Ako sa osamostatniť?

mamcucha
7. júl 2015

Ahojte. V mojom okoli je dost zien s detmi, ktore su od niekoho zavisle(rodicia, manzel, priatel...) a ja som jedna z nich. Ako sa da osamostatnit, aby v pripade nudze nemala zena existencne problemy? Napr ja vzdy, ked som bola na nejakom pohovore, usmev opadol, ak prisla debata -dieťa. Oficialnu prax nemam ziadnu, jazykove znalosti tiez... Nie je co napisat do zivotopisu, tak ako na to? Ako ste sa s tym popasovali vy alebo vase zname?

absurdum
7. júl 2015

moja odpoved ti iste nebude po chuti, ale podla mojho nazoru len vzdelanim, kurzami, kvalifikaciami. nicim inym financnu a materialnu nezavislost neziskas. ibaze, by si bola kreativna na napady alebo extra talent v umeleckom smere..

lilimoni
7. júl 2015

Podla mna, sa tema deti na pohovore preberat vobec nema. Je to diskriminacne. Iba ak by ta brali a pytali by sa ta to len tak mimochodom.

bonaqa2013
7. júl 2015

@absurdum ešte je jedna cesta - poriadna známosť min. na ministerstve. to je jedno na ktorom .... 😀

absurdum
7. júl 2015

@mamcucha este ma napadla jedna vec. ak si na materskej, zacni studovat aspon AJ alebo NJ, bez toho sa dnes nepohnes. v zivotopise mozes zaviest tiez, iste nie nejakou znamou spolocnostou, ale ver mi, ze aj zamestnavatelia zavadzaju, takze, preco nie.. a ta prax, ani by to nebol problem, ak vies o sebe, ze si sikovna, napr. pocitacove znalosti sa daju ucit aj doma. takze neschopnost je pre mna istym synonymom lenivosti. ak nemas na nic z menovaneho, potom len ta znamost alebo vyzerat ako modelka a davat sa pravidelne nabuchat milionarmi. ale to je velmi uboha zivotna cesta..

lilitela
7. júl 2015

@mamcucha Ja som v podstate zavisla na manzelovi a on na mne. Pokial by som si predstavila, ze mam zit sama, teda si platit podnajom, alebo hypoteku a k tomu zit z jedneho platu (a este s dietatom), tak sa to takmer neda, ak ovsem nechcem zivorit. A to iste sa tyka suzitia s rodicmi. Vsetci sa nejako doplnaju. Tato forma zavislosti sa mne zda normalna. Co sa pohovoru tyka, v zivote sa ma nastastie nikto nepytal priamo na deti a ci uz nejako nepriamo, to si ani nepamätam. Neviem co znamena, ze nemas oficialnu prax, ale ak si niekde robila, tak to tam proste napis, nehra rolu ci si tam bola na trvaly, alebo iba "nacierno".

pribinak
7. júl 2015

Zacni na sebe makat, dnes uz bez jazykov, pocitacov, vodicaku a aj nejakych tych soft skills proste dobry job nedostanes. Prides na pohovor a mas co ponuknut?
Ked si na rodicaku a mas rodicov ci kamosku alebo partnera, ktoryi ta podporia daj sa na kurz jazykov ci pocitacov. U nas je kurz aj a nj v materskom centre, pocitacove kurzy co sa tyka zakladnych programov dens uz nie su az take drahe.

Byt kompletne zavisla na partnerovi je tazke aj vo vyrovnanom partnerstve, navyse z bezpecnostnych dovodov a dovodov zivotnych istot 100 percentna zavislost moze mat az fatalne nasledky (casto tu baby pisu, ze musia zit v partnerstve s tyranom, lebo nemaju ziadne financie, aby odislo co i len do podnajmu na nejaky ten cas, alebo ich partner opusti a su s dietatom uplne na mizine, ci partner zomrie)

mamcucha
autor
7. júl 2015

@absurdum jazyky urcite nie. Od prvej triedy na ZS s tym mam problem. Ale nejaky pocitacovy, to sa mi pozdava. Na urade prace som uz davnejsie patrala po rekvalifikacnych kurzoch, no boli tam len kadernicky, kozmeticky a pod. Ine som nepozerala, kedze su platene. :(
No a modelka nie som, deti mat uz nemozem. Nuz, ostava len praca. 🙂

