Ahojte. Chcela by som sa spýtať na Vaše rady ako sa zmieriť so žiarlivosťou...zbaviť sa jej asi bohužiaľ nedá :( Myslím si o sebe , že som celkom inteligentná a rozumná žena ale len v prípade , že sa nedostaví žiarlivosť. Potom akoby sa zo mňa stal iný človek...nedokážem rozumne uvažovať a konať. ako ostať rozumnou aj keď Vám v hlave víria predstavy ?
Dokážem sa tým veľmi dlho trápiť a samozrejme úzko s tým súvisí a trápenie prečo je to tak....
Budem vďačná za každý názor!
@luka2510 Neopodstatnena ziarlivost uzko suvisi s nizkou sebauctou. Ak teda ziarlis bez predchadzajuceho dovodu (tym myslim neveru), tak skus popracovat na svojom vnimani seba samej. Aj s odbornikom, kolkokrat staci jedno sedenie s psychologom a pomoze to. Konicky, nieco v com si dobra tiez robi zazraky.
Ak je vsak tvoja ziarlivost zalozena na nejakej realnej udalosti, vtedy je to tazsie a odbornik podla mna nevyhnutny.
Drzim palce.
Uvedomujem si to...vieš ja sa len bojím, že ho stratím..je to úplna volovina vravím, že logicky si to viem všetko vysvetliť ale stačí len že príde neskôr z práce a už ma prepadá strach...nič mu nepoviem snažim sa ho nezaťažovať ale on ma pozná a vidí to na mne. samozrejme sme sa o tom veľa krát rozprávali ale presne toho a chcem vyvarovať : aby ho to neprestalo baviť a aby nakoniec som kvôli svojej hlúposti alebo vlastne ani to neviem pomenovať naozaj o neho neprišla. nechcem takto trpieť, nechcem mať ťažké myšlienky chcem si naplno užívať dobrého manžela. nechcem mu ubližovať...
kedy ziarlis najcastejsie?z vlastnej skusenosti si myslim,ze ziarlivost prameni v tom,ze clovek je nespokojny sam so sebou...ja som ziarlila ked som zo seba nemala dobry pocit.akonahle som pracovala,darilo sa mi,ziarlivost pominula....mam VS,tiez urcite nazory a tak,ale osobne si myslim,ze ziarlivost suvisi s tym,clovek nie je spokojny so svojim aktualnym stavom,s tym co dokazal a pod.
@luka2510 pravdepodobne mas velmi nizke sebavedomie a z neho moze pramenit strach o to, ze stratis lasku, zazemie. Moze to suvisiet aj s tvojim detstvom, rodicmi. Na tvojom mieste by som skusila terapiu, ktora by ti mohla pomoct zbavit sa toho "zatemnenia" mozgu. Si krasna zena, fakt je skoda nicit si zivot myslienkami (lebo to su len myslienky, ale zrejme silnejsie ako ty).
@hradnapani akujem krásne...krása ale nie je všetko, mám pociť,že niektoré moje reakcie môjho manželia veľmi sklamú a keď sa mu ospravedlním , povie mi,že aj tak to spravím opäť. veľmi to bolí lebo naozaj to nerobím naschvál. môj manžel ma o 13 rokov viac ako ja..ale samozrejme nik to netuši pretože vyzerá skvele 🙂 a preto viem, že v jeho veku chce mať kľud...pre spresnenie a pochopenie..sme spolu dva roky a v júni sme sa brali...aj predtým týmto manželstvom som bola ako tak žiarlivá ale veľmi mierne..pri terajšom no hrúza...ale nemám dôvod...to len tie myšlienky....
