Ahojte. Dala som výpoveď, išla na PN, potom na MD(ochranná lehota).. no vraj nemám nárok na rodicak(lebo som nezamestnana), muž robí v Rakúsku a povedali, nech to pobera on tam. Podľa mňa úrad nekoná správne
@ptvw každý nie, ak muž pracuje v zahraničí a tam aj platí odvody tak poberajú z danej krajiny https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
@erikajan ahoj, môj chlap tiež robí roky v Rakúsku a riešili sme toto presne isté u dieťaťa číslo 2. Majú pravdu. Prednostná krajna na výplatu dávok je Pracujúceho rodiča. kebyže máš stále pracovnú zmluvu na Slovensku (kľudne aj dohodu) tak môžeš poberať RD aj prídavky na Slovensku a len by ste si dávali doplácať každý rok Differenzzahlung (rozdiel v pridavkoch) . Ale keďže nepracuješ tak prednosť má krajna kde pracuje muž a platí odvody . Čiže RD a pozor aj prídavky !! treba vybaviť tam inak ich budeš brať na Slovensku načierno a môžeš mať z toho problémy . V Rakúsku je potom RD 2 roky nie 3 takže keď ti prestanú vyplácať RD pôjdeš na slovenský úrad a ten posledný rok budeš brať slovenský RP. Treba vedieť že Úrady niesú holubník nemôžeš si vyberať kde chceš alebo nechceš brať dávky a keď ty nemáš prácu len muž a začal pracovať v zahraničí tak ste to mali hneď hlásiť na úradoch lebo odvtedy ti zanikol nárok brať RD tu.
Úrad koná správne. Dokonca to bude pre vás aj finančne výhodnejšie. Príspevky vybavíte tam a ty budeš len na rodičovskej.
Ja si myslím že tam nie je o čom, predsa len v zahraničí dostaneš viac peňazí nie tú almužnu ako tu. Kamoška to tak mala s prídavkami, ale oni to spravili tak že on poberala tu tých 60e a jej partnerovi doplácali v AT do tých ich prídavkov tuším to bolo okolo 130e čo je jednoznačne výhodnejšie. Samozrejme keby spolu nežijete potom by si sa mohla osopiť na úrady že nekonajú správne.
@samimami777 nie, nebude poberat rok zo slovenska... vyska rodicaku v at a na svk je skoro rovnaka (povedala by som, ze na svk aj vyssia)...
@erikajan potrebujes vybavit plne pridavky familienbeihilfe ma finanzamt a rodicak kinderbetreuungsgeld na gesundheitskrankenkasse v okrese, kde robi tvoj muz
@guiseppinka ja som to tak u 2. Dieťaťa mala. Prvé 2 roky som poberala rodičovský príspevok rakúsky a posledný rok mi platili slovenský, prídavky som brala len rakúske. Hovorím z vlastnej skúsenosti
@samimami777 a kedy? Velakrat to kontroluju a musia sa vracat.. uz aj z mojho okolia bolo par rodin, kde im to zamietli
@guiseppinka 5 rokov dozadu to bolo keď sme to vybavovali. Práveže mne povedali že keby neberiem a nesnažím sa vybaviť aspoň vtedy prídavky a rodičák z Rakúska tak na Slovensku by sme ich brali neprávom načierno keď som vtedy prácu nemala . Vraj sa to dokonca musí lebo keby to bez slova berieme tu tak keby na to prišli tak by sme museli všetky prídavky aj rodičovský príspevok za tie roky vrátiť . Iné je kebyže ich rakúske úrady zamietnu, potom môže brať na Slovensku ale treba doniesť papier že Rakúsko zamietlo žiadosť o dávky a potom by mala priznané dávky na Slovensku ale nevidím dôvod prečo by mali žiadosť zamietnuť ak muž pracuje na slušnú zmluvu a nie na pofidérnu.
@samimami777 ano. Na svk by si ich brala neopravnene. To je v poriadku. Ale v at je nastaveny urcity.budget na urcitu dlzku. Ja pisem o tom, ze NESMIES poberat po skonceni kinderbetreuungsgeld v at slovensky rodicak do 3 rokov... lebo sumy su podobne a na toto NEMAS pravo... mimochodom v novembri sa poberanie kbg zase menilo...
@samimami777 ten1 rok by si musela vracat
@jana_vaj almuznu?? 470€ plus 60€ pridavky su almuzna? Rodicovsky prispevok je prispevok, nema pokryt komplet financne naklady na dieta a matku, castokrat na hypo, energie a pod..stat nim prispieva na starostlivost o dieta, na nakup plienok, jedla, uhradu jasli...financie na zabezpecenie rodiny, zeny, dietata, byvania maju byt od rodicov, bud usetrene, bud otec dietata dobre zarobi alebo zena kludne moze ist do prace, mat svoju vyplatu a prispevkom naozaj len prispievat na starostlivost, zmenu situacie..
