Chcela by som dieťa, ale partner po ňom netúži

13. nov 2024

Ako pisem v nadpise temy, s partnerom mame po 30tke a prirodzene som zacala rozmyslat nad dietatom. Nemam to tak, ze po nom bezhlavo tuzim, skor sa citim tak viacmenej pripravena na tento krok a otvorena tomu. Rozpravali sme sa o tom viackrat. V principe nie je proti ale nema zatial tu potrebu v sebe hned a teraz to riesit. Bojim sa, ze to nepride ani neskor, pricom on je fakt TEN s ktorym si to viem predstavit. Okrem toho mame pekny vztah. Je to skvely muz, viem sa nanho spolahnut a keby som neplanovane otehotnela tak som presvedcena o tom, ze sa postara. Ale neviem ako dosiahnut to aby zacal po tom nejak sam od seba tuzit. Bojim sa, ze mi ujde vlak 🙈

really8
13. nov 2024

Vziat si ta chce?

spanielka44
13. nov 2024

Vztah je o kompromisoch, sú určite veci v ktorých spravim mužovi kompromis (napr pivo😂) ale čo sa týka takýchto vážnych veci tak v tom mám jasno, pokial by partner nechcel deti alebo svadbu tak sa to s ním snažím odkomunikovať že to pre mna znamená veľa a ak by to nepomohlo tak by som jednoducho odišla od neho 🙂 musíš vedieť či ti za to stojí že s ním budeš aj bez deti alebo ci sú ti deti prvoradejsia ako aktuálny partner

liv1
13. nov 2024

Najprv svadba, potom dieta. Nerob si dieta s priatelom.

autor
13. nov 2024

Nechcela som tu spominat svadbu lebo to podla mna nie je dolezite v tom to kontexte ale so svadbou nemame problem ani jeden z nas, resp so sobasom. Skor ma trapi to dieta, nie svadba.

vler
13. nov 2024

Ako dlho ste par a ako dlho spolu byvate?

mirko84
13. nov 2024

Ale to iste hovoris o oboch veciach. Nie je proti svadbe ani proti dietatu ale nie akoze teraz hned. Nechcem strasit, ale toto "teraz este nie" sa da hovorit roky.
Na druhu stranu, muz statisticky ozaj dozrieva na dieta neskor a ani mu tak netikaju hodinky ako zene.
Th nepomoze nic ako rozhovor kde zistis od neho nie ze teraz nie, ale kedy ano. A iste by pomohlo tvojmu pokoju, keby sa aspon ta svadba zacala realne planovat. Ak sa zacne vyhovorat, tak potom je otazka, ci ta len netaha za nos

autor
13. nov 2024

@vler Byvame spolu rok a sme spolu o par mesiacov dlhsie.

colsami
13. nov 2024

Aha, no tak ak ste spolu realne nieco cez rok, tak aj rozumiem ze unho este nemusi byt otazka dietata na stole.
A mimo toho suhlasim s vyssie pisanym, nerobit si dieta s frajerom...

autor
13. nov 2024

@mirko84 no prave taky rozhovor sme mali, viackrat. Hovori, ze nechce byt bezdetny ale zaroven sa na dieta zatial neciti. Chapem ho v tom, ze mame velmi komfortny zivot a o toto pohodlie by sme s dietatom obaja prisli. Tak je mi jasne, ze sa mu do toho moc nechce. Ale ako spominam, dieta by chcel, len sa nevie na to nejak odhodlat. Pokial ide o tu svadbu, nema pre mna zmysel riesit to pred dietatom a nejake "planovanie" svadby v nasich ociach zahrna vybratie terminu na urade a zalezitost pol hodiny. Nemame ani jeden zaujem o velku svadbu, cize by to bola cisto prakticka zalezitost, ktorou sa nechceme ani jeden zaoberat kym to nebude nutne. Kvoli tomu dietatu napriklad.

autor
13. nov 2024

@colsami Uz to budu dva roky cochvila. Neviem, podla mna v nasom veku uz to proste citis, ze a partnerom chces mat dieta alebo nie. A tiez nehovorim, ze podme ho mat hned ale ked som sa ho na to pytala vyhladovo napriklad o dva roky, tak stale nevedel. Trosku ma to znepokojuje.

