Zaujíma ma váš názor na moju situáciu. Mám dve deti na základnej škole. Vychovávam ich sama. K otcovi chodia kazdý druhý víkend. Pri nich bežné cez týžden nestíham nič len domácnost a večer padám na hubu. Cez víkend dorobím čo nestíham cez týžden. Ale čas na seba nemám. Maximálne pár hodín, cez víkend keď sú u otca. Ide o to, že s detmi pomoc nemám a ešte k tomu sú aj náročné. Sami neurobia absolútne nič, ani bežné každodenné činnosti. Keď im neopakujem tisíc krát, že si majú urobiť školské veci, pobaliť sa, umyť a všetko, tak proste sa do 5 minút zabudnú a všetky činnosti im samostatne trvajú aj hodinu dve čo by možno pri bežnom sustredení sa zabralo 5 minút. Aby ich človek nechal robiť čo majú a išiel si robiť svoje, že však sú veľké, tak to neurobia nikdy. Proste potrebujú neustálu pozornosť a dohľad. Keby sa nezabavili, tak by som stihla ja viac a nebola z nich tak vyčerpaná. Už som zúfalá. Ako zvládajú vaše deti bežné každodenné cvi
@kaktusik007 8 a 13. Skôr ide o to, že sa nedokážu ani obliecť, ani umyť, ani pobaliť bez toho, aby ich človek vracal k činnosti, ktorú nie sú schopní urobiť kontinuálne bez toho, aby sa nerozptylili, zabavili. Skúšam motivovať odmenami a trestať ak im to trvá brutálne dlho, ale som vyčerpaná. Ja neviem kde robím chybu a prečo nič nedokážu urobiť bez ,,policajného" dozoru. Aj v škole patria k najpomalšim. Už v škôlke sa mi učiteľky sťažovali, že s nimi nič nestíhajú. Ja s nimi tiež nič nestíham a už od vyčerpania mi dochádza veľa veľa krát trpezlivosť. Neskutočne to berie čas a energiu. A aj keď ich ľúbim, niekedy už toho mám plné zuby a nevládzem.
Aké majú tvoje deti diagnózy? Čo hovorí na tieto problémy špeciálna pedagogička?
13r. "dieťa" sa samé neumyje, neoblečie a nepobalí? Z akého dôvodu? Vie, že stačí počkať kým to spraví mama? Lebo v tom prípade je to čisto o tvojej nekonzekventnosti a ich lenivosti.
Aké majú doma povinnosti? Akým spôsobom dozeráš na ich plnenie?
Len taký príklad: ja doma neprestieram. Keď zahlásim, že obed je hotový / ideme večerať, kým deti neprestrú, nejeme. Keby neprestreli, nejedli by sme vôbec 😀 oni samozrejme prestrú, lebo sú už hladné. Netreba nijaké odmeny ani tresty, stačí aby videli, aké sú následky ich činnosti / nečinnosti.
Ak sú na telefóne, stačí vypnúť wifinu - ale nie za trest, len proste ABY urobili čo majú. Kľudne aj hneď povedať: urobte toto a tamto, zatiaľ vypínam wifinu, aby vás to nelákalo a nerozptylovalo, keď bude hotovo, zapnem.
aj ocinko sa sťažuje? ako fungujú u neho? tiež im robí dozor?
pýtam sa preto, lebo mm keď zareve po slečnách tak okamžite sa všetko dá do pohybu...
dievčatá majú nejaké diagnózy? si neviem predstaviť že 13 ročná kočka má problém s obliekaním...
to sa s nimi aj učíš? či v tomto smere sú samostatné...
Mam pomaly 5 rocneho a som na neho uplne Sama, manzel zomrel, zijeme v UK.
Syna od malicka vychovavam k samostatnosti.
Ako sorry, ale aby sa 13 rocna nevedela obliect? Ja som Bola ako dieta tiez pomala. Raz rano ma mama Brazil's do vytahu, hodila mi veci, za pol minute som Bola oblecena. Odvtedy nebolo problemy.
Vylni I'm TV, WiFi, nebude moznost rozptylu.
Nenajedia sa, budu hladne. A takto mozem pokracovat
Ked im budes skakat stale okolo zadku, tak sa samostatnosti nenaucia.
