Ahojte mamičky.
Potrebujem radu alebo psychickú podporu... Som totálne v núdzi a neviem si rady. V minulosti som potratila a preto aby moja bolesť čím skôr prešla rýchlo som sa snažila o druhé bábätko. Podarilo sa 🙂. Teraz som v 20 tt. Kvôli predošlím nepríjemnostiam som od marca na rizikovom tehotenstve. A kedže mám na papieroch evidovanú len minimálnu mzdu moje nemocenské dávky vychádzajú na 250 eur . Nastala situácia kedy máme v domácnosti jeden plat, čo je cca 600 eur. Z nemocenských dávok a príjmu si zaplatíme byt a ledva spravím nákup. Lenže kde je výbavička pre moje vysnívané dieťatko a základne potreby pre matku? Nemyslite si, že som nič nerobila pre to aby som zlepšila náš finačný stav. Obvolala som neskutočne veľa pracovných ponúk ktoré platili na ruku ale kedže som uviedla že som tehotná na rizikovom tak ma každý odmietol. Preboha, veď ja nie som postihnutá. Viem že nemôžem robiť veľa vecí ale poupratovanie bytu alebo stráženie deti a starostlivosť o nich to zvládnem. Veď som aj bývala učiteľka v MŠ... Od marca som nebola ani s kamarátkou vonku pretože si nemôžem dovoliť ani kávu. Prerátavam každý cent aby nám vôbec vyšlo na jedlo. Prosím poradte mi nejako. Ja som už úplne bezradná.
Neboly by lepšie mať najprv finančnú rezervu a až potom pracovať na babetku? No čo už teraz....600 eur nie je celkom nič /aj takí ľudia sú/ ...nemôžeš si požičať od rodičov,príbuzným,kamarátok? riadne s dokladom a potom postupne vrátite....lebo kto už by zamestnal tehotnú? prídeš mi okná umývať alebo dieťa strážiť,niečo sa ti nedajbože stane a budeš ma po súdoch vláčiť....nečuduj sa,je dosť netehotných na prácu.....
Toto nepochopím v dnešnej dobe
Tak v prvom rade si treba robiť evidenciu príjmov a výdavkov, vo veľa prípadoch to nie je taká tragédia, ako sa na prvý pohľad zdá. A keď už teraz vieš, že máš málo, nemusíš mať Stokke kočík, komplet výbavičku z Baby Prestige, ale napríklad kočík z druhej ruky a oblečenie detto. Dieťa aj tak rastie ako z vody. A keď chceš ušetriť, tak dojči, ak pôjde. Potreby pre mamičku treba konkretizovať, ale asi si odpustíš kaderníčku a kozmetičku, keď si v núdzi.
Prepáč, ale sama si si na vine. Ked plánujem dieta, tak najskor sa nejak s partnerom zabezpečím a potom robim dieta
Tak teraz si pozeraj výbavičku v bazariku v sekcií darujem, alebo balík oblecenia za výhodnú cenu
A potreby matky? Tak nech sa o teba postará partner
Inak babatko nepotrebuje vela. Postieľku z Ikei za par EUR, oblecko z bazárika, kocik tiez, alebo ak ste fakt v zlej situacii tak si vystačis aj so šatkou.
Plienky sleduj v akcii.
Je to mozno tazke, ale da sa to zvládnuť.
ešte k tomu,že nemáte na jedlo...čo napr. varíš? na jedle sa dá ušetriť a celkom dosť....
Mate spolu 850 eur a ty si v núdzi a nemáš nič pre dieťatko? To snáď nie. A ani nevolaj nikam o prácu, na to je dost neskoro. Si na rizikovom, nikto nepotrebuje niesť zodpovednosť za nejaký problém.
takže máte v domácnosti jeden 600€ plat +250€ nemocenské - čiže spolu 850€ a zdá sa ti málo ???? 😵 mnohé 4 členné rodiny žijú z oveľa menších prostriedkov na mesiac. Okrem toho výbavičku zoženieš na bazároch a pod. za pár eur,kočík detto. Neviem aké potreby pre matku máš na mysli,čo také finančne nákladné čo by sa nedalo postupne dokúpiť z 850€ mesačného príjmu. Ver ,že pre mnohých je takáto sumička "kráľovský príjem" nie núdza
Pri prvom bábätku sme tiež nemali ktovieaký príjem a ja som bola bez príjmu úplne. Ale si predstav, že malému nič nechýbalo. Oblečenie pre bábätko som dostala od sestry a kamarátok, postieľku ešte po manželovi - stačilo prelakovať a dokúpiť matrac a posledné dieťa som mala bez postieľky, nakoľko som kojila a nechcelo sa mi každú 1 1/2 hodinu v noci pochodovať pre malú do postieľky a späť. Kozmetika pre maličké a veci do pôrodnice som si kupovala postupne a kočík som kupovala z "kočíkového", čo vypláca sociálna poisťovňa. Internet vtedy ešte bol v plienkach, ale aj vtedy sa dalo výhodnejšie nakupovať na inzeráty. Netreba však ohŕňať nos a mať veľké oči, všetko sa dá postupne. A základné potreby pre matku sú čo? Podľa mňa ísť na kávu medzi ne nepatrí. A zas práca popri rizikovom je tiež diskutabilná - na rizikovom si vypísaná zo zdravotných dôvodov a nikto si nevezme na zodpovednosť, že sa niečo stane.
