Prosím Vás, vie mi niektorá vysvetliť ako sa vypočítava materská a kedy mám na ňu nárok? Najprv sa poberá materská a potom rodičovský? Chceli by sme totiž bábo, ale bojím sa, či to vôbec z minimálnych miezd budeme schopní utiahnuť...
ahojte baby, chcela by som sa opýtat na nasledovnu situaciu. V roku 2010 som končila VŠ, od jula 2010 do novembra 2011 som robila v labaku na Slovensku. Zaciatkom roka som bola chvilocku na UP, potom som vycestovala za priatelom do zahranicia. Zdravotne poistenie si platim doma na Slovensku, socialku vsak nie. Neviem ci mam narok na matersku resp. na nejake rodicovske davky. Trvaly pobyt mam v SR. Keby bola podmienka platit aj socialku, da sa dodatocne doplatit za obdobie ktore som neplatila,aby vznikol narok? Resp. z coho mi v takejto situacii vyrataju matersku (ak mam vobec na nieco narok ☹ ) Budem vdacna za prispevky,vdaka
@ariz doplatit sa to neda, a aby si mala narok na materske musis byt nemocensky poistena min. 270 kalendarnych dni pred porodom v poslednych 2 rokoch, kedze tvoj PP sa skoncil, a ochranna doba je uz tiez davno prec, na materske narok nevznikne, od datumu porodu by si dostavala len rodicovsky prispevok + pridavky na dieta
@liz_lemon Dakujem ti, len nerozumiem celkom....ochranná doba, to znamená...? A k tej nemocenskej, veď si ju predsa hradím sama. No nič, keď nič :-/ Rozmýšlam stále, či ostať tu,alebo sa vrátiť domov. Predsa tu je to pre mňa ešte stále cudzie, jazyková bariéra, doma je aj rodina, známi. No tu je priateľ a bez neho to nezvládnem a ni nechcem. Čiže ak dobre rozumiem, ZP platiť na Slovensku nestačí. Ak teda doma neodpracujem určitú stanovenú dobu, smola. 😖
@ariz ochranna doba znamena, ze si kvazi kryta aj po skonceni PP, ak by si ostala tehotna, a mala by si tak narok na materske
zdravotne poistenie nema nic spolocne s materskym, k nemu potrebujes mat nemocenske poistenie, ktore sa odvadza do socialnej poistovne
nemusis tu dobu odpracovat, mozes mat aj dobrovolne nemocenske poistenie, ale to sa plati min. cca 120 E/mesacne, a materske by bolo cca 215 E, takze sa to velmi neoplati
Ahojte, znova otváram túto tému. Chcem sa spýtať, že ako to vlastne bude s mojou materskou, viete niekto poradiť?
Od 15. mája 2012 som po rodičovskej dovolenke nastúpila späť do práce a od 30.januára 2013 idem znova na materskú. V máji mi zdvihli hrubú mzdu. Ako si vypočítam materskú? dám proste hrubú mzdu krát tých 7 mesiacov deleno počet dní a z toho 65%? Chápem to správne? A čo keď som niektorý mesiac bola na dovolenke a pn, to sa pri materskej nezohľadňuje? Ďakujem za každú odpoveď.
Viete mi poradit? Na matersku by som mala nastupit v marci. Momentálne som evidovana na urade prace. Chcem sa ale zamestnat na 2 trvale pracovne pomery sucasne od 1.12.2012, podmienku teda 90 dni budem splnat (splnam aj tych 270 dni platenia nemocnenskeho poistenia). Chcem sa vas ale spytat, ci sa mi bude materska pocitat z obidvoch pracovnych pomerov ci iba z jedneho? Dakujem
Ahojte kocky...,prosim,potrebovala by som poradit... V priebehu nasledujuceho roku by som chcela otehotniet. Som zamestnana vela rokov u jedneho zamestnavatela, a ako to uz byva, na papieri s minimalnou mzdou. Co by bolo pre mna najvyhodnejsie v najblizsom obdobi urobit? Zacat si priplacat dobrovolne poistenie? A kolko??? Alebo sa dohodnut v praci? Tak ci tak rozdiel v odvodoch si budem musiet doplatit... Dakujem pekne!
Ahojte. potrebovala by som poradit. Mam narok na zvovu poberanie materskej ked idem z materskej do materskej.....8 maja mi konci jedna rodicovska dovolenka a na novu matersku by som mala nastupit 6 maja. mam na jej poberanie pravo? dakujem
@lenka92891 a si stále zamestnanec? Ak si zamestnanec tak áno dostaneš vyplácanú MD. Ak nie si zamestnanec, tak dostaneš RP. Od narodenia dieťaťa.
@lenusik108 najvýhodnejšie ak nie si tehotná, dohodni sa zo zamestnávateľom na skončení PP ku koncu mesiaca. A potom na novom PP aj ked len za minimálnu mzdu . Ak by si potom otehotnela, tak Ti po zaplatení DNP stačí potom 1 deň vznikne nárok na MD aj zo zamestnania aj z DNP.
Ale toto sa dá urobiť len vtedy ak už nie si tehotná.
@zalka ahoj....ano som stale zamestnanec
@lenka92891 no u teba pôjde o reťazový pôrod, takže dostaneš MD z predpokladaného VZ, tj. z toho čo napíše mzdárka na papier pre SP, môže napísať to čo si mala pri prvej MD, alebo môže dať trošku vyššie čísla ...
a to môže aj zvýšiť? lebo nemam problem sa snimi dohodnut, vzdy mi zamestnavatel vysiel v ustrety, len ci to nije nelegalne
@zalka a to môže aj zvýšiť? lebo nemam problem sa snimi dohodnut, vzdy mi zamestnavatel vysiel v ustrety, len ci to nije nelegalne
@lenka92891 nelegálne to nie je, samozrejme ak si mala mzdu 300 e tak ti nemôže zvýšiť na 1000 e ... ale o pár eur Ti zvýšiť môže pretože napr. teraz minimálna mzda nie je dákych 300 e ale 340 e ( zaokrúhlene ) a ak na fy kde robíš sa dvíhali platy ... alebo dávali odmeny, tak to tiež môže mzdárka zohľadniť, že keby si bola robila tak sa ti zvýši plat. dostaneš odmenu ... takže určite trošku navýšiť môže ... o pár desiatok eur .. alebo aj o 100 eur .. ak si mala plat napr. 1000 e tak ti môže dať že po novom by bol 1150 alebo aj maximum ... 🙂
@zalka no ano mala som 1000 eur plat, a maximum je kolko nevies? 🙂
@lenka92891 1179 eur je maximum pre tento rok .... 🙂
@zalka tak to by sa moznoze aj dalo....opytam sa v robote....dakujem za info. 🙂
@vevka02 na materske mas narok, ak si odpracovala, resp. platila dobrovolne nemocenske poistenie min. 270 dni v poslednych 2 rokoch pred porodom
jej vyska je 65% priemernej hrubej mzdy za predchadzajuci rok, pocas MD poberas okrem materskeho aj rodinne pridavky (pre r. 2013 23,10 E)
trva 34 tyzdnov, potom nasleduje rodicovska dovolenka, ktora trva do 3 rokov veku dietata, vtedy poberas rodicovsky prispevok 199,60 (pre r. 2013) + pridavky
po porode mas narok na prispevok pri narodeni dietata a prispevok k nemu, cca 830 E