Dobrý deň. Mám dosť dosť vážny problém. Vôbec netuším co robiť..Pred pôrodom som bola nezamestnaná,na úrade práce. Priateľ pracuje v Rakúsku. (Pendler)Žiadala som si zo SVK rodičovský príspevok. Zamietli s odôvodnením na základe európskeho nariadenia ES883/2004, kde sa píše že na základe pracujúceho rodiča mám teda nárok Rakúska. Priateľ teda išiel do rakúskej poisťovne pýtať sa ako to teda je. Pani mu povedala že áno,nárok máme. Tak sme vyplnili žiadosť,dodali potrebné potvrdenia od lekárov atď. A čakali sme.po 8 mesiacoch prišlo zamietave rozhodnutie. Keďže som ja nepracovala v Rakusku,ani tam nemame ja ani dieťa pobyt,nemáme nárok. Vraj rp nie je rodinná dávka. (Poďla rozhodnutia rakúskeho najvyssieho súdu z r.2024)Tak ja nemám nárok. Priateľ má,ak nezarobil viac ako 18 000€ za rok.. Teraz vraj Slovensko zavádza novú"skupinu" pracovníkov so sídlom v Trnave,Ktorý sa majú takýmito prípadmi zaoberať. Máte niekto podobnú skúsenosť?
@guiseppinka pridavky zostali,ale toto mam dojem sa menilo.
Tak podla Arbeiter Kammer musi byt Lebensmittelpunkt in Österreich - https://www.arbeiterkammer.at/kbg
@guiseppinka hej, asi preto chcu dokladat HW a Anmeldebescheinigung. Inak nevyplatia nic
@kiki68 tak anmelde a meldezettel som dokladovala aj ja pri vsetkych deckach a to su tu narodene..
No,podľa toho čo som z toho prekladu pochopila sa zákon nemenil len Rakúsko našlo zas takú čiernu dieru. Pretože spomínajú tento zakon z 2004. Keby bol novší,isto by ho napísali..zakon som našla a tam sa píše,že to schválenie ma istú postupnosť. T.zn. že sa najskôr rieši zamestnanie a potom pobyt. A keďže ja nespĺňam ani jedno tak to zamietli. A podľa rozsudku z najvyššieho súdu z r.2022 aj 24 sa nejedná o rodinnú davku a hotovo. Písala som že to budeme riešiť so svk úradom ale po 16.12. Kvoli tej novej skupine foto má riesit,je to upsvar ale jednoducho extra oddelenie. A vidíte ze jedna pani povedala že máme nárok,dajte si žiadosť,potom to iná úradníčka zamietla...s 10 Ľuďmi budem volať,kazdy povie nieco ine 🤔 ale zrejme sa nejaky slovaci uz súdili lebo to tam jasne písali. Ak budem.mať čas,dám tu to vyjadrenie okopirovane len momentálne pri babatku nemam čas.
Pravdu povediac, neviem. Ale nezdá sa mi to. Primárna je vždy krajina, kde rodič pracuje. Nakoľko je matka na úrade, je podľa zamestnania otca príslušné Rakúsko. Trvalý pobyt na území EU je rovnocenný s rakúskym. Takže podľa mňa nárok majú. Toto je riešené Európskou smernicou, rakúsky súd ju nemôže ani modifikovať a už vôbec nie zrušiť, takže mi to rozhodnutie z najvyššieho súdu nepripadá pravdepodobne (možné to je, miestne súdnictvo je občas veľmi kreatívne). Ale možno zamietnutie s odovodnenim @michaela_krasna moze postnut (bez osobných údajov, samozrejme), potom k tomu viem povedať aj niečo presnejšie. Takto varím z vody.
@vroni dám ale malá furt vymýšľa😁 musím keď zaspí.
a prídavky máme. Odrazu sme dávali na neho
@vroni ved prave toto, ze to ide podla zamestnania. Tiez som sa nestretla s tym, ze by to niekto zamietol...
