Ahojte, v decembri roku 2013 som nastupila na MD s 1. dietatkom. Zostavalo mi este 10 dni dovolenky, ktoru som si u zamestnavatela nestihla vybrat. V roku 2014 mi asi pocas MD naskocila nova dovolenka za rok 2014, ktoru som si tiez este nevybrala. Teraz koncom juna 2015 by som mala nastupit na MD s 2. dietatkom. Mozem si vybrat usetrenu dovolenku za rok 2013 a za 2014 pred nástupom na druhu MD? Cize tak, ze by som na UPSVaR oznamila, ze koncim s rodicovskym príspevkom, u zamestnavatelovi nahlasila ze cerpam dovolenku od neho a koncom juna 2015 nastupila na MD? Vztahuje sa na mna ochranna lehota, alebo mozem pocas tejto dovolenky (dovolenky cerpanej od zamestnavatela) dostat vypoved? Pripadne nebolo by lepsie si tuto dovolenku vybrat az po MD ukoncenej s 2. dietatkom, zamestnavatelovi oznamit cerpanie riadnej dovolenky od neho a az potom nastupit na rodicovsku dovolenku? Alebo sa mam na to vykaslat a vybrat tuto dovolenku az po riadnom nastupe do prace do skonceni rodicovskej dovolenky, nerada by som bola keby mi ju zamestnavatel svojvolne pokratil, lebo som si ju nevybrala...Ak sa v tomto niekto vyznate, velmi by mi to pomohlo. Dakujem
@koskaaa Na MD ti vzniká nárok na dovolenku. Ak si na rodičáku, tak nie. Ja som si dovolenku vyčerpala až keď som nastúpila do práce po druhej materskej. Takže som "oficiálne" nastúpila do práce 7.1. a "fyzicky" som prišla až 2.3., za ten čas som si vyčerpala skoro celú dovolenku za obe materské + starú dovolenku, ktorá mi ostala pred nástupom na prvú MD.
@koskaaa RIADNEJ DOVOLENKY budeš mať asi dosť, aj za dalšiu MD ti nárok vznikne.
na tvojom mieste by som si nechala dovolenky aspon tak, aby mi ostala napr. do konca septembra, aby si nemala problém so škôlkou a adaptačným procesom v nom. Ak ale nepredpokladáš nástup do práce alebo máš niekoho na varovanie, je to jedno vždy treba zvážiť to obdobie, kedy sa dieťa cca narodí a že vtedy bude končiť RD. A kvôli možnému skoršiemu pôrodu, treba s tým rátať.
Čo sa týka čERPANIA RIADNEJ DOVOLENKY, to neoznamuješ zamestnávatelovi, ale o nu žiadaš, tj. musí to schváliť. Tiež treba požiadať teda o ukončenie rodič.dovolenky potom (malo by sa mesiac popredu), tak isto nástup na MD aspon mesiac popredu (podla Zákonníka práce)
OCHRANNA DOBA - ak pred čerpaním riadnej dovolenky oznámiš písomne s predložením potvrdenia od lekára tehotnenstv (a budeš mať dôkaz, tj. na kopii prevzatie podpis +dátum), tak si v ochrannej dobe, tj. si chránená proti výpovedi z nadbytočnosti.
URADY:
- SOCIALNA POISTOVNA- do 8dní od ukončenia RD a začiatku čerpania riadnej dovolenky treba odhlášku ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rkokv (lebo počas čerpania riadnej dovolenky máš prerušené dôch.poistenie zamestnanca a jej ukončením ti nanovo vznikne dôch.poistenie zamestnanca a nie je možné mať súbežne dôch.poistenie štátom aj ako zamestnanec), potom najneskôr v den násupom na druhú rodič.dovolenku treba nanovo prihlášku na
- UPSVAR -tam nahlásiš začiatok poberania materského, to že čerpáš riadnu dovolenku neovplyvnuje nárok na RD, tj. netreba to oznamovať.(príp. si vybav potvrdenie dokedy si poberala RP, vid nižšie zdr.poistenie)
- ZDRAVOT.POISTOVNA- po ukončení poberania rodič.príspevku skontrokuj, či máš riadne nahlásené poberanie rodič.príspevku do doby, kedy si ho poberala (lebo predpokladám aj keby to mzdárka nahlásila, ukončí to ukončením RD, tj. sama s potvrdením z upsvar o dobe, dokedy si poberala RP by bolo asi treba to vybaviť, príp. si tam zavolaj)
@koskaaa MAM TAM CHYBU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
V časti o SOCIáLNEJ POISTEOVNI píšem
- NESPRáVNE v zátvorke, že "( lebo počas čerpania RIADNEJ dovolenky máš prerušené dôch.poistenie zamestnanca ...)
- SPRáVNE tam malo byť " (leob počas čerpania RODIčOVSKEJ dovolenky máš prerušené poistenie zamestnanca v soc.poistovni a jej ukončením a nástupom na riadnu dovolenku ti nanovo vznikne
-----------------------
tj.
