2 puberťaci, drobec a chorá stará mama. Prežívam ťažké chvíle

18. máj 2022

Ako ďalej,
Asi sa.zblaznim
Mám doma 2 deti v pubertálnom veku,drobca a starú mamu v ťažkej forme Alzheimera.Dotetaz sa to ako tak dalo,ale asi to nedávam,čo mám robiť?

deti95060810
18. máj 2022

a kde máš manžela? stará mama je len na tvojej starosti? nemala vlastné deti? skús ešte rozobrať tieto otázky...

fineta
18. máj 2022

Uff. No.. Mam to podobne okrem starej mamy. Chápem, ze to musí byť občas na hrane. Nemohol by Vám so starkou niekto pomôcť?

pribinak
18. máj 2022

Mizno to vyznie kruto, ale babku by som dala do zariadenia

loliki
18. máj 2022

Tak si opakuj vetu: Najprv ja a potom tí ostatní. Čo potrebuješ, aby si bola v psychickej a fyzickej pohode? Bez Teba to tam fungovať nebude. Vraj, keď máme pocit, že nestíhame, máme sa zastaviť, začať dýchať pomaly, celkovo spomaliť, aby sme nekonali v strese.

savanna
18. máj 2022

@pribinak suhlasim, aj ja by som uvazovala nad zariadenim. Demencia nie je sranda, clovek potrebuje neustaly dozor. Nechcem strasit, ale v rodine mame pripad, kedy clovek s demenciou bohuzial nedopatrenim zalozil poziar vo vlastnom byte.

katkamatka7
19. máj 2022

Musí to byť nesmierne náročné, ťažké, namáhavé, vyčerpávajúce a z toho sa tak cítiš, dávaš zo seba energiu pre mnohých.
Veľmi kruté: Zariadenie pre pubertiakov: aj tam môžu nedopatrením založiť požiar. Zariadenie pre seniorov: žiaden dospelý neuvažuje nad dobrovoľným zariadením, v ktorom opustí tento svet. Chce dožiť na známom mieste, doma, kde sa piplal celý svoj život.

ruzasipova
19. máj 2022

Je mi to luto, ale porozmyslala by som nad zariadenim pre starku. Alzheimer sa bude zhorsovat. To nie je len, ze nepoznava blizkych, ale casom prejde do mentalneho veku asi 2 rokov dietata. Od spravania sa, cez nosenie plienok, po agresiu, ked sa mu nieco nepaci, len ma vacsiu silu.

autor
19. máj 2022

Sú chvíle keď rozmýšľam ,že ju umiestnime do zariadenia,ale ja neviem či sa potom niekedy dokážem na seba pozrieť v zrkadle.

fineta
19. máj 2022

V prvom rade si mama a Tvoje deti, manžel Ta potrebujú mať pri zmysloch a v psychickej pohode. Tazko to dokážeš, ked sa popri všetkom staráš o alzheimerika... Ako píše aj @ruzasipova, diagnóza bude mať stále len progres a nakoniec nebude môcť ostať ani na moment sama. Na zariadení pre ľudí s alzheimerom naozaj nie je nič zlé a ani nemusíš mať výčitky. Skus sa pozrieť pravde do očí, ze nie si robokop, aby si toto cele možno ešte roky rokúce zvládala a tak trochu aj na úkor veselého detstva svojich detí. A vlastne manžel a staršie deti si co o tom myslia? Mimochodom, ved by ste si ju mohli možno odtiaľ aj na par dni vziať, ak by ste chceli...