Lebo si zvykli. Poslala by som ich do školy aj hlasné, v pyžame a bez úloh...
Mne to pride bud ako truc, lenivost, alebo porucha pozornosti. Su to chlapci? Kolko uplynulo od rozvodu? Nie su rozptylovani mobilom, PC, TV? Kazdopadne su dost rozumni na to, aby si krok po kroku nastavila nove pravidla. Odteraz sa budes kupat / balit / obliekat sam, ukazem ti ako. A vzdy si pri tom opakuj: padam na hubu, ked ma tu nebude, co bude s mojimi dietkami?
Pokiaľ su mentálne o.k a nemajú diagnózy tak ti poradím jedno.
Vipni wifi alebo zahesluj na týždeň a uvidíš ake šikovné deti máš.
Žiadne sladkosti a chipsy v domácnosti a uvidíš že zrazu budú počuť každé slovo ktoré povieš.
Ale nesmieš poľaviť.
Ani na jeden deň.
Toto je tvoja vizitka že su lenive a rozmaznané.
Neexistuje že 13 r. Nevie sa umyť...nechce, lebo nemá pred tebou rešpekt.
Zmeň to prísnymi pravidlami ..a uvidíš že zrazu všetko pôjde.
Ak nie bola si mäkká ...
Neopakuj im tisickrat, vidis, ze to nema ten spravny ucinok, nereaguju na to. Zmen taktiku.
Tu nevidim problem v detoch, ale v sposobe vychovy aku si zvolila. Prestan k nim pristupovat ako k neschopnym detom a zacni ich brat ako osobnosti, ktore su zodpovedne za svoje ciny.
13r a 8r uz mozu ostat doma na hodinu a mozes si ist zabehat, prejst sa. To nie su male deti (pokial nemaju diagnozy), ktore su neschopne.
Mozno im prestan ten zivot organizovat a zacni im prenasat prace. 13r dieta sa uz musi pripravit do skoly same. Ak nie - ok, nech nesie za to v skole zodpovednost pred ucitelkou, apoluziakmi.
A.to iste doma. Nepomozes s pracami? Tak nebude odmena - wifi, tv, hracky.
Skus sa pozriet na to co robis z ineho pohladu a zmenit k detom pristup - preniest zodpovednost.
Deti majú nejaké diagnózy?
Bud majú diagnózu, alebo sú len lenivé. Aby sa 13 ročne decko nevedelo umyť? To im plánuješ utierat zadok aj na strednej? To si doteraz neriešila, že nie sú ako ostatné deti? Nechce sa mi veriť.
Mam sice mensie deti, ale... nezapbem rano tv, kym nie su umytí, najedeni, obleceni. Ak nahodou jedia pri tv a zabudaju sa, vypnem tv. Starsi syn vie byt tiez extremne pomaly, takze viem, kolko energie ti to berie...
Aky mas vztah s ex? Skus sa s nim porozpravat, prijat spilocnu taktiku. Skus natvrdo - hodiny piznaju, takze na toto mate 5 min, ak to nebude hotove, nebude wifi...
Nechcete striedavu staristlivost, aby si mohla aj oddychovat
No...musi prist sprcha. Nestaraj sa a zodpovedbost im viac prenechavaj.
Myslím, že ty máš oveľa väčší problém ako to, že nemáš na seba čas. Aby si jedna 13 ročná slečna nevedela nachystať veci do školy a obliecť sa? Minule tu bola jedna téma, či môže 13 ročná dcéra strážiť tuším 5 ročného súrodenca. A 8 ročný detto. Ja mám tiež syna 8 ročného a je to samostatná jednotka. Aj desiatu si vie nachystať, aj umývačku vyložiť. O obliekaní nehovoriac, sám sa oblieka od kedy chodil do škôlky. Mala by si na tom popracovať. Hlavne kvôli ich dobru a aj ty budeš mať viac času a pohody....
