Zdravím všetkých.
Viem, že ľudia sú rôzni, rôzne povahy... No aj tak by ma zaujímal váš postoj ku veci. Začnete sa náhodne stretávať s jednou kočkou, ktorá sa tvári, že semtam na pokec alebo tak... v pohode. Po čase zistíte, že to nie je úplne vaša krvná skupina, možno si ani nemáte čo povedať... No tá osoba sa na vás úplne upne, hrá sa s vami na najlepšiu kamošku, príde si na návštevu kedy chce, aj keď jej tri či štyri razy zdôrazníte, že sa to nehodí (mám inú robotu, treba mi upratať, dnes sa necítim dobre, mám iné plány) - povie "veď iba na polhodinku", aj tak príde a pak u vás vysadáva aj tri štyri hodiny), keď sa stretnete náhodne v meste, už aj sa tlačí ku vám domov na kávičku... Prúser, že býva blízko a tak je riziko stretnutia vysoké. Esemesky, telefonáty v kuse, často v zmysle "idem k tebe".
Nedávno mi už takmer pretiekli nervy, keď mi telefónovala o čomsi s akýmsi novým frajerom a povedala mi "veď ti v piatok všetko porozprávam, prídem na pokec". Vyhovorila som sa, že idem do Čiech nakupovať s inou kamarátkou. Normálne zareagovala, ako by sa nechumelilo "Ale, to by sa aj mne páčilo! Zajtra mám volno" a čakala, že ju pozvem. Radšej som sa robila, že to nepočujem. Som sraľo.
Ako sa slušne takého niečoho zbaviť? Chlap sa dá odpáľkovať s tým, že som zadaná/vydatá/mám iného/nemám zaujem... No ako dám najavo akože - kamarátke, že ju nechcem mať na sebe nalepenú obdeň? Že mi nevadí ju raz za čas stretnúť, ale mať ju deň čo deň doma... Som na rizikovom, ona to vie, že som stále doma, takže si jednoducho príde, kedy sa jej páči. Rozhovor je iba o nej, o jej frajeroch, ktoré strieda ako ponožky, keď chcem niečo povedať ja, je vidno, že ju to vôbec nezaujíma. Nebaví ma taký "vzťah".
Som v tomto naozaj srab, neviem byť na ľudí otvorene nepríjemná, neviem si predstaviť, ako jej na rovinu povedať, že ma otravuje. Že mám iné kamarátky, ktoré stretávam oveľa radšej a ju v kolektíve svojích kamarátok naozaj nechcem. Je egocentrická, nepríjemná, pesimistická, ufrfľaná, aj manžel ju neznáša a ja so všetkom, čo o nej povie súhlasím. Čudujem sa, že to toleruje, keď ju tu nájde obsmrdať, ale z neho je nepriateľstvo cítiť na diaľku a ona sa mu snaží vyhnúť. Jednoducho príde vtedy, keď je manžel v robote. Naozaj to ani nie je človek, ktorého by som chcela zoznámiť s inými svojimi priateľmi.
Ako by ste to riešili?
Nevola sa nahodou Maja? 😝 😝 ....aj ja som mala taku "kamosku" . Nastastie, ked som otehotnela a porodila, ona sama sa odmlcala....nedokazala byt s ludmi, ktori maju harmonicky partnersky a rodinny zivot.... Mozno aj u teba to bude tak. A ked nie, tak jej to povedz normalne do oci, ked je spravna kamaratka, tak to pochopi, ked nie, tak nemas co riesit.
drsne, inak to nejde, ber to ako tréning asertivity rázne jej musíš povedať, "nie", neotvoriť a podobne, ke´d to konečne spravíš, nepríde ti to možno ani také strašné a budeš na seba hrdá, že si za seba zabojovala
@cherinna Nie :D Ale takých ľudí spoznám viacej, takmer každý z môjho okolia má s niečim takým skúsenosť... Iba v rôznych variantoch náročnosti. Inak toto je dobrý postreh, ona práveže preto žiadne iné kamarátky nemá, lebo majú deti (slovami tejto osoby spratky, parchanty) a je zlostná, že na ňu nemajú čas. Ale veď čo odo mňa chce... aj ja budem mať ochvíľu "parchanta".