zita19
7. júl 2015

Osamostatnit sa treba predovsetkym vo vlastnej hlave. Ked som presvedcena, ze to dam, tak mam polovicu uspechu "v kešeni".
A v dnesnej dobe treba budovat kvalifikaciu. Cely zivot sa treba ucit a byt pripraveny sa ucit.
A suhlasim s kockami hore. Jazyky, pocitace, uctovnicstvo sa da studovat aj v kurzoch popri materslkej. A brat kazdu prilezitost ziskat nejaku prax. Vypomoct niekomu v obchode na par dni a uz to mozes uviest v zivotopise ako prax. Malokto sa nebude pytat ci si to robila 2 tyzdne alebo 2 mesiace.

mamcucha
autor
7. júl 2015

@lilimoni viem, ze sa nemoze. Ale ked sa spytaju, mam klamat? Dokonca som bola na zaucani na 4 dni, nemali inych zaujemcov, tak som mala 100%nu sancu. Na 5. den mi vola sef, ze nemam uz chodit, on sa ozve. Ok, tyzden nic, volam- chce este niekoho skusit a mat na vyber. 2 tyzdne, volam- este ma nejakeho chalana a bla bla. Takto ma natahoval 1,5 mesiaca! Narovinu som rga spytala aka je sanca, ze ma vezmu. Citujem:Decko a este ste aj zena. Co cakate?
Zmohla som sa len na dakujem, dopo.
A co si pomozem?
Inak do teraz hlada, je tomu asi 3 roky a stale vidim inzeraty. 😀

mamcucha
autor
7. júl 2015

@lilitela
@pribinak
@zita19 diky baby, len poradte co s detmi. Rodicia v praci, chlap za hranicami, svokrovci... k tomu sa radrej nevyjadrim. Platit niekoho? Za co?
Najprv treba nasetrit na vzdelavanie a s tym neviem pohnut.

zita19
7. júl 2015

@mamcucha jazykove kurzy byvaju aj v materskych centrach. Alebo sa dat par mamiciek dokopy a strazit si deti navzajom. Jazyky sa daju ucit aj popri inej robote. Kurzy su fajn ale jazyk treba dostat do hlavy. Pocuvanim nahravok (daju sa stiahnut lekcie z netu) pozeranim filmov. Moj lektor angliny tvrdi, ze jazyk sa najlepsie odstava do halvy cez usi. Neverila som mu, ale ma pravdu.

nikawero12
7. júl 2015

@mamcucha žena sa môže osamostatniť len vtedy, ked má slušné a dobre platené pracovné miesto. A to sa určite nedá získať z dňa na deň, ale na to treba nejakú kvalifikáciu a hlavne prax, prax a ešte raz prax v nejakom odbore. Lenže treba niekde začať aj ked od nuly, ako sa hovorí a niekedy aj do toho niečo investovať. Napríklad prečoby si nemohla investovať do toho kaderníckeho kurzu. Ved šikovná kaderníčka sa uživí vždy.

absurdum
7. júl 2015

@mamcucha zena, a preco rozmyslas az teraz? toto ja nepochopim! ako mozes priviest na svet dieta a nebyt si ista materialnym zabezpecenim??? ano, viem, uz je to plakanie nad rozliatym mliekom.

mamcucha
autor
7. júl 2015

@zita19 mam odskusane, ze jazyk jednoducho nezvladnem. Nemam na to hlavu a mozem sa snazit ako chcem. Zato pocitace, matika, fyzika, to mi ide. Tazko vysvetlovat, ked si nezazila. :(

@nikawero12 kamaratka je kadernicka. Viem ako to je s robotou. Vsade boru len zivnostnicky a u nas v NR je ich tolko, ze sa neda uzivit. Starsie maju svojich zakaznikov a nove maju smolu. A pises, ze investovat. Ano, casom sa to vrati, rok, moyno aj 2. Ale z coho investovat? Pozicat si?

