Ako komunikovať s manželom?

lilifee
24. feb 2017

Ahojte, chcem sa poradit, lebo uz naozaj stracam schopnost hodnotit situaciu. Pisem z mojho pohladu, viem, ze treba aj pohlad z druhej strany....
Sme 24 rokov zobrati. Manzel bol vzdy prchky a nervozny. Casto sa hadame, chvilu je dobre, potom zase hadky. Ale uz tu sinusoidu akosi nezvladam, sme ok, klud a staci sekunda a vsetko je zvratene do hadky. Raz ho vytoci moja otazka, inokedy moja odpoved alebo nevhodna (z jeho pohladu) poznamka, inokedy zle nacasovane, potom zase ked od neho nieco chcem alebo len tak vyprovokuje hadku. Potom sa oduje, ignoruje, je neprijemny, arogantny. Ked si to vykomunikujeme, dohodneme sa na niecom, fungujeme normalne, vsetko je v pohode a po napr. 2 tyzdnoch opat to iste. Teraz vsak uz mam pocit, ze neviem, ako komunikovat, nic nie je dobre. Mam pocit, ze ci poviem to, ci ono, vsetko je nanic. Som nechapava, nerozumiem, najnovsie som neuroticka a nepricetna a vybijam si na nom zlost. Dokonca mi povedal, ze som nervozna ako buldog a rotvajler. Ked som sa ohradila, ako sa to o mne vyjadruje (nikdy tak nehovoril), tak mi povedal, ze co sa urazam, ze nikto sa na to neuraza, ze mi nenadava vulgarne. Casto mi odpoveda nervozne, neprijemne, ked sa bavi s druhymi ludmi, je omnoho prijemnejsi. Ked mu vysvetlujem, ze takto sa to neda, ako mi je to neprijemne, tak nechape... vidi len to, ze ja som ho zas vytocila. Velakrat ked vidim, ze je nervozny, tak sa radsej zdekujem a idem nieco robit do inej miestnosti. Ale on pride a zacne -Co ti je ? Ja mu poviem, ze nic ( naozaj mi nic nie je, len cakam pokial prehrmi). Ale on pokracuje- ved vidim, ze ti nieco je ! Takto do mna rype dovtedy, pokial som uz vytocena a naozaj sa pohadame. Samozrejme nasledne som u neho neurotická a on sa len pytal, a ze som si na nom vyliala zlost, lebo ma niekto iny vytocil ( pripadne spomenie niekoho alebo nieco, na co som sa mu predtym vystazovala). Takto sa velakrat stane, ze z dobrej nalady som v priebehu minuty na bode mrazu. Nie som typ, ktory si necha, takze mu poviem svoje a hadame sa. Stale mu opakujem, ze to neprospieva detom (mame 2 skolakov). Neviem uz, ako s nim konunikovat.....

dharmasanata
24. feb 2017

Veľmi mi to pripomína môj bývalý vzťah ...teda ex partnera.. takto sme bojovali štyri roky až som bola nervovo úplne vyčerpaná a pridružili sa mi zdravotné problémy..odišla som a znova sa cítim ako normálny človek.. toto máš celé manželstvo?

tiper24
24. feb 2017

vidi ze si slabsia tak si k tebe dovoluje, postav sa mu nech nie je na koni 🙂

lilifee
autor
24. feb 2017

Ked sme spolu chodili bol fajn, mily, prijemny. Po svadbe sa to zacalo menit... Viem, ze dokaze taky byt, ale docasne, nikdy to nevydrzi. Nedavno som sa pytala, preco sa pred svadbou vedel ovladat. Povedal, ze tiez som bola ina... ano bola som. Dnes je zo mna vystresovana osoba.

lilifee
autor
24. feb 2017

@tiper24 ved to aj robim, ale vysledkom su stale hadky. Stale si len vyjasnujeme co kto povedal, urobil, ja mam pocit, ze ma vobec nechape, on si mysli, ze ja nechapem jeho...

