Ahojte ,rada by som sa opýtala na takúto situáciu :z rodičovskej dovolenky budem nastupovať na materskú a medzi týmto obdobím budem mať pár" voľných "dní ak mi moja doktorka neschvali 8 týždňov pred termínom pôrodu ale iba šesť- je možné že mi tam vznikne týždeň-dva ktorý budem musieť vykryť, ak to bude napríklad dovolenkou -ovplyvní to nejak negatívne výšku môjho nasledujúceho materského ? Či sa to ráta stále z pravdepodobnej mzdy? V 2023 som nemala iný príjem. Novú materskú budem mať až 2024 . Ďakujem.
@ninka99865 ďakujem no uvidíme čo povie tá moja lekárka na to ..🤕🤔čítala som diskusie že veľa z nich baziruje len na6 nie 8
Môžeš nastúpiť kedy chceš, ale musíš byť zamestnaná, nesmieš byť v OL, vtedy platí len 6 týždňov. Čiže neurčuje si to žena vždy sama.
@ninka99865
@zuzanockamt som na TPP
@zuzanockamt dalujem za upozornenie. To som nevedela 🙂
Podľa nového si to určuje žena sama, aj na papieri na materskú je to napísané , že vyplni pacient
Urcujes sama, doktorka nie je boh, aby rozhodovala mimo svojich kompetencii. Aspon si potrenujes asertivitu.
@zuzanockamt vždy si to určuje žena sama
autorka - ak by si čerpala dovolenku ešte tento rok, tak by ti to ovplyvnilo výšku, počítala by sa z tej dovolenky. Ak máš celý tento rok RD, tak sa bude počítať z pravdepodobneho vymeriavacieho základu
@lilinka88 nemáš pravdu. Ak sa ide na materskú z ochrannej lehoty, nastupuje sa 6 týždňov pred. Vtedy žena nemôže nastúpiť 8 týždňov, vtedy sa ona nerozhoduje. Presne ako píše @zuzanockamt
@o_livia ak by bol nástup na materskú budúci rok, môže ale aj nemusí, nakoľko ak by nebola čerpana a celý tento rok je iba RD, počítaná by bola z pravdepodobneho vymeriavacieho základu od zamestnávateľa a to je ťažko povedať, aký by uviedol, zároveň platí,že ak sa nemení zamestnávateľ a ide sa plynule MD-RD-dalsia MD, druhá materská nemôže byť nižšia ako predchádzajúca, čiže ak by aj zamestnávateľ uviedol nižší PVZ, materské sa zretazi a automaticky navýši na predchádza. Ak by bola čerpana dovolenka, materská so začiatkom budúci rok sa vypočíta z vyplatenej dovolenky
Nastup Ci 6 ci 8 týždňov pred pôrodom si určujes ty sama