@absurdum prepac, nechapem. Akoze AZ TERAZ? Pisem, ze nie som zabezpecena? Nehnevaj sa, ale toto bol uplne zbytocny utok. Nepytala som sa ako neostat na ulici, ale ako sa osamostatnit, keby sa v BUDUCNOSTI nieco neocakavane stalo. Nemam dojem, ze som nieco zmeskala. Ty ano?

pribinak
7. júl 2015

Pozeram na tvoj pas a mas mesacne mimino a 8 rocnu kocku, ta uz moze byt vonku s kamoskami a to druhe ti po lete mozno nejaka kamoska na 3 hodinky tyzdenne postrazi a ty zas jej.
V pase mas 28 rokov, ale skladas sa tu ako keby si mala 55 rokov
Ved mas 3 roky matersku a rodicak, za 3 roky si mozesspravit 2-3 pocitacove kurzy a vediet aj na strednej urovni
Tiepocitacove kurzy nie su tak strasne drahe, ja som si robila tiez dovzdelavanie a ked sa ma muz ci rodinapytali co chcem k narodkam ci na viankce, tak som povedala, ze peniazky na kurz

Okrem toho, ved teraz dostanes "kocikove" taksi z toho odlozna nejaky kurz

lilimoni
7. júl 2015

@mamcucha ked ti ide matika a fyzika, tak si externe sprav ucitelstvo matiky a zamestnaj sa v skolstve 🙂 aspon nebudes musiet riesit, kto ti decka do skoly a zo skoly vyzdvihne 🙂

zita19
7. júl 2015

@mamcucha ja som bola o tomto presvedcena tiez. Anglinu som sa zacala ucit pred 15 rokmi ako stara 42 rocna korcula. Moje jedine stastie, ze som sa ju zacala ucit, lebo ked sa u nas chlieb lamal, vdaka mojej anglictine som ostala a teraz ju pouzivam denne.
A to som roky tvrdila, ze som na matiku a ostatne exaktne vedy. IT-cko ma zivi aj teraz, ale po anglicky. A keby mi (mne strojarke) po mature v r. 1977 niekto povedal, ze sa budem zivit databazami po anglicky, poslem ho pod studenu sprchu...
Takze zazila. A ide to. Len treba zacat a pokracovat.

pribinak
7. júl 2015

@mamcucha pises, ze nie si na jazyky, ale prosim ta!!!! Nikto od teba nechce, aby si rozpravala aktivne 5 jazykmi, ale jeden zvladnu aj nelingvinisticke typy, je to len o tom, ze chcem
Ako pise zita, proste pozitivne nastavenie v palici ci kecke je polovica uspechu
Mna uz v 1. triede na zs nebavilo pocitat jablka ci hrusticky a dala som aj vs, proste si treba povedat, ze to dam a hotovo

absurdum
7. júl 2015

vychadzam presne z toho, co @pribinak. ze uz mas deti alebo dieta a riesis veci neskoro. fakt som sa ta nechcela dotknut. to je kazdeho vec, len som spomenula, ze pre mna je to nepochopitelne. a co sa tyka jazykov, mozno si mala jezibabu ucitelku, mozno by ti to islo. jazyk proste musis vediet..

mamcucha
autor
7. júl 2015

@pribinak ved preto to riesim teraz, kym je este cas. 🙂 Vies mi aj nejaky kurz poradit? Mozes aj do ip, ked nie sem. 🙂

pribinak
7. júl 2015

@mamcucha no pozri, ja by som dala nejake zaklady excelu, word vedia asi vsetci a power point tiez, alebo nejaky lottus alebo nejaky office balik programov
Neviem aku mas strednu skolu? Ci si robila nejake uctovnictvo? A urcite by som si dala anglinu

