Tento problem je na dlhe vypisovanie, lebo sa taha uz niekolko rokov. Ale mnoho veci vyslo na povrch az tento vikend... mama ma napoziciavane od xy ludi vyse 5000 eur. Nevieme od koho, ani kde ich pouzila. Aj od vlastnych deti ma napoziciavanie okolo 4000 eur. Len deti. Otca klame. Aj nas klame. Exekutori im blokli ucty, vcera som bola vyplatit 500e dlh v Providente a minuly rok 300 eur za pausal. Mama velmi pije a ked sa otec raz za cas dozvie, ze ma od niekoho pozicane, zmasti ju ako hada a necha spat vonku.
Uz sa s manzelmi nevladzeme pozerat a dookola riesit nezmyselny kolotoc. Co mame urobit? Kam ju poslat na liecenie? Uz sa pokusala aj o samovrazdu a nie raz. Ked dnes zase pojdeme za nami "vyriesit" nejako problemy, otec sa zase dozvie o jej pozickach, my odideme, zase porozbija vsetok nabytok, kvetinace, elektroniku a ju vyhodi na ulicu. Zase sa nic nevyriesi. Prosim Vas velmi, velmi, co mame robit. Jedno je, ze surne potrebujeme peniaze, ktore sme im pozicali, dalsie je ta hanba, ktoru nam robi v celom regione a predsa su to nasi rodicia a po nociach so sestrami nespim, ako to konecne vyriesit... prosim...
To nieje vaša hanba ,ale ich musíš to riešit a skus ju dost at k psychijatričke,aona ti pomože vybavit protialkoholicke liečenie,samozrejme porozprávaj sa otom aj s otcom.Neplate zanu dlhy nebide to mat konca a ona vám bide robit stále dalšiea a dalšie .Vemi viem očom hovorím konajte čo najríchlejšie,lebo raz ju najdeš niekde mrtvu ,lebo sa vám prepije k smrti.CHapem ta je to tvoja mama nech už je aká je tak ju zachránte ,ale nie tým ,že zanu budete platit dlhy.Držím palce .
kamoska mala mama hroznu alkoholicku 😒 kade chodila tak tade sa ku*vila. a to kamoska mala asi 15. tak miesto zabavy mala len hanbu nikam nechcela chodit lebo vsetci vedeli co jej mat robi. tak isla za doktorom a s nim sa radila a aj za starostom dediny. skus to aj ty. moji rodicia tiez maju dlhy hrozne dlhy a clovek s tym nic nespravi. mama nerobila oco robi na drustve a tam vyplaty nechodili aj mesiace a zacal sa kolobeh dlhov. skus si vyhladat osobny bankrot a nech mama ho vyhlasi ak splna podmienky 😉
Asi tu budem za totalnu kravu, ale nic lepsie ako zbit ju ako hada a vyhodit na ulicu tvoj otec ani urobit nemoze!