- počas čerpania RODIčOVSKEJ DOVOLENKY - NETRVá POISTENIE ZAMESTNANCA v soc.poistovni,
- počas čerpania RIADNE DOVOLNEKY- TRVá poistenie ZAMESTNANCA.
SúBEH DôCHODKOVéHO POISTNENIA ZAMESTNACA + DôCH.POISTENIA šTáTOM (ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov) zákon nepripúšťa, preto treba odhlášku nástupom na riadnu dovolenku
@katren
Materské sa určuje z denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ)
DVZ = podiel súčtu vymeriavacích základov, z ktorých poistenec zaplatil poistné na nemocenské poistenie v rozhodujúcom období a počtu dní rozhodujúceho obdobia; DVZ sa zaokrúhľuje na 4 desatinné miesta nahor
obmedzenie DVZ - DVZ nesmie byť vyšší ako DVZ určený z 1,5 násobku všeobecného vymeriavacieho základu platného v kalendárom roku, ktorý dva roky predchádza kalendárnemu roku, v ktorom vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky (od 1. 1. do 31. 12. 2015 = 40,6357 EUR)
samozrejme 🙂
@gapa a môžem si uplatniť daňový bonus za celý rok (12x tých 20 euro), keď pracujem iba časť roka (3 mesiace)? Za tie tri mesiace zarobím cca 6 tisic.
@havana_frost ak zarobíš aspon 6násobok minimálnej mzdy, tak môžeš a 6tis eur je iste viac ako 6násobok (6x352 = 2112eur), napr. tu je to fajn napísané:
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...
@gapa Zdravím môžem Vás poprosiť o pomoc?
Som u zamestnávateľa zamestnaná od r 2002. Koncom marca 2012 som nastúpila na MD a ostalo mi 10 dní nevybranej dovolenky, teraz som sa 6.4.2014 vrátila do práce ale pršla som pod inú firmu tak som musela dať výpoveď a dovolenku mi preplatia povedali že tam mám 30 dní. Môže byť že počas celej materskej mi vznikol nárok len na 20 dní dovolenky, všetci mi hovoria, že to je málo? Ďakujem vôbec sa v tom nevyznám ☹
Ahojte chcem sa spytat od 2.11.'14 som na Pn ostalo mi 6dni dovolenky nastup na MD je 7.5'15 mam narok len na na tie 6dni dovoleniek alebo je neaka aj ked som bola Pn??
@drobcek89 Tých 6dní asi myslíš zostatok z roku 2014. Za rok 2015 ti zatial nárok na dovolenku nevznikol, lebo doba pn sa neráta ako odpoacovaná doba, tak isto ako doba rodič.dovolenky. Len dni md sa berú ako odporacované, po 60dnoch odpracovaných (pondelky až piatky) ti vznikne nárok na dovolenku za kalend.rok. Ak máš Md od 7.5., tak je do konca roku, 34týž. do 30.12., tj. neodpracovaných dní v roku 2015 máš menej ako 100, tj. krátená dovolenka za rok 2015 nebude.
@engie35 v rýchlosti som zrátala, že k 17.5. máš 97neodpracovaných dní, no predpokladám, tj. ak nebudeš celý rok 2015 na pn, či očr (resp. max. 2dni), tak krátenie nebude. Ak budeš aj očr, pn, tak sa to zráta a za prvých 100dní je krátenie o 1/12tinu a za každých dalších celých 21dní o dalšiu 1/12tinu. Zrátaj si dni pondelky až piatky počas RD + neskôr pn a očr.
http://calendar.zoznam.sk/worktime-sksk.php
@engie35 nepoviem ti na 100%, no myslím, že tieto % sa rátajú ako odpracované (som to kedysi študovala, čo nejde do odprac. vid § 109 Zákonník práce), no povedala by som, že 50% mzdárok ich dá do odpracovaných a 50% do neodpraocovaných ale už to krátenie o 2 a pol dna, to ak bude treba, myslím, nebudeš s tým kalkulovať.
@gapa ahoj, prosim velmi o radu, nejako citam, badam, jednoducho neviem sa dopatrat k cislu kolko dni dovolenky mam, nakolko zamestnavatel tvrdi ze len 21,50 a to som nevycerpala staru pred 1.MD , tu co vznikla pocas 1.MD a dalsiu pocas 2.MD, porad mi dakujem
2010-
1.1.2010 - 25.4.2010 som bola riadne zamestnana, ziadna PN, prisluchajuca dovolenka necerpana, nakolko som mala vela z r.2009 a tu som musela vybrat
26.4.2010 - 7.11.2010 MD1 nakolko som odpracovala viac ako 60 dni,
bol mi odobreny narok na dovolenku v plnom rozsahu a to 20dni, (ak by sa ratalo len odpracovane + alikvotna cast vyslo by to cca 16,5dni)
8.11.2010 - 20.1.2013 RD
2013
8.11.2010 - 20.1.2013 RD
21.1.2013 - 6.10.2013 MD 2
7.10.2013 - doteraz RD s druhym dietatom
dakujem este raz za kazdu radu
Aj mna by to zaujimalo, som natom tak isto