@luka2510 no ak si na fotke naozaj ty, tak potom si myslím, že si skôr ty príčinou žiarlivosti pre iné ženy, ako by si sa mala žiarlivosťou zožierať ty sama 🙂
nepíšeš, či ste manželia alebo len spolu žijete, či ti niekedy dal reálny dôvod na žiarlivosť (nevera, flirt s kolegyňou a podobne), či si si v minulosti prešla niečím, čo ťa ovplyvňuje dodnes, ako funguje tvoj sociálny život - či si doma s deťmi, alebo pracuješ, chodíš von s kamoškami, máš svoje koníčky...
možno by si mala vystrčiť hlavu z ulity, trošku si užívať života 🙂 porozprávať sa s partnerom - možno by bolo fajn, keby ti častejšie dával najavo, že si príťažlivá a žiadaná a prípadne zvážiť aj návštevu odborníka 🙂
aha, tak teraz čítam, že ste manželia 🙂
@luka2510 Moja mama bola chorobne ziarliva. Bolo to peklo. Ziarlila aj na mníšky v kostole, otec si nesmel v autobuse sadnúť vedľa žiadnej ženy, nesmel pozdraviť žiadnu ženu, len babky. Pred robotou ho smirovala, či nejde vedľa nejakej kolegyne. Nemala dovôd žiarliť, otec nebol fešák, bol tichý. My deti sme tým veľmi trpeli.
Som to ja 🙂 vďaka...a máš pravdu určite je to spôsobené tým , že som doma , som žena v domácnosti a to nie pre mňa to vhodné. na jednej strane som rada , že môžem robit hocičo..manžel ma podporuje v cvičení...masáže...proste chce aby som si ten deň urobila tak aby som bola spokojná a usmiata keď príde. aj ma uisťuje že som príťažlivá..áno zažila som u predchádzajúce neveru.
ps ten odborník ma asi neminie :(
a pravda je aj tá, že nemám veľa kamarátok..vlastne od tej doby čo som s ním sa venujem výlučne deťom a trávim s manželom všetok volný čas...
@luka2510 tak potom asi naozaj smer terapeut. Niekde musi byt ta pricina, preco si taka nesebavedoma. Niekde hlboko v tebe je ukryta a vyraza na povrch v ziarlivosti. Ono uplne staci aj taka "banalita", ked nam trebars rodicia v detstve par razy povedali, ze sme hrozni, nemozni a nezasluzime si to alebo ono (hoci to povedali mozno v afekte, hneve a vobec to tak nemysleli). Uz si na to ani nespomenieme, ale vezie sa to s nami cely zivot. Ale da sa to odokryt a vyrovnat sa s tym a naucit sa novym reakciam, ktore nie su kontraproduktivne a zranujuce obe strany.
len ako nájsť správneho terapeuta...pretože v poslednej dobe počuvam, že nie to celkom úspech :(
@luka2510 Ešte si pamätám, že keď mal otec meniny a od kolegov dostal kvetinu, vyhodil ju do koša, lebo mama na neho kričala, že kolegyniam podal ruku. Keď sa pod krizovym výsluchom priznal, že kolegyne mu dali na líce bozk, dala mu facku. Keď bol nezamestnaný, po dlhšom čase si našiel prácu a mama mu do nej nedovolila nastúpiť, lebo šéfka bola žena. Otec si všetko nechal, bol mamou chudák tyrany.
@haslerka27 áno môže byť...celkom nie som zmierená s tým , že nemám VS ale manžel mi vysvetlit, že tým, že niekto má VS sa musí nevyhnutne spájať s IQ a inteligenciou a kedy žiarlím? ja ani neviem..mam pocit že stále len dakedy si to neuvedomujem a niekedy až priveľa
@luka2510 hladaj na nete, pytaj sa ludi osobne i anonymne, mozno aj tu niekto poradi. Ak budes verit, ze najdes toho najlepsieho terapeuta pre teba, tak ho najdes. A mozno ani nevies ako. Mozno ti "pride" sam do cesty. 😉 vselico sa stava 😉
@luka2510 ver,ze aj vysokoskolaci s tymto maju problem,a ja som zivy priklad 🙂
@hradnapani dúfam...ak sa to podarí , budem najštastnejšia žena 🙂
@haslerka27 strašné 🙂 berieš mi moju víziu o vysokoškolákoch 🙂
Ak si zažila neveru, tak ten červík pochybností nikdy neprestane a pri každej takejto príležitostí Ti zovrie vnútro pri predstave, čo ak..........
