Dobry den, mam 34 rokov a moj manzel 40,mame dve deti,dcera 5 rokov a syn 2 roky.Velmi tuzim po tretom dietatku,ale manzel je zasadne proti. Deti sa navzajom velmi miluju a tiez by uvitali surodenca. Ako by ste to riesili? Dakujem
To si asi musis vyresit s manzelem...co ti pomuze nazor nekoho z MK? Asi vubec, ne? Manzel je zasadne proti.....tak jedine spolu najit kompromis...jinak nevim co jineho na tom chces resit
Ahoj....asi je to kazdeho osobna vec, ale naco chces tretie ked mas aj dceru aj syna??? V dnesnej dobe su dve deti ,,habadeeej". Keby mas dvoch synov a tuzis po dcerke chapem, alebo opacne. Ale mas párik, si stastna zena. Co by ini dali zato mat aspon jedno dieta. Ty mas dceru aj syna a trapis sa nad tym ze manzel nechce tretie. Tu sa neda nijak poradit, ked manzel nechce, tak nechce, my ho neprehovorime...
Preco chces tretie dieta? A aky ma manzel dovod na to ze nechce tretie,....si doma alebo pracujes?
a dalsia vec.. .manzel ma 40rokov, aj tak ma celkom male deti, a zas ist do toho, prebdene noci, atd....clovek v takom veku uz chce mat pohodlie. Keby nema ziadne dieta a nechce, tak tiez by som bola nestastna, ze ako ho prehovorit. Ale takto ho uplne chapem. Venuj sa svojim 2 detickam, manzelovi, budte stastna rodina, trapis sa zbytocne....mas to, o com ini len snivaju ;)
U nas presne na vlas rovnaka situacia. Ja mam 34 a manzel 41. Deti maju ale uz 10 a 6 rokov. Muz nechcel ani len debatovat o dalsom, kategoricky bol proti, hoci zazemie mame v pohode, deti velmi chceli sestricku, kedze su dvaja chlapci. Vela som sa naplakala a ked som to uz sama nejako vzdala, tak to priroda zariadila za nas. Jednu noc, napriek tomu ze si dal pozor to stieklo kde malo a mame 6 mescnu bambulku. Muz to asi tyzden predychaval, ale dnes kazdemu rozprava ake je to super mat tri deti a mala je ozaj za odmenu. Mozno tvoj muz nechce aj preto ze vy mate este dost male deti, mensi nieje samostatny a este si to asi nevie predstavit. Drzim ti velmi palce, nech sa podari.
Môj muž mal 42 keď sa nám narodil druhý synček, vymodleny po 2 potratoch. Veľmi sa tešil a užíva si ho... Ale... Celá starostlivosť o dcérku a teraz aj o syna je na mne. Myslím tým aj také to udretie do stola, keď je potrebné. Deti nikdy nie sú a neboli manželovi na "oštaru", ak je tu blázinec, tak vrámci normy. Nikdy nepovedal a myslím že ani si to nemyslí, že by boli naše deti nezvládnuteľné, práve naopak. Ich výchovu mám pod drobnohľadom, takže z nich naozaj nie je v žiadnom strese. Myslím, že ak by som bola mladšia, dal by sa presvedčiť aj na tretie, lebo vie že na ňom bude "len" "zamiesenie" a financovanie 🙂 (samozrejme, nejaké to výchovné pôsobenie) Zásadné veci mám ale v rukách ja. Len mu oznamujem výsledky 🙂
Neviem ako to máte doma vy, a nehovorím že je to takto, ale často som sa ako učiteľka v MŠ stretla s tým, že mamičky výchovu svojich detí nezvládali a oteckovia, vyflusnutí z roboty riešili potrhané pančušky drobca, či platby za škôlku, krúžky, aj keď bola mamička na rodičáku s druhým bábom. Často vidím oteckov ktorí sa snažia nosiť, a hádam by aj kojili keby sa dalo. Ženy na nich tlačia, tlačia... Ťahajú ich po kurzoch efektívneho rodičovstva, či "ako si vyrobiť kváskový chlieb"
A povedzme si otvorene, chlapi majú naozaj dosť veľkú psychickú záťaž z toho, že musia utiahnuť financie, kým je žena doma s deťmi a do toho prídu domov, tam divočina, neusporiadané deti, žena sedí na MK celý deň a furt vymýšľa chobotiny...