Proste musi padnut na upne dno, hrabat sa v smetakoch, zit pod mostom a zobrat o jedlo, aby sa spamatala, podla mna proste to inak nepojde
dom je napisany na otcovi. Zbit ju ako hada? Raz si mozno zasluzi, ale na druhej strane by si aj on zasluzil, co je to za otca, ked nema ani sajnu, kam idu rodinne financie? ze xykrat nasim uz vypli elektrinu a plyn, tri dni pred sestrinou svadbou? a ty rychlo utekaj do mesta vyplatit 1500 eur, aby ho cim skor zapli, aby sa sestra nemusela hanbit, ze ju vecer bude kamerovat kameraman v izbe so svieckami? a to je len zlomok, cim sme si za posledne roky presli.....no nevyplat... :( ale dakujem za kazdu radu a povzbudenie 🙂
a este - zapila tabletky 20 rocnym alkoholom, ktory sme dostali ako svadobny dar, ale potom to vyvratila, takze ziaden psychiater nema spravu o samovrazde.. ale i tak, nastve ma fest, ak to raz urobi, lebo vsetky dlhy zostanu nam na hlave :(
@seat967 vyhlasenie cloveka za nesvojpravneho nie je take jednoduche, musi byt sud a aspon 2 krizove posudky os psychiatrov, ved sa nejedna o 92 rocnu dementnu babku, to nie je take jednoduche, okrem toho, asi by si jej nesla robit opatrovnicku vsak? To znamena prebrat veskeru zodpovednost za cloveka
Vies kolko trva taky sud? Vypracovanie posudkov? Navyse tie posudky vobec nemusia dopadnut tak ako si ty zelas
@viavista obrať sa na www.centrumpravnejpomoci.sk kancelárie majú skoro v každom regióne, ak by bol problém s jej svojprávnosťou, je možné zneplatniť zmluvy a povracať len istiny bez urokov, popripade napadnut tie nevyhodne nebankove pozicky na sude... treba sa ist poradit s pravnikmi
@seat967
@pribinak
ano, je to zacarovany kruh, neviem ci preto, ze je mama uz po 4 rakovinach, alebo ci otec nema stastie na zamestnanie, lebo vzdy niekde pracuje a potom praca bud krachuje, alebo sa znizuju stavy alebo neviem.......
ale z biedy by nas jej vyhodenie na ulicu nezachranilo, obaja zarabaju min. mzdu a ak by bola mama na ulici, otec by to sam nepotiahol.....
to co tvrdi @pribinak je tvrde ale ocividne do teraz nic nepomohlo, tiez sa priklanam aj k takej moznosti.
Nevieme ako ziju rodicia, ja uvazujem tak naivne zobrat jej doklady, dat jej dozor 24hodin denne + aspon ambulantnu liecbu. Proste nikam ju nepustit. Ale clovek sa musi starat o svju rodinu a nie vzdy ma dieta moznost sa plno starat o rodicov. Je to velmi smutne.
zbavit cloveka svojpravnosti nejde len tak, u ludi zavislych na alkohole, alebo drogach je este moznost, ze ustavna liecba bude nariadena sudom, ak ohrozuje seba, alebo inych, viac o tom neviem. ked bude vycinat, alebo sa pokusat o suicide opat, tak by som volala zachrannu sluzbu, ak bude pod vplyvom s pokusom o samovrazdu, zoberu ju na psychiatriu, aj proti jej voli, ak sa to podari ju tam dostat, potom je velmi dolezita rod. a os. anamneza, kde prave vy by ste ako rodina mali rozpravat s jej osetrujucim lekarom-psychiatrom, mozete aj s primarom, neviem ako velmi je to s nou zle. ale cisto za zavislost ju nemozete dostat do pakarne, ked teda neohrozuje nejak nikoho, alebo seba, je to zlozite...postavit to na tych samovrazdach, kombinovane s pitim, ma to niekde v papieroch? no proste tak... sud by jej mohol nariadit ustavnu liecbu. ale to ja len tak v hrubom, ako smer, presne o tom neviem velmi
Veru - psychiatria, zbavenie svojpravnosti, osobny bankrot... otec ale jej dlhy asi bude musiet ako manzel spolusplacat, boh vie kde co cim zalozila. Mozete ju potom dat liecit, ked ju zbavite svojpravnosti, je to hadam jej posledna sanca. Lebo toto skonci nejakym smrtelnym urazom v opitosti casom alebo tou samovrazdou. Je to ta posledna sanca. Plus by to chcelo vediet, ze preco pije? Otec v tom s jeho spravanim asi tiez nebude nevinne.
Vsetci co ju chcete zbavit svojpravnosti, viete co to obnasa? Kolko to trva? Kto jej vude robit opatrovnika? Co obnasa robit opatrovnika? Asi nie, ja viem, ze to myslite dobre, ale ....
Ako donutite cloveka istna liecenie?