tiper24
24. feb 2017

nechapem ako sa moze clovek tak zmenit k horsiemu za kratky cas

tiper24
24. feb 2017

ak nema clovek v sebe vnutorny pokoj tak nikdy dobre nebude 🙂

eliska13
24. feb 2017

@tiper24 kratky cas? Ved su manzelia 24 rokov🙂)
Mate klasicku ponorkovu chorobu a bude to este horsie.Ste spolu v byte a robite si zle, vidite na sebe uz len chyby,zadrapky kto co povedal, ako to myslel.Neviem co pomoze budem citat rady ostatnych.Ale este mozes byt rada, ze za tebou pride, zeco Ti je🙂asi treba eliminovat spory mat viac svojich zalub, nebyt denno denne spolu

lilifee
autor
24. feb 2017

@tiper24 ved to, ja som mu tiez povedala, ze nechapem, ako dokaze zrazu zmenit naladu/chovanie, ako ked zapnes/vypnes svetlo.... To co ho par dni dozadu nerozculilo, ho "dnes" dokaze vytocit. Clovek je vacsinou v napati, ci ho zas nieco nenastve. Potom samozrejme "startujem" aj ja, lebo uz na to nemam nervy.

eliska13
24. feb 2017

@lilifee kedze pises, ze bol taky vzdy prchkejsi, tak vies co si si brala, ale mozno po tych rokoch Ti to zacalo vadit.Nebola to zmena zo dna na den

tiper24
24. feb 2017

@lilifee mala si sa vydat za mna a byt stastna 😀😀😀

lilifee
autor
24. feb 2017

@eliska13 ano opyta sa, co mi je, ale neviem ani co povedat. Nedavna situacia- povedala som, ze nic. Neveril a pytal sa dalej, tak som uprimne povedala, ze je nervozny a chcem sa vyhnut hadke (alebo inokedy som mu normalne priamo povedala, co ma nahnevalo). Odpoved ? Neprijemna tvrda otazka: mas so mnou nejaky problem?!

lilifee
autor
24. feb 2017

@eliska13 pred svadbou taky nebol 🙁....

tamtamka26
24. feb 2017

@lilifee vystresovana si len z neho. A to takto uz 24 rokov trpis?? 😨 nemoze v tom byt tretia osoba? Ked doteraz bol sice prchky ale zhorsuje sa to...

sisika
24. feb 2017

@lilifee viem si predstavit ako sa citis a ako ta to boli.... kazdy den znova a znova byt len vydana na pospas jeho naladam a cakat kedy ti skoci do usmevu a zacne hadka...
Moja rada vychadza zo skusenosti-nedaj mu to o co mu tak ide. Nedaj mu pozornost,nedaj mu hadku. Skus odignorovat negativne poznamky;reaguj iba na tie "pekne,mile". Nieco v style-ak si prijemny,komunikujem;ak si negativny-nevsimam si to.
Je to ocividne ze takym ludom nejde o nic konkretne,nenahneva sa za tvoje ciny alebo slova. Ten hnev si nosi v sebe a len hlada spusac,aby ho mohol prezentovat. To on je nahnevany na seba,v sebe si pestuje pocit urazenosti a lutuje sa ako mu svet ublizuje.
Ked mu ukazes ze si veselo zijes aj s detmi-a on vas do svojej mizerie zbytocne bude tahat,ulavi sa ti.
Nezmenis ho,ale aspon sa nebudes trapit s detmi. Pretoze ak by si sa hoci aj natrela medom,a skakala mu okolo zadku 24/7 a plnila vsetky jeho zelania-stale by si nasiel dovod na hadku a kritiku. On si tym totiz hoji svoje ublizene malicke ego....
Drzim ti palce a mas moj uprimny obdiv ze si toto vydrzala 24 rokov.... ja som tesne za polovicou a uz ma to skoro znicilo uplne... no bojujem a budem bojovat. Drz sa 👍🏼

lilifee
autor
24. feb 2017

@sisika dakujem. Presne to si myslim aj ja, ze ma problem sam so sebou. Aj som mu to povedala. Len neviem ako ho odignorovat, skusala som to, ale on dovtedy vrta, pokym nepride reakcia z mojej strany. Mna to velmi vycerpava, neviem sa potom na nic sustredit, len na to najnutnejsie.