Môj kamarát chcel mať 4 deti. Majú zatiaľ 2 chlapcov s ročným rozdielom. Chodia už do školy, žena doma ("stará sa o domácnosť"), taká prispatá pohoďáčka. Chalani ako z divých vajec. On podniká dlhé roky, fakt maká ako kôň. Ona by "strašne chcela" ešte bábo a on už v poslednej dobe hlási: to určite! Títo dvaja ancikristi mi stačia... 😒
Takže niekedy majú možno tí chlapi viac rozumu ako ich ženy. Proste vidia, že viac by toho nezvládli...
Aj ja mam chlapceka a dcerku. Mne sa paci mat velku rodinu...tiez sme sa rozhodovali ci chceme dalsie. ( mame obaja pracu, staviame domcek).Podarilo sa mi otehotniet. Nelutujeme. Teraz mi manzel ochorel ma reumu, berie silne lieky. Takze ak by som neotehotnela pred chorobou, tak tretie dietatko by ostalo akymsi snom. Drzim palceky. Viem aka silna je tuzba po dalsom babatku.
@pininka tyyyy a to.fakt,aj oed si dal pozor,tak zo "stecenia" je babo😀😀😀 dobreeeeee
@vandica clovek chce mat v takom.veku uz svoje pohodlie,tiez dobreeee,pomaly by mal.asi poberat starobny dochodok a tesit sa na vnucatka😀
Ja mam tri s velkym.rozdielom,ale chceli sme,pokial jeden s partnerov nechce,tak sa neda nic robit,akurat tak komunikovat,ale cakat kym to nejako sikovne a celkom naaaaaahodou😉 "stecie".... Apropo moj muz mal 45 ked sa maly narodil a venoval sa mu viac ako za " mladi" svojim dvom detom a jeho slova boli,ze je to zazrak,iba on ho kupal napr. A na ziadne kurzy kontaktneho rodicovstva a pecenia kysnuteho cesta som ho nevlacila,robil a robi vsetko prirodzene a sam. Je to na dvoch ludoch ako chcu a ako sa dohodnu a ako to citia...
@maciatkolulu no si predstav, ze je velmi vela muzov, ktori v 50tke nemaju zaujem vodit svoje dieta na dolny stupen zakladnej skoly. Vynimkou su ti, co deti este nemaju, o tych sa nebavim.
@vandica ja zase vidim v svojom okoli fakt vela muzov uz relativne pokojnych tiez okolo 45 rokov s malinkymi detickami s velmi peknou karierou - a vsetci do jedneho sa zhoduju ze si to uzivaju a pomahaju omnoho viac ako pri prvych detoch ktore mali v 20-30 rokoch, kedy karieru len budovali a travili dni a noci v praci...
Ale chapem ze ak je to manualnou pracou zodraty 50tnik tak uz chce mat svoj pokoj...
@tretiedieta to je tazke,aj ja som chcela tretie,ale muz bol proti. Teraz uz mam cez 40,uz sama sa toho aj obavam,tak som.sa uz na 80% presvedcila (a presviedcam),ze takto je to dobre, spravne.
vies aj dovody? Muz nechcel kvoli financiam..
Kamoska mala parik,ale oni sz obaja zhodli este na tretom. Dopriala som jej,aj ked v kutiku duse som tuzila po tom istom.
No nic..mozno v dalsom zivote..ja som tiez bola,najma kedysi,nastavena na 3-5deti,tiez sa mi pacia mnohodetne rodiny a velmi im.fandim.
@vandica ty to asi nepochopis, prosto niekto je nastaveny na vacsi pocet deti ako jedno ci dve,bez ohladu na to,ci ma.alebo nema parik.
@tretiedieta myslim si ze pocet deti je zalezitostou manzelov nie deti, takze absolutne by som ich nepouzivala ako paku na muza , "ze aj deti chcu".
Ty chces on nie, howgh. Sama si ho asi nespravis. Mna osobne by svihlo z kombinacie 5r,3r a batola a mam dojem, ze ti tak nejak vyhovuje "byt doma".
v dnesnej dobe su uz 2deti dost.