@michaela_krasna ak mas schvalene pridavky, tak to je predpoklad aj pre schvalenie rodicaku... ktory ste bundesland?
@guiseppinka Sakra ,asi bruck an der leitha
ale papiere bral priateľ z Neusiedler am see myslim a tam mu povedali že mae nárok,najskor teda nie ale ked jej vysvetlil že zo slovenka nemáme nárok tak vyvolávala a potom povedala že tak sa mylila a dala mu aj zoznam čo vsetko treba..akože my sme to ani netušili že to treba z t pýtať. Až ked sme na svk dali žiadosť,z up mi pani volala že na co som to tam.podávala že si máme ist do at. A priateľ s dvomi riaditeľmi rôznych pobočiek up volal a povedali to iste..
@michaela_krasna to je okres, bundesland burgenland. Tam su kreativni, ze @vroni?
Dávali sme to aj právnikovi rakúskemu a povedal ze nám nevie pomôcť... Dám tu to rozhodnutie. Možno mi niekto poviete niečo pozitívne 🤣
Prosím ak niekto nájde údaje povedzte mi. Študujte,hovorte ak som niečo zle pochopila,prekladali e to googlom.Dakujem
@michaela_krasna hmmm, zaujimave... ak vies po nemecky, tak by som sa obratila na arbeiter kammer a popytala sa tam. Je to celkom nova situacia pre mna
@guiseppinka
pokial žiješ s detmi v AT, nemáš absolutne ziadny problém a automaticky mas nárok na pridavky aj materskú. Len ak žiješ na sk, bude to zrejme problém, pokial tu materskú a pridavky chceš.
@svetlonos Prídavky mame. Mne je jedno kto mi ten rodičovsky bude vyplácať. Radšej by som zo svk...ani by ma z at nenapadlo nieco chciet. Ale vidíte že to sa bude jeden úrad vyhovárať na druhý..Boh vie teraz kto má pravdu..
Vidíte že tam sú použité zákony z 2004 takže žiadny nový zákon neexistuje...asi len skúšajú že kto sa dá alebo neviem fakt...
@michaela_krasna
no presne, pridavky ok ale na materskú proste narok nemáš. Ten zákon sa upravoval. Niekomu tu z mk som ohladom rodicaku/kunderbetreungsgeld - volala s konkrétnymi údajmi. Jedna pani mi povedala, áno máme všetky doklady, čakáme na rozhodnutie a myslím, že má pripojila na jej ďalšiu kolegyňu. A táto ďalšia mi pivedala o tom, ze sa menil zákon a s veľkou pravdepodobnosťou zena žijúca s dietatom na SK, narok na kbg *ridicak) mat nebude.
My tu žijeme a tuez zrovna v Burgerland a potrebovala som im všetko zdokonaľovať, dat SK rodny list aj s OP akebo pásom novorodenca. Až potom mi začali vyplácať materskú. Pritom mame už staršie dieta, chodi tu dosť skolky, je tu poistene, bývame tu s mm, ja som momentálne na úrade práce. Úrady tu nie sú prepojené ani len medzi sebou v rámci mesta.
Chcela som sa s pánom na úrade dohodnúť, že mu op dolozim neskôr určite. No neexistovalo. Padla odpoveď, že sa robilo hodne podvodov a odvtedy to riešia prísne bez výnimky.
Tak sa ani nečudujem, že riesia takto materskej pre ženy, ktoré tu nežijú a ani ich deti.
@michaela_krasna
no neviem, oni si súdne nemôžu vymyslieť niečo, kto sa dá toho odzubu.
Mas napísané dole, ze sa môžeš odvolať, tak to urob. Ale kludne si zavolaj na tu Arbeiter Kammer, tam by mohli mat viac informácií aj odpivedi pre teba.
Ja som napriklad do vtedy ani netušila, že vyplácajú materskú aj zenam tu nezijucich, len preto, že tu robi muz.