lilifee
autor
24. feb 2017

@tamtamka26 zhorsilo sa to za posledny rok-dva. Predtym sa tak neoduval, neurazal, stazuje sa, ze kolko ma uz rokov, ze zeny su krute, zakerne, arogantne. Pri hadke, ked oponujem, povie, ze sa ho chcem asi zbavit, ci ma ist prec, ci sa ma ist zastrelit apod., ci ho idem vymenit za novsi model... ja uz normalne z neho nechapem. Ci v tom je niekto treti ? Myslim, ze skor nie...

sisika
24. feb 2017

@lilifee poznam to,aj tie samolutovacie reci ake popisujes v prispevku urcenom tamtamka26.
Tiez som sa trapila,skusala,prehovarala,vysvetlovala-donemoty a bez vysledku.
Nicila som si zdravie,doslova ma to zozieralo. Potom nastal cas kedy som pochopila ze to je nezmyselne. Konzultovala som to s niekolkymi vzdelanymi ludmi,aj klasicky(psycholog,psychiater),aj s alternativne ladenymi odbornikmi. Naozaj vazne-kazdy jeden prisiel k tomu ze ta negativita sa neda ovlyvnit ani mnou,ani mojimi slovami. Je v nom. Je to jeho ublizene ego,jeho vnutro. Kym on nespravi kroky veduce k zmene-nezmeni sa. Tym ze mu odpovedas mu len akoby podporujes tie myslienky,pretoze si z tvojich slov vyberie vzdy len to co chce pocut-to negativne...
najdi si zaujmy,najdi si nieco co bude naplnat teba radostou a doda ti tu pozitivnu energiu ktoru on z teba vysava. Uz len koli detom,aby si mala este silu sa na ne usmiat,ukazat im ze svet nie je len cierno sivy;ale ze ma vsetky farby duhy a je nadherny a vesely.

januarova
24. feb 2017

@lilifee, daj si do googla termin andropauza. Muzom vekom klesaju hormony a prejavuje sa to aj takto, ako ty popisujes. len to by musel chciet to riesit😒

tiper24
24. feb 2017

a rype aj do detí ci iba do teba?

tiper24
24. feb 2017

no mne kazdym vekom hormony zas stupaju 😀

lilifee
autor
24. feb 2017

@sisika velakrat som mu povedala, ze si vybija zlost na najblizsich. A presne ako si napisala, vybera z rozhovoru a kombinuje to, co sa mu hodi. Tiez si pripadam ako zaseknuta platna, stale dookola rozpravam to iste a on stale nechape alebo nechce chapat, vysvetlujem a nula bodov. Alebo si vymysli, co mi vadi, ja sa nestacim cudovat...

cecilia68
24. feb 2017

@lilifee A čím bude starší, bude to len horšie ☹ Ja už skoro ani nerozprávam, lebo hocičo poviem, tak hneď sa púšťa do boja 😒 vyhľadáva hádky, stále po mne šteká, pripadá mi ako neurotický uzlík ☹ Sme spolu 30 rokov a zvykla som si...takže už aj rezignovala😢

lilifee
autor
24. feb 2017

@januarova to som uz studovala, niektore priznaky by sedeli, ale zas niektore vobec nie.