Sory za smajla inak to neprejde
@vandica akože argument, že v dnešnej dobe sú dve deti habadej, mi príde totálne mimo. Doba bola oveľa oveľa horšia, deti sa rodili počas vojen a konfliktov, dnes máme v tomto smere pohodicku. Doba je taká, akú sme si ju spravili. Aku latku sme si nastavili. Dieťa nepotrebuje kočík Stoke, ani majland na ďalšie serepeticky, to my dospelí sme podľahli stresu, čo všetko nám treba a čo je horšie, že deformujeme aj naše deti.
Rovnako blbý argument mi príde, že už máte párik. Akoze odfajknut si chlapca, dievča (k tomu možno labradora podľa reklamy) a slus? Niekto skrátka túži po väčšej rodine, je také ťažké to pochopiť??? Vzťahy, vzájomne interakcie a atmosféra v takej rodine je úplne iná ako v rodine s 1, či 2 deťmi. A niekto práve po tomto túži.
@vandica Ja poznám zase kopec takých chlapov, čo chcú deti aj neskôr. Veľa z nich má aj páriky a predsa chce ešte ďalšie deti. Aj my sme už starší, ale aj manžel, aj ja ešte chceme jedno, dve deti. A pritom máme skoro odrastené, 12 a 8. Mne sa to páči, keď to dieťa rodičov omladí 🙂
@siska53 no nie nepochopim, lebo mi to pride zbytocne trapenie zeny, ktora uz ma dve deti. Len som ju chcela utesit, ze moze byt stastna, za to co ma, ini sa snazia o jedno a nejde to. Takze netreba sa tu do mna navazat. Mne je jedno kto ma kolko deti, ked chcu obaja partnery a su schopni uzivit, postarat sa, nech maju aj 10deti.ked tuzia mat velku rodinu 🙂 ale ked partner nechce tretie, tak zbytocne bude chodit po rady na konika a trapit sa kvoli tomu. Partner nechce, sama si ho neurobi a my jej ho tu tiez neurobime 🙂
@skumavka ale to je OK ak niekto chce mat 7deti, ale to sa snad komunikuje pred svadbou, ci?
neverim ze chlap zmeni nazor na pocet deti nejak zavazne ak na to nema dovody:
financne ( nezvlada zivit rodinu) alebo organizacne ( zena nezvlada organizovat domacnost) alebo zdravotne
ale ze ona chce a chce a chce a chlap razne NIE, to muselo byt jasne davno
ja mam deti 2, biedu netriem, Stoke som nemala lebo som lakoma 😀, ale viac ako 2deti by som si netrufla. nenakradla som ( zatial) nepodedim majland cize by som im dopriala rada kvalitne vzdelanie ak na to budu predpoklady co uz je na 50% jasne u starsej. nevyrastla som v robotnickom prostredi kde kazdy robi od 17,5r a v 20ke zaklada rodiny. Proste som z prostredia kde je VS standardom a preto k tomu povediem aj deti ak budu mat zaujem a to v dnesnej dobe nie je zadarmo
@skumavka Perfektne napísané, vo všetkom s Tebou súhlasím 🙂 Ja som zo 4 a manžel 5 detí, je skvelé mať veľkú rodinu, stále sa s niekým stretávať. U nás sa stále rodí veľa detí, ženy v mojom veku majú 4-7 detí a všetky sú úžasné, vychované, naučené postarať sa o seba. A tie ženy stíhajú ešte aj popri tých deťoch študovať a neskôr pracovať, stavať dom a o všetko sa postarať.
@skumavka suhlasim... aktualne zijeme podla mna najlahsiu dobu aka tu vobec bola - mame mier, co jest, vacsina kde byvat, skoly a zdravotnictvo ( neidem sa bavit o kvalite ) su zadarmo - vlastne ten zaklad ma fakt 80% domacnosti... potom uz len ide o to co chcem viac a nasledne ci to deti realne potrebuju alebo je to skor naozaj ten konzum okolo nas co nam to kaze...
ja urcite som za vacsie rodiny vtedy ked sa rodicia dokazu postarat a neotrcaju ruku statu a inym spoluobcanom aby ich oni zivili... ak sa ale dokazu postarat a aj vychovat, tak nech maju deti kolko chcu...