Aj moja dcéra bola taká spomalená, má aj diagnózu, ale v mnohých veciach je to skôr lenivosť, keďže mama všetko zariadila za ňu. Teraz keď niekam ideme zavelim čas kedy odchádzam a musí sa prispôsobiť, ináč odchádzam bez nej. Nesmieš im toľko ustupovať, ty si ten kto vychováva nie oni. Aj dcéra z počiatku zabudala doma ucebnice, kľúče, ale potom pochopila, že neustúpim a je samostatnejsia.
fuuu, 8 a 13? a ake maju diagnozy?
moj syn je tiez strasne pomaly, odbieha od cinnosti... od malinka.. obliekal sa strasne dlho.... ale odmala pocituje nasledky svojich konani a vie, ze nemam problem ho poslat do skoly v pyzame a neumyteho --- toto co popisujes mi deti stvarali ked mali 5-6 rokov, nie ze 8 a 13..... aj ked teda beriem ze ta 8 rocna asi iba opakuje a problem je nesamostatnost trinastky
Nemajú diagnózy. Všetko urobia sami. Ale ak ich nechám, tak aj dve hodiny sa obliekajú. Starší chodí už sám do školy a pár krát sa už zabudol doma, lebo lietál v oblakoch. Proste keď ich nechám bez vsimania, tak nebudú ani oblečené ani umyté. Nehovoriac o tom koľko vody minú pri hygiene, lebo aj pri tom sú schopné pol hodinu snívať a aj tak výsledok nie je. Vypnúť internet a telku nie je riešenie. Zabavia sa medzi sebou a je im to jedno. Skúšam odmeny a tresty, ale za všetko to nefunguje. Je plač, ale aj tak to urobia aj na budúce za dve hodiny. Otec ma na nich nervy, ale na tie dva dni to vydrží, postačuje sa a v podstate on s tým má problém, len keď niekam idú. Doma ich nechá tak.
autorka, ale toto je TVOJ problem vychovy a nie problem tvojich deti. Ze 13 rocny chodi uz do skoly sam??? Prosim??? Ved to je 7-8 rocnik ! moje decka chodia same do skoly od prvej triedy... a ako ze minaju vodu? ved si ich hadam naucila ze ked si cistia zuby voda sa zastavuje.... a sprchovanie? ak mam pocit ze su tam dlho tak tam nabehnem, donutim pouzit sampon a potom o chvilu zo sprchy vyhanam....
daj im veci na oblecenie na kopku /aj ked teda fakt by uz mali byt schopni to vytiahnut zo skrine/ a dovi dopo, neoblecies sa - ides v pyzame.
a bud dosledna.
hold, zanedbala si si vychovu, spravala si sa k nim ako k malickym neschopnym detickam a presne to teraz mas doma. Samostatnost nula bodov.
len to treba ist takych 8-10 rokov dozadu, kedy 13tka mala narok sa obliekat pomaly... len to vtedy si evidentne nezvladla, lebo ano - daleko rychlejsie je ked mama oblecie... no a toto je uz teraz len dosledok
ako verim ze to je teraz u vas na maslu -- nesamostatne pubertalne decka.... des
Nastav budíky - na vstávanie, hygienu, obliekanie, odchod z domu atď. Keď zazvoní činnosť končí aj keby mal na sebe spodok pyžama. Jeho problém.
Ak nemajú diagnózy, tak im pekne nastav režim.
Príklad: 6.50 budíček, zapni im nejakú svižnú hudbu. 7.00 vycikaní umytí sedia pri stole. Od 7.00 do 7.20 raňajky. O 7.20 sprac zo stola, kto nestihol, nebude jesť. 7.35 sa stretávame v predizbe oblečení so školskou taškou. 7.40 zamykám byt, ak nie je obutý oblečený, berie si bundu a obuv von. Ak mešká do školy, dostane poznámku on, tebe to škola len oznámi.
Ak sa spolu bavia, rozdeliť ich, kým sa jeden umýva, druhý sa oblieka. Proste urobiť z rannej rutiny intenzívnu činnosť, nie zaspávanie.
My chodíme z domu o 6.30 a deti budím o 6.00 a stíhaju... Tašky aj oblečko majú nachystané, aby ráno nechaosili.
Je to vec organizácie. A to ja mám pocit, že nie som bohvieaký menežer, ale zjavne sú na tom niektorí ešte horšie 😁 teraz nie v zlom, vážne. Sadnite si spolu, povedz im, že od nového týždňa bude takýto systém, lebo ťa nebaví ich večne naháňať a drž sa toho a oni sa naučia.