Tazko poradit, nepoznam ta, neviem ake mas vzdelanie. Aky jazyk si mala na strednej? Zaklady niecoho urcite mas ;)

absurdum
7. júl 2015

@pribinak kym som nemala vysku, tak jednoznacne by som skor dala jazyky. z internetu a programov ta pravdepodobne skusat na pohovore nebudu, ale na jazyk preskocia. ja si pamatam, ked mi uz par byvalych zamestnavatelov povedalo, ze ma zobrali kvoli jazyku. ze hned som vedela "switchnut" do angliny.. a tiez som jedneho oklamala, ze ovladam excel. ale vsak som si nasla manual na nete a bolo. nikto nic nezistil. byvaly zamestnavatel ma odporucal aj po mojom odjazde do zahranicia. proste treba aj improvizovat, ale hlavne nieco vediet!!!

mamcucha
autor
7. júl 2015

@zita19
@pribinak jaj, ja sa poznam. Na maturitu som sa drvila ako besna a rupla som. Opravne som spravila, ale mala som viac stastia ako rozumu. Sadla mi otazka. Jazyk som sa ucila 9 rokov a viem z neho jedno velke nic.

@absurdum ruku na srdce. Kolko poznas takych zien, ze keby vypadne muzov plat, neuzivila by sa. Alebo by zivorila.. Aj im toto hovoris? Na zaciatku @lilitela dobre napisala, ze svojim sposobom je kazdy od niekoho zavisly. Ja to riesim z dovodu, ze nikdy nevies co sa stane. Mama ostane chora, budem jej musiet financne pomoct. Chlap si najde inu, zdrhne a neda detom ani cent. Otec pride o pracu a dalsiu nenajde. Jednoducho chcem mat nejaku rezervu "keby nieco". Nic viac, nic menej.

absurdum
7. júl 2015

@mamcucha nuz, bohuzial, ja ta zdeptam, ja som jeden z tych, co maju dobre vzdelanie a tak sa aj pohybujem. ak si byvali spoluziaci nenasli looserky, tak moje kamosky a teda byvale spoluziacky nezavisia financne od svojich muzov.. a priatelky spoluziakov, ktore "nic" neznamenaju tiez nepoznam.

zita19
7. júl 2015

@mamcucha ja som marurovala z rustiny a nemciny. Po rusky ma nepredaju ani teraz, po nemecky by uz teraz mohli uspiet. Nieco malo sa na mna z nemciny nalepilo v skole, ale nebolo to nic moc. Lenze pred revoluciou sa pozerali nemecke kanaly v TV a cez usi sa mi tej nemciny do hlavy dostalo dost. Nie, ze by zo mna bola hviezda, ale ked som robila na Predaji s nemeckymi zakaznikmi som sa vedela dohovorit aspon o zakladnych veciach. Ked som ss zacala ucit anglinu, moja hlava automaticky prepinala do nemciny, takze bolo uplne bezne, ze som zacala vetu anglicky a ked sa nenaslo v hlave daôsie anglicke plynule som presla na nemcinu a dokoncila. Po 3 rokoch ucenie som bola pracovne "hodena do vody" a musela som komunikovat v angline. Ten rok ma naucil viac ako 10 rokov lekcii. A ked bola moznost prejst na EN department, tak som sla na konkurz. Az neskor som sa dozvedela, ze oproti ostatnym kandidatom som mala perfektne portfolio skusenosti z predchdzajucich pozici (to som vedela) a najlepsiu anglinu (co ma nesmierne prekvapilo). Netvrdim, ze sa dohovorim plynule, niekedy musim poziadat opacnu stranu, nech pouziju inu formulaciu, lebo im nerozumiem, urcite trapne kokcem ale nakoniec sa vzdy dohodneme.
Nepisem ti to aby som sa chvalila. Pisem to preto, ze ked sa chce cesta sa najde. A kazda cesta zacina prvym krokom. A prvx krok niekedy boli ale stoji to za to.