autor
19. máj 2022

@fineta už je to dosť v ťažkom štádiu,nepozná ani mňa,vôbec nič ju nebaví , nezaujíma,jedinú radosť má z nášho drobčeka,keď ju príde pohladkať,postiskat.
Už to tak máme ,že ju nemôžme nechať ani na chvíľu samú, najhoršie sú noci,keď k nej musím aj 5 x vstávať,lebo vykrikujeze sa nevie potrebuje zakryť alebo chce vstávať,alebo sa stáva že nenájde zachodik tak sa vycika hocikde v izbe.
Manžel je za to aby sme ju dali do zariadenia,lebo nemôžme ísť spolu s deťmi ani len na obyčajnú prechadzku

erickatt
19. máj 2022

Urcite sa tym netrap, rozbijes si manželstvo. Chodim takýchto ludi strihať, su tam k nim mily, nikdy ani jeden nebol špinavý ci precikany. Pomôžu im najest sa. Uz su povolene aj návštevy. Takze nevahaj. Babine tam bude dobre

dorothee
19. máj 2022

My sme mali tiez babku v takomto stave,starali sa o nu moja mama a dve tety na striedacku a teda poviem ti,ze behom polroka tie zeny zostarli,stratili iskru a radost zo zivota..ja viem ze to vyznie zle,ale takto chory clovek velmi vycerpa,jemu je dobre lebo o sebe uz vlastne ani nevie, ale ludia ktori ho opatruju chradnu a trpia..Bohuzial za mna je v tvojom pripade tiez riesenie iba nejake zariadenie,kde babku date..Upozornujem ze umiestnit ju niekam je tiez beh na dlhu trat,tak zacnite vyberat miesto a vybavovat papiere cim prv,lebo ak sa babke zhorsi stav,co sa moze stat zo dna na den,budete mat co robit to zvladnut doma 😞

fineta
19. máj 2022

Spravili ste všetko čo bolo vo Vašich silách, ktoré sú už momentálne na dne. Bude to úľava pre celú rodinu. Poznám realne 3 prípady, kedy sa blízki doma starali pokiaľ to bolo možné. Ked uz boli chorí ľudia hrozbou samým sebe, tak to poriešili zariadením. Jednoducho to uz doma nezvládali. Vobec sa neobvinuj, nemaj žiadne výčitky, je to uplne normálne. Si skvelá žena so srdcom na správnom mieste.

katkamatka7
19. máj 2022

Pamäť jej pracuje stále. Dlhodobá je v kondícii, kedy si dokáže spomenúť na jej vlastné detstvo, preto má blízko ku malému drobcovi, i keď Teba a manžela akoby nepoznala.
Krátkodobá pamäť už u nej nie je v kondícii, akú má malé dieťa, pre ktoré je päť minút čakania večnosť.
Jej spomienky, ktoré si premieta, sú zamerané na všetko krásne, čo prežila s jej manželom, deťmi, láskami, o ktorých vám nepovedala.

autor
19. máj 2022

Viete ,ono doma sa stále niečo deje,malé dieťa,a aj staršie deti,istotne tým trpia aj oni,pamätajú si babku keď boli lepšie časy a keď sme sa spolu veľa nasmiali.Tym ,že veľa času musím dávať babke ,je menej priestoru na čas s deťmi,ale nejako som to tak brala,že veď hlavne starší si už idú po svojom ,krúžky , kamaráti,večer si sadneme porozprávame sa aký bol deň.
No starší ,ako nastúpil na SŠ sa mi vymyká spod kontroly,ja viem je to komplikovaný vek a fakt ,že vidieť babku v takomto stave im tiež nepridáva.
Ale zrovna včera ma dorazilo,keď som sa dozvedela ,že si občas zafajci aj marišku 😱😓
Normálne má to dorazilo a rozmýšľam či je to všetko následok mojich rozhodnutí ako teda aj Dana opatera o starku

gelory
19. máj 2022

Podľa mňa nemusíš mať žiadne výčitky. Spravili ste čo sa len dalo, no jej stav, už proste nie je možné len tak zvládnuť a ešte aj keď máte malé deti a nikto iný vám nepomôže. Viem, že ten domov je také to posledné, na čo človek myslí, no možno je fakt čas

mandzula
19. máj 2022

V prvom rade si tu ty a tvoja rodina, ktorú si si ty vytvorila a voči ktorej máš ten hlavný záväzok. Keď nebudeš fungovať ty, nebude ani tvoja rodina. Ja chápem, že v dnešnom nastavení spoločnosti je ešte stále ťažké dať chorého seniora do zariadenia, no ak nechceš prísť o zdravie a možno časom aj o tú rodinu, mala by si byť trošku "sebecká". Pravidelne ju môžete navštevovať, no zvyšný čas môžeš v pokoji venovať deťom, ktoré ťa teraz potrebujú najviac. Starká sa možno čoskoro pominie, no ten čas, ktorý si stratila s deckami, už tak ľahko nedobehneš.

