Nechcem vyznieť, že ju vyhadzujem, už neštuduje, má ešte mladšieho brata, ktorý má 24, a teda tiež sa ešte nechystá. Mám ešte počkať? Do domácnosti prispievajú obaja. Kedy vaše deti vyleteli z hniezda?
Ak prispievajú do domácnosti, čo ti vadí? Otravuje ťa, že ich máš stále doma?
Ja som z hniezda vyletela pred 2 rokmi, ako 38-ročná. Bohužiaľ, dlho nám trvalo opraviť dom, do ktorého sme sa chceli presťahovať. Som vďačná rodičom, že ma nevyháňali. Pri dnešných cenách nehnuteľností a prenájmu to nie je úplne jednoduché. Pokiaľ pracujú a prispievajú, nebudú to až takí veľkí využívači mama-hotela.
Moja má tiež 28.V 25 sa vydala a odišla do vlastného bytu s manželom.Predtým bývala doma a neprispievala,lebo študovala,ale kebyže je doma bez partnera,kľudne by som ju nechala.
Tak ak nemá priateľa alebo ak ešte neplánujú bývanie a mala by všetko ťahať sama je lepšie byť doma kde si ešte môže ušetriť do štartu segra išla od našich preč v 30 dovtedy nemala žiadneho priateľa nemala tým pádom dôvod ísť bývať prec asik vie aj ze ma doma všetko ja som bola s tých čím skôr zdupkat
Pozri sa na to z pohľadu ako veľmi sú teraz nehnuteľnosti drahé a pchať do nájmu peniaze tiež asi nechce. Možno čaká kým sa vydá a potom s manželom si niečo kúpia. Ja mám 29 a totálnu paniku z hypotéky a zadlženia. Keby som mohla tak bývam s mamou asi navždy :D :D :D ale išli by sme si na nervy, to je pravda
Kam má odísť? Na podnájom s kamošmi? Má priateľa? Plánujú? Ak nemá tak sama si m abrat hypotéku? Pracuje? Je samostatna? Ak áno. Nech bývajú aj doma. Mne by to nevadilo.
@lenkamatkova ja by som mala paniku platit podnajom roky… hypoteka je super 🙂 neboj sa toho.
A ja mam uz teraz "stres" z toho, ze mi deti vyrastu a vyletia z hniezda 🙈😃 aj ked viem, ze je to normalne, prirodzene a raz sa to stane aj nam ale neviem si predstavit, ze bude doma ticho, klud a prazdno
Nevidim dovod ju vyhanat. Nepoviem ked dospele dieta vyuziva dobrotu svojich rodicov a zije na ich ucet ale pokial prispieva a nema vlastne byvanie (priatela= vaznu znamost s kym by si vzala hypoteku na 30 r) tak mozes hodit s nou rec, ci nezvazuje, ze je cas osamostatnit sa...ake ma plany atd ale zas vyhadzovat si z domu vlastne dieta, kt.prispieva,pracuje mi pride divne.. ja by som to neurobila...
ak prispievajú a nečakajú, že všetko urobíš ty, tak je to celkom obstojný kompromis. Ale chápem, že už by si chcela mať kľud a deti "preč" - tzv. "na poriadku". Normálne sa s ňou porozprávaj, aké plány do budúcnosti.
mám syna - 27r., dokonca od zamestnávateľa v sept. mal ponuku bytu, aby do zamest. nemusel cestovať... Syn odmietol, že jemu je doma dobre... a doma máme ešte 3 maloleté deti...ale my sme s tým v pohode. asi má iné plány 🙂
kolko ma nasetrene? bola aj na vyske alebo pracuje rovno od strednej skoly? mohla by uz premyslat nad hypo a vlastnym byvanim... ale to sa dozvies len, ak sa s nou budes rozpravat, ake ma plany...
ako prispieva na domacnost ? len $ alebo aj vari, zehli, perie...upratuje (nie len svoju "detsku izbu") ? jasne, ze mamahotel je najlepsi a vela mladych sa teraz vyhovara na to, ako je vsetko drahe a ze staci dat mame almuznu a tym to hasne :D
Ja som odišla z domu v 27 az ked som sa vydala. To sme rovno s manzelom kupili vlastny byt. Ziadny predchadzajuci podnajom
A rozpravali ste sa o tom? Je to Tvoja dcera a my jej dovody nepozname. Dnes je naozaj tazke sa osamostatnit, ja som kupovala v pred 5 rokmi a teraz je cena toho bytu dvojnasobna. A najmy su sialene drahe, ja som predtym mala len 1 izbu v zdielanom byte, ale to len preto, ze som zila v studentskom meste, kde bola taka moznost a zaroven to bolo cca 100 km od rodicov. Ak by som robila pri rodicovskom, tak by som asi najom predtym neriesila, skor rovno svoje, ale to je dnes dost nedostupne pre mladych. Aspon si setri, nech ma na zaciatok na hypo. A inak, ma dlhodoby vztah? Aj to je podstatne. Ked bude niekoho mat, neboj, odstahuje sa. Alebo jej to povies, nech to berie vazne. Sa jej bojis?
