprosi hocikto, lebo aj mna obskakuje drahy ked mu priklad poviem ze chcem cajik, veceru, atd.
@nair nuz ak je tovar pobabrany,tak ho reklamujem.
A celkovo,nie ste povinne byt vo vztahu ci manzelstve s nedokonalym muzom.
Aj spotrebic si vyberate podla mnohych kriterii,zvazujete,ale u muzov to nerobite.Ste s nimi aj napriek tomu,ze vam celkom nevyhovuuje.A ako naschval kazdy ten chlap,ma aj svoju mamu,vasu svokru,co je uz totalne chore 🙂 ze?
@nair no mojmu ex manželovi dokonca mamicka kazde rano pripravila oblecenie 🙂 A to vyzadovala aj odo mna...Vraj sam sa nevie dobre obliect a to mal vtedy 27 rokov. Manzelstvo nam nevydrzalo, a spoznala som sa so svojim terajsim muzom. Svokra mi pod obu asi pol roka denodenne vravela, že ked muz pride naobed z roboty musi presne o dvanastej byt obed na stole...Ak sa nahodou omeskal o 5 minut tak hned volala kde je, a preco neprisiel...Samozmrejme po osamostatneni som to zrusila, kedze pracujem.....A minule len tak poznamenala, že cez tyžden vari muz( vtedy bol nezamestnany) a v nedelu, že mi preco tiež pomaha s varenim,,,,,Sa jej to nepozdavalo...Samozrejme pokial sme s nimi byvalu sme museli hlasit kde, kedy s kym ideme a prideme.