sissy27
13. nov 2024

Tak po roku a par mesiacoch sa necudujem, ze po dietati netuzi…
A ja zas napriklad nevidim az taky problem v tom mat dieta s “iba” partnerom. Sobasny list zarucuje co? Ze sa bude starat o dieta, ze bude financne tahat domacnost, ze bude zodpovedny, starostlivy a milujuci manzel a otec? Keby to tak bolo, tak tato stranka nema z coho zit, polovica diskusii je tu o tom, ako sa MANZEL nestara, nezaujima, nic nerobi doma, je neprijemny na zenu, po detoch len bliaka a podobne… tak hej, presne na toto si treba robit deti vyhradne s manzelom 🙄 kludne si sprav dieta s frajerom - ale sama bud zabezpecena tak, aby si nebola odkazana na jeho laskavost, ked sa to poserie…

modrykolibrik
13. nov 2024

@autor ako nehnevaj sa ale ste spolu len rok. Ja sa necudujem tomu chlapovi, ze nechce ist do dietata. Ja byt na jeho mieste blikala by mi kontrolka. Mas iba 30 mas este dost casu. Daj mu cas. Keby mas 38 jak tak by mi inak blikali kontrolky

colsami
13. nov 2024

@autorka ved ano, chapem, tiez som to v 30tke citila. Ale obaja sme na tom boli rovnako. Vedeli sme ze chceme manzelstvo - svadbu a potom deti.
Takze ano, pokojne to moze Tvoj frajer odsuvat ze este nie, o 5 rokov Ti povie ze on sa na to neciti, rozidete sa ked Ty budes pred 40tkou a 3 roky na to on ozeneny a s deckom na rukach bude chodit po meste. Aj to je mozne.

Preto to vsetko treba mat vydiskutovane. Este nie? Kedy ano? Co je hranica pre mna a co pre Teba? Vieme sa stretnut niekde a urobit kompromis aby bol pre kazdeho ok?

dota6
13. nov 2024

Ahoj, mala som to rovnako, cítila som, že sa chcem pohnúť vo vzťahu. On sa mi javil ako dokonalý partner. Nakoniec zhodnotil, že deti nechce a to, že vôbec bez diakusie. Potiahli sme ešte chvíľku, lebo som sa rozhodla rešpektovať to. Rozišli sme sa a on si do dvoch rokov založil rodinu so staršou partnerkou. Veľmi mi to ranilo ego.
Potom som našla partnera, s ktorým sme sa zhodli v smerovaní našich životov. Pri ňom som vedela, že sa môžem spoľahnúť na jeho slovo. Môj terajší partner nemá problém komunikovať a dávať odpovede. Jednoducho sa pred neho postav a povedz mu, že chceš úprimný rozhovor. Nech sa nebojí povedať aj nie. Nie, ešte nie som pripravený, atď. Veľa mužov si myslí, že je dobré drístať do vetra, aby žena bola spokojná. Verím, že raz pochopia, že oveľa lepšia je úprimnosť, aj za cenu sklamania, alebo názorových rozdielov. Veď o tom je diskusia a život. Jednoducho a na rovinu.

janickacrazy
13. nov 2024

Koľko máte rokov? Lebo po 30-tke môže byť aj 31 alebo 38, čo je dosť rozdiel. Podľa mňa nato ideš zle, keď chces riešiť svadbu až potom, keď budeš prípadne tehotná. Takých je tu mraky a mnohé sa tej svadby ani po rokoch nedočkali. Svadba je ten prvý krok k tomu, že ten dotyčný to s tebou naozaj myslí vážne. Ak teda dieťa ešte nechce a so svadbou nemá problém, tak mu navrhni, žeby ste mohli poriešiť aspoň svadbu. Stavím sa, že sa bude vyhovárať. Moja známa takto čakala roky, nakoniec ju opustil a do roka sa oženil s inou a aj dieťa majú. Jej ostala 40-tka na krku a oči pre plač.

autor
13. nov 2024

@sissy27 Hej v tomto s tebou suhlasim. Ja tiez racionalne nevidim v manzelstve nejake vyhody a nie som odkazana na polovicu jeho platu, mam aj svoju vlastnu nehnutelnost, cize manzelstvo nepotrebujem kvoli hypoteke. A muza som si vybrala takeho, o ktorom som presvedcena, ze sa postara aj bez papiera. Ale keby islo len o tu formalitu, tak sme ready to podpstupit na urade, nebol by to problem. Len ja zatial nevidim dovod na to brat si ho ked nemame vyjasnenu otazku dietata, pretoze riesit rozvod je daleko narocnejsie nez sa "len" rozist. Pokial ide o dieta, tak pre mna to nie je kompromis ako spominas. Nemam rada kompromisy, maju velmi negativny narativ. Skor by som chcela aby po tom zacal nejak tuzit alebo neviem 🤷‍♀️ ale nemame v okoli ani nikoho kto by mal dieta. Mam pocit, ze v dnesnej dobe to ludia tak viac odkladaju.