@stella333 Toto je aj moja plánovaná stratégia. Smola je, že ona má akurát dovolenku, musela si ju vybrať, nemá ju s kým tráviť, a tak otravuje. Asi iba toto obdobie treba dajako prežiť.
@eludka Aj o tomto viem, že mám trvať na svojom. No keď som jej raz povedala trikrát "Nie, nehodí sa mi to, upratujem" a ona aj tak došla, ostala som jednoducho obarená. Ešte ako príšla, tak povedala "Ale veď čo tu chceš upratovat, máte tu čisto". Nemám na takéto správanie program, nerátam s elementárnou neslušnosťou od druhého. Keď mi niekto povie nie, beriem to ako nie a nevymýšľam. Potom sa mi ťažko reaguje, keď je niekto takýto neodbytný. Ale asi budem musieť naozaj pritvrdiť a... neotvoriť jej? Ťažko sa mi to spracúva ako hypotetická situácia.
tu by som bola asi dost "sebecka".... ja som asi hnusna, ale proste nemam zaujem stretavat sa s ludmi, s ktorymi mi nie je dobre (pokym vyslovene nemusim). Ty musis davat pozor v prvom rade na seba a zdravie tvojho babatka. Mas dve moznosti (alebo tri).
1. normalne na rovinu jej povies, ze ta obtazuje a ze sa s nou nechces stretavat - vsetko toto co si popisala vyssie jej posli, povedz alebo pre mna za mna jej hod do schranky list ak nemas odvahu na konfrontaciu (alebo jej navrhni pravidla, za ktorych sa s nou vies/chces obcas stretnut pokecat)
2. uz popisane vyssie - mozes byt srab a zatajovat sa, nedvihat, neotvarat, ked sa stretnete nahodne - vyhovarat sa
3. nechat to elegantne na chlapa, postazuj sa mu, [povedz mu aky mas s nou problem, prebud v nom ochranara - a nech jej to vysvetli (zavola, povie, napise....zmlatit ju nemusi 🙂 🙂
jednoduche :D byt neexistujuca to znamena nedvihat telefon neodpovedat na sms pri zvoneni dole na vchodove dvere pouzivat okno predtým ako otvorim :DD a pri dverách kukatko..ju to prestane casom bavit respektíve asi sa nahneva a posle aj par sms citových ..ale tak najde si inu kamosku ver mi 🙂
@miluna777 vyjadrit nazor neznamena, ze si otvorene neprijemna. Preco ti zalezi na tom, ako sa bude citit, ked ty sama sa citis zle? V prvom rade chran samu seba.
Ked niekomu povies, ze nemas cas a on aj tak pride, tak ta absolutne nerespektuje. Ja ked poviem, ze nemam cas a niekto na to odpovie, ze len nachvilu, znovu opakujem, ze nemam cas. Kludne aj 3x, kym to clovek pochopi. A ak sa urazi, nie je to moj problem. Kamaratstvo je o respekte. Vzajomnom.
Normalne, slusne jej mozes povedat, ze ti vztah s nou nevyhovuje, ze citis, ze ste inak nastavene a nechces sa s nou viacej vidat/ze ti nevyhovuje tak casty kontakt. A ak pochopi, ok, ak nie, nezdvihnem telefon, nepustim do bytu.
Ja viem, ze otvorena komunikacia je tazka. Ale nie je zla. A mna klamstva vzdy dobehli, takze ... 🙂 hlavne nechcem, aby mne ludia klamali, ak sa ocitnem na opacnej strane.
Ked som mala asi 21, mala som starsiu kamaratku a boli sme si dost blizke. A ona zo dna na den ma uplne vypla a prestala komunikovat. Mna to trapilo, nechapala som, co sa stalo...nechala som to odlezat a za par mesiacov som jej napisala a poprosila o vysvetlenie. Ze zistila, ze jej uz tak nesedim a ze zvazila, ze pre nu bude lepsie sa so mnou nestretavat.
A vtedy som si povedala, ze toto ja nikomu neurobim. A tiez by mi obcas bolo lahsie zaklamat/vyhovorit sa/odmlcat sa.