A co take zrusenie bezpodieloveho spoluvlastnictva manzelov...neviem ci by to pomohlo na tie dlhy, zeby ich nemusel otec a ani vy za nu splacat? Ono keby to doslo do krajnosti, tak ked by dlhy nesplacala, tak by ju aj mohli zavriet, tam by sa z alkoholizmu mohla vyliecit, ale chapem, to uz je extrem. U nas ale bol podobny pripad...nemyslim to s tymi dlhami, ale jedna mlada zena pila ako duha, potom ju zatvorili do vazenia na par rokov a ked ju pustili na slobodu, uz viac nepila. Neviem ci liecenie matke pomoze, ked ona sama zo svojho vnutorneho presvedcenia sa vyliecit nechce. Este mozno predchadzat tomu, aby si napoziciavala od inych je, obehat Vasich rodinnych prislusnikov a znamych, aby jej nepozicali ani cent...ale tak zase moze si pozicat od nebankoviek. Inak, otec by mal riadne chytit doma opraty (a nie ju len potom zbit) co sa penazi na domacnost tyka...ved ako sa moze stat, ze dlh za elektriku sa vysplhal na 1500 e a on o tom ani netusil? Musi ju kontrolovat a najlepsie, keby mal pristup k uctu, kde by chodili matkine peniaze on a niekto zo surodencov, aby mama neprepila aspon peniaze na domacnost. A ani vy jej nepoziciavajte, hoci je to matka...ked to budete stale robit, tak tym nic nedocielite...akurat to ze sa bude stale na Vas spoliehat.
@viavista
@viavista Vaša matka pije zo zúfalstva.To ju stiahlo až na samé dno.Možno ste sa doteraz nezaujímali ako mama žije a či ju niečo netrápi.Keď váš otec matku bije a rozbíja musel to robiť aj pred tým.Možno ste zavierali oči pred pravdou -mysliac si že to je len dočastné a sa to nejako urovná.Máte na stave vašej matky veľkú vinu.Ja ako dieťa mojej matky predsa poznám na jej tvári či sa niečo deje alebo nie.Okamžite konám a zisťujem.Nebudem čakať až to dospeje do takého stavu ako v prípade vašej mamy. bojíte sa hanby? Tá bude o to väčšia, keď to zoberú do rúk policajti prípadne sociálka.Až sa rýchlo nespamätáte,vaša mama pôjde z tohto sveta ako starý,prašivý a nepotrebný pes.Potom si pýtajte radu na svedomie.!!!!
@viavista tu nedonutis nikoho ist na liecenie,bohzial.Poznam tiez rodinu,kde matka dlhe roky pije a casto som ju videla,ked som isla z nocnej,niekde opitu sediet na lavicke alebo pit s ciganmi.Cela rodina sa za nu hanbi,ale nikto ju nedonutil za tie roky ist sa liecit.To musi chciet ona sama....................
@pribinak vybavenie zrušenia svojprávnosti určite netrvá mesiace, ani roky
totižto sú prípady, kedy musia aj súdy jednať promptne, ak napr. niekto ohrozuje svoju rodinu, okolie,...
a svojprávnosti sa nezbavujú len 90 roční ľudia, ale aj mladí, napr. schizofrénia a podobné diagnózy
je jasné, že taký človek musí mať nad sebou poručníka
a zbavenie svojprávnosti nemusí byť trvalé, podľa stavu osoby sa môže časom posúdiť nutnosť platnosti tohto právneho úkonu
@viavista
jedno si uvedom ,to nie je vaša hanba ,ale jej ,ako to riešiť ,pokiaľ ona nechce ísť na liečenie ,nikto ju nedonúti ,nie sú na to žiadne páky ,jedinou cestou ako sa chrániť pred exekúciami je ,aby nemala žiadny majetok ,ako sa to dá ,treba navštíviť právnika nech vám objasní akú cestu zvoliť ,aby aj otec neskončil na dlažbe tj bez prístrešku nad hlavou .....bohužiaľ to sú alkoholici a tam ani deti moc nenarobia ,či dohovorom alebo vyhrážaním ..držím palce ,nech to zvládate pevnými nervami ...