Ahojte.
Mám otázku hlavne na folkloristov. Mám onedlho 28 rokov.
Počas vysokej školy som chodila do folk. súboru. Potom som s tým hodila, keďže sa zmenilo osadenie vedenia a ten súbor sa skôr zmenil na baletný. Chcela som ísť aj do iného, ale už som vydatá. Manžel by asi nebol veľmi nadšený, kebyže teraz začnem zasa niekam chodiť. Už mi aj ľudia vraveli po svadbe, že sa mám zobudiť a ísť si za svojím, keď ma to baví. Chýba mi obliekanie sa do kroja, tancovať. Momentálne by som mala mať asi iné priority ako rodina, keďže aj staviame domček..že?
Nie, nemusíš mať iné priority. Priority si stanovís sama. A manžel by mal prinajmenšom akceptovať, že máš aj svoje potreby. Ženy chodia do fitka, behať, bicyklovať, kavickovat... A je to OK. Prečo by nemalo byť OK robiť folklór?
My máme s mužom spoločné koníčky a potom máme aj každý ten svoj. Takže ak by ten môj bolo chodiť tancovať do súboru, vôbec by to neriešil. Podporuje ma aj v aktivitách, ktoré nezdieľame spolu. Ak by s tým tvoj muž mal problém, tak sa zamýšľam, či máš doma muža ako rovnocenného partnera alebo muža ako vládcu.
Vydajom sa nemas zbavit svojich konickov, naopak-je dobre si ich udrzat. Takze si najdi v okoli FS a skus sa tam prihlasit.
Isla by som na folklor, muz by vtedy strazil deti. To mas ako taky svoj relax. A ak by holi deti starsie, mozes ich bravat so sebou alebo na nejaky detsky, ak budu chciet. Je to pekne travenie volneho casu
folklorista nie som, ale nevidím dôvod, prečo za zriekať svojich koníčkov kvôli stavu "vydatá"
@ckocka manžel chodi do fitka.. Ale doma co mame urobene na povale.
Takže má svoj koníček. Ako by zdovodnil že ty na svoj nemáš nárok?
@ckocka tak niekto už aj hovoril že som vydatá, tak by trebalo sa zamerať kus na iné veci a ne subor...
Počúvaš všetko čo niekto hovorí? Prečo?
@ckocka nie nepočuva, len sa zamýšľam, či má pravdu, alebo nie.
To kto hovorí? Niekto s názormi zo stredoveku? Vydajom sa u nás absolútne nič nezmenilo. Ak tvoj muž má pocit, že áno, tak asi to bol zlý výber manžela. Nie si jeho majetok, aby si nemohla mať aj svoju aktivitu.
@melanta dakujem za podporu. už som napísala do dvoch suborov blízko nas, tak uvidime
mas pocit, ze vo folklornych alebo akychkolvek inych suboroch su len slobodni? Tvoj muz by ta mal v tom podporovat a nie ti vtlkat do hlavy, ze si vydata a za sa to nehodi. Normalne sa do suboru prihlas, ak by bol trening raz, dva krat do tyzdna, vystupenie par krat do roka, nevidim v tom najmensi problem. Ja som sa svojho konicka nevzdala ani ako vydata, ani ako matka. Moj muz tiez nie. Je dolezite, aby ss kazdy z partnerov okrem zamestnania, domacnosti a deti, venoval aj tomu co ho bavi
Takže rozhodujúci je tvoj názor.
@elizabet173 no už som dostala od muža že čo vymyšľam bludy... že kopu roboty kolo stavania domu... a že sme malo čo spolu a že ked zacnem chodiť ta už ani toľko nebudeme.... ach..
Nemá ten tvoj chlap nezdravé majetnicke sklony a predpotopne nazory? Ja keď toto čítam vždy si spomeniem na jednu našu tetku, ktorá dostala hysak, keď videla moju mamu v červených šatách na oslave zlatej svadby nasich prastarých rodicov. Vydatá žena predsa nemôže nosiť nič červené!!!! Vydatá žena v podstate nič nesmie, vydatá žena už len musí...
@viestta nie mám skoro 30 a mam riešiť rodinu a ne bludy...a že ja budem po večeroch preč a on na mna čakať ako tupelo... že isto ne.
Tvoj chlap si myslí, že si jeho majetok. Co s tým budeš robiť?
No, tak asi je tupelo, no.
@viestta pojdem si za svojim aj napriek nesuhlasu.
a co ked stavate dom? Aj my sme stavali a postavili sme ho napriek tomu, ze moj muz mal dva krat tyzdenne trening, raz zapas a ja som sa svojho konicka tiez nevzdala. A stavali sme svojpomocne. A mali sme male dieta, nie, nekocovalo od babky k babke, alebo bolo s jednym alebo s druhym. Tvoj muz ma majetnicke sklony, na to si daj velky pozor. Ked on cvici, ty si pri nom? Asi tiez vtedy nie ste spolu, ci? Nech sa on vzda cvicenia vo fitku, bude suhlasit? Predpokladam, ze by si do suboru nechodila denne na tri hodiny. Urcite si stoj za svojim. Ak bude vas zivot len praca a stavba, moze to vase manzelstvo vazne ohrozit, nebudete mat spolocne zazitky, temy vasich rozhovorov sa budu tocit okolo toho isteho.
@elizabet173 mal priateľku zo suboru a chodila k nemu potom po skuškach spita jak doga. U neho je súbor len jedna veľká pijatka a *ebareň... keď už tak ho mam citovať.
Keď sa tak boji, tak nech ta chodí po skúške čakať. Bude mať istotu, že nepachas žiadne nemravnosti (už to je od neho hlúpe, že ti neverí a mysli si, že by si sklzla na zlé chodnicky, už to je dôkaz, že niekde je chyba a nebude to cifrovany cardas s cudzím chlapom), ale môžte byt po ceste spolu, predsa to ti vyčíta, že nebudete spolu.
Ale, to Ti az tak nedoveruje? To musi byt super manzel.
@viestta aj to že na dome je kopu roboty... že či mám malo roboty, že na to mam čas...
Ale ved aj on cvici, tak nech cvici vtedy, ked Ty budes tancovat. Ci on moze a Ty nie? On ma malo roboty na dome?
@dskjhfdlkdjhl cvičí keď dorobí, že to je iné.... lebo on pojde cvičiť aj o 22:00
Aj o 22:00 by mohol namiesto cvičenia urobiť doma ešte kopu roboty.
Ale cvici. Ty zase mozes domace prace porobit po treningu. Jednoducho, ked sa chce, tak sa da, ked sa nechce, tak sa neda. A ako som uz pisala, vydajom by si svoje konicky nemala zahodit. A hlavne, netreba byt submisivna.
Mať svoje hobby je doležité, a ak si spokojná ty je spokojná aj rodina. Manžel nikam nechodí, žiadne koníčky nemá?