Mala som bliiizku kamaratku, ktora si nasla frajera, hrozny clovek, gambler, exekucie, hulvat, tlkol ju, klamal jej...nedokazala od neho odist. Velmi sa pri nom zmenila, kontakt sme obmedzili. Ked sa rozisli, proste to uz do starych kolaji neslo...aj malo sme sa vidali...a ked som sa isla vydavat, povazovala za samozrejmost, ze tam bude, ako najlepsia kamoska. A to teda bol naozaj tazky rozhovor, vysvetlit jej, ze ju mam rada, ze sme v pohode, ale proste to tak necitim, aby s nami v ten den bola.
Odvahu zena, to das. Zivot tej holky urcite nestoji na tvojej osobe...asi nema vela kamaratok, tak sa proste na teba upla. Zrejme sa urazi, ale najde si nahradu. Nemusis mat rada kazdeho, ani kazdy teba.
A nie si sralo 🙂 tiez som sa asertivite musela naucit.
@ckatka možnosť 3 mi už aj muž navrhoval. Že ju pošle do hája, on s tým nemá problém. Mne je to nepríjemné, no zvažujem aj túto možnosť. Asi sa uchýlim ku kombinácii všetkých. Nebudem mať čas, budem sa zatajovať, nech aspoň prepána pochopí, že keď sa s niekym chcem stretnúť, býva dobrým zvykom sa najprv dohodnúť. Keď nepochopí, vysvetlím jej, že mám aj iné kamarátky/záujmy, mám domácnosť, muža, chcem využiť čas, kedy som doma sama, aby som sa venovala všetkému, na čo doteraz nebol čas a nie len byť s ňou. Skúsim asi tak. Až jej skončí dovolenka, trocha to zas poľaví, verím tomu. Treba len odbiť túto veľkú vlnu otravovania.
@miluna777 daj jej precitat co si napisala na kona 😉
@mischelin89
Ďakujem za pekný príspevok. Máš pravdu, ani mne by sa nepáčilo, kebyže ma niekto zrazu "utne" a ja neviem prečo. No som iná povaha, keď mi niekto povie, že nemá čas, nepídim sa kam ide alebo čo robí. Aj keby doma pozeral do plafóna, je to jeho vec. Z toho dôvodu mám pravdepodobne okolo seba iba ľudí, o ktorých viem, že sa so mnou stretnú iba vtedy, keď chcú, a tak je mi najlepšie. Asi preto neviem na podobné dotery reagovať.
Možno si skúsim dať dohromady zopár viet, či dávajú zmyseľ, a tak nanečisto je tu probrať, či to bude ok jej povedať takto.
@obsadenemeno To asi radšej nie. Keď tak by som jej to povedala sama, lebo tu sú veci, ktoré by sa jej možno mohli dotknúť, a isto by som to nezmienila (strieda partnerov ako ponožky, je ufrfľaná a podobne). Myslím, že sa to dá povedať aj jemnejšie.
@miluna777 ked bude mat dovolenku zas, bude sa to opakovat. Skus sa vzit do jej koze. Ja ta chapem, ze ju tu pred nami kvazi obhajujes. Skus sa nad tym zamysliet aj z jej pohladu. Ona to mozno nemysli zle. Ona nevie co si o nej myslis. Mna na jej mieste by dost ranil fakt, ze mi to nedokazes povedat do oci a riesis to s cudzimi ludmi na konovi. A kym jej nic nepovies, tak ona sa nema odkial dozvediet, ze jej pristup je otravny. Mozno jej to proste doteraz nikto nepovedal. Feedback je dar 🙂
Skus jej to vyklopit, slusne, avsak jasne - a nechaj lopticku na jej strane kurtu. Neospravedlnuj sa - to ako sa citis, nie je tvoja chyba. Je to tvoj pocit, postoj. Mozno budes prekvapena. 🙂
@ckatka Veď to je problém - ja sa do jej kože nedokážem vžiť. Neviem, čo by ma prinútilo sa ku niekomu vopchať na návštevu aj po niekoľkonásobnom odmietnutí. Neviem, čo by ma prinútilo sa samozrejme pozvať "na pokec" pri stretnutí vonku. Možná v tom je ten problém, že to jednoducho neviem pochopiť.