Ja ráno budím tri deti, ale pomáham len trojročnej, 9r ide už automatucky, o 15r ani nehovoriac.
sorry, ale čo si si vychovala, to máš. A keďže to majú v ich veku už dobre zažité a ty s nimi nevieš pohnúť, asi by som sa poradila s detskou psychologičkou, ako začať s "prevýchovou". Ale urob to hneď, nie že je najvyšší čas, ten už dávno uplynul!
Podľa mňa sa motas v bludnom kruhu. Na jednej strane chceš aby boli samostatné, na druhej ich nič nenechás urobiť nič samé.
Áno niektoré deti sú také zaspaté šípkove ruženky, hlava v oblakoch a všetko im trvá, ale to neznamená ze keď su pomalé ze to treba urobiť za nich.
Obcas tu taka nešťastná pani zakladá tému o jej 30 ročných synoch ktorých ma stale doma, nikdy nepracovali, neprispievali do domácnosti, nič nevedia, nikam nechodia.... A nevie si s nimy rady, bohužiaľ takto si ich vychovala. Takto snáď nechceš skoncit
Je to ako v tom prísloví ohybaj ma mamko dokým som ja Janko, keď už budem Jano neohneš na mamo.... Umývať zuby sa učia male deti, nie školáci. 🤦♀️
Dobre rady ti tu už dali. Napríklad ráno ten budík na každú činnosť, nestihli smola. Robíš chybu ze ty ich proste nenechás niečo nestihnút. Všetko pripomínas, kontrolujes, všetko majú nadiktovane "teraz si chod spraviť úlohy, teraz toto, teraz tamto" a deti len čakajú na príkazy, naučené ze všetko sa im hovorí.
Skus ich menej riešiť, nehovor im proste NIČ. Ver tomu ze keď ich ráno vypoklonkujes z bytu v pižamach lebo sa nestihli prezliecť tak zažijú takú hanbu v škole ze sa prezliekat naučia.
Napíš im zoznam povinnosti ktoré majú spraviť do večere (domáce úlohy, nachystať veci do školy, nejakú domácu povinnosť), nepripomínaj. Nebudu mat hotové nebude večera, nezapne sa wifi, nebudú k dispozícii hracky. Proste povedz ze nespratali riady nemohla si varit.
Nechaj ich vyžrat dôsledky ich činov, nebuď na nich taka makka
inak ešte je super dať im na chladničku alebo na nástenku rozpis na každý den, tam napíšeš, čo kto má urobiť a nič im nebudeš pripomínať, normálne si s nimi pohovor ako s veľkými, že už je čas, aby robili veci samostatne. Dúfam, že majú doma aj nejaké povinnosti typu utrieť prach, umyť riad.
Nuž keďže nemajú diagnózy tak je chyba vo výchove.
A ze vypnúť wifi à TV nie je riešenie? Ale je... A rovnako treba zoznam ci. Musia spraviť. A ráno budík kedy sa vstáva, ďalší dokedy treba byť oblečeny ak nie ide v pyžame. Neexistuje aby som za 10r dieťa niečo robila. A rovnako keď je dieťa u otca tak nepotrebujem dva dni do rabat a upratovať. Pokiaľ nebýva vo veľkom dome so záhradou a statkom
Takisto nestihne úlohy no tak nech dostane poznámku alebo hrať a venovať sa niečomu. Môže až keď to je spravené. Kým nespraví žiadna iná aktivita nie je
@kaktusik007 no mama neobliekala nikdy. A keď aj skúseny pedagóg v škole a škôlke si nevie rady a dieťa mu ide neoblecene na prechádzku a vždy posledné vo všetkom, tak asi mama prvorodička bez pedagogického vzdelanie, tiež môže len skúšať. Určite som niekde urobila chybu, ale pozornosť jej lieta od mala kade-tade.
@oslo1 oni sa zabavia medzi sebou keď je vypnuté, keď mi rupnu nervy, tak aj ja ich už vyhadzujem za dvere s oblečením. Ten cirkus pred susedmi neprajem nikomu.
kolko maju rokov? tiez som na dve deti sama, akurat nemam ten luxus ze by si ich ex braval kazdy druhy vikend...