nwnw
19. máj 2022

Musis dat viac zodpovednosti detom. Kludne nech Ti pomozu s babkou. Travu by som mu netolerovala.
Nie je moznost najst opatrovatelku aspon cez den k babke?

mandzula
19. máj 2022

vyvstáva mi tu jedna logická otázka. Kde sú ostatní členovia rodiny, ktorí by ti mohli (a aj mali) s touto neľahkou situáciou pomôcť?

autor
19. máj 2022

@mandzula deti starkej sú v horšom zdravotnom stave,im síce hlava funguje ale majú iné potiaze,ktoré im nedovoľujú postaraty sa o vlastnú matku.Ako oni prídu na počas dňa na pár hodín ale to je tak 1-2 do týždňa,ale často som s ňou aj 3 tyzdne len ja

mandzula
19. máj 2022

@nwnw tu by som zodpovednosť na deti nehádzala, nevidím na ňu dôvod, skôr sa o starostlivosť treba podeliť s inými členmi rodiny, ak sú (iné vnúčatá, starkine deti...).

panizima
19. máj 2022

Tiež som mala doma deti a mamu. Po 9 rokoch som ju umiestnila. V októbri minulého roku umrela, bola tam pol roka

mandzula
19. máj 2022

V tom prípade je naozaj na zváženie nejaké to zariadenie. Sama si musíš odpovedať na otázku, koľkých ľudí zanedbávaš pre starostlivosť o starkú... princíp proporcionality.

derdia
19. máj 2022

Pozri starka ma alzheimera ci ako sa to pise.. Jej je jedno kde bude. Treba ju dat do profesionalnych ruk. Ona to aj tak nevnima. Pridete ju pozriet a nebude vas poznat. Netrap sa nad tym, lebo jej mysel nie je v tsave, zeby tomu rozumela.Bohuzial je to tak. Ale ked sa rozhodnes aj napriek tonu ju mat doma tak sa mestazuj vybrala si si to sama.

katulienkax
19. máj 2022

@derdia nesuhlasim uplne, babka mala alzheimera, ale ked bola 2 noci v nemocnici - v neznamom prostredi, tak tak vyvadzala ze volali nech si ju pridu vziat. Ale je to tak ked uz nevladzete budete musiet ju dat, vase rodinne zdravie je prednejsie. K nasej babke inac chodila opatrovatelka na 8 hodin a byvala v dome, takze v lete sa motala po zahrade a bola kludnejsia, v byte by to bolo o drzku

derdia
19. máj 2022

@katulienkax ale to sa zhorsi len nachvilu a ptoom ai zvykne. Ja by som to tak riesila.

katulienkax
19. máj 2022

@derdia ved ano budu musiet, u nas mali stastie ze sa v starostlivosti o babku striedala opatrovatelka a boli 5 surodenci nablizku. Oco vravel ze lutije vsetkych co su v tomto na takeho cloveka sami.
Hocikedy sa pocurala, pos ... la, v noci vyvadzala, periny trhala a este na dceru nadavala skaredo (ale to si uz v tom stave asi neuvedomovala). V lete to bolo lepsiem lebo sa aj niekolko hodin len tak motala hore dole po zahrade, tak bol klud

rikarika
19. máj 2022

@katkamatka7 ty si sa starala o kolko alzheimerikov? ze pises o zariadeni pre pubertiakov...asi trochu mimo....

derdia
19. máj 2022

@katulienkax ved musis si vybrat, ci si v prvom rade mama, manzelka alebo opatrovatelka.

nwnw
19. máj 2022

@mandzula ja som to tak pochopila, ze "babka" je matkou autorky.
A zodpovednost som povedala vseobecne. Ked ma chlapec cas hulit,moze kludne doma nieco porobit namiesto toho.