Na druhú stranu, chápem, že asi veľa kamarátok nemá a upnula sa na mňa. Ale zamyslím sa nad tým, čo píšeš. Možno si myslí, že keď som doma, tak sa cítim osamelo a nudím sa a chce mi robiť spoločnosť. Neviem. Porozmýšľam nad tým.
@miluna777 urcite da....ale takisto sa da na cudzie deti povedaj jemnejsie ako spratek ci bastard.
Na hrube vrece hruba zaplata. Inak nepochopi. Ver mi.
@ckatka Ale inak si vzpomínam na jednu jej kolegyňu, ktorá jej raz v dobrom povedala, že je veľmi negativistická a ufrfľaná a možno by lepšie vychádzala s ľuďmi, keby pre ňu všetko nebola tretia svetová. (Toto jej kolegyni kvitujem, je to pravda). Ibaže som potom počúvala, ako si to kolegyňa dovoľuje, aká je to krava a že ona je iba realista a nie ufrfľaná. To mi možno tiež trocha berie odvahu do feedbacku. Lebo budem asi krava tiež :D
@miluna777 No ono ide prave o to, ze nomalnemu cloveku staci naznacit, nemam cas, upratujem atd a jednoducho nepride, neotravuje, chape, ze clovek potrebuje aj cas pre seba, svoju rodinu, dalsich priatelov a u takychto ludi co nechapu je treba tvrdsi postoj. Osobne mam v zivote v podstate len rodinu, potom su to priatelia, znamy, s kt. zdielam urcity cas, ked je nejaka akcia, su to napr. ihriskove mamicky, ludia s kruzkov, konickov, ale nazasahujeme si do sukromia v zmysle castych navstev, dovoleniek atd. Ona pravdepodobne este nema vlastnu rodinu a tak je pre nu to kamartstvo hlavne, nema asi ako inak travit cas. Podla mna ona s tym aj pocita, ze ked sa ti narodi dieta, uz nebudes mat na nu cas, teraz ta este vyuziva. Ak ti to nevyhovuje, treba to tvrdo utat.
@miluna777 no a? Tak budes krava. V jej ociach. A???? Naozaj ti zalezi aku ma ona o tebe mienku? Fakt?
a čo máš dvere stále otvorené dokorán? ani ich nezatvárate? tak jej neotvorím a nie som doma - pre nu....vybavené 😉
Neotvaraj, nezdvihaj mobil, neodpovedaj na sms 🙂 a ked neprestane aj po tom tak by som jej to otvorene povedala.. ,,viesco moja zlata, maly by sme si dat chvilku pauzu ja ked ti raz poviem ze nemam cas lebo si pptrebujem doma porobit veci tak nehod ku mne" ... a ak to nepomoze tak jedine ju upozornit tvrdsie policiou .. a ak sa zacne vyhrazat treba podat trestne oznamenie 🙂 ...
To ako moja kamoska ktoru poznam pd detstva ale nikdy nikdy sme neboli BFF mi po nekonecna rokoch co sme sa nevideli (lebo nebol na to dovod) mi povedala aby som zvazila ako ju pozvem na svabu ze ona chce ist uplne od zaciatku lebo rada papá a chce sa ma drzat siat 😂😂😂 tak co by ste na to povedali .. :D povdala som jej ze to sa nehodi ze chcem svadbu len s rodinou a az neskor pridu kamarati a sup uz bola papulka oduta :D
@miluna777 radšej byť sprostou kravou ako obetným baránkom.
Aj keď aj ja by som s týmto mala problém, tiež neviem ľuďom do očí povedať drsné pravdy a preto si vždy dobre rozmyslím, koho si pustím k telu. Ak má niekto tendenciu sa vtierať, tak u mňa nepochodí, ale zas takéhoto bezzábranového drzáňa ako tvoja kamoška som fakt dlho nestretla.