autor
13. nov 2024

@janickacrazy Ja mam 31 a partner 35. Uz som pisala vyssie, ze nechxem riesit svadbu kym sa nezhodneme v tejto otazke, resp kym sa k tomu neodhodla. Je to aj pre mna prilis zavazujuce ak sa nakoniec rozhodne, ze urcite dieta nechce. On je taky velmi vahavy typ, do vela veci ho treb postrcit. Aj co sa tyka zmeny prace, aj stahovania napriklad. On to aj chce ale neodhodla sa k tomu.

autor
13. nov 2024

@dota6 Mrzi ma tvoja negativna skusenost. Ale super, ze si si nasla skveleho partnera 🌸 Mali sme tych rozhovorov niekolko a on mi nevie povedat kedy sa na to bude citit. Akoze v tomto ho chapem. Ani ja by som nevedela odpovedat kedy budem nieco chciet, nevidime do buducnosti ani jeden, cize chapem, ze nevie ako sa bude citit o 2 roky. Len mam ho rada a nechcela by som onho prist no.

modrykolibrik
13. nov 2024

@autorka ma 35 k
O 2 roky bude mat 37 nebojis sa, ze Ti povie, ze na dieta sa uz citi stary?

elzena2
13. nov 2024

@modrykolibrik on caka, caka, natahuje a odklada a potom že ups, no prepasli sme to, čo už, tak dieťa nebude.

autor
13. nov 2024

Aj to je mozne ale v nasom okoli co mame kamosov takto po 30tke, tak este nikto nema deti. Mne sa nezda, ze by to na muza bolo nejak neskoro. Ale nevidim mu do hlavy, mozno to fakt len natahuje.

marianarem
13. nov 2024

Daj si deadline, kolko si este ochotna cakat ty, ci sa to v nom zmeni. Aby sa to v nom zmenilo, to zariadit nevies a moze to nanho prist aj ovela neskor alebo vobec. Mam kamarata, ktory to takto odkladal a prvykrat sa nakoniec pokusil o dieta az v 50ke.

elzena2
13. nov 2024

@marianarem však to, že muži môžu natahovat aj do 50tky, ale ju vyšachuje.

svetlonos
13. nov 2024

Ste spolu krátko ake nemáte vyriešené základné otázky. Podľa toho ako píšeš, nemyslím - napriek vlastnej nehnutelnosti - ze by s prehladom zľakla byt samozivitlka a juhu ruka hore. Nezabúdaj na maličkosť, ze aj pri dobrej vôli ist do prace trebars po roku - deti bývajú chore. A mnohé aj veru casto keď sú v kolektíve. Takže by si na jeho peniaze vtedy odkázaná asi bola. Kludne ma oprav ak sa mýlim a si financne "zahojena".
S mm sme sa spoznali keď som mala 32 on 29 rokov. Otázku deti sme mali vydiskutovanu pomerne skoro, vzhľadom na to, že ja som deti chcela a nemala zrovna 23 rokov a už 2 vážne vztahy za sebou.
Po 2 rokoch vztahu som povedala, ze by som iz rada mala dieta. Pracovali a byvali sme pólu, takže to nebol žiadny víkendový vztah. Povedal mi, že by rád jeby sme ešte strávili čas samy spolu, zbehli na 1- 2 dovolenky ešte, zmenili pracu, našli iné bývanie. A tak sme sa dohodli. Ked som navrhla, ze teda zacnem brat anrukonceociu, nech nema zbytocny stres keby nahodou, tak to vobec. Vedel, ze ju nechcem velmi brat. Zasmial sa, ze az take zle to zase nie je s tym stresom. A pozna 4 deti narodene napriek telieskam ci tabletkam 🙂 Jeby otehotniem teda aj hned, tak riesi okamzite a vybavene. O polroka sme sa presťahovali, našli si prácu, byt. Keď sa nám narodil prvý syn, boli sme spolu už 4 rok. Po pol roku vztahu sme už vedeli, že ak si budeme rozumieť aj naďalej, deti určite che so mnou mat a nemieni ma naťahovať. O svadbe sne sa tiez bavili a brali sa keď iz som bola tehotná, tiez na úrade s dvoma blízkymi ako svedkami.
A ze svadba nie je dôležitá? Tak pre nás bola aj keď mini. Láska, romantika - všetko super! Aké aj keď si to nikto nechce pripustiť, štát sa môže čokoľvek. Muz ci zena zomrie a potom co? Stane sa úraz a v nemocnici nemanželské casto ma mensie/žiadne práva, zato ridicia / "svokrovci" áno. A nedaj Boh, aby toho partnera nemali ešte aj v láske, hmmm. Tu som už pár krát pocula od žien matiek nevydatych, ze k nim pristupujú podaktorí dosť odlišne ako k vydaným matkám! Myslím inštitúcie. A nie je to jedna pani povedala... Tue ustrachane sa povolia kolkoktat dist debilnym požiadavkám. Ale to mimo témy...
Aj z manžela sa vie štát debil korunovany, to je jasne.
Ale bez deti si rozvedená raz dva. Dlllho to trvá iba pokial su v msnzelstve deti.
Je to však vazny krok, tam vidno ci to dotyčný mysli vážne. Ale uznavam, ze nie ste spolu až tak dlho.
Hlavne by mne vadila ta nerozhodnosť a ze ho musím nútiť, lebo síce chce ale nevie sa rozhýbať 🤯 To hlavne v otázke mat/nemat dieta a kedy je dooost blbe. Pretoze na posúvanie a pomoc v rozhodovaní a "nakopavanie" patrí detom, nie dospelým ľuďom. Je ine byt nerozhodný pri vyberte farby topánok a vaznych zivotnych rozhodnutiach.
A ešte jeden taky fakt - vy ste teraz ešte na ružovom oblaciku. Deti všetko tak rozhodia, že až. To až potom realne uvidíš, ako veľmi sa mu bude chcieť starat.