Chvilu som pozerala profesiu a nasla som inzerát, tam nevadi, ze si tehotna
http://www.profesia.sk/praca/cee-collect-slovak...
Su aj ponuky, ze vypisovať nejake papiere a tak. Ked uz v BA nenájdeš brigadu, tak ja neviem
850€ a v nudzi??? Ved to je nahodou dost. Vybavicku si mozes kupit z porodneho , co je tiez pekna suma. A male dieťa toho veľa nepotrebuje.
ahoj my mame s manzelom s mojimi rodicakom cca 1000eur a ked splatime hypo( 350€)a ucty tak v pobode vystacim na to co treba aj sa nieco odlozi.treba si najst recepty ako lacno navarit,ak maju napr akciu na jedlo kup viac a daj do mrazaka ,aj navar viac aj daj zamrazit.vybavicka sa da naozaj lacno zohnat cez bazare ...a vela veci je aj ze darujem ,popozeraj po fb kovych bazaroch alebo bazare pre deticky daj si inzerat a urcite ti ludia poposielaju,nic nie je take zle aby nebolo horsie,daj sa hlavne do kludu ,nestresuj ,bude lepsie .kludne mi napis aj do sukromnej spravy ,poslem ti recepty ako navarit za par eu syte jedla .mas doma nieco co nepouzivas ?daj to na bazos .zaregistruj sa v avone alebo oriflane gde su regiatracie zadarmo a skus dat kamaratkam alebo rodine katalogy nech zoberu do prace ,hned mas par eur navyse ...hlavu hore 🙂 treba sa len prisposobit situacii aka momentalne je,ver alebo never su mnohe rodiny na tom ovela horsie ,podstatne je aby male bolo zdrave a ty bola v poriadku tiez ...
Nuz tiez mi nepride 850 e zrovna ako nudza...ak budes kojit dost usetris na mlieku, vybavicku cize par zakl.kuskov a kocik kupis aj s bazaru, kozmetiku pre babo netreba staci voda plus nejaky olejcek prip rezervny sudokrem ak by malo zaparenu ritku....postielju kupis z bazara alebo bude chvilu spat s vami a ked dostanes poridne tak dokupis....a ak ti to bude stale malo a nudza tak sa po polroku vratis do prace
Ďakujem za príspevky. Najmä ten posledný ma povzbudil najviac. Ide o to že som v takejto situácii prvý krát. kým som nebola tehotná vedela som si super zarobiť a skutočne som nemusela pozerať na peniaze. Ale keď sa zrazu ocitnem v takejto situácii je to ako facka. A aj keď ste sa mnohí pohoršovali že náš príjem nie je kritický tak pre mňa momentálne je. Nevzdávam sa. Len na mňa prišla depresia a strach a okrem partnera nemám nikoho.Jasne že sa učím ako ušetriť na všetkom, len z času na čas na mňa príde tá úzkosť z toho keď predtým som nemala finančnú núdzu. Začala som túto diskusiu s vedomím že ma vaše vyjadrenia povzbudia a kopnú ďalej čo sa aj podarilo...
Nechcem sa obuvat do teba, ale ja som maminka 2deticiek,...maju jedneho otca, co ich vymenil za alkohol ...a kamaratov.
Ty si v 20tt, ja presme v tom tyzdni som si musela najst nove byvanie co bolo tesne pred porodom kym sa mi to podarilo, a pocas porodu a pobytu v nemocnici mi s prvou dcerou chvala bohu zostala suseda,ktorej som vdacna este i teraz na jej starucke kolena ze mi pomaha no nemozem od nej ocakavat zazraky takze prevazne som sama, nikoho nemam, dostavam iba RP 250e, vyplatim najom(rezie), a mam do dalsieho mesiaca cca 110 e ☹ ☹ Bohuzial, velakrat, je ze nemam fakt na potraviny, o obleceni napr. novom a hrackach moje deti iba snivaju, kocik som kupila z KOCIKOVeHO aj plienky zariadenie...
Mam to velmi zle, tazke velakrat si poplacem lebo praca by nam pomohla no na dve zmeny ist nemozem lebo do prace treba dochadzat nakolko som na dedine, a neviem kam co ako deti, na bicykel nemam nikdy ani mat nebudem, ...za 1,5 r mi konci RD a ja uz som bezradna,....