@stella333 Hej, takto to je. Keď som ešte nebola tehotná, rátala s tým, že budeme chodievať "na pivo". Teda v jej reči to znamenalo, že musíme z hospody odísť poštvornožky, lebo inak by to asi nebola zábava. Bola som s ňou iba raz a hanbím sa dodnes, lebo som si dovolila po troch pivách chcieť ísť domov, ona už bola na plech a nadávala tam na inú kamošku, ktorá sa tiež ponáhľala domov ku "parchantom". Myslela som si, že ma zruší hneď, ako som otehotnela.
@obsadenemeno Hm. Asi nie, máš pravdu. Iba neznášam nepríjemnú konfrontáciu. Ale asi to budem musieť prekusnúť.
Pri takom cloveku budes "krava" tak ci tak. Tu nepomoze sa vyhovarat ani zatajovat. Tu zial pomoze iba studena sprcha. A nemusis sa bat, ona si rychlo najde inu obet. To su take povahy,na ktore ani asertivita nepomoze. Ona je sama o sebe problemova ale nikdy si to neprizna,radsej to posuva na inych ludi,stale je vinny niekto iny. Aj ty budes vinna, ale budes mat aspon pokoj. Inak moj muz by sa ma ani nepytal a pri takom chovani by jej medzi dverami povedal,ze si na rizikovom a ze niesu pre teba dobre ziadne necakane navstevy,mas hlavne vela oddychovat. Chlapi sa v tomto s nikym neserkaju.
@miluna777 tak sa s nou stretni niekede mimo bytu. zacni otacat rozhovor na babatka a ako nemozes spat a ako sa citis unavena. rozoberaj materske problemy. alebo vybavicku a co si kde videla a co chces este kupit a ake je to chutnucke, vytiahni v mobile stranky a fotky, ze: kukni, toto je zlatucke. a takuto detsku by som chcela.
ked ta zrusi, ze toto ju nebavi a je to trapne, tak sa uraz ako zena, ktora svoje materstvo povazuje za stred vesmíru, a urazena daj na stol peniaze a odid.
a mas klud. 🙂
budes sice za salenu matku, ale to ti moze byt fuk, lebo kto ta spozna, zisti, ze su to len reci jednej baby (ktora len neznasa matky a deti).
druha moznost. ona nenajde odvahu priamo tebe povedat, ze ju tym nudis a sama postupne zrusi stretavania, kedze ty budes ako verklik vzdy mliet o materstve a babatkach. najde si inu obet, s ktorou by o tebe drbala, aka si sibnuta buduca matka. 🙂
zakladne pravidlo: ak sa ta bude snazit zrusit, ze materstvo a babatka su traposiny a zeny to prehanaju, tak sa neopovaz pritakavat, ze jasne a a ty taka nie si.
naopak, spytaj sa jej, ci si este nevsimla, ze aj ty si tehotna a toto sa ta dost dotklo.
ak ti povie, ze netusila, ze aj tebe z toho tehotenstva preskoci, tak sa proste normalne uraz a odid.
ved ty vies, ze to len na nu hras. tak sa ta to nema preco dotknut.
@moonlight1210 Veď toto bola asi moja chyba, že sa s ňou o tom vôbec nikdy nerozprávam, lebo čo i len zmienka o deťoch a hneď vidím, ako jej cez obličej letí čierny mrak. Tak sa tvárim, že ani tehotná nie som, a ona sa tak ku mne správa. Čas to zmeniť, podľa mňa to ani nemusím preháňať, stačí normálne posťažovanie sa na bežné tehotenské problémy. Hneď bude odutá, že zas točím o parchantoch.
@miluna777 Zazila som nieco podobne. Sice sme sa nestretavali casto, ale vyslovene som nechapala, preco sa dotycna chce so mnou stretavat, nic sme nemali spolocne, mna vobec nepocuvala
@miluna777 Telefon jej nedvihat, v meste sa jej vyhnut, ak sa neda a chce ist k tebe, tak jej povedz, ze ides ku kamaratke, proste niekam na navstevu, k lekarovi atd a doma nebudes, ak pride neocakavane dvere neotvarat a ak pride, ist prec z domu. Parkrat jej nedvihnes, neotvoris a myslim, ze pochopi.