tiez mam parik a cakam tretie - tiez mam uz klasicke obavy ako bude a tak... ako pred kazdym porodom... na babo sa ale vsetci tesime a ja verim ze to nejak aj financne aj inak ustojime - tiez inak vidim ze deti vo vyssom veku znacne maminu omladia a vlastne je to uz aj vedecky dokazane, ze tie tehotenske hormony znacne zenu chrania pred roznymi civilizacnymi chorobami😉 jasne ze to ma aj svoje negativa - financie, slobodu pohybu etc. ... a urcite by obaja partnery mali mat na tuto zalezitost rovnaky nazor - nikdy by som neisla do dalsieho dietata keby moj muz nechcel tiez...
@eeffka Ale to nie je všetko o tom mať dve deti a všetko im strčiť hotové pod nos. Ja poznám veľa rodín, kde majú 6,7 detí a všetky majú vysokú školu a super prácu. Samozrejme cez leto nesedeli na zadku a nespoliehali sa na rodičov, ale makali napr. v Amerike, kde si zarobili na štúdium. Podobne aj cez školu si chodili privyrábať, však v dnešnej dobe je toľko možností. A ja ich za to obdivujem, sú to ľudia, čo sa naučili, čo všetko musia zvládnuť, ak chcú niečo v živote mať.
@eeffka
To je predsa jasné, že je to otázka dohody dotyčných manželov. Najlepšie ešte pred svadbou. Ja som len reagovala na typické argumenty dnešnej doby, že pre mňa ani jeden z nich nie je dostačujúci.
Btw.my obaja s manželom takisto sme VS profesie, rovnako pokladáme za dôležité poskytnúť to svojim deťom.
Ja nesudim ani bezdetných, ani jedno či dvojdetnych, ani 8 detnych, reagovala som ciste len na horeuvedene univerzálne argumenty dnešnej doby, nič viac, nič menej.
@sazumak 🙂 privelmi pausalizujes, to ze mam 2deti neznamena ze im strcim vsetko pod nos
kazdy ma pravo na svoj nazor a rozhodnutie, ja som opatrna, potrebujem mat pocit ze som sebestacna v kazdom pripade s muzom ci bez neho a ze sa viem o svoje deti postarat aj sama "keby nieco".
len pre zaujimavost z akeho regionu si ak povazujes rodiny so 4-7detmi za standard ? len odhadujem Oravu a Kysuce.
Vysvetlil Ti manžel prečo ďalšie dieťa nechce?
Určite ma na to nejaký dôvod.
@eeffka Áno, Orava...a je to úžasné 🙂 Aj my sa snažíme zabezpečiť, to je normálne. Ale dá sa to prežiť, moja svokra vychovala sama 5 detí, tri z nich majú výšku a ďalší sa tiež uchytili v živote. Nie je to len o peniazoch, ja práve poznám deti, čo sú jedináčikovia alebo dvaja a nevedia sa presadiť, veľa sa poliehali na rodičov v živote. A poznám rodiny s 6-7 deťmi a sú úspešní, lebo možno aj tá súťaživosť medzi súrodencami, alebo to, že si museli vybojovať svoje miesto v živote, ich posúvala ďalej. Ale samozrejme nefunguje to tak u každého, my tiež máme zatiaľ len dve deti 🙂 Ja len píšem, čo pozorujem u viacpočetných rodín, napr. jeden začne chodiť na klavír, naučia sa aj súrodenci...a keďže sa pohybujem medzi takými deťmi, tak len nestačím zírať, že sa učia na samé jednotky, vedia hrať aj na 5 nástrojov, spievať, venujú sa športom a iným aktivitám. Preto, keď to tak pozorujem, ako to funguje v takýchto veľkých rodinách, nejaké tretie dieťa nepovažujem za absolútne žiadny problém 🙂
@tretiedieta Ja by som tiež nešla do ďalšieho dieťaťa, ak by bol manžel zásadne proti. Skúste sa nejako dohodnúť, alebo ešte počkajte, veď si ešte mladá...možno časom aj on bude chcieť ďalšie.
naco sem davas dve taketo hlupe otazky, nestacila by jedna? :D