Niekolko krat som sa uz po sietach i tu na MK ziadala o pomoc no velakrat to bolo ze beho toho dna mi prosbu zablokovali, alebo ignoduju alebo ma ponizuju ... ☹
no su aj co pomozu...a tym dakujem zo <3
A co cakas od nas? Peniaze alebo vybavicku od nas? Preco si si nerobila rezervu, ked si si vedela tak super zarobit? Hlavne, ked si na paske mala minimum
@mamicka28 je mi ľúto v akej si situácii. Voči tebe ma môj príspevok momentálne mrzí pretože ty potrebuješ určite väčšiu pomoc ako ja. Tvoje riadky sa mi čítali ťažko a nesmierne ťa obdivujem že to vieš ustáť. Skutočne klobúk dole. Ja len dúfam že ťa ešte postretnú nejaký anjeli a dostanú ťa z tejto situácie.
Podľa mňa nejde ani tak O sumu, ktorú máte ako konečný príjem
Ide O výdavky, na ktoré si/ste nastavení. Niekto sa vie prestravovať za 100eur, niekto za 300. Takže záverom je, že robiť si rezervy vopred. Je vrcholné nezodpovedne sa na výpadok príjmu vopred nezabezpecit. Takto, z týždňa na týždeň sa nedá naučiť si znížiť výdavky. .
@pribinak take nieco byva iba v detskom kutiku no to je burza a tam treba platit zial,...uz som bola ani neviem kde vsade a nikde nic, ..vyzivne ex plati raz za 3-4 mesiace, z upsvar nemam narok zial vraj na nic, ani len nahradne vyzivne, pretoze deticky nemaju ex(otcove priezvysko,ani v RL nieje ☹ ale dakujem krasne za radu ...tu co je obchod zvyknu dat na "sekeru" no snazim sa aby nebolo treba aby potom nechybalo ..
@luciakozakova ja som sa chcela spytat ake mate mesacne vydavky? Aby som si vedela predstavit ci naozaj ste v nudzi alebo ta len sem tam chyti depka 😉 pises ze ked si pracovala dobre si zarobila...preco ste peniaze neodkladali? Dieta ste planovali cize ak si prve potratila mala si ratat s moznostou,ze ta daju na rizikove....nemas depky len z toho,ze si 2m doma a moc nad vsetkym rozmyslas? Moc preratavas?? Lebo v tom som ja expert 😁😁
Nemas vo svojom okoli mamicky? Ktore by ti pozicali pistielku,stolicku,sedacku do auta,darovali vecicky? Pri dietati ta najviac vyjdu asi plienky a mlieko....
To,ze ta nikto nechce zam3stnat sa ani nediv...si tehotna a navyse na rizikovom....
Ak ste teda na tom naozaj zle,mal by sa pisnazit partner niekde ziskat viac penazi....nadcasy,fusky prip.dalsia praca
@luciakozakova ak nevies vyzit z 850e co je suma, o ktorej sa vela rodinam len sniva, tak je chyba v tebe a partnerovi, ze neviete hospodarit...ja tiez uvazujem za co tie peniaze vyhadzujes...sprav si zoznam za co utracas..potraviny handry, seky atd co kolko stoji a co je fakt nutne a co je rozmar a hned budes vediet, kde sa peniaze stracaju zbytocne..
A po pol roku materskej si chcela ist naspat do prace? Lebo 250€ je vIac ako rodicovska..
@luciakozakova tak keď máte také strašné existenčné "problémy" budúci taťko si môže nájsť aj lepšie platenú prácu predsa a problém vyriešený..
@lilyianka no mesačné výdavky sú presne také ako príjem aj pri šetriacom režime na ktorý sa učím. Pravda je aj to že je moja nezodpovednosť že som na to nešetrila. A minimálku mám pretože som pracovala v gastre kde tento štýl výplaty preferujú a pri dobrých tipoch som to neriešila... A ostatné žienky sa do mňa nemusíte obúvať a nepríjemne komentovať. Išlo mi len o radu a potrebovala som sa vzchopiť. To je všetko...
@luciakozakova ano ohladom gastra viem...ci sa jedna o kucharov ci casnikov...v konecnom dosledku si vedia prist na pekne peniaze,ale bohuzial na zmluve minimalka 😒
Ohladom mesacnych vydavkov som to skor myslela tak,ze kolko vam napr ostane na stravu....ci mate uver...ak ano aku mate splatku a pod.....nejde o zvedavost,len teda ci by da ti medalo poradit 😉
@mamicka28 ak vo vašom meste nebýva zóna bez peňazí, možno by si sa mohla dohodnúť s nejakou mamickou, ze v jej meste tam pojde, vezme veci pre detičky a posle ti to. Ja som tam ešte nebola, ale čo som počula, naozaj je to zadarmo. Keby som už všetko nerozdala po malom, poslala by som ti dačo.
Neboj, zvladnete to, uskromnite sa, babo za to stoji! Myslim, ze vacsina rodin funguje z prijmu ako mate vy alebo aj z menej. Drzim palce. Inak myslim, ze mozno mas obavy aj kvoli tomu, ze posobia tehotenske hormony. Ja som v 15. tyzdni, cakame tretie babo, ktore sme velmi chceli a kazdu chvilu z niecoho zostresujem alebo sa bojim, ako to zvladnem. A pri tom som do tohto tehotenstva sla uplne vyrovnana, ista si vsetkym.
A co partner? Co robi on, aby ste boli lepsie zabezpeceni?