Ahoj baby, trošku sa chcem vykecať. Som pracujúca, aj manžel, ale v poslednej dobe vnímam, že by som chcela nejakú občasnú brigádu kvôli peniazom. Nežije sa nám zle, ale nemôžeme ani vyskakovať. Máme hypo, desaťročné auto. Ja ešte diaľkovo študujem, dala som sa na "staré" kolená na štúdium.
Ja pracujem v sociálnej oblasti, zarobím 1100€. Mávame aj odmeny štvrťročné. Snažím sa šetriť, nemíňam na hlúposti. Teraz som potrebovala zimnú bundu, tak som si ju kúpila. Šetrím, ale nie som škrečok, že by som si nič nedopriala. Len ma hnevá, že tých peňazí nie je viac, lebo aj keď ušetrím, tak treba platiť, teraz napríklad STK, v decembri povinné ručenie a musíme vymeniť rozvody na aute. Takže tam pôjdu peniaze. Z každej výplaty ušetríme, ale ja chcem viac, preto aj tú brigádu by som chcela.
Ale tu je problém. Manžel nie je nadšený, pretože budeme málo spolu, podľa neho a tiež hovorí, že človek nežije preto, aby len pracoval. S čím súhlasím, ale hnevá ma, že chcem napríklad začať behať, tak potrebujem kúpiť bežecké topánky, ale je mi ľúto dať teraz toľko peňazí. Tak si poviem, že z ďalšej výplaty ich kúpim, proste je mi ľúto, teraz míňať, keď už som si kúpila bundu.
Dúfam, že som to nenapísala moc chaoticky a pochopili ste 🙂
Tak uplne chapem, pracovat obaja a financne byt tak na hrane, ze bunda ci topanky su luxus, na ktory si musim dat peniaze mimo je smutne. Rovnako chapem manzela. Nie je sanca si tu brigadu vybavit spolu a potiahnut spolu a potom si za to dopriat napr. spolocnu dovolenku? Jednorazovo dva krat do roka taku brigadu? Nebol by to kompromis? Ja by som skusila ist tou cestou.... Egypt napr. je financne uplne dostupny ci Mallorca a vypli by ste hlavu a vedeli ste, na co a za co chodite pracovat...
A čo takto doštudovať a nájsť si lepšie platenú prácu?
Ja som za Work/life balance , nevymenila by som beh za nejakú brigádu navyše. Ale to som ja , poznam ľudí čo majú dve prace, cez týždeň v jednej práci a cez víkend mukluju na brigáde. Pritom nemusia, všetko majú len chcú viac
Ja by som tú brigádu chcela len krátkodobo, jednoducho si ušetriť tie peniaze, aby sme mali keby niečo. Určite nie celý rok mať prácu a do toho ešte brigádu, len na krátky čas, niečo navyše zarobiť.
Nedávno sme boli na svadbe, nemali sme vhodné oblečenie, tak sme si museli kúpiť oblečenie na seba a plus samozrejme dar. Pre takéto prípady chcem tých peňazí viac, nech potom nepozerám ako puk, že kam sa podeli.
A ked dostudunes, budes mat vyssi plat? Pracujes v socialnej sfere, tam predpokladam mas aj nejake zavazky voci zamestnavatelovi,.
Bežecké topánky si mozes kupit i také, ktoré sú na to určené a nie sú najdrahšie z najdrahších. Pozrieť sa na ne vo viacerých obchodoch. Pomer cena/kvalita. A vydržia viac sezón.
Tak ako aj tá bunda. Nieje na jednu sezónu.
A muž má pravdu v tom, že spoločný čas je to najdôležitejšie.
Keď budeš mať toľko rokov čo ja, uvidíš to i ty.
Podľa mňa je krátkodobá brigáda o.k. Zas klobúk dolu, že tie peniaze si chces zarobiť sama a neotrieskavas manželovi o hlavu, ze on malo zarobí.
chodíš do práce, do toho študuješ a ešte chceš ísť ja na brigádu. Akože klobúk dole, že sa ti chce ešte toto všetko dávať, ale tiež som radšej za spoločné chvíle ako manžel hovorí.
Radšej doma často pri sviečkach romanticky s filmom ako v zahraničí na luxusnej dovolenke raz za rok.
@anjelicek26 bohužiaľ, na Slovensku realita veľa domácností, že toto všetko sa už považuje za luxus. 🙄
@opica_skorica Ja si to uvedomujem, že spoločný čas je najdôležitejší. Preto som chcela taký kompromis, že len občasná brigáda na vykrytie napríklad školného atď.. nie celý rok v kuse. Čo sa týka tých bežeckých topánok, neviem podľa čoho vyberať, sú aj za 60€, ale sú aj za 200€ 🤷
Keď ono je všetko drahšie a drahšie a plat rovnaký, tak mám pocit, že akoby sa naháňame za peniazmi. Nie som lekár, ani hlavu na to nemám, takže robím čo môžem a na čo mám. Zas nezarobil úplne najhoršie, ale pri inflácii a zdražovaní je to už pomaly málo.
@ljzozv Ja som dosť aktívny človek, krátkodobá brigáda by mi nevadila, aspoň by sme mali úspory. Ale súhlasím aj s manželom, viem, že spoločný čas nesmie byť na úkor peňazí.
@autorka tiež sa stále naháňam za peniazmi. Teraz ti píšem z postele, lebo som marod. A vieš prečo? Lebo peniaze, lebo práca, lebo ešte to si kúpim, ešte nato si chcem odložiť, zarobiť atď. Teraz sa musím doslova začať učiť oddychovať. Muž má veľmi veľkú pravdu ani nevieš akú. Človek to pochopí častokrát až neskoro. Ako ja. Rozumiem ti, som rovnaká, akurát že ja už som vyhorela. Ty to ešte môžeš zachrániť.