janinah
13. nov 2024

Vodi tá za nos.Ak stretnes toho pravého tak po roku vieš na čom si.Bud svadbu a dieťa s dotycnou osobou chces alebo nie.Ak váha otázka je preco..My sme sa brali po 9 mes.randenia a dieťa prišlo skoro hneď.

barka1
14. nov 2024

Prvé dieta pre chlapa vo veku okolo 40 rokov je teda dost. Je zvyknuty na svoj standard, pohodlie. A to dlhodobo, nie len pár rokov po škole. Ked mu to naruší dieta, častokrát to nedá a odchádza.
Tvoj chlap má už dávno vek na to, aby bol otcom. Asi nie si prva žena, ktora s ním na tuto temu komunikuje, kedze ste spolu krátko.

Tvoje bezdetne okolie nie je dobry ukazovatel. Je možné, že vacsina z nich deti nikdy nebude mať. Nikdy v minulosti to tak nebolo. Je to pohodlná sebecka doba, ktora podporuje individualizmus.

autor
14. nov 2024

@svetlonos @janinah @barka1
Tak my sme obaja zvyknuty na svoj bezdetny standard. Ja nechcem dieta hned teraz ale s vidinou niekolkych rokov. Ani pre mna to nie je jednoduche sa vsetkeho vzdat a ist do toho. Je to velke rozhodnutie prist o cely doterajsi zivot. Navyse som jeho prva partnerka, dovtedy to nemusel s nikym riesit. Kazdopadne vcera som vytiahla tuto temu, rozpravali sme sa a povedal mi, ze on mi nevie povedat to co chcem pocut. Mysli si, ze deti nie su prenho a nevie kedy sa na to bude citit. Ale napriek tomu nechce zostat bezdetny a raz ich chce mat. Raz. Cojeviem kedy to bude 🤷‍♀️ Tak dost napriamo mi naznacil, ze ked je to pre mna take dolezite, tak ja sa musim zariadit, cize rozist sa s nim a hladat si niekoho ineho na rodinny zivot. Som z toho cela nejaka rozhodena, o chvilu mame ist na mesacnu dovolenku a teraz sa s nim mam rozchadzat.

liv1
14. nov 2024

@sissy27 ked hovorime, aby si zeny robili deti s manzelmi a nie frajermi, je to preto, ze: to, ze si chlap chce vziat zenu za manzelku, je prvy predpoklad, ze to s nou mysli vazne, ze ju miluje, ze s nou pocita do buducnosti, ze si ju vazi a stoji mu za to manzelstvo. A ze s nou planuje mat rodinu. Vacsinou. Vyhovorky, ze je to len papier su uz davno prezitok. Vsetci vieme, ake je to dolezite najma vtedy ked su deti, vtedy ked sa udeju nejake nepredvidane okolnosti. A ten papier nie je len papier, pocitovo aspon za seba mozem povedat, ze to bol po svadbe aj iny pocit. Stali sme sa rodinou.
Ak chce chlap zit so zenou nadivoko, aj s nou mat deti, stale to s nou nemysli tak vazne, alebo ma postranne umysly. To, ze si zena (alebo aj muz) vyberu niektori nie dobre, to je uz druha vec. Na Mk je nespocet tem na “zly manzel”, “zly priatel”.

Autorka po tej tvojej poslednej sprave .. no neviem. Skor to vyzera, ze s tebou v tej buducnosti tolko nepocita ako ty s nim

janinah
14. nov 2024

Máš 30+ a dieťa s vidinou niekoľkých rokov...aha.tak či vôbec nejaké bude.biologia nepustí..
No.rob ako myslíš....

really8
14. nov 2024

Tady ti psenka nepokvete. Ale mam dojem ze ty budes aj tak dufat. Mimochodom 35 a nemal vztah?