katarinamarkova
7. júl 2015

@mamcucha nemas prax? medzi detmi mas rozdiel 8 rokov...co si robila tych 8 rokov??? ....no dobre, dajme tomu tych 5 ( lebo ved na sk je rodicovska dovolenka 3 roky) chodila si do prace? brigadovala? podnikala? ucila si sa?
teraz rady:
nevies jazyky - uc sa, chod na kurzy, najdi si niekoho co hovori v danom jazyku, debatujte, citaj zahranicne noviny, casopisy, knihy, pocuvaj tv......kup si knihu - uc sa.
nikto sa ta nebude pytat na oficialnu prax - kazdy jeden podnikatel, zamestnavatel velmi dobre vie, ze papier je na prd, pokial clovek nema realne skusenosti - ak si teda aj neoficialne niekde brigadovala, praxovala - uved to, hovor o tom na povohovore
nemas tych skusenosti vela - nazbieraj ich - dohodni sa s niekym, nech ta zoberie do podniku na ,,otukavacku,, par hodin tyzdenne, na dohodu, z kt. ti realne vykaze mozno len par hodin - nezrobis - ale skusenosti su na nezaplatenie 🙂

a pohovor - debata dieta
- nikdy nehovor, ze deti byvaju chore a nemas ich kde dat a ze mas predstavu o prac. dobe len pocas otvaracich hodin skolky, lebo ti ich nema kto vyzdvihnut...........
pri otazke - deti? - odpoved - ano mam
pri otazke - co ak budu chore? - odpoved - nic....mam kopec ludi okolo seba, co mi ich vtedy vedia postrazit
pri otazke - prac. cas? - odpoved: bolo by idalne, aby som ich stihala vacsinou zo skolky vyzdvihnut a venovat sa im, ale samozrejme, vzdy si to budem vediet zariadit, aj keby bola prac. doba ina

co konkretne ta na pohovore tak zdeptalo pri teme dieta??

katarinamarkova
7. júl 2015

@mamcucha aky odbor si studovala?

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamcucha
autor
8. júl 2015

@absurdum nezdeptala si ma, neboj a prajem ti to. 🙂 Nehnevaj sa, ale hladam tu odpovede na svoje otazky, nepotrebujem byt elita, len si normalne zit. Pekny den prajem.

@zita19
@miriam11 nie je to len o cudzich jazykoch. Ked si mam teraz zapamatat napr nejaku novu znacku alebo slovo, ktore som nepocula, jednoducho sa mi to neda. A to nehovorim zapamatat si informasiu od slova do slova. Mate svoj nazor, ja vam ho neberiem, no nepoznate ma...

@katarinamarkova jesne, ze som zarabala. Z coho by sme zili? To otukanie sa znie super, keby som mala takeho cloveka. Stratila som vsetky kontakty a nie v dobrom. To je na dohu debatu.
Na pohovore som presne to spomenula, ze mam babky, dedkov, chlapa, tety a pod.. Na ostatnych ma hned poslali prec. A neviem co myslis tym zdeptanim. Nic take som nepisala. Jedine to, ze ma demotivuje takyto pristup a stracam silu. Studovala som potravinarstvo, laborantka. Nemam sancu sa zamestnat v mojom odbore. Po zaciatku krizy to v potravinarstve funguje inak ako niekedy.

katarinamarkova
8. júl 2015

@mamcucha akosi nechapem ako clovek moze stratit vsetky kontakty a nie v dobrom.....skusis mi to vysvetlit?
lebo je logicke a pochopitelne, ze s par ludmi sa clovek mozno nerozide v dobrom....ale stratit vsetky kontakty?
- ak myslis len par ludi napr. z tvojho odboru - to nie su vsetky kontakty ani zdaleka.
lebo tie podstatne kontakty su - tvoja rodina, tvoji kamarati, znami, znami tvojej rodiny, znami tvojich kamaratov.......
otazka: na kolkych pohovoroch si bola?
na ostatnych ta poslali prec - znamena co? prisla debata na deti a poslali ta prec? alebo po pohovre si sa jednoducho dozvedela, ze o teba nemaju zaujem.
otazka: nenapadlo ta nikdy, ze tym hlavnym dovodom preco si neuspesna na pohovoroch vobec nie su tvoje deti - ale ty sama?

ale ved sa nevyhovaraj na krizu.....kolko ludi je staaale aj napriek krize zamestnanych v tvojom odbore? preco ty nie? - zamysli sa nad tym - aku vyhodu maju oni oproti tebe, preco su oni ti, co ostali na miestach a ty nie.