Ahohte, prosim vas, stala sa mi taka vec, co by som nikdy ani v najhorsom sne necakala, ze moj brat, s ktorym mam skvely vztah, ma obral o majetok. Zomrel nam otec, s mamou mali dom na polovicu. Mne sa nedalo ist na dedicske,tak som bratovi podpisala papiere,mama tak isto. Brat na dedicskom dal napisat cely dom na seba(aj cast po mame) a mne nedal nic. Povedala som mu, ze svoju cast po otcovi chcem, povedal,ze mi nic neda... da sa to riesit nejako sudne, ked ja som mu podpisala splnomocnenie na dedicske konanie?
napíš mi ip...
Predpokladám, že rozsah plnomocenstva ste neuviedli.
ake papiere ste podpisali .. a co zahrnovali? od toho zalezi ci mas moznost ist na sud a ci sa to vyplati ...
U notára na dedičskom sa nedá dom prepísať na "brata"
Čo si vlastne podpísala? Čítala si to vôbec?
V pondelok zavolaj hneď ráno k notárovi, predpokladám, že sa vzdal na mieste aj právoplatnosti. Vysvetli tu situáciu jemu.
vieš vôbec, čo si podpísala?
@tom_i a toto uz odkiaľ mate? A prečo by sa nedalo?? Veď podpísala PM… moze povedať čo len chce na pojednávaní aj za mamu aj za sestru, teda dom je jeho bodka… trebalo napisat na PM ziadam si svoj zákonný podiel podla zákona a mama mala dopísať ze nevnasa svoju polovicu z BSM do dedičstva.
@tom_i Priateľ mal dedičské tento rok, súrodenci súhlasili s tým, že výlučným vlastníkom nehnuteľnosti sa stal on. S povinnosťou vyplatiť im podiel v prípade predaja alebo prenájmu…kľudne sa tam mohol nasťahovať a nedostali by nič.
Ktovie, aký úkon v rámci tej plnej moci brat autorky urobil, možno sa v jej mene vzdal dedičstva…
@tmonika ano, podpisali sme splnomocnenie na zastupovanie na pojednavani, ziadne vzdatie sa dedicstva,ale jednoducho nas zastupoval a povedal,ze vsetko sa ma napisat nanho...problem je, ze uz je to nejaka doba, neriesila som to, lebo dom som nechcela,, vedela som,resp.myslela som si, ze ked budem chciet, jednoducho mi moju cast prepise naspat...dostala som peknu facku a ako vidim, uz velmi nepochodim,kedze splnomocnenie som mu podpisala ja a uz presli 2 roky...
@autor Aka doba....? Vsak dostavas uznesenie o dedicskom konani. A ked ta zastupoval, uznesenie dostanes. Chces povedat, ze nic nemas a po 2 rokoch si prisla na to, ze ta obral o majetok? To ozaj?
Vy ste kde nabrali to, ze zastupovanie na dedicskom znamena to, ze notarka urobi, co on chce? O tom dost pochybujem.
Podpisala som len to vyhlasenie, co chodi s pozvankou na dedicske konanie, nieco v zmysle, ze sa z objektivnych dovodov nemozem zucastnit a tak splnomocnujem ojim zastupovanim xy, urcite som nepodpisala vzdanie sa dedicstva...ale viem, ze u nas nie je problem to takto napisat, kolegyna dedila po mame a jej ocino a brat jej tiez podpisali plnomocenstvo na dedicske a tiez sa jej notarka pytala,ako chce rozdelit majetky...kedze s ocinom sa dohodli,ze on uz majetok nechce, nech si ho napisu deti na seba,tak tak aj povedala a tak to aj zapisali proste...este sa jej notarka opytala,ci ma prepisat aj cast majetku po otcovi,hoci on stale zil...takze asi to tu tak funguje bezne...
@mircalla ja som o tom vedela,ale nevadilo mi to, lebo som si myslela,ze ked ten dom budem chciet naspat,tak mi ho da...a ano, presne takto to funguje,ze notar sa opyta,ako chces dedit...keby mi to nepotvrdila kolegyna,tiez by som neverila,ze je nieco take mozne...
@mircalla tiez som zastupovala surodenca na dedicskom, ktory mi dal len jednoduchu plnu moc na zastupovanie (take obycajne lajstro, kde neboli ziadne specifikacie. Notar sa ma len spytal, ako sme sa dohodli (povedala som mu nasu predstavu, s tym, ze jedna nehnutelnost bude podla dohody len moja, v podstate to bolo gro dedicstva -tak ako sme sa dohodli) a tak to bolo aj uvedene aj v konecnom rozhodnuti, zapisnici. Tiez som sa cudovala, ake je to jednoduche. Keby som chcela, tiez by som ho asi mohla obrat uplne o vsetko.
@hradnapani no presne take obycajne lajstro som podpisala aj ja...v dobrej viere,ze ved brat vybavi, ved si rozumieme...a tak mi ani neprislo zvlastne,ze to dal na seba, mala som kopec inych starosti mimo toho a brala som to tak, ze jednoducho ked sa moja situacia ukludni,tak dame majetky doporiadku.... no ako vidim nedame a asi nepochodom ani na sude,kedze plnu moc som podpisala dobrovolne
Napis do pravnej poradne,ale jedina cesta je asi podat odvolanie,voci rozhodnutiu k dedicstvu.