Moja má 25r a tiež sa nikam nebalí(a však prečo aj,kde by jej bolo lepšie,ako u maminky?😉) Prispieva na domácnosť a kým brat(4r.) nevyrastie a nedeložujem ho z môjho budúceho šatnika(taký mám plán s jeho terajšou izbou😇),tak má pre seba celé poschodie. Ale je pravda,že
nemáme problem s miestom,v byte by to bolo asi väčší problem.
Necudujem sa, ake ma moznosti na osamostatnenie sa ? Byvanie je drahe, a bude coraz viac, pravdepodobne. Zijeme zvlastnu dobu.
Vitajte v Europe.
Ja som bola z domu, hned ako som dostudovala vysoku. Ved by mi bolo samej trapne, byt mame nalepena na zadku, ked uz chodim do prace a dokazem sa sama zivit. Navyse vodit si vaznu znamost do svojej "detskej" a rodic bude vedla pozerat telku. No to tiez nebola zrovna romanticka predstava 😄 Co sa tyka penazi, ja aj vacsina mojich kamaratov sme si zo zaciatku nasli privat, kde sme byvali s dalsimi mladymi ludmi. Na start je to uplne normalne a postacujuce. Netreba chcet vsetko hned.
Moje dcéry odišli oficiálne z domu po vs,ale ani cez vs sa doma veľmi nevyskytovali.Je síce drahá doba,ale nejako začať treba,prečo nie v podnájme?aspon by ju to hnalo zarobiť viac a kdesi sa posúvať.A súhlasím s názorom vyššie,že vodiť si frajera do detskej izby je trápne.Takže by som bola zvedavá na jej plány....
Ja som odišla preč bývať po maturite ,ale za socíku to bolo a boli sme v tom dosť netypická rodina,môj otec nezarábal veľa,ale vedel predvídať veľmi dobre aj sa postarať
Ja som odišla ako 22 ročná. Išla som pracovať do Ba. Potom už s muzom do spoločného. Možno sa skús o jej plánoch s nou porozprávať. My nevieme čo ms v hlave.
A doteraz si sa s ňou nerozprávala aké má plány, kde raz chce bývať?ja som odišla v 25 r.Su deti, ktoré idú na internáty, do podnájom sú ďaleko od rodičov a aj také ako máš ty🙂podľa mňa na tom nie je nič divné, keď platia, pomôžu...
@zoro9836 tak tak, bohuzial.
Inak pre vsetkych - myslim, ze pribehy starsie ako 3 roky velmi nemaju vypovednu hodnotu, pozrite si ceny nehnutelnosti v 2019 a potom teraz.. A okrem ceny, pozrite si hlavne ich dostupnost..
90% ludi odislo pred 20tkou este pri vzniku tejto republiky.. Dnes je to o kusok ine. Este pred par rokmi si pamatam clanky, ako Taliani boli "najlenivsi" a odchadzali v 29? Dnes to bude asi uplne odlisne.
Ja by som to, co sa mi podarilo odist uz zopakovat v dnesnom svete nevedel. Svet sa meni. Jedine ak by sa mi podarilo nakupit bitcoin za dvojcifernu sumu..
zbieras nazory do casopisu?
ved sa zariadte podla seba
Tak ja som odišla v 23 k priateľovi. Ale pokiaľ ona nemá vážnu známosť a nechystá sa vydávať, tak mne by nevadilo, že u mňa býva, keď teda prispieva na bývanie. Ak máte dosť miesta a dobré vzťahy, nevidím problém.
Ja a aj sestra sme odišli po maturite, čiže 18.
@ice8 Ja zas nevidim dovod byvat inde, ked fungujem a pracujem v meste, kde ziju rodicia, mam vlastnu izbu, s rodicmi si super rozumiem...
Podľa mňa, ak je samostatná, finančne prispieva na chod domacnosti a aj sa stará o domácnosť a mate pekný vzťah, tak nevidím dôvod svoje dieťa vyhanat. Neviem ale pokiaľ ti chýba sukromie tak sa s nou porozprávať a nájsť riešenie
Ved sa s nou porozprávaj, ci nechce byvat sama 🤷