@guiseppinka nám to vybavovala účtovníčka a toto nám povedala a poradila pracovníčka úradu tu na Slovensku . ONA nám sama povedala že ten posledný rok bude platiť Slovensko takže je to na jej triko nie moje.
@samimami777 som zvedava ako by si zdokladovala, ze ti to poradila pracovnicka uradu, keby mas tie peniaze vracat.. okrem toho, za 5 rokov sa zmeni vselico
@samimami777 v AT poberas rodicak 2 roky, na SK 3 roky. Sumy sú veľmi podobné, cize nie ze si vyberieš rodičák v AT za 2 roky a tu si ten rok akoze doberies. Tak to nefunguje. Tuším v AT si podobné ako v CZ môžeš zvoliť aku vysku a koľko budeš príspevok dostávať. Takže ak si ho vyberieš za rok, zvyšné 2 mas smolu, nie ze 2 roky si uplatnis dalej na SK. Bud rada ze si mala blbú pracovníčku, inak by si príspevok vracala ako neopravnene poberany.
@samimami777 zamestnala som sa tu, lebo muž má trvalý pobyt tam a my tu, takže ma narok len na rodinné pridavky tam... rodicak mam ja tu
Ďakujem ženy za rady , už som to vyriesila. Zamestnala som sa tu, takže na SVK mam narok na vsetko
Ahojte.....
Chcela by som sa opýtať riešime rodičovský príspevok v AT nakoľko ja som na SVK nemala narok manžel je tam zamestnaní a ja som nepracovala riešime to od minulého roka mala ma už 2 roky a stále nám nič neprišlo riešime to cez agentúru naposledy nám v rakúsku povedali že je to schválené a že papiere poslali na Slovensko na potvrdenie ale od toho už tiež prešiel už nejaký čas a a stále nič. Chcem sa opýtať viem si to niekde zistiť že im prišli papiere na Slovensko? Alebo mi ostáva len čakať a veriť? Ďakujem pekný deň
@janka103 za 2 roky by si to mala aj sama vybavene. Mas niekoho v okoli, kto hovori dobre po nemecky? Ak ano, tak nech ti zavola na poistovnu. Oni cez versicherungsnummer vedia pekne pozriet v akom to je stave. Ak povedia, ze papiere boli poslane, tak kontaktuj slovensky upsvar, ze kde to viazne... ale najskor poistovna
@guiseppinka Ďakujem... Tak nakoniec som volala aj tam aj tam. V rakúsku mi povedali že papiere su už hotové že mi to schválili. Neviete ako dlho trvá kým dostanem peniaze alebo aspoň nejaké vyrozumenie. Ďakujem
@janka103 vyborne, to su pekne spravy. Neviem kolko to trva, kym pridu peniaze... vyplatny termin uz bol
@guiseppinka ahoj tak po určitom čase a znova volaní tam nám dneska prišli peniaze ale zdá sa mi malo nakoľko by to malo byť za celé 2 roky. Pani čo nám to vybavovala dávala variantu vraj tých 30 mesiacov čo je 436 / mesiac je to reálna suma? Lebo ak sa riadime touto sumou tak prišlo ani nie za celý rok. Už som z toho zúfalá že sa to takto naťahuje. Ďakujem
@janka103 pani, ktora vam to vybavovala, ma ocividne tiez celkom medzery v rodicaku. Varianty prestali existovat k 1.3.2017 a vtedy sa prechadzalo na dni - 365 az 851. Od 1.1.2024 sa zvysovali sumy, takze tu uvedene sumy neber do uvahy. Realne to vychadzalo okolo 436e na mesiac. Muselo prist nejake rozhodnutie, nakolko krankenkassa vzdy posiela aj list. Ak ho mas, tak mi ho posli, mozem sa na to pozriet.
@guiseppinka neprialo nám domov zatiaľ nič.... Ešte by som sa chcela opýtať ak by ste vedeli ako to keď mám ťažko zdravotne postihnute dieťa ( lekárske správy z operácii a podobne žiadali tak to všetko majú) vidím že už ani pani ktorá nám to rieši nemôžem veriť nakoľko ma asi sama v tom " guláš". Ďakujem
@janka103 neviem takto, neriesila som to. Priplatky riesi finanzamt. Idealne zavolat tam a popytat sa.
@guiseppinka dobre ďakujem aj tak mohla by som sa ozvať keď mi príde nejaké rozhodnutie?
@janka103 samozrejme. Este v podstate aj v predmete spravy na ucte, sa da vycitat za ake obdobie to prislo