Tehotenstvo v 17. rokoch - materská

katie_kate
21. nov 2022

dobry den.. mam 17 a cakame chlapceka velmi sa tesime.. chcela som sa opytat ako to je s materskou a podobnymi financiami.. pretoze pokial viem na matersku nemam narok pretoze niesom dobrovolne nemocensky poistena.. alebo teda neodvadzal za mna zamestnavatel kedze som nepracovala ale studovala.. prosim vas poradte mi pretoze kazdy ma niekam posiela a kazdy mi hovori nieco ine a uz skoro na konci tehotenstva to nieje 3krat pohodlne.. dakujem krasne

lienka.7
21. nov 2022

@katie_kate pokial si študentka, mas narok na tehotenske štipendium. Cize smer tvoja škola a vybaviť si. Pobera sa tusim do porodu... povedia ti na skole, pripadne ti napovie ujo google😉
Na matersku narok nemas, po porode budeš dostavat len nižší rodicak+ obligatorne dávky, na ktore maju narok aj ostatne, t.j.kocikovne a detský prídavok. Pokial otec dieťaťa pracuje, moze si uplatňovať danovy bonus na dieta.

klarissa25
21. nov 2022

@lienka.7 na tehotenské štipendium ma nárok ale len študentka vysokej školy...nie strednej...

katie_kate
autor
21. nov 2022

@lienka.7 na tehotenske stipendium davaju od 18 bohuzial riesila som to..

klarissa25
21. nov 2022

Máš nárok na rodičovský príspevok po narodení dieťaťa...a to ako každá žena ktorá nemá nárok na materskú...je jedno koľko máš rokov..snáď nečakas niečo viac...

katie_kate
autor
21. nov 2022

@lienka.7 len som sa chcela naozaj o tom informovat pretoze v skole a ani nikto z rodiny so mnou nikdy neriesil tieto prakticke veci .. a potom mlady ludia nevedia vybavit veci

lalala94
21. nov 2022

Máš nárok na nižší rodičovský príspevok, rodinné prídavky a jednorázový príspevok pri narodení dieťaťa.

klarissa25
21. nov 2022

@katie_kate tak myslím ze nikto z rodiny ani zo školy nemal dôvod s tebou riešiť takého veci, keďže asi necakali ze v 17 budeš tehotná...

vsetkounas
21. nov 2022

@katie_kate ak nie si plnoletá ani vydatá dieťa spadá pod tvoju mamu a ty nemáš narok na nič .Tvoja mama môže poberať prídavky materskú či rodičovský .Ty až od 18 rokov .Prípadne ak je otec dieťaťa plnoletý môže byť dieťa zverené jemu a on bude mať nárok .Ty si musíš počkať do 18. Rokov prípadne si dať žiadosť na súd že chces byť za dieťa zodpovedná .

zojanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katie_kate
autor
21. nov 2022

@klarissa25 asi nikto z rodiny to so mnou neriesil pretoze sa na mna vykaslali .. milujem ked ludia sudia a nevedia okolnosti.. ja som sa len opytala a to mi stacilo.. nepotrebujem aby mi tu niekto moralizoval 🙂

klarissa25
21. nov 2022

@vsetkounas toto je blbosť...ma ona nárok aj keď porodi ako 17rocna
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...

klarissa25
21. nov 2022

@katie_kate nemoralizujem, kazdopadne myslim ze bezne rodicia svojim 16 rocnym detom nehovoria naco maju narok v pripade ze otehotneju...však som ti aj vyššie napísala ak si si teda precitala

katie_kate
autor
21. nov 2022

@vsetkounas no ked porodim tak o 3mesiace mam potom 18

katie_kate
autor
21. nov 2022

@klarissa25 ano precitala dakujem

vevesh
21. nov 2022

@klarissa25 ma narok na davky az po 18tke alebo po prizani rodicovskych prav sudom, ak 18 nema. Dovtedy ma narok poziadat jej matka alebo aj otec dietata (ak je on plnolety).

vsetkounas
21. nov 2022

@klarissa25 prvá veta máte nárok od nadobudnutia rozhodnutia súdu

katie_kate
autor
21. nov 2022

@klarissa25 mam prerusene studium pretoze mam dualne vzdelavanie kde prax nejde individualne

klarissa25
21. nov 2022

@vsetkounas však áno, pôjde o rozhodnutie súdu..co nie je vôbec problém a už vôbec nie v prípade keď maloleta matka nemá rodičov, pripadne sa o ňu nestarajú

lenkakravcova
21. nov 2022

Teoreticky:
Ak by súd nemali a dieťa by ostalo v starostlivosti babky (na papieri), tak babka by mohla brať na to dieťa materskú zo svojej práce?

vsetkounas
21. nov 2022

@klarissa25 to treba pred pôrodom si dať žiadosť na súd preto sa pýta aby vedela aby bolo dieťa zverené jej inak je pridelene jej mame a to že sa mama nestará môže aj nemusí byť pravda . ďalšia vec sú peniaze nepoznáme jej mamu nevieme aká je .

lienka.7
21. nov 2022

@katie_kate
@klarissa25 mne sa zdá, ze aj strednej skoly pisal raz Mihal... ale ok, nehadam sa.

klarissa25
21. nov 2022

@lienka.7 určite nie...

katie_kate
autor
21. nov 2022

@klarissa25 myslela som to skor o veciach celkovych ako su vybavovacky do zivota nie len ohladom tehotenstva

veronikaszabova
21. nov 2022

@lienka.7 iba studentky VŠ

lienka.7
21. nov 2022

@klarissa25
@veronikaszabova baby... napisala som ze nehadam sa 😁

katie_kate
autor
21. nov 2022

@vsetkounas som pridelena otcovi ktory iba pije zije so svojou priatelkou ludi odrbava o peniaze svoju vlastnu mamu pripravil o byt a moja mladsia sestra zije s priatelom sama v byte ktory ma v prenajme otec len na oko aby nesiel sediet pretoze sme nechceli ist do deckeho domova tak na socialke sme klamali stale.. a popritom boli podklady na socialke ale sme to oklamali lebo sme sa bali a aj jeho lebo psychicky terorizoval vyhraza sa atd .. mohla by som pokracovat .. a momentalne zijem sama so starsim priatelom

veronikaszabova
21. nov 2022

@katie_kate priatel nech ide 6t po porode na matersku a potom pobera aj RP - bude mat vyssi

klarissa25
21. nov 2022

@veronikaszabova otázka je ci pracuje resp ci ma nárok na materskú priateľ...

veronikaszabova
21. nov 2022

@klarissa25 snad ano

lienka.7
21. nov 2022

@veronikaszabova a
@katie_kate sa nemoze dat sudom splnoletnit? Tusim v 17te by sa to uz malo dat, ci?