A keď skončíš školu, tak zmeníš zamestnanie a budeš zarábať viac? Lebo ak ti ide o to mať viac peňazí, tak dúfam, že tú školu robíš pre tento dôvod. A prepáč, ale píšeš, že chceš úspory z krátkodobej brigády, aby si nemusela riešiť topánky, opravu auta, atď. Ak si chceš vytvoriť rezervu, tak rozhodne to neurobíš za 2-3 mesiace brigády. Tu navrhujem pozrieť sa pravde do očí a netliachať, že krátkodobo. Krátkodobou brigádou si žiadne úspory neurobíš. Navyše, nielenže pôjdeš brigádovať ale ešte aj behávať, čiže 2 činnosti, ktoré budú zrazu na úkor voľného času a času s mužom. Ak si šikovná a robíš si VŠ, skôr by som sa pozrela na možnosti zmeny zamestnania a mať vyššiu pravidelnú mesačnú mzdu.
Iba cisto k tym bezeckym topankam - ak si predtym behanie neskusala, zacni najprv v teniskach. Na zaciatok tolko nezabehnes, takze ti to nejak neublizi a mozno zistis po tyzdni-dvoch, ze ta tento sport vlastne ani nebavi a potrebujes daco ine na pohyb. Tak nic take specialne kupovat ani nepotrebujes.
Aby manžel nezačal hľadať ....!
@sidicek Ja si ich kúpiť viem, peniaze na ne mám, ale mne je ľúto teraz platiť ešte topánky, keď som si kupovala bundu. Chcem viac ušetriť. Proste je mi ľúto ešte aj za topánky teraz vyhodiť peniaze. Keď tie peniaze môžem ušetriť a zaplatiť povinné ručenie napríklad.
@moonlight1210 Skúsila som si a úplne som z toho nadšená. Tak preto hľadám bezeckey, pretože by som chcela behávať pravidelne.
Chápem aj teba aj jeho.Ale oddych je veľmi dôležitý.Velmi!
Zistila som to na vlastnej koži,keď som v jednom mesiaci odrobila 28 dní v kuse.A potom som bola 2 týždne marod,lebo som nevládala ani vstať z postele.Peniaze sú fajn,ale zdravie,život a rodina sú to najcennejšie čo mame
Tak ale ,ak si kúpiš topánky, nebudeš mať na poistenie ,ktoré je prioritou? Zase ísť na doraz nie je bohviečo. Podľa mňa vám rezervu treba ,a to ešte nemáte deti, tam je ten spoločný čas dôležitejší ako keď ste sami .
koľko zarába manžel? Bývate už len vy dvaja v spoločnej domácnosti? Ak nemáte iné výdavky - deti , škola - internát, tak pri tvojom príjme , ak má on podobný musíte ušetriť. ja by som si brigádu nehľadala. Skôr by som možno prehodnotila iné výdavky, neviem, na čo všetko mesačne míňate
A bežecké topánky za 200 - zdá sa mi to zbytočné. Ja si bežne kupovávam v akcii, stoja okolo 30-40 eur a sú perfektné.
@sidicek Budem, ale ja chcem viac šetriť. Tak aby ma neprekvapilo nič. Fakt všetko ide hore, všetko zdražuje a nejak cítim, že.teeba viac šetriť. Rezervu máme a chcem ju zväčšovať, nie do nej teraz ísť.
Peniaze a naháňanie za nimi je za mňa jeden z dvoch dôvodov pre ktoré má manželka podviedla.
Aj keď sa za nimi naháňala ona.
Čas rodiny ti jikto nevráti
@kvetinka75 Manžel má o stovku viac ako ja. Bývame len my dvaja, deti nemáme. Manžel fajčí, ale bojuje s tým, len neúspešne..občas pivo. Inak dosť dáme za potraviny, pritom sa snažíme kupovať v akcii, ale nie nejaké hlúposti, hlavne veľa ovocia zeleniny, ale na jedle neušetríme. Ja už manželovi hovorím, že nech nekupuje pizzu, mekáč, on len občas zájde a už sme sa kvôli tomu chytili, tiež som si uvedomila, že nadávať mu za mekáč raz - dvakrát za mesiac je choré.
@opica_skorica Od Nike zrovna pozerám 🙂 Ďakujem za tip.
Nejaká brigáda na mesiac či dva, to je fajn.
Ale.
Dlhodobo to nerob, lebo spoločný čas sa vám scvrkne na minimum.
A on by nechcel behať? Spolu behať, to by ste mali super aktivitu. PS: pri behu sa nedá fajcit😁
@opica_skorica Áno, povedal, že on pôjde vedľa mňa poklusom 😁 Takže spolu budeme 🙂
Tak nech prestane fajčiť a hneď bude na nečakané výdavky. Deti chcete/plánujete? Mate rezervu keby vám na mesiac , dva vypadol príjem? Keď skončíš školu odrazí sa to výrazne na plate? Tam je veľa faktorov, ale ak cítiš že potrebuješ väčšiu rezervu tak to tak asi bude.Ja som skôr za možno menej spoločného času, ale kvalitného ,nie sedieť doma pri telke ci na záhrade.
Radsej pocuvaj manzela lebo kym tu budes zarabat on si moze najst na travenie spolocneho casu niekoho ineho.potom budes mat vacsi problem