@tiper24 na deti ani nie.

lilifee
autor
24. feb 2017

@cecilia68 ach jo 😟. Napodobne, aj ked ja som este do rezignacie nedosla.

lilifee
autor
24. feb 2017

@tiper24 ty si aky pripad 😄

tiper24
24. feb 2017

@lilifee no ked s nim zostanes tak ta caka trapenie, co je to uz potom za zivot bez stastia, deti ho znenavidia, budu sa od neho distancovat.........ak ho nechas vydychnes si mas pravo na stastie bez neho, on skonci zle ak ho nechas ale kedze si ta nevazi tak mu treba, mozno je to tvrde ale ani zivot nie je vzdy fér

sisika
24. feb 2017

@lilifee to je na tom asi to najhorsie-nech povies cokolvek,najde si nieco co je zle! Dokonca aj na "dobre rano","dobre vyzeras","dnes je krasne"....
Ako vravim-nezaoberat sa tym negativnym;ignorovat to. Je to tazke,najmä pre citliveho cloveka;je to niekedy nemozne-ale inak budes naozaj ako taka zaseknuta platna,az raz taka doskriabana,znicena zistis ze si zasvatila cely zivot zbytocnej snahe vysvetlit nieco co vysvetlovat netreba.
Raz som na kupalisku nahodou vypocula par viet ktore prehodil starsi pan(okolo 70tky) svojej manzelke. Starsia dama,velmi utiahnuta,krasne upravena ale velmi smutna. Tie vety boli akoby okopirovane od nas-este aj ten tón! Az ma zamrazilo.
Neskor som sa opytala ich dospelej dcery,ci to takto bolo vzdy a ako to vnimala ked bola dieta. Samozrejme som jej vysvetlila preco som taka nemiestne zvedava;predsa len to sa nepatri pocuvat-ale naozaj sa to nedalo nepocut a mne bolo normalne zle od zaludku ako som to pocula!
A ta dcera mi so smutkom v hlase povedala ze toto je cely zivot tak;ze to ako deti vnimali a ze mamicku lutovali a nechapali ako to vydrzi. Ze maju otca radi,ale cez ten mur negativity sa k nemu nedokazali nikdy priblizit a ze je tomu tak aj teraz,ked uz maju svoje rodiny. Ze nikto a nic nedokazal v nom vzbudit nieco mile a pozitivne. Vzdy si nasiel co moze kritizovat,nadavat,stazovat sa.
@cecilia68 teraz citam ze ty v takom nieco zijes uz 30!rokov?!?!? Ako si to prosim ta dokazala? Mas nejaku radu?

tiper24
24. feb 2017

@lilifee to som 😀😀

stardust
24. feb 2017

@sisika pytas radu, ako vydrzat v manzelskom vztahu partneri neprechovavaju ziaden respekt k tomu druhemu? Preboha nie...cele zle. Ked ma jeden masochisticke sklony, preco nie, ale co deti, ktore okopiruju spravanie sa dospelych a takto poznacene vstupuju do vztahov?

juliet86
25. feb 2017

Nuz.... chod k psychologovim ty sama. Vseobecna ti vie zadarmo predpisat sedenia. Ak chces urobit nieco pre svoje zdravie a zdravie vztahov v rodine isto chod. Pises ze sa to zhorsilo rok dva. Co sa vtedy zmenilo u vas unho u teba. Umrtie zdrav problem zmena prace?? Manzel si je neisty sam sebou. Ma ktizu stredneho veku. Nastuduj si to. A manifestuje to vo vztahu k tebe. Ste obaja dospely. Ty sa o seba postaraj. Citis ze si v nezravom vztahu. Ak do teba rype odid uplne. Oznam mu ze sa potrebujes chranit a chod. Bodka. Ked sa zmenis. Vykolaji ho to. Vyskusa este par fint. Pritvrdi. Mozno zahra pokus o samovrazdu bohvie. Tvoja uloha nie je zachranit jho ale samu seba a mozno vtedy ked uvidi teba pochopi aj on. Drzim palce. Stoj si za sebou. Vaz si seba. Staraj sa o deti. Kultivuj vztahy s blizkymi prostelmi a rodinou ktorych si vazis. Hladaj oporu a podpotu. Dobijaj si baterky cbicenim prechadzkami ci hobby co ta naplna.zvladnes to.