@svetlonos ja rozumiem aj viem že veľa ľudí špekuluje. Ja sa im.nedivím že to nechcú dávať.štáty na tieto parády vobec nemaju peniaze. Ten rakúsky rodicak vide de-facto to isté ako slovenský ked je len na 2 r a 3 mesiace. Tak mne je to uplne jedno.len proste nech mi niekto už začne peniaze posielať.veď dcera ma 8 mesiacov a vysledok v nedohľadne..
@svetlonos ale tiez som dokladovala. Kamoska napr v roku 2015 musela v burgenlande dokladovat aj technicak od auta... takze chapem na jednej strane, na druhej sama som poberala 3 rodicaky tu a riesila som to aj s kamoskami a posledna novela, o ktorej viem, je skratenie karenz, co vsak s poberanim penazi nrma nic. Tam doslo akurat k zvyseniu
Prečítala som si vase rozhodnutie a aj ten rozsudok najvyššieho súdu. Ako býva dobrým zvykom, v Brucku si zase raz vysvetľujú svet po svojom a bez ohľadu na realitu. V skratke: rozsudok najvyššieho súdu tvrdí, že ak je v krajine pobytu podobná dávka ako v krajine zamestnania, platí prioritne krajina pobytu a nie zamestnania aj keď európska smernica tvrdí pravý opak (áno, súd ešte na to upozorňuje, že ide proti EU smernici). Potiaľ by mali v Brucku pravdu. Lenže oni sa v odôvodnení odvolávajú na to, že na Sk NIE JE podobná dávka ako v At. Čiže opak toho, čo by tam malo byť. V podstate máš dve možnosti, riskantnú alebo drahú. Obe bez záruky, že sa podarí (sorry, to je fakt). Riskantná je preložiť rozhodnutie a dať ho slovenskej inštitúcií, že podľa rakúšanov sú za rodičovský príspevok zodpovední oni a dúfať, že to prejde. Drahá je obrátiť sa na právnika/Arbeiterkammer a ísť na súd rozporovat odôvodnenie. Pri čom predpokladám, že Arbeiterkammer do takého sporu nepôjde, maximálne do poradenstva. Takže asi len právnik. A to je zase náramne dráhy špás (aj keby ste rovno vyhrali, súd zaviaže prehratu stranu len na uhradenie paušálnych výdavkov právneho zastúpenia protistrany, cize nie celej sumy za právnika). Tretia možnosť je vlastne ešte tiež. Taká dodatkova. Podať sťažnosť u ombudsmanky pre zdravotnú poisťovňu. Ale v tomto prípade tiež treba slusnu nemčinu (akože štylisticky, nie že bez nadávok) a šancu, že zasiahne neviem posúdiť. Ale je to asi najrýchlejšie a zadarmo. Môj návrh by bol ísť simultánne s prekladom žiadať na sk a so sťažnosťou k ombudsmanky. Sud by bola pre mňa tá posledná možnosť.
@michaela_krasna zavolajte na arbeiter kammer, informuj sa tam a podaj odvolanie...
@guiseppinka, na toto sa nedá odvolať. Resp da ale len žalobou na súde pre sociálne veci.
@vroni ale sranda, ze to zamietli. Doteraz som este o takomto rozhodnuti nepocula
@michaela_krasna
zavolaj si priamo do rakúskej poisťovne, v ktorej str to riešili. Nech ti to vysvetlia ak chces.
Mne pani z poistovne v prípade matiek ako si aj ty - zijucich mimo AT, povedala ze sa menil zákon ohladom prídavkov a materskej.
Pointa - nemáš narok na pridavky a materskú z AT. Nezijete tu, smola. Treba to riešiť na sk a je to na dlhé lakte, lebo práva ruka nevie, čo robí ľavá. Toboz o novej zmene zákona v AT.
Ukaz na SK kompetentným úradom vyrozumenie z AT a nech to riešia.
Pokojne nech ma niekto z AT opravi, ak sa v tom vyzná lepšie.