Myslim ze nas male sebavedomie - i ked nechapem preco 🙂 vypadas byt kocka 😉
A myslim ze sa nudis...a tak rozmyslas nad somarinami...asi by to chcelo daky konicek- alebo sa s detmi venovat narp keramike ci niecomu inemu 🙂
A prosim.... vzdy ked zacnes ziarlit...tak sa zamysli. .ze keby tolko casu co si zabijala s myslienkami na neveru ...keby si ho radsej vyuzila na zlepsenie manzelstva ... ci by to nebolo lepsie 😉
Ked ta to napadne...rak chod napiect kolacik.... ci popozerat na nete darceky na vianoce,.,. 🙂
Chudak muz sa s tym musi tiez trapyt... ☹
@luka2510 Každý človek je slobodná bytosť a nie je nikoho majetok. Nikto nemá právo mu hovoriť ako sa má správať, čo má hovoriť, kam sa má a nemá pozerať. Toto musí byť veľmi ponižujúce pre osobu, na ktorú partner žiarli. Skús sa prepnúť do modu, že svojmu manželovi dôveruješ, veríš, že ťa miluje a že to myslí vážne. Tým, že žiarliš vlastne o ňom pochybuješ - pochybuješ o jeho vernosti, pochybuješ o jeho láske, pochybuješ o jeho manželských sľuboch, jednoducho mu neveríš. Skús sa vžiť do kože človeka, ktorému partner neverí. Človek môže taktiež prísť o partnera aj inak ako neverou, rozchodom - ľudia prichádzajú o partnerov aj následkom choroby, smrti... skús si uvedomiť, že keby si si mala vybrať, akým spôsobom by si mala prísť o manžela - či smrťou alebo rozchodom - určite by si si vybrala prísť o manžela rozchodom - pretože by žil, bol by šťastný, aj keď nie s tebou - ak ho miluješ, určite by si si vybrala rozchod - skús o tomto pouvažovať v širších súvislostiach...
Mám pocit, akoby si si z manžela urobila modlu - postavila ho na piedestál svojho života. Je to len človek a ty mu svojou žiarlivosťou len ubližuješ. Uzurpovať si niekoho, aby bol stále pri tebe a nepozeral sa naľavo a napravo len preto, že okolo neho fungujú nejaké ženy, je od teba sebecké. Daj mu duševnú voľnosť, nechaj ho normálne žiť aby sa nemusel obávať tvojich poznámok a pohľadov. Dusíš rodinnú atmosféru a vytváraš si bloky strachu. Bloky strachu ťa ničia duševne aj fyzicky - načo je to dobré?
P. S. - prečo si myslíš, že každý vysokoškolák je čestný, múdry, spravodlivý, morálny, inteligentný a vždy verný? 🙂
určite nežiarlim na každú ženu to vôbec..je to len určitý typ žien..a áno máš pravdu všetko si uvedomujem a rozumiem tomu čo mi chceš povedať a práve preto hľadám spôsob ako sa toho zbaviť...s tým vysokoškolákom som to myslela inak..môj manžel je VS a niekedy mám pocit, že keby som aj mala asi by som lepšie chápala a hlavne vedela inteligentejšie reagovať na tieto moje ´príhody´....🙂
som tu prvýkát a veľmi si vážim že na moju prosbu reagujete..práve robím palacinky tak snáď mi nepripália pretože ma veľmi zaujímajú vaše príspevky a rady...naozaj ďakujem
@luka2510 tak ak mas dovod-neviem radu
ale moja mamka vzdy vravela,ze netreba sa zbytocne touto temou zaoberat a rozoberat ju vo svojom vnutri,lebo znici aj ten najlepsi vztah-sa snazim toho drzat 😀 😀 😀
@terezka1947 mudra to zena...snad raz aj moje srdce sa podla toho bude spravat 🙂
@luka2510 ahoj a už sa ti tvoja žiarlivost potvrdila ako opodsttanena?
to je dolezite, aby aj partner chapal ze mu veris, ak budes stale len ziarlit a vyvolas vdaka tomu v nom pocit ze ta podviest ma a urobi to. Prepac je to moj nazor